17 Kasım 2008

Pratik Akşam Yemeği Sofrası

Fatoş-Gökhan Akşam Yemeği Sofrası

KÖFTE PATATES İLE MİSAFİR AĞIRLAMA SANATI :)
Aslında uzun zamandır yeni yazı yayınlamadığım için, şöyle kallavi bir sofra veya güzel bir tarif eklemek isterdim ama şu anda elimde yanlızca bu sofra fotoğrafı var :)
Bu sofrayı sizlerle paylaşmak istememin en önemli nedeni; biz çalışan bayanların hafta içi gelen konuklarımızı ağırlama stresi :) Hafta sonu işimiz daha kolay, sabahtan akşam üstüne kadar uzun bir hazırlanma süremiz oluyor ama hafta içi konukları için tek zamanımız bir önceki akşam :)
Bende geçen hafta gelen konuklar hem çok yakın arkadaşlarımız olduğu için, hem Fatoş'un eşi hem de benim eşim bir çok yemeği seçtikleri için pratik yemekler hazırladım. Aşağıda da yaptıklarımı anlattım :)
Şimdi eminim on parmağında on marifet bayanlar, "Müge, işi iyice abarttın, yakında domates nasıl doğranır, onu da anlatırsın sen" deyip bana kızacaklar biliyorum ama lütfen kızmayın, yazdıklarım sizler için değil, benim gibi, "Mor lahanayı nasıl pembe yaparım?" yada "Akşama pratik neler hazırlarım?" diye google'a soru soranlar için :)

Soframızda neler mi vardı?

Fatoş-Gökhan Akşam Yemeği Sofrası

BİR GECE ÖNCEKİ HAZIRLIKLAR :)

  • Izgara Köfte'yi vaktim olduğunda bolca hazırlayıp, buzluğa kaldırıyorum. (Köfteleri; düz bir kayık tabağa, bir sıra köfte ince bir poşet tekrar köfte şeklinde diziyorum, buzlukta donunca teker teker ayırıp buzdolabına poşetine dolduruyorum. Bu şekilde köfteler birbirine yapışmadığı için, istediğim adet de poşetin içinden alıp kullanıyorum, hepsini birden çözdürmeme gerek kalmıyor.) Köfteleri mikrodalga fırında çözdürüp hemen kullanabilirsiniz, ama mikrodalga fırınınız yoksa sorun değil, orta ateşteki kızgın yağda önce çözülüp sonra pişiyorlar. Aynı işlemi sigara böreği içinde yapıyorum.
  • Patatesleri bir gece önceden soyup, içi su dolu bir kabın içine doğradım ve buzdolabına kaldırdım. Mutfakta hazırlıklara başladığımda süzgece koyup, suyunu süzdürdüm. Bu şekilde hem kararmıyorlar, hem de patates ne kadar soğuk olursa kızartması o kadar gevrek oluyor.
  • Havuçları da rendeleyip, buzdolabına poşetine koydum ve buzdolabına kaldırdım, işten gelince kavurup, yoğurtlamasını yaptım.
  • Patlıcan Salatası için; yazın patlıcan, kırmızı biber ve sivri biberleri közleyip, doğruyorum. Bir kullanımlık olacak şekilde poşetlere doldurup, yassı şekilde buzlukta donduruyorum. Kullanacağım zaman, çözdürüp, zeytinyağ, limon, maydanoz, soğan ve sarımsak eklemelerini yapıyorum, beş dakikada patlıcan salatası oluyor :)
  • Pilav için; buzluktaki bezelyelerden, yarım su bardağı kadar çıkarıp, haşladım. Havucuda minik minik doğrayıp haşladım, saklama kabında buzdolabına kaldırdım. Mısır da konserve olduğu için pilav için sebzelerim hazır oldu böylece. Tavuk suyu küplerim de buzlukta hazırdı, pilav için pirinci ıslatmak dışında hiç bir hazırlığa gerek kalmadı :)
  • Ekmeği; sabah işe giderken ekmek makinesini kurarak hazırladım. Ekmek için ölçülerim artık sabitlendi; 1 paket Söke Un ekmek karışımı, 1 paket kuru maya, 200 ml. süt, 120 ml. su, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı zeytinyağ şeklinde.

Aşure

DR OETKER AŞURE...
Son zamanlarda eşim de bende Dr.Oetker'in aşure'sine takılmış durumdayız :) Zaten ben hep derim, Dr.Oetker ne eylerse güzel eyler diye :) Kullanıp da beğenmediğim bir ürünü yok neredeyse.
Aşure'yi 3 su bardağı su, 1.5 su bardağı süt ile hazırlıyorum. İçine, 2-3 yemek kaşığı kuru meyve, minik doğranmış, 2-3 adet kuru kayısı, 2-3 adet kuru incir ve 1 yemek kaşığı kuş üzümü ekliyorum. Kaselere paylaştırınca da tarçın, fındık, fıstık ve bolca nar ile süslüyorum. Denemediyseniz özellikle öneririm, çok pratik ama çok iltifat toplayan bir ikram oluyor...

Benzer Tarifler;

& Pratik Akşam Çayı Sofrası

25 yorum:

Yasemin dedi ki...

domates nasil dogranir mugeeeee :)))))))))))

ebru dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık.Sofra çok hoş.Bayılıyorum ben sana.Ben de sen gibi çalışan ve 2 çocuklu bir bayanım.Bazen öyle zamanlar olur ki yemeğim olmaz.Öyle zamanlar da moralim çok bozulur.Blog açmadan önce devamlı seni takip eder bugün müge neler yapmış diye mutlaka sana uğrardım.Senden öğrendiğim bazı pratik şeyleri artık bende uyguluyorum.Görüşmek üzere.Seni kocaman öpüyorum.

Betül KAVAL dedi ki...

gerçekten çook pratik bir sofra olmuş müge. ellerine sağlık. bende bu saydıklarının bir çoğunu yapıyorum işlerimi çok kolaylaştırıyor..

sevgiler

ARZUMCA dedi ki...

SELAM MÜGE BLOGUNU BUGÜN KEŞFETTİM DEMEK SENDE BİR BOĞASIN...SEVİNDİM..ÖZEL YETENEĞİN SANIRIM ORADAN GELİYOR..BLOĞUNA BAYILDIM VE BLOĞUMA EKLEDİM İZMİRDEN TAKİPÇİNİM SEVGİLER http://balamarda-arzu-arzu.blogspot.com/

Pelin dedi ki...

Mügeciğim,
Sofran çok güzel ama onun pratik olmasını sağlayan sensin bence. Verdiğin ipuçlarının bazılarını uygulamıyordum ama kulağıma küpe olacaklar:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

CANIM ELLERİNE SAĞLIK NE GÜZEL ANLATMIŞSIN.ÖZLEM ÇELİK KIRCA

Yelda dedi ki...

Çok güzel bir sofra ve menü olmuş
Ben peçetelerini kurdeleylemi bağladın ona takıldım :)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

AYol hayatım bana göre bu gayet sğpper menü. Pratik olan sensin :)

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Müge, pratik tarifler her zaman ve herkes için işe yarar bence.. Bir gün önceden yaptığın adım adım hazırlıkları aklımda tutacağım, teşekkürler!

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge
Ben de hemen hemen her gün bloğunu inceliyor ve neler yaptığını merakla takip ediyorum. Tarzın çok sıcak...Lütfen kolay tarifer veriyorum ya da önerilerde bulunuyorum diye tedirgin olma. Seni takip eden birçok kişi bu konuda profosyonel olmayan insanlar..Ayrıca çoğumuz çalışıyoruz ve genelde çoook uzun vakitlerimiz olamıyor yemek yapmak için. Senin verdiğin küçücük bir ipucu ya da hatırlatma bile o kadar çok işe yarıyor ki..Sen her zaman paylaş bizimle deneyimlerini..Teşekkürler...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Müge'ciğm,

Yazını okurken bir an bütün bunların hepsinin hem de harfiyen bizim evde de yapıldığı gözümün önünden geçti. Seni kutladım. Hem çalışıp hem de hiçbir hazır ürüne rağbet etmeden ancak bu şekilde hazırlanabilir bu güzel sofralar.
Ellerine sağlık canım. Herşey çok çok güzel olmuş.
Yalnız şu aşurelerden hiç denemedim. Sen söylüyorsan bir gün ben de alayım diye düşünüyorum.

Sevgilerimle,

Rakunt ideas dedi ki...

Bayıldım.Ne güzel anlatmışsın ben hep havuç rendeleyip dolaba koysam sonra kulanırken kararırmı derken.Pratiklerini paylaştığın için sağol.

Sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Mügecigim,

Yazını okuyunca canım evde küp küp doğranıp kızartılmış anne patatesi ve köfte istedi:)

Adsız dedi ki...

mügecim senin sofra düzenine hayranım hem pratik hem zevkli o kadar güzel sofralar hazırlıyorsun ki imreniyorum kendine iyı bak öptüm seni

Betül... dedi ki...

merhaba
sofranız çok şık bir okadar da pratik sizi sıklıkla takip ediyorum
ellerinize sağlık..:)

Adsız dedi ki...

merhaba ben havuçlu kekinizi denemek istiyorum. hafta sonu gelecek misafirlerim için.çikolata sosu nasıl yaptıgınızı yorum bölümüne tekrar dönerseniz sevinirim. tülin.

pelince dedi ki...

Müge sofra çok güzel ve şık bence...Kallavi sofra da denir buna neden denmesin...
Biz evdeyizde ne oluyor saki,bazen tembellikten tepsi içinde sunuyorum yemekleri :))
Bu detaylı anlatımlar kimim işine yaramazki,yemek blogu açmak her türlü tecrübeyi beraberinde getirmiyor zaten..Ben her duyduğumu kenara not ediyorum..Bu bilgiler çok çok işime yarayacak..

Emeğin için çok teşekkürler..
Menü içinde ellerine sağlık..

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba

Çok güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler…

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Ayla - Bulgaristandan. Senin sayfani bugun kesvettim pratik onerilerini cok beyendim ve tebrik etmek istedim. Saygilar

Yazar Çizer dedi ki...

Muhteşem tabaklarınız var. Hayran oldum. Nereden aldığınızı ve markalarını da yazılarınızda belirtirseniz çok sevinirim.

Adsız dedi ki...

merhaba öncelikle tarifleriniz için teşekkürler.elinize yüreğinize sağlık.ama ben yemek takımınızı çok beğendim.markası ne nerede bulabilirim.yazarsanız mutlu olucam teşekkürler...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Adsız;
Yemek takımları; Mudo Concept.
Sevgilerimle.

hülja dedi ki...

köftelerin orta eteşte çözüldüğünü söylemişsiniz ama çiğ etler henüz çözülmeden ani bir ısıyla karşılaştıkları zaman çeşitli mikroorganizmalar ürüyor diye biliyorum.haberiniz olsun

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Hülja;
Derin dondurucudan çıkmış et ürünleri, eğer oda sıcaklığında yavaş yavaş çözülmeye bırakılırsa mikroorganizma üretir diye biliyorum bende.
Bu yüzden, mikrodalga fırında çözdürmek yada direk kızgın yağda pişirmek gerekiyor.

Hazır ürünlerin üzerindede; "çözdürmeden hemen kullanınız" yazar genellikle.

Ben de bu şekilde biliyorum ama araştırmaya devam edeceğim bu konuyu :)
Sevgilerimle...

şifalı bitkiler dedi ki...

güzel sofraları severim

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin