15 Haziran 2011

Cevizli Keşkül

Cevizli Keşkül

CEVİZLİ TARİFLER BAŞLASIN :)
Evet, pek çoğunuzun tahmin ettiği gibi Ceviz dosyasının ardından peş peşe cevizli tarifler gelecek.
Cevizli keşkül’ün hikayesi biraz komik. Tam bir; “yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan” durumu söz konusu…
Normalde Hünerlopedi için bir konu seçtiğimde arkasından; “acaba içinde o yiyeceğin geçtiği neler hazırlayabilirim? diye düşünürüm ama bu sefer tam tersi oldu.
Cevizli keşkülü hazırladıktan sonra cevizi ne kadar çok kullandığımı fark edip, konu olarak cevize karar verdim :)

Keşkülün orijinal yapılışı badem ile biliyorsunuz. Çok eski Osmanlı’ya uzanan güzelde bir öyküsü var.
Keşkül ; hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adı imiş.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde, adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar da imâretlere verilir, fakir halka besleyici ve doyurucu olan bu tatlı dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuş…

Benim ne zamandır denemek istediğim ama badem almayı sürekli unuttuğum için ertelemek zorunda kaldığım bir tarifti. Bende cevizle denemeye karar verdim :)
Oldu mu? Oldu pekte güzel oldu.
Hatta son yapışımda aynı ölçüler ile fındık ekleyerek denedim o da güzel oldu ama cevizlinin yeri çok başka.
İlk denemede şeker miktarı bana biraz fazla geldiği için ikincide bir parmak kadar eksilttim ama bu seferde çok tatsızdı. Anladım ki bu tatlının ölçüsü bir bardak şeker :) Adı üzerinde tatlı bu…
Kıvamı biraz sulu olduğu için ikinci denemede bir yemek kaşığı nişasta ekledim bu kez de çok katı oldu. Üçüncü denemede bir tatlı kaşığı nişastada anlaştık :)
Yani aşağıda ki ölçüler ile tam kıvamında oluyor.
Tamda yaz sıcaklarına uygun, yemek sonrası dondurma niyetine kaşık kaşık yiyebileceğiniz, yağsız, yumurtasız şahane bir tatlı. Ramazan ayına da çok uygun…
Bu arada fark ettiniz mi bilmem, Ramazan sofraları için iyiden iyiye havaya girmeye başladım ben :)

Malzemeler (6 kişilik)
  • 1 Lt. Süt
  • 1 Su Bardağı Şeker
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme, un gibi çok ince çekilmiş) Ceviz
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Hindistan Cevizi
  • 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Pirinç Unu
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Mısır Nişastası
  • Tarçın (üzerini süslemek için)
Yapılışı
  • Süt ve tarçın haricindeki malzemeleri bir tencereye koyun ve karıştırın.
  • Sütü ekleyin ve orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
  • Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve 1 dk. daha pişirin.
  • Tatlıyı ocaktan alın ve 1-2 dk. (çok kaynar hali geçmesi için)bekletin.
  • Kaselere pay edin, ılınınca üzerini tarçın ve ceviz ile süsleyin.
  • Buzdolabında 3-4 saat dinlendirip, servis edin.

Cevizli Keşkül

Not; Keşkül ile ilgili tarihi bilgiyi; sevgili Nurdan Hanım’ın blogundan alarak yazıma ekledim. Kendisine çok teşekkür ediyorum.

25 yorum:

zeynep dedi ki...

belki binlerce tatlı var ama, tatlı bu mudur? bence budur... gene de şekeri 2 parmak eksiltme taraftarıyım :))

melek dedi ki...

çok kolay görünüyor. kesinlikle en yakın zamanda deneyeceğim. her zamanki gibi ellerine sağlık.

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

ellerinize sağlık keşkülü çok severim hep bademli yedim cevizlede mutlaka güzel olacaktır sevgiler:)

Gülcan dedi ki...

sütlü tatlılara bayılırım yapanların ellerine yiyenlerin ağzına sağlık sevgiler......................

bırtutamkekik dedi ki...

harika görünüyooor:)o pamuk ellerinize ve güzel gönlünüze sağlık.....:))

Adsız dedi ki...

tadının çok hafif ve lezzetli olduğu kesin ellerinize sağlık...cevizli tariflerinizin devamını bekliyorum ...sevgiler

buğday taneleri dedi ki...

Keşkül en sevdiğim tatlılardan birt tanesi. Tarif vesilesiyle cevizle ilgili daha çok bilgi sahibi oldum. Teşekkürler

Egeden Tarifler dedi ki...

Çok hoş görünüyor, sütlü tatlıları çok severim hemen deneyeceğim. Bu arada cevizli krokan tarifini de merakla bekliyorum :)

ayşe dedi ki...

interneti açıpta yeni bir tarif eklediğinizi görmek beni çook mutlu ediyor ..ellerinize sağlık sevgiler

derya dedi ki...

müge hanım merhabalar,

tarifiniz kaç kişilik ya da kaç kase çıkıyor

Müge Hüner dedi ki...

Derya Hanımcım;
Uyarı için çok teşekkür ederim.
Unutmuşum yazmayı, hemen düzeltiyorum.

Sevgilerimle...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım çok severim,ellerine sağlık,çok lezzetli göründüğü kesin,afiyet olsun..sevgilerrrrr...

BAL ANNE dedi ki...

resimlerinizdeki zerafete bayılıyorummm emeginize sağlıkkk

derya dedi ki...

müge hanım,

bebeklere mama yapılan sütlü pirinç unu koymak durumunda kaldım(Marketten yanlış gelmiş pirinç unu).Kıvamı biraz sulu gibi geldi soğuyunca katılaşır mı,kıvamı ne olmalı?
Teşekkürler,

Müge Hüner dedi ki...

Derya Hanım;
Yazıda da belirttiğim gibi ilk denemede biraz sulu olduğu için ben diğer denemelerde nişasta ekledim.
Bir tatlı kaşığı nişasta ile gayet güzel oldu kıvamı.
Çok katı (puding kıvamında) olmaması gerekiyor zaten. Hafif sulu daha güzel oluyor.
Soğuyunca da bir miktar katılaşıyor.
Eminim tadı güzel olmuştur.
Afiyet olsun :)

Sevgiler...

Asuman la dedi ki...

Görüntü şahane tadıda enfes olmalı ellerinize sağlık bizede resme bakıp sulanmak değil malzemeleri bir araya getirmek kalıyo galba :)

Deniz Çoban dedi ki...

Muge hanim aksam misafirlerime yaptim sahane oldu.Artik tek favorim keskul,zaten sutlu tatlilari cok severim hem hafif hem kolay ve pratik bi tarif.

sevgi dedi ki...

merhabalar
tarifinizi denedim hemde tüm ölçüler harfiyen uyarak.sonuç süperdi soğuması bile beklenemeden bitmişti ellerinize sağlık

sevgi dedi ki...

merhabalar
tarifinize harfiyen uyarak keşkül yaptım ve süper oldu.soğumadan bitti.)))ellerinize sağlık

Tülin dedi ki...

Mügecigim, ellerine saglik. Senin sayfani ziyaret etmek beni cok mutlu ediyor. Sen ne yapsam begeniyorum :))

canikom dedi ki...

elinize sağlık

Deniz dedi ki...

Merhaba, çok çok çok güzel görünüyorlar.. ben de çok özendim şimdi, yapmak istiyorum ama sizin kadar becerikli değilim:( elleirnize sağlık bu arada.. :)
www.LensMarket.Com

Adsız dedi ki...

Merhabalar Muge Hanim,
iste sizden harika bi tarif daha denedim.mmmm super oldu, ellerinize saglik, paylastiginiz için cok tesekkurler!
Sultan

Adsız dedi ki...

Denedim,

Benim nazlı yemek yiyen kızım ilk gün iki büyük kase yedi..
Kıvamı da çok güzeldi..
Teşekkürler...

ilker dedi ki...

Cok guzel bir tarif bu ama cevizli muhallebi tarifi. Keskulu keskul yapan cekilmis bademdir.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin