SÜT EN TATLI HALİNDE...
Hünerlibayanlardan dev hizmet :) bir anne klasiği daha :)
Bugüne kadar blogda yayınlanan tariflerden en çok ilgi görenler, gözü kapalı güvenerek yapılanlar hep annemin klasikleri...
Bakınız google şampiyonu Havuçlu Kek , Mahlepli Tuzlu Kurabiye ve daha niceleri :)
Üstelik bu tarifleri benim ve herkesin yapacağı şekle, yani ölçülü hale getirmek öyle zorki :)
Tarifleri alırken annemle yaptığım telefon konuşmalarına şahit olsanız yerlere yatarsınız gülmekten...
- Anne şeker 2 su bardağı eminsin değilmi?
- Ya işte tatlıcık tatlıcık olsun, baksınlar tadına, damak zevklerine göre eklesinler.
- Anne öyle tarif olurmu? Damak zevkinize göre ekleyin diye !
- O zaman parantez aç, "1 bardaktan sonra damak zevkinize göre ekleyin" de.
- Anne sana da açalım bir blog, rahat rahat parantez aç !!
Gülmeyin, gülmeyin, çok kızar, bir daha tarif falan vermez vallahi hepimiz yanarız :))
Zaten annem blogumu okuyor olsa, kesin fırçayı yemiştim, "dalga geçme benimle" diye ! Allahtan çok sıkıntılı, bilgisayar karşısında zaman geçirmekten nefret ediyor da rahat rahat yazıyorum :)
Sütlaç da aynı Kabak Tatlısı gibi, malzemeleri kolay, yapımı kolay ama sunumu ve lezzeti ile hemen herkesin bayıldığı bir lezzet. Annem de şahane yapar. Ben yine kabak tatlısında olduğu gibi belki bilmeyenler vardır diye ve arşivimde mutlaka bulunmasını istediğim için ekliyorum.
Malzemeler
- 1 Lt. Süt
- 1 Çay Bardağı Pirinç
- 2 Su Bardağı Su
- 2 Su Bardağı Toz Şeker
Yapılışı
- Pirinci yıkayıp süzün ve 2 su bardağı su ile orta ateşte haşlayın. Pirinçler tam haşlanmadan suyunu çekerse çok az daha kaynar su ekleyin.
- Haşlanmış pirincin üzerine sütü ekleyin ve arada karıştırarak, orta ateşte 15-20 dk. pişirin. Bu aşamadaki en önemli kısım kıvamı tutturmak. Karışımın kıvamı muhallebiden biraz daha sıvı olmalı, yani ne ayran kıvamında nede puding kıvamında olmalı. Koyu bir salep kıvamında da diyebiliriz. Bu aşamada gözünüze çok sulu görünürse, 1 yemek kaşığı nişastayı, bir kasede çok az ılık su ile bulamaç haline getirip karışıma ekleyebilirsiniz.
- Sütlaç 15-20 dk. sonunda istenilen kıvama gelince, şekeri ekleyin ve karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. (Öncelikle bir su bardağı şeker ekleyip, gerisini azar azar damak zevkinize göre eklemenizide öneririm) Şeker eridikten sonra, 5 dk. kadar kısık ateşte kaynatın ve ocağın altını kapatır kapatmaz sıcak sıcak kaselere doldurun.
- Sütlaç biraz ılınınca, üzerine tarçın serpin ve tamamen soğuyunca buzdolabına kaldırın. En az 3-4 saat dinlendirip servis yapın.
& Başta fotoğrafı çeken eşim olmak üzere, ilk fotoğrafı gören herkes "salep gibi duruyor" dediği için :) yukarıdaki fotoğrafı da eklemek istedim ve her iki fotoğrafı da çok sevdiğim için "bir kaseye koy süsle, yeniden çekelim" tekliflerini de kabul etmedim :)
Servis Önerisi;
& Hafta sonu arkadaşlarla gittiğimiz Mutfak Sanatları Merkezi'nde yediğim portakallı sütlaç'ın tadı hala damağımda :) Eğer aromalı lezzetleri seviyorsanız, sütlacı yaparken içine 1 portakalın kabuğunu (rendenin ince tarafıyla) rendeleyin, inanılmaz bir lezzet oluyor bana göre.
44 yorum:
Çok leziz görünüyor ellerinize sağlık :)
anne tarifleri öyledir ama tadı da enfes olur,fotoların her ikisi de çok hoş olmuş.ellerine sağlık.portakal kabuğu tavsiyesi de bir dahaki sefere kullanılacak
sütlü tatlıları çok severek yerim... şerbetlileri pek sevmem.. ellerine sağlık, çok güzel görünüyor....
Nefis görünüyor,çok şık bir sunum olmuş canım.Ellerine sağlık.Sevgilerimle...
ilk sutlac denemem husran olmustu tam anlamiyla. ama bugun sizin tarifinizin portakal kabugu rendeli versiyonunu denedim, cok guzel oldu. yalniz ben yurt disinda oldugum ve burada pirincler muhtemelen daha az nisastali oldugu icin (baska bir neden dusunemedim) 3 yk nisasta koydum. ayrica sekerde de benzeri bir farklilik olabilir, onu da biraz azalttim. tesekkurler! :)
görünüm süper,tadı öyle olsa gerek..ellerinize sağlık..iyi geceler..
Anneler öyle hep göz kararı:) Ellerine sağlık canım çok güzel olmuş bende geçenlerde yapmıştım ama çok katı oldu pirinç fazlaydı benim ölçüde senin gibi 1 çay bardağı yapacağım bu defa:).
Teşekkürler, Sevgiler...
ellerine sağlık nefis görünüyor.. bende hiçbir sütlaçta anneminkinin tadını bulamıyorum..
sevgiler
mügecim ellerine saglık annenin de bizimle tariflerini paylaştıgı için teşekkür ederim bizi herkes biliyor deyipte tariferinden mahrum bırakma emi isterim kendine iyi bak öpüyorum seni
Müge'cim merhaba sayfanı tesadfen buldum ve hemen izlemeye aldım hangi süper lezzete yorum yzayım şaşırdım hepsi harika ellerine sağlık sevgiler...
Bence de sütün en tatlı hali.
Sütü tek başına içmekten hiç hoşlanmam da..
Sütlaç çok güzel görünüyor ellerine sğlık.
bayiliiirrimmm sutlacaaa, helede bol pirincli ve tatli olursa. tatli pilav derim ben zaten :D ellerine saglik bidenem benim! annecigininde ellerine saglik!!!!!!
acaba istanbul içi pasta teslimlerini nasıl yapıyorsunuz.. kargoda bozulmuyormu...
Müge cok cicisin yaa. bayıldım diyalogunuza. Kulaklarımda canlandı birden. İçten ve detaylı tariflerinle 1numarasın
merhaba müge hanım sütlacınız harika görünüyor ellerinize sağlık.benim size bi sorum olacak pandispanya kekinin yan taraflarının yağlanması sadace kelepçeli kalıblar için mi geçerlidir.normal kalıblarda nasıl bi işlem uygulamalıyız.cvp yazarsanız çok memnun olurum.şimdiden teşekkür ederim.tülin
Sütlaçta ne çok zorlanmıştım, sonunda yapabildiydim,
bunlar da çok leziz olmuş,
ellerine sağlık,
sevgilerimle
Sütlaça portakal kabuğu rendesi eklemek harika bir fikir... İlk fırsatda denemeliyim... Burdaki herşey çok güzel.... Ellerinize sağlık... Sevgiler...
Sevgili Tülin Hanım;
Pandispanya yaparken kalıbın kenarlarını yağlamıyoruz, nedenide pişerken kabaran pandispanyanın yan duvarlara tutunması ve ilk kabardığı yüksek hali ile pişmesi, çökmemesi.
Hangi kalıp modeli kullanırsanız kullanın, yağlamamanızı öneririm.
ilginize çok teşekkür ederim.tülin
portakal kabugu gibi lavanta falanda olur aslında ya şimdi bak uretim yaptım kendimce:D
benim ilk sutlacım bildiğin corbaydı :)))
SELAM;
BENİM ARKADAŞLARIMIN DA BLOĞU VAR VE ÇOĞU ZAMAN ONLARIN BLOĞUNDA GEZİNİRDİM, HATTA BİR ARA BİR ARKADAŞIMIN BLOĞUNU ORTAK KULLANIYORDUM VE BLOK OLAYINI ÇOK SEVİYORUM, İNSANA KOCAMAN VE SONSUZ BİR DÜNYA AÇIYOR, GENELDE DE BU DÜNYANIN İÇİNDE HEP GÜZEL ŞEYLER OLUYOR...
EMİNİM EĞER GAZETEDE YAZIYOR OLMASAYDIM VE ÇOK YOĞUN OLMASAYDIM SENİ DE KEŞFEDERDİM. AMA SİZE ÖNEMLİ BİR MÜJDE VERMEK İSTİYORUM...HABERİNİZ VARSA TEKRARDAN İBARET OLUR...BLOĞUNUZUN İSMİ BU AYKİ OCAK MİLLİYET SANAT'IN HÜLYA EKŞİGİL'İN YAZISINDA GEÇİYOR...ÜSTELİKTE YAZIYI OKURSANIZ ORADA VERDİĞİ BLOK İSİMLERİ ARAŞTIRMA VE İNCELEME SONUCU OLUŞTURULUP KENDİ DEYİMİYLE TEK KİŞİLİK JÜRİNİN EN BEĞENDİĞİ LEZZET BLOKÇULARINDAN OLUŞUYOR...
SEVİNİRSİNİZ DİYE BU BİLGİYİ VERME GEREĞİ DUYDUM VE BLOĞUNUZU ARAŞTIRDIM BU ARADA, BEN DE BEĞENDİM, İYİ ÇALIŞMALAR, BUNDAN SONRA BLOĞUNUZUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM...
SAYGILAR...
cnm sütlaca bayılırım hele anne elinden çıkmıssa...ellerine sağlık..
hafif ve lezzetli bir tarif ellerinize sağlık
sevgili müge sitene bayılıyorum.tariflerini teker teker deniyorum.sütlacı denedim ama baştaki yazıyı okumamışım 2 sb şeker fazla geldi bana göre ama portakal fikri harikaydı.paylaşımınız için teşekkürler
tarifinize denedim, çok güzel oldu..blogumdada kulaklarınızı çınlatım..sevgiler
mügeciğim,başlık bulamadım bu konuda sana yazmak için ama,en uygunu sütlü tatlı oldu heralde.benim senden isteğim;uygun zamanında sütlü kadayıf tatlısı tarifi verirmisin??özellikle senden istiyorum çünkü lezzet ve malzemeler konusunda sana güvenim sonsuz.ölçülerin tam kıvamında ve lezzeti mükemmel lezzetler öneriyorsun,senin tariflerini önceden denemeye hiç gerek kalmadan misafirlerime anında yapıp sunabiliyorum.şimdiden teşekkür ederim.hoşçakal:))
Nurselcim;
Ne diyebilirim, utandım bak şimdi :)
Çok çok teşekkür ederim bu güzel sözlere.
Sıradaki laboratuvar çalışmam :) bahsettiğin tatlı olacak. Denemedim daha henüz.
Ama deneyip, emin bir tarifle yazacağım söz :)
Sevgilerimle canım.
Mügecim, annenle dalga geçmişsin ama sonunda onun dediğine gelip, bir bardak şekerden sonrasını kendi damak zevkinize göre ekleyin demişsin)))))
sevgili müge blogunu cok sevıyorum hep takıpteyım sutlacı koydugun bardagı cok merak ettm soylersen sevnrm tesekkurler...
Sevgili Adsız;
Sütlacı koyduğum bardak bir türk kahvesi fincanı ve nereden alındığını bilemiyorum :)
Çünkü hediye.
Güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
merhaba muge ablacim yaptim sutlaci simdi tam kivaminda oldu cok teessekkurler iyi aksamlar
Hüner hanim kizmayin da :) hic bir zaman sütlac yaparken pirinc suyla asla haslanmaz bu genelde türk hanimlarin kullandigi yanlis bir uygulamadir... Pirincleri suyla iyice yikadiktan sonra yeteri kadar pirince yeteri kadar süt ekleyip cok kisik ateste ara ara karistirarak pisirmeniz lazim bir süre sonra pirinclerin sistigini göreceksiniz. Böyle yaparsaniz sütlacin pirincinde agiza suda haslanmis bir tad gelmez..
Sevgili Nesliice;
Aşk olsun neden kızayım.
Ama sanırım benim değil sizin bilginiz yanlış, benim annemden (ki tarifleri benim için kanun gibidir) diğer büyüklerimden, pastane sahibi bir aile dostumuzdan ve internetten, kitaplardan yaptığım araştırmalardan, öğrendiğim bilgi; "pirinç asla sütte haşlanmaz. Saatlerce bile pişse pirinç yumuşamaz."
Pirinç önce suda haşlanır ve iyice süzülür, pirinçten su tadı gelmesi de çok olası gelmiyor bana.
Tabi ki sizin bilgilerinize de saygı duyuyorum ama ben bundan sonrada bu şekilde yapacağım sanırım. :)
Umarım beni yanlış anlamazsınız.
Çok sevgilerimle…
Sevgili müge hanim umarim sizde beni yanlis anlamassiniz...
Daha önce denedinizmi saatlarca pismez iddiasinda bulunuyorsunuz... Sadece arastirmisiniz ve ögrenmisiniz ama hic denemediniz daha önce... Siz önce deneyin bir kere yumusayip yumusamadigini göreceksiniz... Üstelik pastane sahibi olmak sütlaci yada baska bir seyi cok iyi bildigi anlamina gelmez... Ben sütlacin yerinden geliyorum sütlac konusunda üstüme yoktur..... Lütfen kirilmayinda siz önce bir deneyin ondan sonra hayir yumusamiyor deyin...
Sevgili Neslice;
Az önceki yanıtımı sanırım yanlış ya da eksik anlamışsınız.
Annem daha önce denemiş, üstelik farklı pirinçler ile bir kaç kez ve kesinlikle sütte haşlanmadığını söyledi.
Bende bu bilgiyi daha sonra araştırdığımda, bu şekilde olduğunu az önce söz ettiğim çeşitli kaynaklar ile doğruladım.
Siz “sütlacın yerinden geliyorum” demişsiniz, doğrudur.
Ama benim için annemin ve diğer tanıdıklarımın denemiş ve “kesinlikle olmuyor” demiş olması yeterlidir.
Bu konuyu da isterseniz daha fazla büyütmeyelim, isteyen istediği ve bildiği şekilde yapsın sütlacı olur mu?
Çok sevgiler.
Su anda yaptim coook coook basarili ama ben daha fazla nisasta eklmk durumunda kaldim.. :)
sütlaç tarifi yazınız için teşekkürler. Bu tarifle çocuklarıma sütlaç hazırlayacağım.
olmadııı niye bilmiyorum aynı tarif ettiğiniz gibi yaptım ilk sütlacımdı olmadı ya nişastası az geldi yada nişasta yerine pirinç unumu eklemek gerekti acaba bildiğiniz sütün içinde pirinç yedik
pirinci birbuçuk çay bardağı şekeride birbuçuk su bardağı ölçüsünde olunca daha iyi oluyo birde pirinci çok yıkamamak gerekliymiş ve çok kaynatınca nişasta veya pirinç ununa gerek kalmıyomuş ben böyle yaptım daha iyi oldu sevgiler
sütlacı çok severim özellikle ılkken. bu zamana kadar yaptığım sütlaçları hiç beğenerek yemedim yaklaşık üç yıl öncede yapmayı malesf bıraktım .ama şu an sizin tarifinizle denedim çok güzel görünüyor çokta lezzetli çok teşekkür ediyorum bizimle bu tarifi paylaştığınız içinnnn.
Gerçekten harika bir tarif olmuş, ellerinize sağlık.
Gercekten kivami super oluyor mutlaka deneyin derim..
Harika oluyor gercekten ellerinize saglik
Tarifinizi denedim ve cok güzel oldu. Nişaştasız ve pirinç unsuz bir şekilde yapmak istiyordum. çok teşekkür ederim.
Yorum Gönder