28 Ocak 2011

Asma Yaprağında Karamelize Soğanlı Sardalya

Asma Yaprağında Karamelize Soğanlı Sardalya

BALIK SOFRASINA SOSYETİK BİR ARA SICAK :)
Bu blog yazma işi hakikaten çok enteresan bir konu.
“Hoppala bu da nasıl giriş” dediğinizi duyar gibiyim ama ne yapayım aklımdaki düşünceleri aktarmak için uygun bir giriş cümlesi gelmedi aklıma :)
Bloga tarif eklerken, daha doğrusu fotoğraf altı yazısını yazarken, zaman zaman yorum tahminleri de yapıyorum.
İşte; “bu yazı şöyle beğenilir” ya da “şu kısmından şöyle bir soru gelebilir” şeklinde.
Ama hiçbir zaman bu tahminlerimi tutturamıyorum.
Örneğin; yayınlayıp, yayınlamamakta bile kararsız kaldığım, çok basit bulduğum; Patates Topları sizden büyük övgü topluyor ya da “alt tarafı bir kek çırpmışsın Müge, yayınlama bence” deyip, sonra tarif yokluğundan yayınladığım Pudingli Kek neredeyse yüz yorum alabiliyor.
Tam tersi olarak; hem fotoğrafı ile beni benden alan, lezzeti çevremdekiler tarafından; “olağanüstü, ben böyle bir şey yemedim hayatımda” yorumları alan, sizden de; “denedim, şahane bir çorba oldu” yorumları gelmesine kesin gözüyle baktığım; Sebzeli Tavuk Suyuna Şehriyeli Çorba günlerdir öksüz çocuk gibi sayfada durabiliyor :)
Şaşkınım evet şaşkınım, sevgili okuyucularım, bunun nedeni de sizsiniz, beni hep şaşırtıyorsunuz :)
Giriş cümlesindeki kafa karışıklığını anladınız şimdi değil mi? :)

Gelelim tarifin detaylarına; bu konuda ilham kaynağım Sofra dergisinin deniz ürünleri eki oldu. Fotoğrafını gördüğümde; Balık Sofrası için şahane bir ara sıcak olur diye düşündüm ama tarifin detaylarını okuduğumda, alt dudağım hafifçe büküldü. :(
Tarifin orijinalinde; çiğ soğan ve çiğ sardalya asma yaprağına sarılıp, ızgarada kızartılıyordu.
Düşündüm; yaprak yağsız ızgarada kağıt gibi hemen pişince tadı nasıl olurdu? Yaprak hemen piştiği için balık ve soğanın pişme ihtimalide çok düşüktü, ısırınca çiğ soğan ve balık yemek hoş olur muydu? Bence olmazdı. Yani tarif bu haliyle aklıma yatmadı.
Bende Baklava Yufkasında Levrek tarifinden yola çıkarak, kendi tarifimi oluşturdum. Çiğ balık yerine konserve, çiğ soğan yerine karamelize ettiğim soğan, ızgara yerine soğanı kavurduğum tavayı kullandım :)
Sonuç; şahane! Tarifin orijinalini halamın balık sofrasında yemiş, hiç beğenmemiş olan annem bu haline bayıldı :) -araya ufak da bir görümce dedikodusu sıkıştırmış olduk, çaktırmayın- :)

Balık sofralarınız başta olmak üzere her sofraya yakışacağını düşündüğüm bu tarifi; misafirler gelmeden birkaç saat önce hazırlayıp, servis etmeden önce kızartabilirsiniz. “Birkaç gün bekler mi?” derseniz, yanıtı bilemiyorum, denemedim. Salamura yaprağı, yarım saat kadar sıcak suda bekletmek bana göre yeterli oldu. Siz çok çok yumuşak olsun derseniz, yarım saat kadar haşlayabilirsiniz.
Başka konserve balıklar ile örneğin ton balığı ile de yapabilirsiniz. Tamamen damak zevkinize kalmış.

Malzemeler
  • 12-13 Adet (salamura) Asma Yaprağı
  • 12-13 Adet (konserve) Sardalya
  • 1 Adet (büyük) Kuru soğan
  • 3-4 Dal Maydanoz
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • Tuz, Karabiber

Yapılışı

  • Asma yapraklarını yarım saat kadar kaynar suda bekletin ve süzün.
  • Soğanı yarım ay şeklinde (piyazlık) ince ince doğrayın.
  • Bir teflon tavada; soğanları zeytinyağ ile orta ateşte sürekli karıştırarak rengi yer yer kahverengiye dönecek şekilde kavurun. Ateşi kapatıp, kıyılmış maydanoz ekleyin ve tuz, karabiber ile tatlandırın.
  • Asma yaprağının uç kısmına bir tane sardalya koyun. Üzerine soğanlı harçtan bir yemek kaşığı kadar koyun, yanlarından biraz içeri kıvırıp, sarın.
  • Soğanı kavurduğunuz tavayı (yıkamadan ve yağ eklemeden) tekrar ısıtın.
  • Hazırladığınız sarmaları, orta ateşte, önlü arkalı kızartın.
  • Sıcak servis edin.

33 yorum:

HaNdE... dedi ki...

aaaaaa..tarife bak!!! çok şıkıdım :):) misafirleri hakikaten şaşırtmalı:)

peki şu tuzlu balık mı konserveden kastın yoksa böyle meze niyatine satılan mı?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Hande;
Ben balık olarak; BİM de satılan tuzlu balık konserveden kullandım. Meze niyetine satılan ile de gayet güzel olur.

Naile dedi ki...

hmm.. nım nım nım

diye diye okudum tarifi :))

Işın dedi ki...

Özenli ve detaylı pişirilmiş olsa da tavuklu şehriye çorbası ilk bakışta herkes için çok alışılmış, hatta benim için mesela her evde çok çok yapıldığı için fena halde bıkılmış, sıradan bir çorba. Bu yüzden yorum almaması çok doğal.

Ben bu tarifinizde soğanları karamelize ederken biraz şeker, biraz da tarçın eklemek istedim, nedense çok yakışır gibi geldi. Ayrıca belki önceden hafif pişirilmiş taze sardalya ile daha güzel olacağını düşünüyorum.

Müge Hüner dedi ki...

Işın hanım;
Çorba konusunda çok haklısınız, herkese kendi yavrusu güzel görünürmüş ya. Bende bu çorbayı çok beğenince, biraz torpil yaptım sanırım. :)
Tarife, şeker ekleme fikri benimde çok hoşuma gitti ama tarçın konusunda biraz kararsızım. Damak zevki herkesin farklıdır tabi ki.
Hafifçe pişirilmiş taze sardalya da yine çok güzel bir öneri.
Hem kendim hem de okuyucularım adına bu güzel öneriler için çok teşekkürler.
Sevgilerimle.

İZMİRLİ dedi ki...

müge hanım tarifinize yine bayıldım soğanı karamelize ederken şekerin ve tarçının yakışacağına eminim birde sardalya yerine hamsi barbun ya da kılçığı alınmış büyük balıkları yaprağa uygun küçülterek sarabilirmiyiz acaba yakışır mı? sevgiyle kalın....

Gizem dedi ki...

Ağzım sulandı resmen yaaa. Çok güzel olmuş, elceğizlerine sağlık bidenemm.

Buarada çorbanı denedim, çok güzel oldu kereviz yapraklarıyla. Evet herkesin belki kendine özgü tavuk çorbası vardır ama ben hiç kereviz yaprağı atarak denememiştim. Ayrıca bilen var bilmeyen var, yeni evlenenler olsun, yeni yemek yapmaya başlayanlar olsun, elbet bilmeyen hiç pişirmemiş çok insan vardır, yorum gelmese bile bu çorbanın pek çok mutfakta denendiğine ben şahsen eminim, sen merak etme şekerrr ;)

tariflerine, elceğizlerine sağlık gülümm :)

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili İzmirli;
Farklı balıklar ile denemedim. Sizi yanlış yönlendirmek istemem. Ama hemen hemen her balık ile güzel olur sanki :)
Eğer denerseniz benimle de paylaşırsanız sevinirim.
Sevgilerimle.

İZMİRLİ dedi ki...

sevgili müge hanım bana hafif pişmiş barbunlada güzel olacak gibi geliyor birde soğanı karamalize ederken içine biraz şarapta yakışır gibi akşama bir aksilik olmazsa:))))deneyip yarın sizinle paylaşacağımdan emin olun sevgiler...

Adsız dedi ki...

Asma Yaprağında Sardalya duymuştum ama tarifi bu şekilde değildi tabii.Oldukça farklı bir tarif.Görünütüde her zaman olduğu gibi çok hoş.Ellerinize sağlık..

Ayse dedi ki...

Cok hos gorunuyor. Kisa zamanda sardalya alip denemek lazim...

lezzet sefasi dedi ki...

Guzle bir sunum Ama ben sardalya bulsam direk kizartiirm, yilla rvarki sardalya yiyemedim.
Sevgiler
Sefa

lezzet sarayı dedi ki...

çok değişik bir tarif olmuş.ellerine sağlık.

kurka dedi ki...

yine harika bi tarif, kendi tariflerimle sizin tarifleri birleştirince mükellef sofralar kuruluyo evimde. damadımda her sofrada küçük dilini yutuyo. "siz böyle yanarlı dönerli sofralar hazırlarsanız evlenince ben bu evden hiç çıkmıyacağım" diyor. garibim kızımda böyle bi yetenek ve merak olmadığını bildiği için şimdiden yer yapıyo:))) her masada da sizin kulaklarınızı çınlatıyoruz. devamının gelmesi dileğiyle:)))sevda evkuran alphan

Adsız dedi ki...

Sunumunuz yine guzel gorunuyor, ama ben sizin de "sosyetik" olarak tanimladiginiz bu tur tarifleri biraz zorlama tarif olarak goruyorum. Yine de sirf yenilik adina denenebilir.... Bir onceki corbada kavrulmus sehriye kullanma fikri cok hosuma gitti, onu da belirtmek istedim.

Zeynep'in Evi dedi ki...

ismi nekadar güzelmiş bu tarifin:)

Unknown dedi ki...

ızgarada taze asma yaprağıylada oldukça lezzetli bulduğum sardalyayı bu tarifle de kesin denemek isterim ellerine sağlık görüntüsü harika sevgilerimle

elif ada dedi ki...

Merhaba Müge Hanım,
Size bir kez daha teşekkür etmek istedim. Patatesli ekmek tarifinizi denediğimden bu yana bizim evde başka ekmek istenmiyor. O kadar güzel oldu ki. Bir kaç arkadaşıma da yapıp hediye ettim. Sizinki gibi küçük ekmekler yapmak yerine ben tek ve büyük bir parça ekledim. Elinizin değdiği her şey lezzet kazanıyor. Çorbayı da not aldım en kısa zamanda denemek üzere. O berekitli elleriniz dert görmesin. Kızım Ada da bu kadar güzel ekmekleri anneye öğrettiğiniz için size kucak dolusui sevgilerini gönderiyor
Umur&Ada

megi dedi ki...

Asma yapragini sardalyaya hep cok yakistirmisimdir. Annem mangalda pisirirken mutlaka asma yapraklarinin arasinda pisirir. Karamelize soganla da eminim cok yakismistir, mutlaka deneyecegim. Ellerinize saglik.

İZMİRLİ dedi ki...

sevgili müge hanım tarifiniz akşam denendi:))))
aslında aklımda barbunla yapmak vardı ama balıkçının kalmadı demesi üzerine yeni arayış içine girdiğimde aklıma iglonun gurme karidesi ve akdeniz levreği geldi olur mu olmaz mı diye düşüne düşüne eve gelip hemen karidesi 10 dk haşaldım levreğide fırında 15 dk.pişirdim ardından hemen soğanları karamelize yapmaya başladım soğanlar kahverengi olunca 2kesme şeker ve 1kahve fincanı kırmızı şarap ekleyip 1dk.daha ocakta tutup aldım maydonozu telaştan unutunca:))) bir avuç kekik ileve ettim kısacası bu şekilde tadına varılmaz hem ana yemek hemde ara sıcak elde etmiş oldum sayenizde.. izmirden kucak dolusu sevgiler gönderiyorum ....

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Haikaten bunu yapmak hüner işi diyorum, nefis görünüyor, işte gurmelil bu olsa gerek, sevgiler, güzel bir hafta sonu diliyorum.

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

Merhaba değişik bir tarif sarma yaprağı kızartılınca sertleşmiyormu acaba ama görüntü çok hoş

Adsız dedi ki...

gezi yokmu ciftlige muge hanim,istanbuldaki ciftlik cok guzeldi,hem manzara,hem yemekler

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili İzmirli;
Sen resmen bambaşka bir tarif oluşturmuşsun :)
Ellerine sağlık diyorum ve afiyet olsun. İlham verebildiysem ne mutlu…

Ayşe’nin Mutfağı;
Hayır, sertleşmiyor. Gayet güzel çıtır çıtır ve lezzetli oluyor.

Herkese güzel sözleri ve önerileri için bir kez daha teşekkürler.

Sevgilerimle…

Adsız dedi ki...

benim aklım sofra dergisindeki tariflerinizde kaldı..ellerinize sağlık deneyeceğim..başarılarınızın devamını diliyorum..sevgilerimle..

Sevil Şahin dedi ki...

mügecim bir süredir hasta olduğumdan sitene uğrayıp neler yaptığına bakamadım tatlım nasılsın?
canım bu tarifi ben ton balıklı olarak bir arkadaşta yemiştim gerçi tam seninki gibi degildi ama benziyordu
hani demişsin ya ton balıklı yapabilirsiniz diye bu nedenle yazdım yapın arkadaşlar lezzetli oluyor :))
canım ellerine sağlık sana ve tüm misafirlerine afiyet bal olsun
sevgilerimle

mine dedi ki...

al benden de o kadar , önemsemediğim bir foto ya da kitap ya da tarif acaip rağbet görüyor şaşırıyorum : )

Gülçin dedi ki...

Yine ellerinize sağlık. Okurken ağzım sulandı doğrusu. En kısa zamanda mutlaka denemeliyim dedirten bir tarif. Bende Işın hanımla aynı düşüncedeydim okurken acaba taze sardalyayı tavada bir iki çevirdikten sonra yapsak olurmu diye. Sizde aynı doğrultuda görüş belirttiğinize göre olur sanıırm :) Bu arada bir soru salamura yaprak yerine biz yazları taze asma yapraklarını hiçbirseysiz katlayıp kavaozlara koyuyoruz ve kışın yaprak sarmalarını o şekilde yapıyoruz. Acaba diyorum salamura yaprak yerine bu tür hazırlanmış asma yapraklarından kullanabilirmiyiz ?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gülçin Hanım;
Asma yaprağı olarak bende sizin bahsettiğinize yakın bir şey kullanıyorum. Kayınvalidem yazın bolca yıkayıp, süzdürüp, poşetlere koyuyor ve derin dondurucuya kaldırıyor.
Yapraklar derin dondurucudan çıkarıp, oda sıcaklığında bekleyince yosun gibi :) yumuşak bir kıvama geliyor yani tam sarılacak gibi oluyor.
Ben herkesin evinde böyle bir imkan olmadığını düşünerek, kolaylık olsun diye tarifte salamura yaprak dedim.
Sizde kendi evinizdeki yaprakları yarım saat kadar kaynar suda bekletip kullanabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.

Çok sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

blogunu işyerinde işim olmadığı için az önce tesadüfen buldum...
MÜKEMMELSİN...
FOTOĞRAFLARIN DA ÖYLE....
artık takipteyim, önce bir "önceki kayıtlar"ı hatmedeyim de :)))
Nilsun
www.kukilatte.com

Gezgin dedi ki...

Gezgin sizi ziyaret etti. Sizi aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağız.

Peritozu dedi ki...

Cok afilli bir tarif gercekten...Sanki hafif zor gibi geldi, ama cesaretimi toparlayip denemem lazim haftasonu.Deneyimde sasirtayim azicik arkadaslarimi :))

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

süper görünüyo

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin