07 Eylül 2009

İftar Sofrası - 2009 (5)

İftar Sofrası - 2009 (5)

BİR İFTAR DAVETİ HİKAYESİ...
Aslında bu sofra; sekizinci iftar daveti sofram... Diğerlerinde, eşim arkadaşlarını yada akrabalarını görünce fotoğrafı filan unutup, sofranın başına yerleştiği için, kayıtlara geçemedi :)
Cumartesi akşamı, çok sevdiğimiz arkadaşlarımızı ağırladık iftarda... Sofrada ne tasarım anlamında yenilik ne de farklı özel bir çeşit olmamasına karşın, yayınlamak istememin nedeni ise başka...
Dertleşmek istedim sizinle... İlerde kendi blogumda gezinip, geçmişi anarken de bu geceyi hiç unutmamak için :)
Hatırlarsınız; Ramazan'a sayılı günler kala hazırlıklara başladım. Davet listelerimi oluşturdum, haberleşmelerimi yaptım. İlk on beş gün, neredeyse gün aşırı misafir ağırladım. Hepsinde de elimden geldiğince başarılı olduğumu düşünüyorum.
Ama bu cumartesi, en argo tabir ile; patladım :(
Yani hafta içi iftarlarım da bile, bu kadar çuvallamamıştım... Hatta normal günlerde, iki saat önce arayıp, "akşam size geliyoruz" diyen misafirlerimde bile :(
Bu cumartesi, gelen arkadaşlarıma hem lezzetli hemde çok şık sunumlu şeyler hazırlamak istedim. Günler öncesinden, kitap, dergi, blog incelemeleri yaptım :) Neler yapacağıma karar verdim. Cumartesi olduğu için de çook vaktim var, rahat rahat yaparım diye düşündüm.
Evdeki hesap çarşıya uymadı ama...
Saat onbir gibi mutfağa girdim. Zeytinyağlı yaprak sarma'nın içini hazırladım, hayatımdaki ilk sarmam olduğu için sanırım, iki sıra sarmayı, yaklaşık iki saatte bitirdim :)
Köfteli çorba için, minik minik köfteler hazırladım (buda yaklaşık bir saat sürdü) ama sıra çorbayı yapmaya gelince, evde havuç ve kereviz yaprağı olmadığını farkedip, domatesli şehriye çorbası yapmaya karar verdim. (minik köfteler dolaba :)
Krep bohçası içinde biberli tavuk, yapacağım için, krepleri hazırlamaya başladım, bazılarının şekillerini beğenmediğim için, sürekli yeni krep hamuru hazırladım :( Krepleri de bir kenara koydum.
Mısır ekmeği üzerinde kırmızı biberli kanapeler hazırlayacaktım, tarifi yarım ölçü hazırlayınca, tutturamadım, hazırladığım biberli karışımda pidelerin üzerinde kanape oldu :(
Muffin kaplarında, tek kişilik perde pilavı yapacaktım, normalde tavuk göğüs eti hiç almadığımız için, akıl etmemiş ve kasaptan almayı da unutmuşuz, mantarlı dereotlu pilav yapmaya karar verdim, mantarları haşladım, süzerken rengi ve tadı hoşuma gitmedi, sonuç; son yirmi dakikada zar zor yetişen; sade pirinç pilavı :(
Gözüm sürekli saatte, jet hızı ile geçiyor sanki. Saat altı buçuk gibi, sinirimden ağlamaya başladım.
Eşim ve kuzeni, oynadıkları oyuna ara verip, mutfağa merhaba demeye gelmişler, hem de merak etmişler altı yedi saattir, kimbilir neler çıkmıştır ortaya diye :)
Oysa benim elimde sadece;
  • Domatesli Şehriye Çorbası
  • (Actifry'da yaptığım) Renkli Biberli Tavuk
  • Sade Pirinç Pilavı
  • Zeytinyağlı Yaprak Sarma
  • Közlenmiş Kırmızı Biberli, Peynirli Kanape
  • Domates Soslu Kızartma var.

Fırın poşetinde, biberiyeli patates yapacaktım, o moral bozukluğu ile unutmuşum. Basit bir yeşil salata bile yok....
İmdaattt !!

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Nasıl ? Yüreğiniz şişti değil mi okurken, bir de beni düşünün...
Buraya kadar ki kabusun, tek iyi yanı başladı o anda; "Sofrayı biz kuralım, sende salata yap" dediler. Bir servisi demo olarak hazırlayıp :) mutfağa geri döndüm. Yanlız masayı kuranın doktor olduğu nasıl da belli oluyor, demo istemeyi akıl edip, bu jilet gibi sofrayı kurabilen kaç erkek tanırsınız :) Yıkanıp, alelacele doğranan salata, bohça haline gelemediği için bir kenarda duran krepler, darmadağınık bir tezgah ve çalan zil.... Yapacak bir şey yok, misafirleri karşılama ve eldekilerle ağırlama zamanı...
***
"En azından, tatlıya karar verip, bir gün önceden yapmışsındır, durumu kurtarmıştır biraz" mı dediniz ? Bu süper gece'nin ! tatlısını açıklıyorum; üzerine, dr.oetker beyaz çikolata sosu ile, Cici'nin yapıp getirdiği, kakaolu kek !!! Şu ana kadar olmasa bile, bu kısımda kahkahayı patlattınız, itiraf edin :)
***
Arkadaşlarımın o akşam "ya bu kızın bir de yemek blogu var, daha önceki gelmelerimizde, annesine falan yaptırdı, herşeyi herhalde" diye düşündüğüne eminim :)) Tabi bu işin sulu şaka kısmı. Hepsi de o akşam her zamanki incelikleri ile sürekli, "her şey çok güzel, çok doyduk, ne çok şey hazırlamışsın" dediler sürekli... Sağolsunlar.
İşte böyle, yazının başında da söylediğim gibi, tamamen sizlerle dertleşmek ve o günü kayıt altına almak istedim, hep başarılı ve mutlu anlarımızı, güzel bulduğumuz tarifleri anlatacak değiliz, öyle değilmi?
***
Cumartesi akşamı ile, yoğun iftar davetleri maratonumu tamamladım sayılır, iki tane kaldı sadece. Yarın akşamdan itibaren, iadei ziyaretler başlıyor :) Fotoğraf çekmeye zaman ve fırsat olursa, konuk olduğum sofraları paylaşacağım sizlerle, bakalım, kısmet.
***
Sofrada kullanılan, yemek takımları; Karaca.... Servis tabakları ve kadehler; Mudo Concept.... Keten masa örtüsü; Çarşaf-iş (Şişli)...

40 yorum:

Yasemin dedi ki...

kuzum benim kiamam ben sana! yahu sen kendi kendine etmissin bidenem, bu kadar zorlanirmi insan! e ayrica corba var pilav var et var.. daha ne olsun.. misafire kuru ekmek vermemissin ya! uzme kendin bu kadar! gelir hepsini kellesini alirim! optummmmm seni!

Esra dedi ki...

Üzülmenize hiç gerek yok. Masanızla ve yemeklerinizle gayet güzel bir menü oluşturmuşsunuz ellerinize sağlık .Yasemin Hanıma katılıyorum daha ne olsun eksik birşey yok ki...

Seher Ozturk dedi ki...

nazar değmiş nazar.. başka ne diyebilirim ki.. aslında menü gerçekten de ağır ve zor. bir de bir aksilik başlayınca insana negatif enerji yükleniyor kesinlikle ve devamı geliyor. ama tüm aksiliklere rağmen eminim hepsi süper olmuştur. (ben de bu sayede yorum yazmış oldum-süpersiniz)

Betül KAVAL dedi ki...

mügecim bence herşey harika canım. kendine haksızlık etme. öpüyorum sevgiler..

Sevil Şahin dedi ki...

MÜGECİM CANIN SAĞ OLSUN İSTEDİĞİN BİR MENÜYÜ HAZIRLAYAMAZSANDA MASANIN GÖRÜNTÜSÜ YETER BENCE HİÇ ÜZÜLME EMİNİM YAPTIGIN ÇORBA SALATA SARMA VAR YETER ZATEN İFTAR SOFRASINDA NE YENİYOR Kİ
SEN ÜZME TATLI CANINI TATLIM
SEVGİYLE KAL BENCE NAZAR DEGDİ SANA NAZAR

Naile dedi ki...

Ah canım benim, sen o kadar mükemmeliyetçi olduğun için beğenmiyorsun o yaptıklarını. Ya bir arkadaşım anlattı da, sabahtan akşama kadar kadın bir yoğurtlu çorba yapmış bi de kocası eve gelirken fırına lahmacun yaptırmış ve bu ev hanımı ve bu bir iftar sofrası! Üzme tatlı canını, her şey tecrübe. Bir dahakine sarmanı da köfteni de bir gece önceden yapar hazır edersin.

Ha bu arada sofraya bakıp ah ne muntazam sofra kurmuş yine demiştim ben de. Çok güzel hazırlamışlar. Ellerine sağlık kuranın.

Öptüm..

alonenigma dedi ki...

Evet yazıyı okurken ben de fena oldum, çünkü bende de bu tür zamanlarda mükemmelliyetçilik tarafım beni çok zorlar. Ama sonuç, gün nasıl geçmiş olursa olsun güzel görünüyor. Zaten ramazanda enterasandır bir çorba ile doyuluyor. Diğerleri de madem zahmet verilmiş, yiyelim bari oluyor. Bundan sonraki iftarlarda da kolaylıklar diliyorum. Ve tahmin ediyorum ki, birkaç gün önceden bazı çeşitler hazırlanıp, dolapta gününü bekleyecek:) Yani ben işimi garantiye almak için öyle yapardım. Sevgilerimle,

Betül... dedi ki...

:))) herşeye rağmen harikaa!!
ellerinize sağlık maşallah maşallah diyorum sevgiler:))

Adsız dedi ki...

kesinlikle nazar değmiş. hazırladığınız sofraları gördükçe yine muhteşem sofra. hem çalışıyor hem bunca davetlerin altından kalkabiliyor ne kadar becerikli bir bayan diye aklımdan geçer her zaman.
ayrıca gayet güzel bir sofra olmuş yine.

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

masadaki o güzelim sarmalar yeter canım..ama ilk defa sarmana ağzım açık kalmadı değil..böyle güzel bir blogun sahibi olupta daha hiç sarma yapmamak:)herşey yine herzamanki gibi harika..

handan dedi ki...

bence kendine haksızlık yapıyorsun sofran harika gözüküyor benimde bazen oluyor elim ayagım birbirine giriyor misafirlerin seni sevdikleri için oradalar tatlı dil güler yüz sofrada herşeye deger öpüyorum

müjde dedi ki...

Canım benim,senin hazırlanamamış halin bu mu?Herşey süper görünüyor bence.Hem önemli olan tatlı dil,güleryüz bence.Sende de ondan bol miktarda olduğundan hiç şüphem yok:))

Unknown dedi ki...

bence sofran gayet güzel ama istediklerini yapamadığın için sana hazırladığın sofra güzel gelmiyor bunun sebebi mükemmelliyetçi oluşun aynı zamanda da nazardanda olur inan buna insanın eli kolu bağlanır bi anda bi şey yapamaz olursun herşey birbirine girer ben seni hep takdir ediyorum inan hem çalışıyorsun hem bu kadar misafir ağırlıyorsun aynı zamanda bloğunuda hiç ihmal etmiyorsun ve her seferinde değişik şeyler yapıyorsun işte ben buna hamarat kadın derim maşallah subhanallah allah nazarlardan korusun bende çalışan bi bayanım sizin gibi asla olamam olmayıda çok isterdim kib...

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Merhaba Müge. Yaşadıklarını okuyunca bir an cumartesi günkü halim aklıma geldi. Seni çok iyi anlıyorum. Asıl sen benim başıma gelenleri duysan ağzın açık kalır. Sanki hiç pilav yapmamışım gibi acemiliğim tuttu. :) Çok kötü oluyor insan. Masa süper olmuş. Ellerine sağlık. İyi akşamlar...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ah canım. Ne çok üzülmüşsün. Ben de senin gibiyim. Genelde çok zengin sofralar hazırlarım. Ama sonuna doğru aşırı mükemmeliyetçi halim yüzünden iki ayağım bir pabuca sıkışır. Bir maydanozun olmayışı tüm sofrayı etkiler, Yetmediği gibi evde ona dokunmayın buna dokunmayın terör havaları. Ama misafirler gelince bütün stresim gider. Seninde öyle olmuştur. Sanki yapılan çok kötüymüş de daha iyisini yapabilirdim gibi hissederim. Bu arada misafirler elli kere çok güzel olmuş dese de tatmin olmam.
Ama önemli olan o çabayı gösterebilmektir. Seni de verdiğin çabadan ötürü canı yürekten kutluyorum canım. Ciddi mücadele vermişsin canım:)))
Bak bundan sonra misafirlik sırası sende. E artık dinlenme vakti.
Sevgilerimle canım

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

çok güzel bir paylaşım.evet insan bazen kendine çok güveniyor yada yaparım ben bunu diye menüyü kalabalık tutuyor sonunda bir koşturma bir yorgunluk:)benimde hafta sonun başıma buna benzer bir olay geldi tabi işin kolayın akaçtım dondurulmuş gıdayı çeşitlendirdim .ay ne yapayım insanlar aç mı kalsın.
işte hayat bu her yönü ile canlu canlı .insanız herşey geliyor işte başımıza.
hoş bir anı olmuş sevgilerimle hayırlı ramazanlar bereketli sofralar:)

uğur dedi ki...

çok hoş. ^^

Eya dedi ki...

Ah Mügecigim seni ne kadar iyi anliyorum, ama emin ol nazara geldin.Daha bugün düsündüm seni, hem calisiyor hem de böyle mükemmle sofralar menüler hazirliyor nasil basariyor diyw...Sofra ve yemekler kusursuz ama senin gibi mükemmeliyetci olunca insan tabii tatmin olamiyorsun, en birde en iyisini ve güzelini yapma istedigi...olsun, üzme tatli canini, herkes doymus...sen gerilmenle ve yorgunlugunla kaldin.Bu da bir ani olsun senin icin...artik haftaya sana keyifli ziyaretler diliyorum...sevgiler

zehra

Canan dedi ki...

Müge Abla'cım kendine haksızlık ediyorsun. Bece sade ve şık bir masa olmuş. Seni bilen zaten biliyor. Ayrıca menüde gayet güzel. Ellerin dert görmesin inşallah.

Öptüm yanaklarından
Canan

Adsız dedi ki...

seni iyi anliyorum, saatlerce emeginin bosa gittigini hissetmek fena, ancak bu durum hepimizin basina gelebiliyor, uzulme ilk firsatta aha iyi hazirlanir arkadaslarinizi rmazandan sonra tekrar cagirirsiniz... selamlar...aysegul

pınar gencal dedi ki...

Herkes bak seni nasıl da iyi tanıyor:))Tüm bu üzüntün aslında senin kuruntuların. Çünkü davete gelen misafirlerden biri olarak şunu söyliyim ve herkes duysun: Yaptığın herşey süperddiiii...Kafanda hazırladığın menü tam olmadı diye herşeyin ters gittiğini düşünme.Yahu dünya kadar şey vardı tıka basa doyduk..İlk kez yaprak sarma yaptın ve biz parmaklarımızı yedik nerdeyse.Pilavsa her zaman ki gibi süperdi.
Haftalardır misafir ağırlıyorsun ve artık yoruldunnnn...Azıcık dinlenmelisin...

Limonlu Kek dedi ki...

Müge sen bir çılgınsın, her şey çok güzel görünüyor, daha ne olsun, herkes de beğenmiş dert edilecek bir şey yok. Kafandaki menüyü oluşturamamışsın seni sıkan o olmuş bence, ben bir şeyin evde olmadığını görünce hemen alışverişe eşimi gönderiyorum, bir koşu alıp geliyor, vallahi en pratiği :) Sen de biraz oyunun başından kaldırıp doğruu çarşıya gönderseydin :) Haydi geçmiş olsun canım...

denizanası mutfakta dedi ki...

Valla öyle bir balkonda öyle şık bir masada iftar yapmak herkese nasip olmaz misafirleriniz çok şanslı ellerinize sağlık herşey çok güzel görünüyor.

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Sanırım sen de benim gibi aklındakiler olmadı mı ondan bin kat da iyi olsa yinede olmadı kabul edenlerdensin :)
Masan yine süper görünüyor ve evet itiraf ediyorum okurken içim şişti. Biyerden sonra durup ben olsam oturur ağlardım diyecektim ki sende aynen öyle yapmışsın :))
Başka hiç bir konuyu asla bu kadar kafama takmam ama misafir ve ikram konusunda titizim :/ ve her seferinde bir aksilik yaşarım :( Ne yapalım huy :)

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

ellerine sağlık menü bence güzel sarmaların görüntüsü yeter zatenn iftarda ne kadar yiyebiliyoruzki sevgilerimle fikriye

Nappa dedi ki...

Hazırlık aşamasında stres yaşamanıza üzüldüm. Herşeye rağmen güzel şeyler yaptığınıza inanıyorum. Her ne kadar planladığınız gibi olmasa da güzel olmuştur. Ben tek başıma yaprak sarmadım,ilk deneyimimi de misafirler için yapacağımı sanmıyorum. Sadece sarma için değil tüm ikramlar için geçerli bişey.Kreplerinizin de düzgün olduğunu düşünüyorum ama insan beğenmeyince maalesef böyle oluyor. Yapacağımız yemekler için gereken malzemeleri önceden kontrol etmemiz hepimiz için iyi olacak sanırım. Belki de blogda "misafir ağırlarken dikkat edilecek konular" başlığı oluştursanız herkes deneyimlerini yazar. Bu arada sofra düzeni gerçekten çok güzel olmuş.

MeLeK dedi ki...

kesin benim nazarım değdi müge hanım:Dbende gece gündüz millete hep sitenizi övüp duruyorum hiç maşallah demeyi akıl edemedim..ama herşeye rağmen bence gayet ii bir menü olmuş...
maşallah:D

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım herşey harika gözüküyor...
Kendine haksızlık etme bence...

ebru dedi ki...

Canım Mügem sen hiç üzülme hayatım.Önemli olan dostluk ve sohbet.Misafirlerin memnun ayrılmış.Anlattıklarına bakınca insan sofra da bir şey yok zannedecek ama sofra her zamanki gibi mükemmel.Sen hiç tatlı canını üzme.Öpüyorum seni.Ben her zamanki servislere bayıldım. Beğenmediğin atacağın takımların varsa ben kabul ederim.:))Çünkü çok güzeller.

Delfina ; dedi ki...

Yine o yoğunlukta başardıkların hiçe sayılacak şeyler değil Mügecim.Gün aşırı misafir ağırlayıp,okuyucularıyla en güzel biçimde kaç blogcu biliyoruz senden başka...

Sanırım sen stresten sofradaki güzelliği göremedin,"çok güzel olmuş" diyen misafirlerin de tüm samimiyetleriyle söylemiştir eminim...

İade-i ziyaretlerine başlamana çok sevindim çünkü bütün ramazanı ev sahibi olarak geçireceksin sandım :)

gelibolu17 dedi ki...

İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-

HAZIRLAYANLAR

HTTP://PORSELENDEMLİK.BLOGCU.COM

HTTP://GELİBOLU17.BLOGSPOT.COM

HTTP://BİRDEMLİKSOHBET.COM

6 EYLÜL 2009 - 19 EYLÜL 2009

tarihleri arasında GELİBOLU17 yani ben,


HTTP://GELİBOLU17-MİDEDENKALBE.BLOGSPOT.COM

adresimde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacağım.
her türlü yemek,çorba,tatlı,tuzlu iftar ve sahur için hazırladığınız tarifleri,
sayfanızda yayınlayıp bana haber verirseniz,zevkle sayfamda yayınlayacağım...
şimdiden katılımlarınıza çok teşekkür ediyorum...
sevgiler

Not: cboxa bırakılan mesajlar gözden kaçabileceği için,
yoruma bırakmanız önerilir....
sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili müge harika sofra ve tariflerinle bizlere ışık tutuyorsun teşekkür ederim mükemmel bir sofra mükemmel tarifler bizler daha ne isteriz Allahtan hayırlı ramazanlar ve hayırlı bayramlar diliyorum sevgi ve saygılarımla

birsence dedi ki...

müge bence sofran çok şık gözüküyor tamam sen istediğin şeyleri hazırlayamamış olabilirsin ama yinede sofrada olanlar yeterli...ana yemek ve çorba olduktan sonra gerisi zaten ayrıntı olmuş oluyor...nazar bencede nazar...

hülü dedi ki...

Müge hanım, öncelikle hayırlı Ramazanlar diliyorum. Siz telaş ettiğinizi ve umduğunuz gibi bir davet olmadığını ifade ediyorsunuz ama bence resimler öyle demiyor. O kadar telaş ve aksiliklerde nazardandır :)
Ben size bir meze ya da salata tarifinden bahsetmek istiyorum. Bu tarifi iftar davetimde hazırladım ve herkes tarafından çok beğenildi.

MANTAR ÇINTIRI
Malzemeler:
Yarım kilo mantar
5 diş sarımsak
1 limon
1 kâse un
Tuz
Dereotu maydanoz
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Mantarlar yıkanır. Kaynayan suya yarım limon sıkılır mantarlar atılır makarna gibi pişirilir. İyice süzülür.
Un ve tuz karıştırılır. Mantarlar una bulanır bol kızgın yağda kızartılır. Servis tabağına alınır.
Sarımsaklar soyulur ezilir limon suyu ve tuzla karıştırılır mantarların üzerine gezdirilir. Dereotu veya maydanozla servis yapılır.
not: limon suyu yerine sarımsaklı yoğurt vb. soslarla da sunulabilinir.
Değerlendirmeniz dileği ile...

Tinker Bell dedi ki...

Mügecim ,İftar sofralarını hayranlıkla ve imrenek takip ediyorum .Ellerine sağlık.Bazen yada çok özendiği zaman insanın başına böyle talihsiz olaylar geliyor ama yine durumu süper idare etmişsin.Tebrikler :))
Bu arada seni mimledim.

amati dedi ki...

Mügecim merhaba,
Bugüne kadar yediğim en güzel yaprak sarmalarandan biri idi.En iyisi idi dersem eşime haksızlık olur o sebeple en iyi ikiden biriydi demeliyim.Başka konularda siz bayanlar kadar iddialı olmam ama konu yaprak sarması ise bu konuda ekperlik yapabilecek bir kardeşinizim.Gerçekten ama gerçekten çok başarılı idi.Diğerleri mi; Bilmem.Öyle dolmayı bulmuşum gerisi sadece teferruat ... :)

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Bayiliyorum hazirladigin her sofraya! O kadar guzelki, insan bak bak usanmiyor :)
menu de bence cok guzel olmus, hic uzulmeyin! Hollandadan sevgiler

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Merhaba..

Ben de yazının sonunda herhalde pideyle yoğurt yiyecekler sandım.

Ee çok güzel bir mönü çıkmış yine..Daha ne olsun..

Elerinize sağlık.
Ramazanın hakkını verdiniz bence..

reyyan dedi ki...

mügecim sana birşey soracağım.canım benim sayfamda en son eklenen sofralarımın resim boyutları 500 fakat bloğumda resmin üzerine gidince el işareti çıkıyor tıklıyorum resmin asıl boyutu çıkıyor fakat bloğumda boyutu küçük görünüyor:( bu yüzden resimlerimin netliğide bozuluyor zaten resimlerim çok net değil birde böyle olunca netlikleri iyce gidiyor:(.resim eklerken büyük boyutu seçip öyle ekliyorum olmuyor:( senin eklemelerindeki resimlerin boyutuda 500 ve resimlerinin üzerine gidince el işareti çıkmıyor bu sorunu nasıl düzenleyebilirim? birde senin sağ tarafta bir çizgi işareti varya bende o yok yapamıyorum:(

sakizliturkkahvesi dedi ki...

sevgili müge hanım ,fazla mükemmelliyetçi ve ayrıntıcı bi insansınız kanımca.o sebeple size göre herşey yolunda gitmemiş olabilir ama ben şahsen sofraya çıkarttıklarınızı çok beğendim.huzur hayatınızdan eksik olmasın...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin