BANA GÖRE EN ZOR SOFRA :)
Sizde benim gibi düşünürmüsünüz bilmem ama benim için çeşitlerine karar verilmesi en zor sofra akşam çayına oturmaya gelen misafirlere hazırladığım sofradır. Akşam yemeğine yada beş çayına gelecek olan misafirler için listenin çatısı az çok bellidir. Akşam yemeğinde; çorba, ana yemek, zeytinyağlı, salata vede beş çayında bir tatlı, bir tuzlu birde salata gibi. Ama akşam yemeğinden sonra "size çaya gelelim" diyen misafir, beni deyim yerinde ise kilitler:)
Yemekten sonra gelecekleri için aslında sadece tatlı ve meyva yeterlidir ama buda benim gözüme çok az görünür, börek, çörek tarzı birşeyler yapsam bu seferde yenmeyip ziyan olur.
Son günlerde alışkanlık haline getirdiğim tarz ise, misafirlere "akşam çayına gelin, ama çok tok gelmeyin, öyle kallavi bir şeyler hazırlamayacağım ama atıştırırız bir şeyler" demek:)
Bu şekilde olunca çok rahat ediyorum, yemek hazırlamaktan çok hoşlanmadığım için hem zevkle aperatif birşeyler hazırlamış oluyorum, hemde misafirlerin karnı doymuş oluyor:)
Fotoğraftaki sofrayı, geçtiğimiz hafta içi akşam oturmasına gelen :) cici komşularımız, Cengizhan ve Gözde için hazırladım. Tüm çeşitlerin toplam hazırlanma süresi, 1,5 saat kadar sürdü. Patatesler haşlanırken, patlıcanlar fırında közlendi, patates ve patlıcan salatalarını yaparken, kabaklar kızardı ve hazırladığım milföy börekleri fırının sıcaklığında dinlendi:) Sözün özü, işten eve gelince, planlı bir çalışma ile kısa sürede bir çok çeşit hazırlayabiliriz. Benim gibi, çalışan bayanlar için fikir olması açısından sizlerle paylaşmak istedim.
Soframızda nelermi vardı?
- Patates Salatası
- Yoğurtlu Kabak Kızartması
- Peynirli Milföy Böreği
- Domates, Salatalık, Kaşar Peyniri
- Kuru Yemiş, Meyva ve Cips
Milföy böreklerin yapımı o kadar kolayki, ayrı bir yazıda yayınlanmayı haketmiyor :) 5 adet kare milföy hamurunu, unlanmış tezgahta hafifçe açarak incelttim. Ortasına biraz peynir koyarak, kare olacak şekilde kapattım. Üzerine yumurta sarısı sürdüm ve haşhaş tohumu serptim. Patlıcanlar közlendiği için hala ılık olan fırında yarım saat kadar dinlendirdim. (Oda sıcaklığında da yarım saat kadar dinlendirseniz olur) Misafirler geleceğine yakın 180 derecede ısıtılmış fırında, 20-25 dk. kadar pişirdim. Milföy böreğinin, ılık bir ortamda dinlendirilmesi fikrini Oktay Usta'nın programında izlemiştim. Gerçekten söylediği gibi, çok daha pufidik ve yumuşak oluyor bu şekilde.
Patates Salatası'nı her zaman yaptığım gibi çok oyuncaklı yapmadım. Patatesleri haşladım ve henüz sıcakken zeytinyağ, limon, tuz, kuru fesleğen, doğranmış taze nane ve kıvırcık salata ekledim.
Sadece pastayı bir gün önceden yaptım ve Siret'ciğimin temel tarifini uyguladım. Farklı olarak, pandispanyasına, 1 türk kahvesi fincanı yoğurt ekledim. Sonuçtan çok memnun kaldım, hatta sonraki günlerde iki kez sade pandispanya pişirdiğimdede yoğurt ekledim ve kabarması çok hoşuma gitti. Sanırım bundan sonra klasik kek'lerde olduğu gibi pandispanyaya da hep yoğurt ekleyeceğim :)
17 yorum:
Mügecim dediğin gibi akşam yemeklerinden sonra çay davetleri benim içinde zor oluyor ben genelde pasta yada tatlı türü şeyleri ikram ediyorum çayın yanında yemeğin üstüne hafif bir tatlı :))
Ama dediğin taktiği uygulamakta en iyisi...
Milföyleri dinlendirme kısmını anlamadım canım pişirmeden önce ılık fırında ne kadar süre dinlendiriyoruz ve daha sonra hiç çıkarmadan fırını yakarak pişiriyormuyuz açıklarsan sevinirim...
Zerrincim;
Yazıda ufak bir ekleme yaptım ama burayada yazayım dedim.
Börekleri istersen oda sıcaklığındada dinlendirebilirsin ben ortalıkta yer kaplamasın, o telaşımın arasında diye:) ılık fırına atıverdim.
Sonra fırını 180 dereceye getirip, pişirdim. Yani istersen dışarda da bir süre dinlendirip, sonra pişirebilirsin ama tavsiyem ne zaman yenecekse o zaman pişirmen, çünkü piştikten sonraki yarım saat içinde tüketilirse nefis oluyorlar.
Sevgilerimle.
mügecim harikalar yaratıyorsun misafir agırlamayı seviyordum ama senden edindigim pratik bilgilerle dahada çok seviyorum canım aksam çay sofran çok güzel pudingli pratik pastayı denemiştim çok güzel oluyor o zamanlar yorum yazmıyordum sende ricam olucak irmik helvam tane tane olmuyor çok mu kavurmak gerekiyor sebebi ne olabilir varsa tarifini rica edebilirmiyim canım öpüyorum siret yengeyede sevgilerimi gönderiyorum
sofra harikada su yesil surahine ayri bir bayiliyorum :D:D
ellerin dert gormesin :D aksam cayi en sevdigim misafirdir benim :D
bi tatli bi tuzlu yaparim yeter artar bile :) hehe :D:D optummmmmmmm
Adaş şekerim..
Yok sen iflah olmaz bir ustasın misafir ağırlama konusunda.
Bir şey yazamayacağım artık. Söz kalmadı zira.
Ellerine sağlık
Sevgiler
Müge
Müge'cim ellerine sağlık, kısacık zamanda döktürmüşsün :) Milföye bulduğun çözüm çok hoşuma gitti.. Patlıcan salatasına bayılırım, cumartesi akşam yemeğine gelecek misafirlerimiz için yapabilirim, hatırlattığın çok iyi oldu canım.. Sevgiler..
benim kabusumdur zaten akşam yemeği sonrası misafir. yemeğe almak daha kolay. bide tok olduklarından o kadar yiyecek yenmeden kalmıyormu... çok güzel hazırlamışsın, herşey çok güzel eline sağlık...
Mügeciğim tok ağırlamak zordur derler sanırım o nedenle yemek sonrası gelen misafire hazırlık zor oluyor.Ama sen çözümü bulmuşsun.Böreğini merak ettim deneyeceğim.Ayrıca bıraktığın sıcak yorum için teşekkür ederim..sevgiler..
Ne güzel bir sofra olmuş.
Ellerine sağlık.
Ellerine sağlık canım süper bi sfra olmuş.neyse ben gelince de böyle güzel bi sofra hazırlarsın dimi.hehehe.ellerine sağlık çok pratik bi hanımsın sanırım.sevgilerimle. yalnizkralice.blogspot.com
Harika bir sofra olmus Muge'cigim,
Ellerine saglik, hersey cok guzel olmus. Ben de senin gibiyim, "yemekten soinra gelmeyin derim, ac gelin birseyler yeriz" .
Tekrar ellerine saglik, incelemek icin geri donuyorum simdi.
Sevgilerimi gonderiyorum, guzel bir gun diliyorum.
mügecim eda suner yazılarına son vermiş bayadır giremiyodum internete bugün baktığımda veda yazısını gördüm acaba kötü bişeymi oldu sen haber alıyorsundurkesinlikle geri dönüşü yok diyor
mügecim canım benim demek 1.5 saatte hazırladın valla helal olsun sana kırkikibinkere maşallah:))) sevgilerimle öpüyorum
MÜGECİM SÜPERSİN CNM TEBRİKLER.
Çok Sevgili Dostlar;
Bıraktığınız ve her biri beni ayrı ayrı memnun eden bu güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Çok ama çok teşekkürler.
Handancım;
İrmik helvası ile ilgili soruna yanıt veremiyorum, kayınvalidemde tane tane degil kaşıkla şekil verecek kıvamda yapıyor helvayı. Birde anneme soracağım ama henüz fırsat olmadı, öğrenir öğrenmez yazarım. Öperim canım.
mrb arkadaşlar öncelikle müge arkadışımızı tebrik ediyorum.. başarılarının tamamını diliyorum..yiyecek içecek hizmetleri bölümü pastacılık alan dalıyım.. yararlı bilgiler vermeye çalışacağım.. inşallah..
bence yemek yapmak aynı zamanda zeka işi. 1,5 saatte bu kadar şeyi yapmanız bunu gösteriyor.
deneyecceğim ben de:)
en pratik olanlar tam benlik böyle buzluktan çıkarma işi felan çok iyi ani gelen misafirler için de iyi olur
Yorum Gönder