02 Ekim 2009

Elmalı Fındıklı Kek

Elmalı Fındıklı Kek

ADI BAŞKA TADI BAŞKA BİR KEK :)
Madem son bir kaç yazıdır, Gökay'dan söz ediyorum, finali de bu kek ile yapayım dedim.
Gökay; İstanbulda yaşayıpta, kendi bahçesinin mahsullerinden yiyebilen, köpekleri, tavukları (dolayısı ile taze günlük yumurtaları) olan, çok şanslı bir adam.
Çokta misafirperverdir, yazın çoğu zaman hafta sonları onun evine gider, minik bir tatil yapmış kadar dinlenmiş olarak, eve geri döneriz. Tüm gün, havuzu, tenis kortu dahil :) bütün nimetlerinden faydalanırız;
Sabah; günlük yumurtalar ile, sucuklu yumurta,
öğle yemeğinde; bahçeden topladığımız, domates, biber ile menemen,
akşam üstü; mevsimin mahsulune göre havuçlu cevizli kek, böğürtlenli pasta, (tüm malzemeler, cevizler ve yanında içtiğimiz ıhlamur bile bahçeden, dışardan sadece kabartma tozu, vanilya falan alıyoruz :)
Akşam yemeğinde ise, tavuk suyu çorba, tavuklu hünkar beğendi, patlıcan salatası, çoban salata gibi bahçenin sağladığı ürünler ile yaptığımız yemekleri yeriz.
Nasıl, İstanbul'da yaşayan ve markette içi kırmızı çıkan domates bulduğumuz da sevinç çığlıkları atan bizler için, çok özenilecek bir yaşam değil mi ? :)

Elmalı kek; işte bu sözettiğim hafta sonlarından birinde, çayımıza eşlik etsin ve elmalar değerlensin diye yaptığım bir ürün :)
Havuçlu kek tarifini esas alarak yaptım, ancak tahmin ettiğim sonuca ulaşamadım :) neden derseniz, kek pişene kadar, en çok merak ettiğim içindeki malzemelerden hangisinin tadının daha baskın olacağı idi ?
Yerken, elma tadı mı alacaktım ?, fındık mı ? limon kabuğunun aroması mı ? yoksa tarçın mı ? ve istediğim fındık tadı idi. Ancak, tarçın çok yaman çıktı, hepsini bastırdı.
Kek bu şekilde de çok güzel oldu, ama benim gibi fındık tadı almak istiyorsanız, tarçın eklemeyin, siz bilirsiniz.
İçindeki elmadan dolayı, oldukça nemli bir kek oluyor, bu tarz keklerden hoşlanmıyorsanız hiç denemeyin.
Ben ne yapsam afiyetle yiyen ve beğenen Gökay bile, bu kek için; "kabarmasında bir sorun olmuş sanki" dedi :)
Bende ona bunun elmanın verdiği nem olduğunu anlattım. Anlatışımdaki bilimselliği bir duysanız, bayılırsınız gülmekten, sanki doktor olan o değil de ben :)
Sonuç olarak, yağmurlu bir günde, çayınızın yanında nemli, yoğun lezzetli bir kek yemek ve çocuklarınıza farklı bir yolla elma yedirmek isterseniz, bu kek ideal...

Malzemeler
  • 3 Su Bardağı (rendelenmiş) Elma
  • 4 Adet Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ (Fındık yağı kullandım)
  • 3 Su Bardağı Fındık Aromalı Kek Unu
  • 1 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
  • 1 Su Bardağı (iri kırılmış) Fındık

Yapılışı

  • Elmaların kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizleyin. Dörde bölüp, kararmaması için, suyun içinde bekletin.
  • Yumurtaları ve şekeri 4-5 dakika, şeker eriyinceye ve karışım krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Yağı ekleyip biraz daha çırpın.
  • Elmaları rendeleyin ve limon kabuğu rendesi ile birlikte karışıma ekleyip, karıştırın.
  • Fındık ve birlikte elediğiniz un ile tarçını da ekleyin çok az karıştırın.
  • 180 derece de önceden ısıtılmış fırında, katı yağ ile yağlayıp un serptiğiniz bir kalıpta, 45-50 dk. kadar pişirin. Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
  • Kek harcı, havuçlu kek gibi oldukça fazla oluyor, büyükçe bir kalıp kullanmanızda yarar var. (25x30 cm civarında bir borcam veya tepsi, ya da en az 24-26 cm çapında bir kalıp kullanmalısınız)

Elmalı Fındıklı Kek

24 yorum:

Neşe dedi ki...

Elmalı kek e bayılırımmm.Çok nefis görünüyor.Ellerinize sağlık müge hanım.Blogunuzu sürekli takip ediyorum ve tariflerinizden yararlanıyorum.Tarifleriniz herkes tarafından büyük beğeni topluyor.Umarım blogunuzu kapatma gibi bir düşünceniz yoktur.:)İyi günler.

Seniha dedi ki...

Müge Hanım tarifleriniz hem nefis hem de pratik:) özellikle hem yeni evli hem de çalışan bi bayan için çok ideal:) Keyifle takip ediyorum ama tek sebebi tarifler de değil, en az onlar kadar güzel sunumlarınız:) Elmalı kek tarifinde merak ettiğim bişey var, kabartma tozu olmadığını farkettim, sebebi fındık aromalı kek ununun içinde olması mı? daha önce hiç kullanmadığım için teyit etmek istedim:) kolay gelsin, tarifler hiç bitmesin...:)

Müge Hüner dedi ki...

Neşe Hanım;
Çok teşekkürler güzel sözleriniz için.
Hayır blogumu kapatmak gibi bir düşüncem yok. Seviyorum blogumu ve sizleri :)

Seniha Hanım;
Böyle düşünmenize çok sevindim. Benimde amacım bu çünkü, çalışan yada yeni evli hanımlara pratik önerilerde bulunmak. Doğru anlaşılmak çok güzel.

Kek ununun içinde sizinde söylediğiniz gibi kabartma tozu var o nedenle eklemedim. Un, fındık aromalı olduğu için vanilya da eklemedim.
Sevgilerimle...

Ada Deniz dedi ki...

çok lezzetli görünüyor. elmalı keki denemiştim ama fındık eklenince daha bir lezzetli olaacak eminim. ellerine sağlık

Eya dedi ki...

Mügecigim...benim gibi Elma yemeyen biri icin bicilmis kaftan bu kek tarifi. Bende senin gibi findik tadina bayilirim, tarcin pek sevmem, yazdiklarin dikkate alinacak...ellerine saglik,bu arada Gökay Bey´e cok imrendim.Adam depresyona falan girmiyordur hic bu kadar saglikli yasayinca...:))
sevgiler

zehra

Adsız dedi ki...

merhaba ben songül...sizi yeni keşfettim ve bunun için çok mutluyum.sunumlarınız ve tarzınız çok hoş.profiterol tarifiniz mükemmel bi sonuç verdi bana.tarif için tşkkrlr.kolay gelsin...

Kurabiye Diyarı dedi ki...

resimlerde kek kabarmış gibi duruyor, görüntü bence güzel, içindekiler de güzelmiş :), ellerinize sağlık

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım anlattığın ortam, doğa herşey o kadar güzel ki hiç sevmediğimiz bir yemek bile orada favori yemeğimiz haline gelebilir canım. Kek bahane ortam ve dostluk şahane canım.
Ellerine sağlık
Haftasonunun güzel geçmesi dileğiyle
sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Mügecim sanırım hepimizin hayali bir gün öyle bir yerde yaşıyor olmak. Biz de yazları haftasonları Şileye kayınvalidemlere gidince dediğin gibi hissediyoruz. belki senin dediğin gibi herşey bahçeden değil ama insanın eliyle topladığı sebzelerden yemek yapması ayrı keyif. bu arada ben elmalı keke bayılırım, hele de ekşi elma ile yapılmışsa hepsini yerim. benim de bir elmalı kekim var, bir ara habire yapardım.ellerine sağlık

Ness dedi ki...

Enfes gözüküyo ellerine sağlık..

Özlem dedi ki...

Elmalı keklerdeki o nemli kıvamı çok severim ben, demek ki bu tarif de tam bana göre :) harika olmuş, ellerine sağlık

Pembe Tatlar dedi ki...

Buna benzer benimde bir kek tarifim var elerine sağlık canım ...
Mutlu hafta sonları

Şehnaz dedi ki...

mügecim hem görüntü nefis ve iştah açıcı hemde eminim ki lezzeti muhteşemdir.çünki bende havuçlu ve elmalı kekleri çok sık yapıyorum...çok güzel olutor.bu güne kadar hep ceviz kullandım ama birde seninki gibi fındıklı denemek gerek.seninki hoşuma gitti....

handan dedi ki...

mügecim ellerine saglık senin havuçlu kekinin tarifini havuç yerine elma ile yapıyordum ceviz yerine fındıkla denicem kendine iyi bak öpüyorum

melike dedi ki...

merhaba melike ben
sitenizi cok begenerek takip ediyorum..
sizden ricam peceteliklerinizin yapim asamalarini detaylandirirmisiniz \
tesekkuer ederim
sevgi ve saygiyla..

Adsız dedi ki...

müge hanım acil yardımınıza ihtıyacım var.muffin yapmak istiyorum ama ilk denememde kek kağıt kalıplara yapıştı nedeni ne olabilir acaba.bana bir cevap yazarsanız sevinirim tşkler şimdiden ben esra

gökay kartal dedi ki...

müge'ciğim , yaklaşık olarak 15 yıldır orada yaşıyorum. şunu çok rahat söyleyebilirim ; o bahçeyi, o evi en dolu dolu sizlerle birlikteyken yaşıyorum . bundaki en büyük etken senin mutfaktaki üstün yeteneklerin . bahçedeki ürünleri olağan üstü bir beceri ile çok zevkli bir şekilde masamıza getirmen. bu bazen yemek olarak ,bazen tatlı, bazen pasta .. ama hepsi birbirinden güzel.. bunları görünce , bahçemi ve evimi daha çok seviyorum. nemli :) elmalı kekine de bayıldım. ellerine sağlık .

Müge Hüner dedi ki...

Esra Hanım,
Öncelikle geciken yanıtım için çok özür dilerim.
Kek tarifiniz yağsız yada çok az yağlı ise kağıtlara yapışmış olabilir.
Yada az pişirdiyeniz.
Aklıma başka birşey de gelmiyor

Sevgilerimle.

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

SLM MÜGE HANIM BUGÜN DENEDİM GÖRÜNTÜ ÇOK GÜZEL OLDU TADINA YARIN BAKANLAR KARAR VERECEK..İZİN VERİRSENİZ KENDİ BLOĞUMDA DA YAYINLAMAK İSTİYORUM TABİ SİZİN İSMİNİZLE.TŞK EDERİM ŞİMDİDEN...

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

BU ARADA BEN Bİ KAÇ EKLEMELER YAPTIM KEKİNİZİ DENERKEN....

sümeyra dedi ki...

merhabalar müge hanım sitenizi ilgiyle takip ediyorum muhteşemsiniz gerçekten.bende elmalı keke bayılıyorum bir keresinde elma püreli kek yemiştim muhteşemdi.ama püresi karışmamıştı dilimlendiğinde ortasında gözüküyordu ve elma tadı muhteşemdi.denedim elma püresini kekte görnümesi için kalıbın ortasınada döktüm başaramadım.çareyi sizden yardım istemekte buldum bi öneri sunarsanız yada deneyip bizimle paylaşırsanız çok sevinirm.teşekkü ederim şimdiden

Müge Hüner dedi ki...

Süheyla Hanım;
Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Sağolun...

Benim yaptığım kektede elmalar görünmedi, sadece nem vermesini sağladı :)

Sizin sorunuz için aklıma gelen; sade, biraz koyu kıvamlı bir kek harcı hazırlayıp, kalıba harcın yarısını döküp, üzerine elma püresi yayıp harcın kalanını dökerek pişirmek olabilir.
Elmalı harcı da; rendelenmiş elmaları biraz su ve şeker ile pişirip hatta ceviz ekleyerek hazırlayabilirsiniz.
Elmalı harç mutlaka soğuk olsun eklerken.
Keki fırına verdiğinizde ise fırın çok sıcak olsun.
Böylelikle çökme yapmaya fırsat olmadan kek pişip kabarmaya başlayacaktır.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Şimdiden kolay gelsin :)

Sahire - Pınar dedi ki...

müge hanım merhaba .sizi facebooktanda sürekli takip ediyorum.kudretullah(krem karamelli kek)tarifinizi çok merak ediyorum fakat tarifi bende yok .rica etsem bana verebilirmisiniz.sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Ece hanım;
Söz ettiğiniz kekin tarifi arkadaşım Yasemin'in blogunda var.
www.yaseminmutfakta.com

Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun :)

Sevgiler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin