BAYRAM TATİLİNDEN HABERLER:)
Evet... Ramazan ayı çabucak geçti. Bayram ise şıp diye :) Artık, mutfağa girip değişik güzel lezzetler denememek için hiç bir bahanem kalmadı :)
"Efendim, yazın çok sıcak, mutfağa girilmiyor, bir menemen ile geçirdik koca yazı" veya "Ramazan da elim kolum kalkmıyor, bir davet olsa, çağırılsak, hazıra konsam" ve hatta "Bayram geliyor, ev yapımı hediyelikler yapmalıyım, çok işim var çok" :) şeklindeki bahanelerin hepsini geçtiğimiz günlerde tükettim ve bitti :)
Bayrama mutfakta ve oldukça yoğun girdim aslında; sipariş pasta ve kurabiyeler, kendi firmamızın özel müşterileri için hazırladığım logolu kurabiyeler ve annem ile kayınvalidemin misafirleri için truf, kakaolu kurabiye, meyveli kek ve un kurabiyesi hazırladım. Meyveli kek bu yazıda, un kurabiyesi ve siparişler başka bir yazı konusu olacak.
Bayramın üçüncü günü ise eşimin ailesi, amcaları ve şehir dışı misafirlerden oluşan 21 kişilik bir grup ağırladım :)
Fotoğraf karesine sığmayan :) upuzun soframızda; köfteli çorba (bu kez 1 yemek kaşığı salça ekleyerek, kırmızı yaptım), fırında tavuk sote, pirinç pilavı, zeytinyağlı barbunya, yoğurtlu havuç, patates salatası ve sütlü ev ekmeği vardı. Tatlı olarak da, şam işi ve çilek soslu sütlü irmik tatlısı.
Ayrıca kahve ile ikram etmek için, misket büyüklüğünde kakaolu kurabiyeler yaptım. Zahmetsiz ama iltifat toplayan bir ikram oldu :)
Bayram ziyaretleri ve mutfak çalışmalarımın dışında, genellikle evde zaman geçirdik, bol miktarda film izledik, oyun oynadık. Hep yapmak istediğim ama gözümde büyüyen, çekmeceleri düzenleme ve buzdolabı ile fırın arkası temizleme işleri de halloldu bu tatil de :)
Bayram çalışmalarından, meyveli kek ile konuyu bağlıyor ve daha uğraşmalı tarifler ile dönme sözü veriyorum :)
Krem şantili keki yapmaya başladığımdan beri normal kek yapamaz oldum, illa içine krem şanti girecek :) Bu kek için yumuşak kelimesi bile yetersiz, keserken inanılmaz dikkatli olmanız gerekiyor. Son zamanlarda en çok limonlu vişneli yapıyorum, içine 2 adet limon kabuğu rendesi ve 1 adet limonun suyunu ekleyip, üzerine de minik minik doğradığım vişneleri serpiyorum. Yumuşacık, nemli ve mayhoş bir kekiniz oluyor.
Bayramda kayınvalidemin misafirleri için, kuru meyveli yaptım. Eşim çok beğenince dün tekrar yaptım. Kuru meyveleri içinde sadece renk olur düşüncesi ile eklemiştim ama meyvelerin tadı oldukça hissediliyordu aklınızda olsun.
İlk yaptığımda, yağ olarak mısır özü kullandım, ikincisinde sızma zeytinyağ. Genel görüş, zeytinyağ tadının çok baskın olduğu ve mısır özü ile yapılanın daha güzel olduğu idi. Siz kendi damak tadınıza göre istediğiniz çeşidi kullanabilirsiniz.
Keki hiç kakao eklemeden, kakaolu krem şanti kullanarak da yapabilirsiniz, nefis oluyor.
Malzemeler
- 4 Adet Yumurta
- 1,5 Su Bardağı Şeker
- 1 Çay Bardağı Mısırözü Yağ
- 1 Paket Sade Krem Şanti
- 1 Su Bardağı Soğuk Süt (Krem şantiyi hazırlamak için)
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 2,5 Su Bardağı Un
- 1 Su Bardağı Kuru Meyve Karışımı
Yapılışı
- Yumurta aklarını cam kasede kar haline gelinceye kadar çırpın. Yarım su bardağı şekeri ekleyip, şeker eriyinceye kadar çırpın.
- Yumurta sarılarını, bir su bardağı şeker ve 3 yemek kaşığı kaynar su ile, şeker eriyip karışımın rengi iyice açılıncaya kadar çırpın. Sıvı yağı ekleyerek biraz daha çırpın.
- Ayrı bir kasede krem şantiyi, soğuk süt ile çırparak hazırlayın.
- Yumurta sarıları, akları ve krem şantiyi, akları fazla söndürmeden tahta bir kaşık ile birbirine yedirin.
- Undan 2 yemek kaşığı kadar ayırıp kuru meyveleri unlayın.
- Un ve kabartma tozunu, birlikte sıvı karışımın üzerine eleyin.
- Unlu meyveleride ekleyip, kaşıkla karıştırın.
- Kek kalıbını katı yağ ile yağlayıp, un serpin. Karışımı dökün.
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45-50 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Benzer Tarifler;
46 yorum:
ellerinize sağlık kekiniz çok güzel görünüyor.
Müge Ramazan rehavetinin acısını tüm bayram boyunca çıkartmışsın.
Fakat senin elinin deydiği herşey herzamanki gibi çok güzel...
Ellerine sağlık.
Kesin bu keki dneyeceğim arkadaşım çocuklarım kek canavarı yumuşak olması da onların hoşuna gidecektir ellerine sağlık canım
Aslinda biz de bayramda sana gelecektik, ama cok kalabalik oldugunu duyunca gelmekten vazgectik, seneye artik:). Kek cok guzel gorunuyor, ellerine saglik.
Mügeciğim Geçmiş bayramın kutlu olsun. Davetler, kurabiyeler, annene, kayınvalidene herkese yetişmişsin maşallah sana güzel bir bayram olmuş yorucu olsada ellerine sağlık kek de nefis görünüyor...
Sevgiler...
merhaba,
çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık.
Tarifi mutlaka deneyeceğim.
Sevgiler,
Merhaba Müge,
Öncelikle geçte olsa geçmiş bayramını kutlamak istiyorum.Güzel yoğun bir bayram geçirmişsin.Ne güzel..Bayramlar kalabalık ailelerde bir başka güzel geçer zaten..
Kekin yine harika olmuş..Bizlere sunduğun her tarifin çok güzel ama keklerin bir başka..Kremşantili keki hiç denememiştim.En kısa zamanda yapmayı düşünüyorum..
Sevgiyle kal..
Bu kek mutlaka denenmeli.Tam benlik:))))
mügecim ellerine saglık keki yaptım harika oldu öpüyorum seni
Siteniz çok güzel. Kek harika olmuş. Çokta seviyorum keki. Sevgilerimle.......
Mügecigim ilk defa duyuyorum krem şantili keki, kesin denemeliyim, ellerine saglık.
krem şantili ve damla çikolatalı olsaydı yeme de yanında yat derdim. ama yahu ne işi var kuru meyvenin kekin içinde :D zaten topkek lerde hep kakaolu alırım ben.. ne olcek benim bu çikolata hastalığım bi de bakam bana :D
kekin görüntüsünden belli yumuşaklığı ellerin dert görmesin canım. ayrıca bu kadar tembellik yeter bir yemeğe çağırmadın yahu.. koca ramazan geçti bebekli kadına iftar hazırlattın sende tık yok. ooooo ayıp ayıp :P
öptüüm!!!
slmlar,
gerçekten nefis gözüküyor muhakkak deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
HAKKETTEN DENEYİMLERİME GÖRE ; KREMŞANTİLİ KEK DİĞER KEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE İNANILMAZ BİR DOKUYA , KOKUYA VE TADA SAHİP OLUYOR...AYNEN KESİNLİKLE TAVSİYE EDER , NİCEDİR YAPMADIĞIMI HATIRLATTIĞIN İÇİN DE AYRICA TEŞEKKÜR EDERİMMMM
Merhabalar bu tarifinizi uyguladım çok güzel oldu teşekkür ediyorum. Yalnız malzemelerdeki sıvıyağı ne zaman ilave ediyoruz karışıma yazmamışsınız ben yumurtaları çırptıktan sonra ilave ettim sorun çıkmadı kekim çok güzel oldu ama isterseniz tarife ilave edin kolaylıklar diliyorum. Emine
Eminecim;
Gerekli eklemeyi yaptım.
Teşekkürler
Sevgilerimle
canım nefıs bır tarıf ellerıne saglık. sevgıler..
Merhaba gerçekten çok hoş bir kek görüntüsünden belli bu arada siteniz harika görünüyor tüm tarifler çok hoş hepsi kendi denemelerinizmi yoksa alıntıda varmı merak etmiştim ..ellerinize sağlık
Sevgili Zeynep;
Şimdi seni ziyaretten geliyorum ama burayada yazayım dedim.
Tariflerin çoğunu kitaplardan, yemek dergilerinden beğendiklerimi yapıyorum.
Zaman zaman kendi denemelerimde oluyor.
Sonuçta her iki durumdada mutlaka evde deniyor ve karşılaştığım sorunları püf noktaları olarak blogda paylaşıyorum.
Sevgilerimle.
BU KADAR TEFERRUATLI BİR KEKİN MÜKEMMEL OLMASI GEREKİR ANCAK YUMUŞAK SIRADAN BİR KEK ÇIKIYOR ORTAYA... DEĞMEZ BU KADAR UĞRAŞMAYA... İNANIN DENEDİM...
merhabalar,ben Rabia.
Siteyi yeni keşfettim.emeğinize ve yüreğinize sağlık..şantili kek tarifini okuyunca çok heveslendim ve bu akşam ki misafirlerime ikram için yaptım.şu anda tam karşımdalar..yalnız ben küçük aliminyum kalıplara kağıt koyup onlarda pişirdim..ama itiraf etmeliyim ki beklediğim gibi olmadı:(( herşeyi tam olarak yapmama ve fırına atarken çok umutlu olmama rağmen..15 dakikada pişti(180.c) yani böyle yumoş birşey bekliyordum,öylesine bir kek oldu..o kadar uğraştım::neyse ki yenmeyecek birşey olmadı çünkü hala bi dolu iş beni bekliyor..bilmiyorum acaba küçük kalıplarda mı olmadı?yine de teşekkür ederim..
Sevgili Rabia;
Kek kendiliğinden nemli ve çok yumuşak oluyor aslında ama bazı kek ler kalıp beğenmez, biliyormusun? :)
Belkide muffin şeklinde yaptığın için istediğin gibi olmadı, yada sen hayalinde başka türlü canlandırmıştın o olmadı :(
İnan bilemiyorum.
Ama "Çokomel"inde belirttiği gibi çok teferruatlı ama sonuçta çok çok farklı olmayan sadece, yumuşacık ve nemli bir kek oluyor bu kek...
TARİFLERİNİ TAKIP EDİYORUM KREM ŞANTİLİ KEKİNİ DENEDİM GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL OLDU HERKESE TAVSİYE EDERİM.
mrb ellerinize sağlık bende ne zamandır yumuşacık pandispanya kıvamında bir kek arıyordum.tarifte anlamadığım yumurta sarılarını sıcak suyla nasıl çırpıyoruz.siz bütün kek tarifleriniz bu şekilde anlatmışsınız.sadece çırpsak aynı sonucu vermez mi?
İlknur Hanım;
Sıcak suyun nedeni; şekerin kolay erimesini sağlamak.
Sadece şeker ve yumurta sarısını da çırpabilirsiniz tabiki ama şeker geç eriyecektir.
Yada çırpma kabınızın altına sıcak su dolu başka bir kap koyarsanız da yine buharı ile şeker kolayca eriyecektir.
Seçim size kalmış:)
Sevgilerimle.
Müge hanım kekin kakaolusunu denedim çok güzel oldu.Ellerinize sağlık.Sevgiler...
Bu keki bugun denedim, süper oldu.Sizin tariflerinizin hepsi harika, bu tariflerinizden denediğim 4.hepsi de çok başarılıydılar.İyiki varsınız valla.Ellerinize sağlık
çok nefis görünüyor kekiniz bende ilk defa kremşantili kek deneyeceğim umarım başarılı olur..ellerinize sağlık:)
Görüntü beni cezbetti,en kısa zamanda deneyeceğim.Bu arada sitedeki fotoğraflar,düzen ve tarifler çok özenli ; denedikleriminin hiçbiri beni hayal kırıklığına uğratmadı.Emeğinize sağlık...
Merhaba Müge hanım! Dün keki akşam denedım. tek kelime ile harika! Yumuşacık, boğazına takılmayan nefis bir kek oldu. Ben içine kuru kayısı ve incir karışımı koydum, ve kalıba dökerken hamurun yarısına biraz kırmızı gıda boyası ekledım. Harika iki renkli kek ortaya çıktı. Güzel tariflerinizi bizle paylaştığınız için çok teşekkür ederim!
müge hanım günaydın krem şantili kekinizi denedım bazı arkadasların dedıgı gıbı sıradan bır kek olabılır fakat önemlı olan sıradanlıgı degıl yumuşaklıgı ,lezzetı...eşim çok beğendi.ben de öyle.severek tükettik.sizin de yaptıgınız gıbı ben de içerisine limon suyu koydum zannedersem limon suyu olmasa artık pamuk gibi mi olurdu tahmın edemıyorum.bir dahaki sefere limon suyu koymadan denemek istıyorum.bu güzel tarif için teşekkür ederim.şimdi sıra pudingli keki denemeye geldi.yapınca yine yorumumu yazıcam.paylaşımlarınıza devam edin lütfen.emeklerinize,ellerinize sağlık
bu arada oyumu da bıraz önce sizden yana kullandım.umarım emegınızın karşılıgını alırsınız
bu kek, keklere bakış açımı tamamen değiştirdi diyebilirim :) son 1 seneye kadar pişirdiğim kek sayısı hiçe yakındır heralde ama son 1 senedir bırakın eve yapmayı, nereye gitsem "krem şantili kek" yapıp götürüyorum.beni en çok cezbeden tarafı tabiki pamuk gibi olması.bir de "kekim nasıl olacak acaba kabaracakmı" filan gibi endişelrden beni kurtarması.şimdi sırada pudingli kek var. hatta bu akşam muffin kalıplarında muzlu pudngli pişirip üzerine de çikolata sos dökme niyetim var. yarın ofiste herkes bayılacak eminim.elinize sağlık.SÜPERSİNİZ(maşallah :)
Emine
Merhabalar Müge hanım...Kekinizi denedim.Bende deneyimlerimi hemen aktarayım.Bir türlü eski başarımı gösteremiyordum kekte.Bu sefer yapıp yiyince dediğim ilk cümle"oh be kek yemeyi özlemişim" oldu.Yumuşacık.Karşılaştığım sorunlar :silikon kek kalıbında yaptım ve 4de 1 tarafı enteresan bir şekilde geç pişti.Büyük kalıp kullanmanızı öneririm.Benim mini fırının tavanına yapıştı.Tabii kabarmasınıda engellemiş oldu bu durum.Üstü erken pişince mecburen folyo ile kapatıp devam ettim.Düşünün bunca aksiliğe ve sıksık fırından çıkarmama rağmen çok güzel oldu:)Tek eksiği aromaydı.Yani vanilya eklenseydi bence daha güzel olurdu.ya da limon kabuğu gibi birşey....Çok teşekkür ederim tarif için..
NİXİE
siteniz çok hoşuma gitti cidden ellerinize sağlık benim merak ettiğim bu krem şanti kekin tadını etkiliyor mu öyle ahım şahım bi yanı yok demiş çokomel rumuzlu arkadaş.. dediği gibi sadece yumuşak nemli bi kek mi oluyor krem şantinin kendine has hafif tadı kendini kekte hissettirmiyo mu :( rengini filan daha beyazımsı yapmıyor mu :( cevabınızı bekliyorum sevgiler...
Adsız;
Krem şanti çok fazla tadını değiştirmiyor, çokomel haklı...
Sadece ekstra bir yumuşaklık ve nem veriyor.
Vanilya olmadığı halde de mis gibi kokuyor.
Rengine de artı bir beyazlık katıyor birazcık.
Tavsiye ederim :)
Sevgiler.
Yediğim en harika keklerden biri oldu ancak bir dilim keke yiyen eşim yarısını bitirmiş :))
İkinci günün sonunda ki dayanabilirseniz muhteşemötesi oluyor çok teşekkürler Müge hanım sayenizde yine harikalar yarattım:))
mügecimm şu an içinn cupcake kalıplarıma dökmüş bulunmaktayımm..çiğken bilee harika bi tadı varmış inşallah çok güzel doğum günü kapkeklerimiz olucak..:) ESRA
yok yook kesinlikle farklıymış pofuduk pofuduk kekciklerim oldu.teşekkür ederim mügecim.keşke bana önerilerde bulunsan bide,,bu kekleri güzel kapkek kağıtlarına yerleştiricem ama nasıl süslesem..esra
ya dün akşam bende bu keki yaptım burdaki tarife aynen uydum sadece tek fark ben vanilinde ekledim ama benimki öyle yumuşak olmadı neden acaba...
bende denedim kesinlikle denenmesi gereken bi tarif çok beğendim elinize sağlık :)
Bugün kekinizi denedim.Ve o kadar güzel oldu ki top kek tadında ve gerçekten yumuşacık.Ellerinize sağlık tarif için çok teşekkürler:)
Sevgiler
merhaba ismim dilek
tarifinizdeki kuru meyveleri koymadan yaparsak un ölçüsü değişir mi?
Merhaba Dilek hanım;
Hayır un ölçüsü değişmez.
Sevgiler:)
Meraba az önce tatifinizi denedim doğrusu krem santiden dolayı biraz supeliydm çünkü ilk defa böyle bi kek yaptm harika oldu suana kadar yaptgm en guzel kek ozelliklede kıvamı sünger gibi oldu harikasnz tarif için teşekkürlr :)
merhaba
yarın bu keki yapmaya karar verdim de bazı tariflerde krem şanti toz olarak bazılarında sütle karıştırıp öyle ıkisinin farkı nedir acaba
Yorum Gönder