21 Ocak 2009

Kurutulmuş Domatesli ve Zeytinli Muffin

domatesli muffin - softbowl

PİZZA MUFFİNLER...
Aslında niyetim, hafta sonu Berceste tesislerinden aldığım kurutulmuş domatesler ile ekmek yapmaktı. Her zaman olduğu gibi, yine hem blog blog dolaştım, hem de dostların kafasını şişirdim. Şöyle mi yapsam ? Böyle mi yapsam ? diye :) Sonunda, biraz ondan, biraz bundan toparlama bir tarif uydurdum :)
Tarif güzel olmasına oldu da, ekmek olmadı :) Yani ekmek desen değil, kek desen değil, bende işin içinden çıkamayınca, "Tuzlu Hamur İşleri kategorisine koyarım, olur biter" dedim :)
Muffinlerin dokusunu en güzel; "sünger gibi" kelimesi ifade eder sanırım, içi gözenekli ve pufidik sünger gibi ekmekçikler oldular.
İstediğim ekmek dokusunun olmamasını, domatesleri uzun sürede suda bekletmiş olmama ve bu nedenle çok yumuşamış olmasına bağlıyorum. Domatesler hamura ekleyince, zeytinler gibi parça parça kalmak yerine, domates salçası eklenmiş gibi, hamurun içinde eriyip gittiler.
Sonuç olarak, planladığım domatesli, zeytinli ekmek olmadı ama çay saatlerinde yada kahvaltılarda pizza lezzetinde minik muffinler olarak çok güzel bir çeşit olabilirler.
Bu nedenle ben tarifi aynen bu muffinlerde uyguladığım şekli ile yazıyorum.

Malzemeler

  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
  • 3/4 su Bardağı (130ml.) Su
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 2 Çay Kaşığı Şeker
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı Kekik
  • 3,5 Su Bardağı (800 Gr.) Un
  • 1 Su Bardağı (doğranmış) Siyah Zeytin
  • 15-16 Adet Kurutulmuş Domates
  • 1 Paket Dr.Oetker (instant) Kuru Maya

Yapılışı

  • Domatesleri yıkayın ve 5-6 saat (iyice yumuşayıncaya kadar) suda bekletin. Suyunu süzüp, bir peçete yardımı ile suyunu iyice çekmesini sağlayın. Kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın.
  • Zeytinlerin de çekirdeklerini çıkarıp, minik minik doğrayın.
  • Ben hamuru ekmek makinesine yoğurtup, mayalandırdım. Bunun için, ekmek makinesinin kabına, önce sıvıları (süt, su, zeytinyağ), sonra şekeri ve tuzu, üzerine de un, maya ve domates ile zeytini koydum. Hamur 20 dk. yoğruldu, sonra 1 saat 10 dk. mayalandı.
  • Ekmek makineniz yok ise; ılık süt ile ılık suya, şeker ve mayayı ekleyin, üzerini örterek 10 dk. kabarması için bekleyin. Üzerine yağı ve elenmiş unu azar azar ekleyip, yoğurun. Mümkün olduğunca yumuşak hatta ele yapışan bir hamur olmalı.
  • Hamura zeytinleri ve domatesleri ekleyin, hepsi birbirine karışıncaya kadar çok az yoğurun. Üzerini örterek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 1 saat sonra, hamur en az iki katına çıktığında mayalanma tamamlanmış demektir.
  • Hamur ele yapışan bir kıvamda olabilir ama un eklemeyin, ellerinizi sıvı yağ ile yağlayarak, hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve muffin kalıplarının içine yerleştirin.
  • Ilık bir ortamda 10-15 dk. daha bekletin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dk. pişirin.

domateslimuffin- softbowl

Bir dahaki yapışımda, domatesleri suda bekletmeyeceğim, sadece bir kez yıkayıp, kurulayıp doğrayacağım. Un olarak da Söke Un ekmek karışımlarından kullanacağım, sanırım hayalimdeki ekmeğe ulaşacağım o zaman :) ve tabiki sizlerle de paylaşacağım. Ama özellikle belirtmek isterimki, sırf aklımdaki ekmek olmadılar diye, laf ettiğim bu muffinler hakkında sizleride yanıltmak istemem, gerçekten çok farklı ve lezzetli oldular, denemeniz, öneririm...

Domatesli muffin - Softbowl

Sonunda bende silikon kaplar ile tanıştım. Bu güne kadar, mağazalarda çeşitli modellerini görüyor ama elime alıp alıp bırakıyordum. "Acaba sağlıklı mı?, Gerçekten yapışmıyor mu?" diye düşünüp duruyordum.

Sarı şekerim, sayesinde bütün bu soru işaretleri silindi aklımdan, hem Ayşem, hemde firma yetkilisi Atilla Bey, bana Softbowl ürünleri hakkında uzun uzun bilgi verdiler ve hatta birbirinden güzel Softbowl cicileri hediye ettiler :)

Benim için en önemli iki noktadan biri; ürünün plastik olmaması, camın hammaddesi olan kumdan yapılması, yani çok sağlıklı. Diğeri ise; yağlanmadığı halde gerçekten yapışmaması ! Beni tanıyanlar bilirler, çok takıntılıyımdır bazı konularda :) Muffinleri yaparken yine ne olur ne olmaz diye kalıpların yarısını yağladım :) ama fırından çıkıp biraz ılınınca, kalıbı ters çevirdim ve hepside pıtır pıtır döküldüler :) Havuçlu Kek yaparkende bir kısmını ayırıp, minik kalıpta yağlamadan pişirdim, yine loop diye çıktı kalıptan :) Yani aklımdaki iki önemli soru işaretide ortadan kalkmış oldu. Ürünlerin, fırında, mikrodalgada fırında, buzlukta da kullanılır olması, bulaşık makinesinde yıkanıyor olmasıda bir diğer güzelliği.

Sonuç olarak ben çok memnun kaldım bu kalıplardan, önümüzdeki günlerde yeni denemeler yapıp sizlerle paylaşmak niyetindeyim, ilk hedefim ise Vişneli Mekik... Hayırlısı bakalım :)

Benzer Tarifler;

& Kurutulmuş Domatesli ve Zeytinli Ekmek (Söke Un karışımı ile)

28 yorum:

Unknown dedi ki...

Müge'cim harika olmuş muffinler ellerine sağlık sevgiler...

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Müge Hanım çok lezzetli gözüküyorlar! Tuzlu muffin in de tadı bir başka oluyor:) Bu kalıbı ben de kullanıyorum ve çok memnunum. İyi günlerde kullanın!

Sebla

Unknown dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerine sağlık görüntü muhteşem:)

zarpandit dedi ki...

softbowlun mekik kalıplarını aldım de bana lutfen!!! :) bende istiyourum onları ve devamlı durmadan mekik pişirmek istiyorum ve tahmin ettiğin gibi vişneli olanlardan tabi :D

bu arada kurutulmus domatesli bir kraker yazacagım en kısa zamanda inan o da lezzetli :) ama tabi senin sunger kıvamdakı pufidik kekinin yerini tutamaz ;)

Özlem dedi ki...

Ellerine sağlık, kurutulmuş domates ve zeytin kimbilir ne kadar yakışmıştır, nefiss olmuş,
sevgiler,

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık müge hanım..çok nefis gözüküyorlar.diğer tarifleriniz gibi..

Yasemin dedi ki...

suda beklet tuzu gitsin dedim, desene salca olmus :D olsun guzel olmustu o guzzzeell :D ellerine saglik caniiiiiiiiiimmmmmmmm!

kardelen dedi ki...

çok nefis görünüyorlar yiyenlere afiyet olsun sizinde elinize sağlık...

Adsız dedi ki...

vişneli mekik tarifinizi heyecanla bekliyorum :) bugüne kadar pastanelerden alıp bayılarak yediğimiz mekikleri evde de yapabilmek için çok uğraştım ama sonuçlar hep hüsran oldu...
ve evet vişneli benim de favorim! mekik kalıplarım hazır, bekliyorum :)))
sevgiler
sibel

Kübra dedi ki...

Ellerinize sağlık, en kısa zamanda deneyeceğim.
Sevgiler

Açalya dedi ki...

Ne guzel bir blogmus burasi...tarifler de harika. Bu muffin tarifini gordugum iyi oldu, ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

Geçenlerde canım öyle poğaça çekti ki ama malzemem de kısıtlı, özellikle hamuru için... Neyse biraz araştırayım dedim ve sizin patatesli poğaça tarifini buldum. Yaptım ve nefis oldu!!! Hamur hiç tutmayacakmış gibi görünürken nasıl toprlıyor öye inanamadım doğrusu. Affınıza sığınarak da tarifi sizin isminizi vererek bloguma ekledim. Ellerinize sağlık gerçekten. Artık pastaneden poğaça almayacağım ((:

Adsız dedi ki...

Çok güzel olmuşlar,ellerine sağlık Mügeciğim.
Geçen hafta yaptığım bir araştırma ile öğrendim ki Softbowl ürünleri Aydın'da maalesef satılmıyor.Ben de bir başka markanın kalıbını aldım ve maalesef güzelim portakallı kekim yapıştı,ziyan oldu.Kalıbının kıymetini bil.Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık, çok güzel görünüyorlar. Bu arada sitenizi çok beğendim, sevgiler.

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyo-
lar...bizim burada deniz havası olduğu için pek birşey kurutamıyo-
ruz...normal domatesle olurmu?

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ellerine sağlık canım harika görünüyorlar.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

mügecim harika gözüküyor ellerine saglık en kısa zamanda muffinden yapıp yemem gerekiyor öpüyorum kendine iyi bak

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

geç oldu karşılaşmamız ama iyiki karşılaşmışız ne güzel bir blog bu ya.artık takipcinim kurtuluşun yok haberin olsun.muffinler güzel görünüyor ama önce meyve parçalısını denemek istiyorum .sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

CANIM MÜGECİĞİM,
ÇOK UZUN ZAMAN SONRA OKUYABİLDİĞİM YORUMLARINIZA ŞİMDİLERDE CEVAP YAZABİLMEKTEYİM..
SENİN YORUMUN ÖYLE ŞEKER ÖYLE SAMİMİ İDİKİ HAYRANLIKLA OKUDUM.
ÇOK TEŞEKKÜLER EDİYORUM TÜM TEMENNİLERİNE- DUALARINA..
HER ŞEYE...
HEP BERABER İYİ OLALIM VE GÜZELLİKLERİ PAYLAŞALIM..
GÖNÜLDEN SEVGİLER CANIM.
İYİ TATİLLER
nUnU

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gelincik Mutfak;
Zaten bende o kadar çok suda bekletmişimki (yanlışlıkla) yazıda da belirttiğim gibi hamura katınca eriyip gittiler.
Bu da demek oluyorki, normal domates ile de olabilir aynı şekilde.
Denemekte fayda var ama bana olur gibi geliyor.

Adsız dedi ki...

hem zeytine hemde domatese bayılırm ellerinize sağlık

SEDEF dedi ki...

Çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık. http://sedeflitarifler.blogspot.com/

Yasasin Ben dedi ki...

Bu muffin i ilk deneyenlerden biri olarak şunu söyleyebilirim:
Sıcak mis gibi ekmek hamurunun o kendine has leziz kokusu yayılıyor ortalığa.
Ardından ilk ısırığı aldınızda kurutulmuş domatesin tadı gelio damağınıza. Normal domatesten farklı olarak kurutulmuş domatesin tadı daha şekerimsi ve mayhoş. Kıvamı sünger gibi olduğu için hiç ağır kaçan bir yanı yok.. Çayın yanına, yada yemeğinize eşlik edecek bir aperatif olarak bence çok güzel bir alternatif..

Eline sağlık Mügemm

NİSANUR dedi ki...

s.a.elinize sağlık harika olmuş,yediğimiz içtiğimiz kullandığımız her ürünün boykot kapsamında olmamasına dikkat edelim inş.Filistinli kardeşlerimiz herşeyleriyle bizler de malımızla.paramızla sınanıyoruz,Rabbim bizleri bu imtihandan başarıyla geçenlerden eylesin(amin),O'na emanet olun,sevgilerimle...

yildiz dedi ki...

Cok nefis gözüküyorlar,tam benlik.
Silikon kaplari kullanmak benim de
hosuma gidiyor.Yapilan lezzetlerin parcalanma riski yok enazindan.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

selam güzel bir blog...sevgililer günü kurabiyeleri de hoş olmuş..ben de daha silikon kalıba cesaret edemedim ama verdiğiniz adresten inceleyeceğim.sevgiler

ecz dedi ki...

meraba sitenizi ilgiyle takip ediyorum.. internetin bu renkli ve lezzetli tarafınıda yeni yeni keşfediyorum.. sizden bir ricam olucak... yeni evliyim ve mutfak konusunda cok tecrubesizim.. misafir agırlıcagm zaman elim ayagıma dolasıyo neyapıcamı dusunmekten misafir agırlamaktan keyıf alamıyorum.. sizden derın dondurucuda saklayabılecegım hamur islerınden örnekler ıstıyorum.. yani rica ediyorum.. neyi buzlukta saklayabılırım cıg mı yoksa pişmiş halde mi koymalıyım.. bu konularda yardımcı olabılırsenız okadar mutlu olurum kii...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Büşra;
Öncelikle senin yazdıklarını okuyunca, gözümde iki yıl önceki ilk günlerim canlandı:)
Misafir ağırlamak benim içinde çok zevkli idi ama ne hazırlayacağıma karar vermek kabus gibiydi:)Ama merak etme bir altı ay sonra çook rahatlayacaksın. Alışıyor insan.

Buzlukta saklanabilecek tariflere gelince; bunda sınırsız seçenek var açıkçası.

Bütün kek çeşitleri, tatlı, tuzlu kurabiyeler, poğaça ve açmaları pişirdikten sonra soğuyunca buzluğa kaldırabilirsin. Mikrodalgada fırında yada normal fırında çözdürürsen yeni pişirmişsin gibi olacaktır.

Tüm börek çeşitlerini ise çiğ olarak saklayabilirsin. Buzluktan çıktıktan sonra çözdürmeyi beklemeden üzerine yumurta sarısı sürüp fırına verirsen, yeni sarılmış börekten çok daha lezzetli olduğunu göreceksin.

Bunun dışında, çiğ kurabiye hamuru da saklayabilirsin. Buzluktan çıkarıp, çözdürünce istediğin şekli verip, pişirebilirsin.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, sevgiler.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin