03 Ağustos 2007

Sebzeli Pirinç Pilavı

Garnitürlü Pilav

PİLAV DENEMELERİMDE SON NOKTA :)
Uzun zamandır blogumun adının hakkını veremediğimi düşünmekteyim, neden derseniz ailenin hünerli bayanlarının nefis lezzetlerini ve püf noktalarını paylaşmak için yola çıkmıştım en başta...
Evlendiğimizden beri çeşitli pilav denemelerim olmakta ve eşim, yaptığım pilavdan iki tabak yediği günlerde dahi, "Anneminki gibi olmamış" demekte...
Bu cümle beni ziyadesiyle motive etmekte :)
Geçen hafta, Sevgili Nagehan annemi arayarak detaylı bir şekilde pilavı nasıl yaptığını dinledim ve kendimce yine dayanamayıp minik eklemelerde bulunarak garnitürlü pilav yaptım.
Sonuç; "Sen kaptın bu işi, anneminki gibi olmuş."...

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Su Bardağı (kaynar) Su
  • 3 Yemek Kaşığı Bezelye
  • 3 Yemek Kaşığı Havuç (Küp Küp Doğranmış)
  • 3 Yemek Kaşığı Konserve Mısır
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Paket (tavuk) Bulyon
  • 1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
  • 1 Çay Kaşığı Toz Şeker

Yapılışı

  • Öncelikle, pirinci üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su ile ıslatın. Suya iri iri doğradığınız yarım limonu ve 1 yemek kaşığı tuzu ekleyin.
  • Bezelyeyi ve havucu pişme süreleri farklı olduğundan ayrı ayrı haşlayın ve süzün.
  • Bir teflon tencereye sıvı yağı koyun ve kızdırın.
  • Yaklaşık yarım saat beklettiğiniz pirinci, suyun altında şeffaflaşana kadar yıkayın. Kızgın yağa ekleyin ve bir kaç dk. kavurun.
  • Kaynar suda bulyonu eritin, şeker ve limon suyu ile pirince ekleyip, karıştırın.
  • Mısır, havuç ve bezelyeyi ekleyin ve hafifçe karıştırın.
  • 2-3 dk. yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte (yaklaşık 10 dk.) suyunu çekene kadar pişirin.
  • En az 30 dk. dinlendirdikten sonra karıştırıp servis yapın.

23 yorum:

Yasemin dedi ki...

ah kuzucum sen isteseydin ben sana kral pilav tarifleri verirdim :) ayrica ay bu adamlar ne anlarki pilavdan :D ellerine saglik super gorunuyor seninki bu arada ;)

Müge dedi ki...

Yasemin Şekerim,
istesem ne olur, geçenlerde benim mercimek çorbasına ne kadar şaşırdığını hatırla, onu yemiyor bunu yemiyor derken çorba kuşa döndü:( Pilavıda 45.denemede beğendirdik şükür. Biz geldiğimizde sen bana yaparsın kral pilavlardan.Öperim.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ne mutlu sana Müge'ciğim. :)))
Pilav da pilav olmuş ama parlak parlak çok hoş göründü şimdi gözüme.
Ellerine sağlık.
Sevgiler,

Kevser dedi ki...

Merhaba, blogunuzu cok begenerek takip ediyorum. Bunun bir sebebide canli ve güzel fotografladiginiz yemekleriniz. Bende bir blog actim ama resimlerimi daha henüz tam olarak bir güzel ayarlayamiyorum. Neyse ileride belki daha da iyilesir benim resimlerim. Bana da beklerim, güzel tarif ve hikayelerle bulusmak üzere, hoscakal, Kevser

Müge dedi ki...

Burçincim;
Çok teşekkür ederim, parlaklığın sırrı limon sanırım, belkide şeker. Sonunda başardım ya önemli olan o:) Sevgiler.

İpekçim;
Hüner Beylerine bir şey beğendirmenin ne zor olduğunu en iyi sen bilirsin. Azimle uğraşıyorum dediğin gibi, ama ilk günlere göre oldukça yol katettim, bilgilerim itina ile sizede sunulacaktır efendim, şanslısınız:)

Sevgili Kevser,
Ziyaretin ve beğenilerin için çok teşekkür ederim, bende ilk fırsatta seni ziyarete geleceğim.Sevgiler.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Biz de dün akşam balık yaptık gonca ile karşılıklı, balık yeme konusunda annemize bağımlı idik, tabi hala balığa dokunamayan ben elinden plastik eldivenlerimi çıkarmıyorum ama ilk deneme gayet güzeldi kızartma da:)

Pilav konusunda gösterdiğin üstün başarıdan dolayı seni, ilk kızartmamdan dolayı da kendimi, tebrik ediyorum:)

Nukhet dedi ki...

Sevgili Muge, bak insan bunca seneden sonra biile bildigi seylerin tarifinde bile puf noktalari ogreniyor. Pirincin islatma suyuna limon koymak ne iyi fikri. Ellerine saglik. Sevgilerimle

Müge dedi ki...

Pınarcım;
Balığın eminim nefis olmuştur, ellerine sağlık.Bizde bu mutfak aşkı olduktan sonra, denemeler ve ilkler bitmez:)

Nükhetçim;
Sorma, varmış işte püf noktası, hem bembeyaz olmasını, hemde nişastanın kokusunu almasını sağlıyormuş.Sende böyle dene birde.Sevgiler.

emel.k dedi ki...

mügecim 2.5 bardak pirince 4.5 bardak su çok değilmi?ben önceden pirinci ıslattıysam eğer birebir su koyuyorum ve de tam kıvamında oluyo. burdaki gibi bezelyeli yapacaktım akşama kafam karıştı. akşama kadar cevap gelirse yaparım belki yine. bi de bugün havuçlu kekinizi yapacağım. sonucunu yazatım. siteniz çok güzelllllll.

Müge dedi ki...

Emelcim;
Şimdi sen böyle söyleyince benimde kafam karıştı :(
Ben genellikle pilavı 1'e 1,5 oranında yaparım ve 2 su bardağı pirince 3 su bardağı su şeklinde.
Ama bu pilavı 2.5 su bardağı pirinçten yaptığım ve içinde sebzeler de olduğu için 4.5 su bardağı su kaldırmıştı.
Belki bunda pirincin cinsinin de etkisi vardır.
Ben yinede tarifte ölçüyü 4 su bardağı olarak değiştirdim, banada biraz fazla geldi :)
sen yinede denerken her zaman kullandığın ölçüyü kullan istersen.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sevgiler.

emel.k dedi ki...

merhaba mügecim cevap için teşekkürler. o gün piavı yapamadım h.sonu yaparım kısmetse. ama havuçlu keki yaptım çok güzel oldu. üzerine çikolata sos da dökünce tadı da görüntüsü de muhteşemdi. teşekkürler...

Adsız dedi ki...

valla uğraşıp uğraşıp da şu erkeklerin sonunda olmamış demesi beni deli ediyor. onlara verilecek en iyi cevap aslında zıkkımın dibini yiyin demek olur ama :( eline sağlık demek bu kadar zor mudur o yuzden ben babam gibi bi eş istiyorum önüne yumurta kırması bile gelse eline sağlık çok güzel olmuş demeyi esirgemez. ayy ösledim onu da yaa ankarada şu an :( sıdıka

denizsu dedi ki...

Merhaba,daha önce portakal ağacı ve cafe fernandodan arada haber alırdım ama sizin blogunuz alışkanlık yaptı hergün tarifleri okuyorum notlar alıyorum henüz denemeye başlamadım.Yeni evliyim 2 ay oluyor çalıştığım için yemek yapma saatlerini oturtmaya çalışıyorum, zorlanmamın sebebi bekarken pek yemek yapmamış olmam aslında mutfağa hep meraklıydım ama uzun çalışma saatleri uzaklaştırdı birde kilo alma korkusu ama ne yazıkki mutfağa girmedende kilo alınabildiğini gördüm Öncelikle merak ettiğim 3 şey var sizinde çalıştığınızı anladım yemekleri hangiara yapıyosunuz az uyumakmıdır çözüm ? Bu kadar yemek içinde nasıl obez olmadan durulur ve köfteye sarımsak koyulmazmı ? Şimdiden Teşekkürler

Müge dedi ki...

Sevgili Denizsu;
Öncelikle tebrikler ! Henüz balayında sayılırsın :)

Söylediklerin bana o kadar tanıdık geldiki.
Bende ilk evlendiğimde hiç bir şey yapamıyordum. Sonra internette araştıra araştıra, büyüklere sora sora birşeyler yapmaya başladım.
Blogdakilere bakıpta bizde her gün 3-4 çeşit yemek yiyoruz sanma :)
Yavaş yavaş oluştu bu arşiv.
İşten gelince genellikle pratik yemekler hazırlıyorum, kızartma, makarna, pilav çeşitleri.
Hafta sonları daha ağır şeyler yapmaya çalışıyorum.
Birde hafta sonu sulu yemek yaparsan, haftanın ilk gunlerini atlatmış oluyorsun.
Aklıma gelenler bunlar :)

Sevgilerimle

umut dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyor teşekkürler tarif için sağolun...

Adsız dedi ki...

mrb anlıyamadığım bişiy pirincin ıslatma suyuna bir miktar limon suyu konuldu bu tmm peki pişrrkendemi limon suyu ekleniyor şekerle birlikte

Adsız dedi ki...

Sitenizi bu pilav tarifiyle kesfettim, harfiyen dediklerinizi uyguladim ve ortaya simdiye kadar yapamadigim formda bir pilav cikti.Puf noktalari ve de dtayli paylasiminiz icin cok tesekkur ederim size. Insallah ayni metodla ic pilavida yapabilirim, esimin en cok sevdigi pilav turlerinden biri de.. :)
Sevgiler
Sevil

aykiz dedi ki...

Iste buna pilav derim... Misirli pilaviniz aliskanlik yapti ama bir gunde hadi degisiklik olsun diye sebzeli pilav yaptim. Sonuc muhtesemdi. Yalniz tembellik yaparak hazir garnitur kullandim, patatesleri ayirarak :) daha az su miktari yeterli oldu..

Bir pirinc sever icin tum pilavlariniz denemeden bile harika aslinda ;)

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhabalr müge hanım bendende size bir başka pilav tarifi.inanın deneyin süper oluyor.malzemeler.2 adet tavuk but(büyük olandan)2 su bardağı pirinç 1 adet sivribiber 1 adet domates 1 adet soğan tereyağ çok az sıvıyağ tuz pul biber çok az salça tavuk suyu önce tavuk butlarını haşla pirincide sıcak suda ıslatın daha sonra yağda soğan ve biberi kavurun çok az salça ve domatesi ekleyin tuz pul biber ekleyin etleri elinizle iri iri parçalara ayırın bu sosta arkalı önlü sosu yakmadan kızartın düzgünce teflon tencerede yayın pirinçleri iyice yıkayın süzün pirinçleri de ekleyin üztünü kaşıkla düzeltin ve et suyunu ekleyin önce 1 e 1 hazırlayın daha sonra suyun miktarını pirincin durumuna göre ayarlayın.pilavınız da pişince 10 dak dinlendirin ve teflon tencerenizi ters çevirin bu kadar süper lezzetli bir pilav yalnız bunu derin bir teflon tencerede deneyin sunumu görüntüsü inanın bana süper iyi geceler mühe hanım sevgiler saliha

Müge Hüner dedi ki...

Saliha Hanımcım;
Gerçekten süper gözüküyor bu tarif.
Çok hoşuma gitti.
İlk fırsatta deneyeceğim. Zahmet edip yazdığınız için çok teşekkür ederim.
Çok naziksiniz.

Sevgilerimle.

pelin dedi ki...

tek kelime ile hasılasınız ben nişanlıyın ve kayınbabam yemeğe geliyo sizin pilavı yapıyorum umarım beğenir çok teşekkürler

Sebzeli Pilav Tarifi dedi ki...

arkadaşlara harfiyen katılıyorum çok güzel bir tarif olmuş :)

Nejla dedi ki...

Merhaba Müge Hnm,
Bugünkü iftar menümde sizin sebzeli pilavınız var. Sitemde sizin linkinizi verdim. http://www.devri-alem.com/iftar-menusu-9-gun/ Tarif için teşekkürler.

Sevgiler
Nejla

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin