09 Şubat 2009

Zeytinyağlı Brokoli

Zeytinyağlı Brokoli

BU ARALAR BİZİM EVİN HALLERİ...
Çok zor bir dönem geçiriyorum. Zorluğu ise; diyet yapıyor olmam değil, gayet eli maşalı ve asık suratlı bir diyetisyenim olması da değil :) Mutfağa girip, kek, kurabiye ve pasta yapamıyor olmak. Elinden en sevdiği oyuncağı alınmış çocuk gibiyim :)
Hafta sonu arkadaşlara götürmek yada siparişler için pişiriyorum bu tarz yiyecekleri bu aralar, oda tam tatmin etmiyor ama yapacak bir şey yok, bir süre böyle.
Hayatımda yediğim sebzelerin hatta meyvelerin toplamı kadar sebze ve meyveyi son üç hafta da yedim desem, inanırmısınız ?
Yemeyi sevmediğim için, pişirmeyide çok bilmediğim sebze yemekleri ile artık çok samimiyiz. Başta annemle birlikte telefon desteği alarak yaptığım bu yemekleri, artık tek başıma kolaylıkla yapıyorum.
Brokoli, karnıbahar, pırasa, pazı, lahana hepsini de pişirdim :)
Zeytinyağlı brokolide doğaçlama oluştu. Önce sadece haşlayıp, üzerine zeytinyağ - sirke - sarımsak sos gezdireyim diye düşündüm yada sarımsaklı yoğurt. Sonra, kurutulmuş domates ile yaptığım kabak yemeği gibi salçalı ve sıcak. Ondanda vazgeçtim :) Acaba, geçen gün yaptığım ıspanak kavurması şeklindemi ? yada pazı kavurması... :)
Nasıl bizim evin halini yansıtabildimmi biraz? :) İçiniz açıldı değilmi ? :)
Sonuçta, hiç bir karar verilmeden brokoli yıkanıp, ayıklandı ve kendi kendine zeytinyağlı brokoli olmaya karar verdi :) Çok da lezzetli oldu, öneririm.

Malzemeler
  • 750 Gr. Brokoli
  • 7-8 Adet Kurutulmuş Domates
  • 1 Adet (orta boy) Soğan
  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • Tuz
  • 2 Su Bardağı Su

Yapılışı

  • Domatesleri küçük küçük yada şeritler halinde doğrayın. Bir kase suyun içinde 10-15 dk. bekletin.
  • Brokolileri çiçek çiçek ayırıp yıkayın.
  • Soğanları minik minik doğrayın ve zeytinyağ ile orta ateşte kavurun.
  • Soğanlar pembeleşip, şeffaflaşınca domatesleri ekleyin 1-2 dk. daha kavurun.
  • Brokolileri ekleyip 1-2 dk. daha kavurun.
  • Sıcak suyu, şekeri ve tuzu ekleyip, karıştırın.
  • Yemeğin suyu kaynayınca altını kısın ve kısık ateşte 25-30 dk. brokolilerin sapları yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Mümkünse en az 1-2 saat dinlendirin ve soğuk servis yapın.

06 Şubat 2009

Ballı Susamlı Kurabiye

Susamlı Tatlı Kurabiye

SADE KURABİYE'YE BAL VE SUSAM DOKUNUŞU :)
Aslında bu kurabiye için söylenebilecek çok da fazla bir şey yok. Başlık yeterli :) Çoğumuzun bildiği, zaman zaman, zencefil, tarçın vs. gibi baharatlar ile zenginleştirdiği sade kurabiye hamuru.
Hem lezzetli olması, hemde pişerken şeklinin değişmemesi nedeniyle siparişlerimde de tercih ettiğim bir tarif. Ek olarak, birde olmazsa olmazım, portakal kabuğu rendesi...
Daha önce, kullandığımı belirttiğim tariften farkı, içinde nişasta olmaması. Şeklinin değişmemesinin nişasta ile bir ilgisi varmı bilemiyorum ama ben olduğunu düşünerek artık eklemiyorum.
Tarif; Sn.Ayşe Tüter'e ait. Benim tarifi uygularkenki hatam susamı az kullanmam oldu. Önerim; balı sürdürdükten sonra kurabiyeyi tamamen susamla kaplamanız.
Kurabiyeler susamın azlığına rağmen, hafta sonu grubundan geçer not aldı :) En az vişneli mekik'ler kadar ilgi gördü. Bu nedenle sizlerle paylaşmak istedim :)

Malzemeler
  • 125 Gr. Tereyağ yada Margarin
  • 3/4 Su Bardağı (1 Bardaktan 1 parmak eksik) Pudra Şekeri
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Zencefil
  • 2 Yemek Kaşığı (un gibi çekilmiş) Fındık
  • 1 Çay Kaşığı Karbonat
  • 2,5 Su Bardağı Un

Yapılışı

  • Öncelikle yağı çok kısık ateşte eritin ve soğutun.
  • Pudra şekeri ve yağı çırpma teli ile iyice karıştırın.
  • Fındığı ekleyin ve çok az karıştırın.
  • 2 su bardağı un, karbonat ve zencefil'i karışımın üzerine eleyin, yumurtayıda ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
  • Kalan unu, kaşıkla yavaş yavaş hamur toparlanana kadar ekleyin.
  • Hamuru 20-30 dk. buzdolabında dinlendirin.
  • İstediğiniz bir kalıpla yada çay bardağı ile kesip, şekil verin.
  • Hafif yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Üzerlerine bal sürün. (Ben bu iş için işaret parmağımı kullandım:)
  • Bolca susam serpin.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 18-20 dk. pişirin. Fırından çıkınca, ızgara tel üzerinde soğutun.

Benzer Tarifler;

& Annemin Tarifi ile; Susamlı Kurabiye

03 Şubat 2009

Vişneli Mekik

Vişneli Mekik

MİNİK LEZZET PARÇALARI :)
Bir önceki tarifte, sırada vişneli mekik var demiştim, arayı çok açmadan tarifi paylaşmak istedim. Pek çok tarif gibi, mekikde uzun süredir yapmayı planladığım, "acaba pastanede satılanlar gibi yapabilirmiyim?" diye düşündüğüm bir lezzetti. Softbowl kalıplarımın içinde mekik kalıbını görünce, hemen uygulamaya karar verdim :)
Hafta sonu bütün dergilerimi ve kitapları karıştırıp bir mekik tarifi buldum. Malzeme listesini değiştirip, azalttım ve margarin yerinede sıvı yağ ekledim. Mekikler, benden, eşimden ve hafta sonu tadan arkadaşlarımızdan olumlu not aldı. Kahve ile birlikte kar keyfimize eşlik ettiler.
Tek olumsuz eleştiri bir arkadaşımızın; "biraz kuru olmuş" demesi idi. Bunuda biraz fazla pişirmiş olmama bağlıyorum.
Mekik, 15 - 20 dk. içinde pişiyor aslında ama ben, üzerininde, altınında nar gibi kızarmış olmasını istediğim için, fırında biraz fazla tuttum. Bu nedenle, yoğun bir kek tadı yerine kekin kenarındaki yumuşak kabuğu yiyormuş hissi veriyor mekikler :)
Sizde benim gibi, keklerin iç kısmını değilde, kenarlarını yemeyi daha çok seviyorsanız, mekiklere bayılacaksınız :)
Tarifi klasik kek'ten ayıran bir özelliğide içinde tahin olması. Ben tarifin yer aldığı kitaba Koska Helva sponsor olduğu için, tahini sırf reklam amaçlı malzeme listesine dahil ettiler diye düşündüm açıkçası :) ama tadına bakınca kesinlikle çok yakıştığını ve bambaşka bir lezzet kattığını farkettim.
Tarifi; mekik kalıbınız yok ise, 24-26 cm.lik bir turta kalıbında yada 25x30 cm.lik bir borcam tepside de pişirebilirsiniz.

Malzemeler (18 adet)
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Yemek Kaşığı Tahin
  • 2 Yemek Kaşığı (un gibi çekilmiş) Fındık
  • 1 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 18 Adet (dondurulmuş) Vişne

Yapılışı

  • Öncelikle, vişneleri ikiye bölün ve çözülmesi için bir süzgecin içinde bekletin.
  • Şeker ve yumurtaları 4-5 dk. şeker eriyip, karışımın rengi iyice açılıncaya kadar çırpın.
  • Yoğurt, sıvı yağ ve tahini ekleyip biraz daha çırpın.
  • Fındıkları ve ayrı bir kaba birlikte elediğiniz, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Çok az karıştırın.
  • Mekik kalıplarını katı yağ ile yağlayıp, unlayın. (silikon kalıplarda yağlamaya çok gerek yok ama ben alt ve yan kısımlarında güzelce kızarmasını istediğim için, yağladım sizede öneririm)
  • Kalıbın her bir gözüne, bir yemek kaşığı karışımdan koyun ve üzerine vişne tanelerini yerleştirin.
  • 180 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 20-25 dk. üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. (kürdan testinide unutmayın)

02 Şubat 2009

Süslü Kurabiye Çalışmaları

Kişiye özel nazar boncuğu kurabiyeleri

ARŞİVDEN GÜZELLİKLER :)
Sevgililer günü kurabiyelerini yayınladıktan sonra bazı arkadaşlarım, işyerlerinde flickr tarzı siteleri açamadıklarını ve bu yüzden Kurabiye Galerisi'ni gezemediklerini belirttiler. Bende hem blogspot arşivimde de bulunsun, hem de herkes görebilsin diye :) 2008-Aralık ayında yaptığım bazı çalışmaları sergilemek istedim.
Son zamanlarda sık sık ciddi şekilde rahatsızlandığım ve blogumla istediğim şekilde ilgilenemediğim içinde bu nazar boncukları, bu günlere çok uygun diye düşündüm :)
İstediğim sıklıkta tarif ekleyememe rağmen hem ziyaretçi sayısı anlamında hem de çok mutlu olduğum yorumlar ile beni yanlız bırakmayan herkese çok teşekkür ederim...

Kişiye özel moral kurabiyeleri

Kişiye özel moral kurabiyeleri

Kişiye özel moral kurabiyeleri

Yukarıdaki kurabiyelerin üzerindeki yazılar ilk başta biraz tuhaf görünebilir ama hikayesini dinleyince benim ilk aklıma gelenler bu sözcükler oldu. Sevgili Tijen hn. son zamanlarda geçirdiği sayısız ameliyata rağmen, moralini çok yüksek tutan ve çevresindekilere de sürekli moral aşılayan, çok pozitif bir hanımmış. Bu kurabiyelerde son geçirdiği ameliyat sonrası, kuzeni Melda hn. tarafından moral olması için istendi, bende büyük bir keyifle hazırladım.

Kişiye özel yılbaşı kurabiyeleri

Bu kurabiyeleride, daha önce kendisi için evlilik yıldönümü kurabiyeleri hazırladığım sevgili Sezen'in, işyerindeki arkadaşlarına hediye etmesi için hazırladım. Tijen hanımın kurabiyelerini çok beğenince, ufak tefek değişiklikler yaptım. Hediye ettiği herkesi çok memnun eden hatta aynı gün firmanın diğer birimleri tarafındanda istenen güzel bir çalışma oldu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin