30 Aralık 2008

Kahvaltı Sofrası

Ahmed-Pınar Bayram Kahvaltısı

YENİ YILIN İLK KAHVALTISI İÇİN...
Aslında bu kahvaltı sofrası, uzun kurban bayramı tatilinde, arkadaşlarımız için bayram kahvaltısı niyetiyle kuruldu. Ama yayınlanması bu günlere denk geldiği için, yılbaşı gecesinin ardından yapılacak kahvaltılar içinde bir seçenek olabilir diye düşündüm.
Malum bu hafta içi bir gün fazladan, pazar kahvaltısı yapacağız :)
Kahvaltı soframızda; klasik kahvaltı çeşitleri, börek ile kek vardı diyeceğim ama kendi bahçemizden toplayıp babacığımın elleri ile yaptığı zeytinlere ve zeytinyağına haksızlık etmiş olmak istemem:)
Birde bu yazıyı yazarken, bir fotoğrafın yaşattıkları ile anlam kazandığını farkettim, mesela siz fotoğrafa baktığınızda, "sıradan kahvaltılıklar işte" diyebilirsiniz ama ben baktığımda, zeytinleri, zeytinyağını ve kelle (mihaliç) peynirini görüyorum, eşimin sıktığı portakal suyunu, arkadaşlarımızın getirdiği nefis lezzetleri, o gün sofrada konuşulanları, kahkahalarımızı...
Evet, bir fotoğraf herkese farklı duygular yaşatabilir öyle değil mi ?...

Soframızdakiler;

Ahmed-Pınar Bayram Kahvaltısı

Sofranın benim için en güzel yanlarından biride, arkadaşlarımızın gelirken hediye olarak, blogumdan seçtikleri tarifleri kendi elleriyle yapıp getirmeleri oldu :)

Cici, klasik yoğurtlu kek'e ceviz eklemiş. Ahmed ise Browni yapmıştı ve servis edeceği tabağı bile kendi elleriyle süsledi :) Üstelik, bu nefis tarifin fotoğrafını beğenmediğimi bildiği için yeni bir fotoğrafını da çekip getirmiş bana :) Hemen değiştirdim tabi :) Ahmed'in blogumda sayısız fotoğrafı var zaten, hatta nefis bir Mantarlı Dereotlu Pilav ve Tavuklu Spagetti tarifi de var... Hünerli Bayanlar, Ahmed ve eşim sayesinde Hünerli Baylar ve Bayanlar'a mı dönüşecek nedir ?:)

Mantarlı Sosisli Börek

Mantarlı, sosisli börek en sevdiğim börek çeşitlerinden biri. Genellikle milföy hamuru ile yapıyorum ama evdeki baklava yufkalarını tüketmek ve yeni lezzetler keşfetmek için, bu kez baklava yufkası ile yaptım. Hepimiz bu şekilde de çok beğendik ama yufkalar çok ince olduğu için ben pek börek yiyormuş gibi hissetmedim, daha çok sote gibi geldi bana. İlk fırsatta milföy hamuru ile de yapıp, fotoğraflayarak tarifi sizlerle paylaşacağım. Çok beğenileceğine eminim çünkü...

Bu yazı ile de tüm sevdiklerimin, blogcu dostlarımın ve siz sevgili okuyucularımın yeni yılını kutlarım. İnşallah 2009 hepimize tüm hayallerimizi getirir, en başta da hepimizin ortak dileği olan sağlık ve ülkemiz için huzur ve refahı tabiki...

29 Aralık 2008

Uno Alman Ekmeği ile Kanape

Salamlı Kanape

YILBAŞI SOFRASI İÇİN PRATİK BİR SEÇENEK...
Daha önce, Uno ilgili yazımda uzun uzun bahsetmiştim.
Uno ekibinin cici üyeleri :) bloglarımız aracılığı ile hijyenik ve sağlıklı ekmek tüketmemizin ne kadar önemli olduğunu anlatmamızı istemişlerdi bizden, bende dilimin döndüğünce aklıma gelenleri yazmıştım. Geçtiğimiz pazar yine biraraya geldik, bu kez sadece nefis bir kahvaltı ve sohbetle kalmadık, UNO fabrikasını da gezdik. Üretim bölümünü gördük ve zaten güvenle tükettiğimiz ekmeğe, şahsım adına güvenim daha da arttı.
Gezimiz ile ilgili Blogger Sofrası ve sevgili Devletşah detaylıca yazmışlar.
Ayrıca diğer arkadaşlar, Uno ekmek ile çok yaratıcı, nefis tarifler yapmışlar ama ben ve eşim ekmekleri oldukça klasik şekilde :) (tost, hamburger, peynirli sandviç yaparak) tükettiğimiz için bloga ekleyecek enteresan bir tarif çıkaramadım ne yazıkki :)
Fotoğraftaki kanapeleri de eşimin doğum günü yemeğinde hazırlamıştım. Uno alman ekmeğinin üzerine en sevdiğim kanape harcı olan Salamlı-Kaşarlı Kanape harcı hazırlayıp, süsledim hepsi bu...
Bu arada Uno Alman ekmeği, mısır ekmeğine çok benziyor, oldukça tok ve tek başına yenebilecek kadar baskın bir lezzeti var. Biz kanape şeklinde veya üzerine krem peynir sürerek tüketmeyi tercih ettik genellikle, birde bal-kaymak ikilisi ile.
Yılbaşı sofrası için kurabiye kalıpları ile keseceğiniz, salam ve kaşar ile kanapeler yada üzerine kaşar ile rulo yaptığınız pastırmalı kanapeler hazırlanabilir bu ekmek ile, aklınızda olsun :)

23 Aralık 2008

Yeni Yıl Kurabiyeleri

Yeni yıl Kurabiyeleri


YILBAŞI İÇİN HEDİYELİK CİCİLER....

Yeni Yıl Kurabiyeleri

Bayram tatilinde arkadaşlarla bir araya gelip kurabiye partisi yaptık :) Çok ama çok eğlendik. Ortaya da bu ciciler çıktı. Bazılarını yedik ama çoğuna kıyamadık :)

Yeni Yıl Kurabiyeleri

Kurabiyelerde her zaman kullandığım tarifi uyguladım. İkiye ayırıp yarısını kakaolu, yarısını sade yaptım, her ikisinide bolca ince çekimiş fındık ve biraz tarçın ekledim. Çok lezzetli oldular.

Yeni Yıl Kurabiyeleri

Kurabiyeler fotoğraf çekimlerinde bol bol poz verdiler ve yoruldular :) dinlenmeleri ve tazecik kalmaları için tek tek poşetlenip, kurdele ile süslenip, sevdiklerime hediye edildiler.

Birde dip not; ben şimdiden, yeni yılda evlerine gelen konuklarına, çocuklarının okul arkadaşlarına yada işyerindeki arkadaşlarına hediye edilmek üzere kurabiye siparişleri almaya başladım. Sizlerde isterseniz, zevkle hazırlayabilirim. 28.12.2008 akşamına kadar hunerlibayanlar@gmail.com ile bana ulaşabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz...

19 Aralık 2008

Baklava Yufkası ile Kıymalı Börek

Baklava Yufkası ile Karaköy Böreği

BAKLAVA YUFKASI İLE TANIŞTIM :)
Hemde ne tanışma, bir paket baklava yufkası ile denemediğim tarif kalmadı, hala da yarısı duruyor :) Başarılı bulunanları sırasıyla sizlerle paylaşacağım.
Baklava yufkasının değişik tariflerini, Yemek.Name'de gördüm ilk kez ve neler yapılabildiğine şaşırdım açıkçası... Ama her zamanki gibi henüz tatmadan alıp denemeye cesaret edememiştim.
Ne zamanki adaş şekerim bizi evinde ağırladı ve bu yufkadan inanılmaz güzellikte bir ıspanaklı börek yaptı, işte o zaman tamam dedim. Hemen denemelere başlamalıyım :)

İlk aklıma gelen, Karaköy Böreği yapmak oldu, sizde severmisiniz bilmem ama ben bol soğanlı, üzümlü bu böreğe bayılırım.
Babacığım küçükken bizi Sarıyer'e gezmeye götürdüğünde, beni en çok heyecanlandıran bu börek ve köşedeki çay bahçesinde yiyeceğim dondurma olurdu. O zamandan belliymiş ne kadar boğazıma düşkün biri olacağım :)
Aslında kıyma ile de çok aram yoktur, yemeğin içinde, makarnanın veya mantının içinde kıyma olmasından hoşlanmam ama bu börek benim bütün tabularımı yıkıyor:)

Kendi damak zevkime göre (yani oldukça tatlı) ve annemin destekleri ile malzemesini
oluşturduğum bu börek, doğum günü sofrasının da yıldızı oldu, tadan herkes, "hepsi çok güzel, ama börek on numara" dedi.
Denemek için daha ne bekliyorsunuz ? :))

Malzemeler (16 parça börek için)
  • 12 Adet Baklava Yufkası
  • 250 Gr. Kıyma
  • 3 (Orta Boy) Kuru Soğan
  • 1 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Kuş Üzümü
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • Tuz - Karabiber
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ (İç harcı için)
  • 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ (Yufkaların arasına sürmek için)
  • 1 Yumurta Sarısı (Böreklerin üzeri için)
  • Susam (Üzerine serpmek için)

Yapılışı

  • Öncelikle iç harcını hazırlayın. Soğanları minik minik (yemeklik) doğrayın. Zeytinyağ ile orta ateşte, renkleri sararıp şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kıymayı ekleyin. 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, bir kez karıştırıp ocağı kapatın ve kuş üzümlerini ekleyin. soğumaya bırakın. (Kuş üzümlerini ayıkladıktan sonra, ılık su içinde 10 dk. bekletip, süzün ve harca o şekilde ekleyin.)
  • 1. yufkayı tezgaha serin, fırça ile üzerine sıvı yağ sürün. 2.yufkayı üzerine serin, tekrar sıvı yağ sürün. 3. yufkayıda serdikten sonra yağ sürmeden, kıymalı harcı üzerine serpiştirin. (Nohut büyüklüğünde ve mümkün olduğunca eşit serpmeye gayret edin)
  • Yufkaları, nazikçe ama mümkün olduğunca sıkı şekilde rulo yapın ve 4 parça olacak şekilde kesin.
  • Tepsinizi hafifçe yağlayın ve börekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Baklava Yufkası ile Karaköy Böreği

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin