03 Şubat 2009

Vişneli Mekik

Vişneli Mekik

MİNİK LEZZET PARÇALARI :)
Bir önceki tarifte, sırada vişneli mekik var demiştim, arayı çok açmadan tarifi paylaşmak istedim. Pek çok tarif gibi, mekikde uzun süredir yapmayı planladığım, "acaba pastanede satılanlar gibi yapabilirmiyim?" diye düşündüğüm bir lezzetti. Softbowl kalıplarımın içinde mekik kalıbını görünce, hemen uygulamaya karar verdim :)
Hafta sonu bütün dergilerimi ve kitapları karıştırıp bir mekik tarifi buldum. Malzeme listesini değiştirip, azalttım ve margarin yerinede sıvı yağ ekledim. Mekikler, benden, eşimden ve hafta sonu tadan arkadaşlarımızdan olumlu not aldı. Kahve ile birlikte kar keyfimize eşlik ettiler.
Tek olumsuz eleştiri bir arkadaşımızın; "biraz kuru olmuş" demesi idi. Bunuda biraz fazla pişirmiş olmama bağlıyorum.
Mekik, 15 - 20 dk. içinde pişiyor aslında ama ben, üzerininde, altınında nar gibi kızarmış olmasını istediğim için, fırında biraz fazla tuttum. Bu nedenle, yoğun bir kek tadı yerine kekin kenarındaki yumuşak kabuğu yiyormuş hissi veriyor mekikler :)
Sizde benim gibi, keklerin iç kısmını değilde, kenarlarını yemeyi daha çok seviyorsanız, mekiklere bayılacaksınız :)
Tarifi klasik kek'ten ayıran bir özelliğide içinde tahin olması. Ben tarifin yer aldığı kitaba Koska Helva sponsor olduğu için, tahini sırf reklam amaçlı malzeme listesine dahil ettiler diye düşündüm açıkçası :) ama tadına bakınca kesinlikle çok yakıştığını ve bambaşka bir lezzet kattığını farkettim.
Tarifi; mekik kalıbınız yok ise, 24-26 cm.lik bir turta kalıbında yada 25x30 cm.lik bir borcam tepside de pişirebilirsiniz.

Malzemeler (18 adet)
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Yemek Kaşığı Tahin
  • 2 Yemek Kaşığı (un gibi çekilmiş) Fındık
  • 1 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 18 Adet (dondurulmuş) Vişne

Yapılışı

  • Öncelikle, vişneleri ikiye bölün ve çözülmesi için bir süzgecin içinde bekletin.
  • Şeker ve yumurtaları 4-5 dk. şeker eriyip, karışımın rengi iyice açılıncaya kadar çırpın.
  • Yoğurt, sıvı yağ ve tahini ekleyip biraz daha çırpın.
  • Fındıkları ve ayrı bir kaba birlikte elediğiniz, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Çok az karıştırın.
  • Mekik kalıplarını katı yağ ile yağlayıp, unlayın. (silikon kalıplarda yağlamaya çok gerek yok ama ben alt ve yan kısımlarında güzelce kızarmasını istediğim için, yağladım sizede öneririm)
  • Kalıbın her bir gözüne, bir yemek kaşığı karışımdan koyun ve üzerine vişne tanelerini yerleştirin.
  • 180 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 20-25 dk. üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. (kürdan testinide unutmayın)

25 yorum:

Adsız dedi ki...

aman Allah'ım, süper bir görüntü, tadını düşünemiyorum bile, ben de yapmalıyım:) haa bu arada ben de bir sayfa açtım ama daha çok çok acemiyim bu konuda, bana da beklerim:) http://damagimintadi.blogcu.com

Lezzet Bahceniz dedi ki...

ellerinize saglik,harika görünüyorlar en kisa zamanda bende sitemde deneyecegim.Bu arada sizi linklerime ekliyorum müsaadenizle...

lezzetbahceniz.blogspot.com

Doyumluk.... dedi ki...

Merhaba,elinize sağlık.her şey mükemmel ötesi.Bende sık sık ziyaret için sizi eklemek istiyorum.sevgiler

Sevde dedi ki...

Çcukluğum hep bunlarla geçmiştir :)
Özlemişim ya mutlaka yapmam lazım..
Paylaştığınız için teşekkür ederim sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

mügeciğim misler gibi olmuş canım.
ellerine sağlık..
ÇOK SEVGİLER..
NuNu

Unknown dedi ki...

görüntüsü gerçekten mekik gibi ellerine sağlık

beyaz mendil dedi ki...

Sunumun çok güzel,sanki tadını alıyor gibiyim.Cadde de ALTIN KEK var orasının da bunun gibi pastaları var ve üzerine çikolata kaplıyorlar.Çok nefis oluyor.Paylaşım için teşekkürler.

Püstüklü Mama dedi ki...

Aman Allah'ım vişneli mekik yapabilen bir bloga yorum bırakıyorum :)

Harika görünüyorlar, oldukça hem de.

Benim için bunu güzel yapan 2 yer vardır. Birincisi Beşiktaş çarşısındaki 7-8 Hasanpaşa Fırını, diğeri de Levent Çarşı'daki PanPan. Ve şimdi sanırım 3 oldunuz :)

Şahane görünüyorlar.

Adsız dedi ki...

Muhteşem olmuşlar Mügeciğim,ellerine sağlık.Kıtır kıtır tam benlik.Bu arada yeni başlığın da çok cici olmuş.Sevgiler...

SEDEF dedi ki...

Süperler. Ellerinize sağlık...

Selcen Şenocak dedi ki...

Ne kadar güzel bir görüntü ellerine sağlık Mügeciğim.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

mügecim süper gözüküyor ellerine saglık harikasın

Adsız dedi ki...

Ellerinize Sağlık çok güzel görünüyolar aynı tarifi muffin kağıt kalıplarda yapmamız uygun olurmu sizce teşekkür ederimm bu sefer tarif için elleriniz dert görmesin :)

Pelin dedi ki...

Fotoğraf da mekikler de çok güzel olmuş. Kayıt ettim. mutlaka deneyeceğim.Elinize sağlık
Sevgiler

Hobiriks dedi ki...

sevgililer gününe uygun bannerınız çok güzel görünüyor ve yaptıklarını gıpta ederek izliyorum maşallah size :)

Unknown dedi ki...

süper görünüyolar hele şekline bayıldım bende silikon kalıp istiyorum:)tadıda eminim çok güzeldir..

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ELLERİNİZE SAGLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR.BENDE EN KISA ZAMANDA DENEMEK İSTİYORUM .BAKALIM NASILMIŞ TADI .SEVGİLER

Adsız dedi ki...

merhaba ben mekik hiç yemedim vişneli mekik in tadı bildiğimiz kek gibi mi yani ne farkı var kekten ,görünüşü çok hoşuma gitii cvp verirseniz memnun olurum teşekkürler

nesrin galatalı dedi ki...

Bloğunuzu biraz dolaştıktan sonra anladım ki siz bir kek uzmanısınız. Bundan sonra sık sık ziyaret edip tarifleri deneyeceğim.

Vişneli mekiğe bayılırım ama daha önce evde yapmak hiç aklıma gelmemişti. Tarif için çok teşekkürler. Hemen bugün deniyorum.

Sevgiler....

Adsız dedi ki...

yorum yazan bir kişi (DESTİNA)de sormuş, bende merak ediyorum; aynı malzemeleri acaba silikon muffin kalıpları ile yapsak uygun olur mu??? iyi günler. hoşçakalın, aşklakalın... (yazan GÜL)

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Vişneli mekik tabiki muffin kalıbındada yapılabilir.
Tadı kekten çok farklı değil.
Mekik kalıbında ince ve kabuklu olduğu için daha lezzetli oluyor.
Ekmeğin içini yemek ile köşesini yemek gibi düşünün :)

Sevgiler herkese.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim :))
Mutfağınınzdan yeni yeni, muhteşem muhteşem haberler bekliyoruz:) iyi günler dilerim. (GÜL)

Adsız dedi ki...

mekik tarifi ararken sizinkini gördüm hemen denedim şahane oldu çok teşekkürler :)

Gülşen dedi ki...

Müge hanım lütfen mesajımı okuyun...vişneli mekiğinizin resmini başka bir sitede kullanmışlar sanki kendisi yapmış gibi birde altına tarif yazmış.Bence siz logonuzu resmin altına değilde tam oratasına koymalısınız böylelikle emek hırsızlarının önüne geçmiş olursunuz..http://www.sihirliyemektarifleri.com/visneli-mekik-tarifi/ burdan kendinizde bakabilirsiniz...

Adsız dedi ki...

Tarifinizi denedim minik kalpli mafin kalıplarım vardı onlarda yaptım sonuc mu?
Sonuc harika mekiklerim oldu . Tıpkı pastaneden aldıklarım gibiydi evime gelen misafirlerim çok beğendi içindeki malzemeyi tahmin etmeye çalıştılar ama başaramadılar . Tarifiniz gercekten mükemmel bu guzel tarifi bizimle paylaştığınız icin sonsuz teşekkürler ayrıca bunu en guzel yapanın pelit olduğunu düşünüyorum benimkiler pelitten çıkma gibiydi :)))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin