NAMI DİĞER; CHOCOLATE TRUFFLES :)
Sizlerle bugün yapımı çok basit, malzemeleri çok çok az ama beni yaparken de, yazarken de çok heyecanlandıran bir tarifi paylaşacağım.
Nedeni ise; tarifin çakma değil orijinal olması :)
Şimdi bu cümleyi biraz açalım da yanlış anlamalara sebebiyet vermeyelim. Blogumu takip edenler bilir, yemek tariflerinde ben biraz çakmacıyımdır :)
Yani; salamları, kaşarları çiçek, yıldız kalıpları ile keserim, zeytinyağlı yemeklerin içine havucu çiçek kalıbı ile kesip koyarım, bildiğiniz kızartmayı uğraşıp, üst üste koyup, kule filan da yapmışlığım vardır.
Üstelik annemin şaşkın bakışları ve “delisin sen!” sözleri eşliğinde…
Yani çok üşengeç değilimdir aslında.
Ama söz konusu sarma yapmak, mantı açmak, el açması börek yapmak ise ben öylece kalırım, kal gelir yani :) Üzerime bir korku, bir tembellik çöküverir.
Bu nedenle; hazır yufkadan sosyete mantısı , makarnanın üzerine kıymalı sos hazırlayarak çakma mantı yapmak tam bana göredir. :)
Bugüne kadar sayısız kez truf yaptım, blogumda da bolca mevcut. Ama hep, artan kekleri, krema, puding, süt vs. ile yoğurup, Hindistan cevizine bulamak sureti ile…
Yani çakma truf :)
Onlarda inanılmaz lezzetli oluyor, hakkını yemiyim şimdi ama orijinali bir başka….
Orijinal trufun, iki ana malzemesi var; krema ve çikolata…
Kremayı ısıtıp, çikolatayı sıcak kremanın içinde eritmek sureti ile yapılan bir karışım.
Bir diğer adı; ganaş…
Ganaş, aynı zamanda, muhteşem bir pasta ara kreması. Ben tadını çok yoğun ve ağır bulduğum için, pastalarımda kendi icat ettiğim ganaşı yani bitter çikolatalı pastacı kremasını kullanıyorum.
Ama muhallebi yapmaya üşenirseniz ya da ölümüne çikolata tadına bayılıyorsanız aşağıdaki tarif ile pekala pasta ara kreması hazırlayabilirsiniz.
Sadece ara krema olarak değil pastanızı kaplamak isterseniz yani pastacılık deyimi ile cila yapmak isterseniz; ganaşı biraz daha sıvı hazırlayabilirsiniz. Burada da kural kremayı hiç kaşık değdirmeden yukarıdan ve tek noktadan pastanın üzerine akıtmak…
En kısa zamanda bir kara orman pastası hazırlayıp, bu anlattığımı sizlere aşama aşama fotoğraf ile göstermek istiyorum zaten…
Şimdilik biz bu yazının konusuna yani trufa dönelim. :)
Orijinal truf, hazırlandıktan ve soğuyup toplar haline getirildikten sonra kakao, Hindistan cevizi, çekilmiş fındık, fıstık, toz haline getirilmiş bisküvi ye bulanıyor.
Ben bu trufları hazırladığım gün biraz çikolata krizindeydim ve dışını da çikolata ile kapladım.
Bu kısım tamamen sizin zevkinize kalmış.
Bir diğer eklememde ceviz oldu ve bence şahane! oldu… :)
Malzemeler
- 400 Gr. Bitter Çikolata
- 200 ml. (1 kutu) Krema
- 1 Su Bardağı Ceviz
- 200 Gr. Çikolata (üzerini kaplamak için)
- Kremayı minik bir sos tenceresinde, orta ateşte, kaynamasına izin vermeden ısıtın.
- Ateşi kapatın ve minik minik doğradığınız çikolatayı ekleyin.
- Hızlıca karıştırarak çikolatayı eritin.
- Mercimek büyüklüğünde doğradığınız cevizleri de ekleyin ve karıştırın.
- Bir borcama ya da arzu ettiğiniz kenarlıklı bir kaba yağlı kağıt serin ve karışımı boşaltın.
- Üzerini kaşıkla düzeltin ve buzdolabına koyun.
- İyice donuncaya kadar, bir gece ya da 5-6 saat bekletin.
- Buzdolabından çıkarıp, karışımı minik kareler halinde kesin. Her kareyi elinizde hızlıca yuvarlayın.
- Hazırladığınız topları tekrar buzdolabına koyun.
- Bir benmari kurun ve kalan çikolatayı (200 gr.) eritin.
- Topları erimiş çikolata ile kaplayın ve tekrar buzdolabına koyun.
- Çikolata donunca truflar servise hazırdır.
NOTLAR;
- Truf tariflerinde, genellikle karışım bir kaseye boşaltılıp, donduruluyor. Daha sonra içinden kaşıkla alınarak yuvarlanıyor.
Ben yağlı kağıt ile düz bir şekilde dondurdum. Bu şekilde hem daha çabuk donuyor hem de çalışması çok kolay oluyor. Kare kare kestiğimiz içinde toplarımızın hemen hepsi aynı boyda oluyor. - Topları hazırlarken mümkün olduğunca hızlı olmalısınız çünkü çikolata eriyor. Karışım iyice yumuşar ise buzdolabına koyup, donmasını bekleyip daha sonra hazırlamaya devam edebilirsiniz.
- Şeklini isterseniz yuvarlak isterseniz benimde yaptığım gibi kare bırakabilirsiniz.
- Çikolata ile kaplamanın en kolay yolu bir çataldan destek almak. :) Trufu çatalın üzerine koyup, tencerenin üzerinde iken üstünü çikolata ile kaplarsanız hem çikolata ziyan olmuyor hemde truf erimeden rahatça kaplamış oluyorsunuz.
- Cevizi mümkünse robotta çekmek yerine elinizde doğrayın. Cevizler içinde dişe gelecek şekilde olsun. Robotta kimisi toz haline geliyor, kimisi iri kalıyor çünkü. Toz haline gelende trufun kıvamını değiştirebilir.
- Son olarak benmari den söz edeyim. Benmari yöntemi buharla ısıtma yöntemidir.
Bir tencereye su koyup kaynatın ve başka bir tencereyi üzerine oturtun. Eğer erittiğiniz şey çikolata ise, üstteki tencerenin altındaki suya değmemesine ve çikolataya su sıçramamasına özen gösterin, bu çikolatanızı matlaştırır.
23 yorum:
Yine yeni yeniden süper bir tarif.Ellerine saglik Mügecigim.Mutlaka deneyecegim.
Sinem Gürbüz
Hünerlim yine harika bir lezzet daha. Okurken bile ağzım sulandı. Kimbilir tadı nasıldır mübareğin. Ellerine sağlık bir tanem.
çok kolay bir tarif kahvenin yanında da iyi gideceğinden eminim ellerinize sağlık sevgiler:)
elleerine sağlık Müge hanımcım harika olmuş deniyecem mutlaka: inşallah sizinki kadar güzel olur
sevgiler canım
Gerçek truffın sadece krema ve çikolata ile yapıldığını bilmiyordum öğrenmiş oldum :)Çok güzel görünüyor. Çikolata krizi anlarına birebir gelir bu trufflar. Ellerine sağlık.
Elinize sağlık. Kare hiç yapmamıştım.
Blogunuza her gun istisnasiz bakarim. Her gun!
Ama sanirim, cogu kez agzim sulanir:)
Ama bu defa baska! Bu defa, en sevdigim seyi koymussunuz:(
Yazik gunah degil mi bana:(
Ellerinize saglik:)
Yaaaaaaaaaa ne güzeller eline sağlık müge abla, Şu ekrandan bir tane alıp yeme imkanım olsa keşke:)
müge'cim yine süpersin tek kelimeyle :)
ellerine sağlık, püf noktaları için de ayrıca teşekkürler :)
şahane olmuş şahaneee , ellerinize sağlık sayın hünerli bayan :) sevgiler...
bende truff a bayılıyorum. ellerinize sağlık
Herzamanki gibi resimlerde tarifte süper gözüküyor, ellerinize sağlık:))
Ellerinize sağlık çok harika görünüyorlar.Acaba üstü ve içi için hangi marka çikolata önerirsiniz bana?
Sevgili Sevgin Hanım;
Ben bir süredir Zambo marka kuvertur çikolata kullanıyorum.
Beyoğlu çikolatası yapımında da kullanılan marka imiş Zambo...
Daha önce Elit kullanıyordum ama Zambo çok daha lezzetli.
Gönül rahatlığı ile öneririm.
Pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz...
Şimdiden afiyet olsun :)
Sevgiler...
aman allahım bunlar ne böyle.
hepsini bir oturuşta yerim valla.
ellerinize sağlık.
özlem
bunuda denemem lazım.harikaaaaaaaa
"Ganache" ı bir çok kişinin yaptığı gibi "Ganaj!!" değil de doğrusu olan "Ganaş" olarak teleffuz ettiğiniz için ve gerçek truffe tarifiniz için teşekkürler.
Denedim, yaptım, tattım, tattırdım, yedim, yedim, yedim ve bir daha yedim...
Sonuç gerçekten çok iyi. Ana malzeme bitter olduğu için anneme biraz ağır geldi ama her haliyle mükemmeldi bence.
Tarif için teşekkürler, ellerinize, ve ellerime sağlık :)
değerli müge ablacım(ben 17 yaşındayım) bir süredir tariflerini inceliyorum ben mutfağa girip bi şeyler paylaşmaktan hoşlanıyorum anlayacağın hobim oldu bişeyler yapmak,paylaşmak.. artık bu sayede stresde atıyorum.tarifinizi çok beğendim size sormak istediğim krema yerine ben krem şanti kullanmak istiyorum sizce nasıl olur . bide ben kakaolu rondodan geçirilmiş keki kakaolu krem şanti ve sütlü çikolata ile karıştırıp dolapta bekletip çikolata kaplasam nasıl olur sizce :)daha açık sölemek gerekirse truffe yapmak için krema şart mı?onun yerine süt yada krem şanti kullanabilir miyim?
Sevgili Kardeşim;
Orijinal truffle yapmak için krema şart evet...
Krem şanti kesinlikle olmaz.
Kakaolu keki, süt ya da krem şanti ve erimiş çikolata ile yoğurup üstünü ister çikolata ister fındık fıstık ceviz ile kaplayabilirsin.
Orijinal olmaz ama benimde her zaman yaptığım çok lezzetli trufların olur.
Çok sevgilerimle...
Gerçek truflarda pralin kullanılıyor. :)
Bu tarifi denemeye karar verdim, sürpriz yok, eminim şahane olacak, ama, ben dış kaplama için glazür düşünüyorum.
Bu tarifi bir kac hafta once denedim ama basarili olamadim,Normalde Muge Hanimin tariflerinden ne yapsam birebir ayni sonucu elde ederim ve herkes bayilir.Ellerinize emeginize saglik
Yorum Gönder