HAFİF KELİMESİ YETERSİZ KALIYOR :)
Sütlü irmik tatlısı; içinde bulunduğumuz çok sıcak yaz günlerine ve akşam iftar sonrası yemekten bir hal olmuş midelerimize uygun, çok hafif bir tatlı.
Hatta biraz fazla bile hafif denebilir :)
Öyle ki, eğer tatlı olarak tercihiniz, şerbetli ya da yoğun çikolatalı tatlar ise, babam gibi; “tatlı dediğin insanın ağzına bulaşacak şöyle canım” diyenlerdenseniz, bu tatlıyı denemeyin bile derim.
Sütlü irmik tatlısını; yazın çok sık, genelliklede içine sadece limon kabuğu rendeleyerek yaparım ama bu şekli ile yayınlamamışım nedense, çok basit diye düşündüm sanırım, her zamanki gibi :)
Çünkü; bisküvili İrmik Pastası ve üç renkli Narlı İrmik Pastası yayınlamışım ama sade olana gerek görmemişim :)
Bu kez de rahat durmadım gerçi, limon kabuğunun vereceği mayhoşluk az göründü gözüme, birazcıkta kuru meyve ekledim, süper oldu.
Geçtiğimiz hafta sonu; iftar sonrası en pratik, en hafif nasıl bir tatlı yapabilirim diye düşününce aklıma yine sütlü irmik tatlısı geldi.
Size de öyle oluyor mu? Yemek davetlerinde benim en zor karar verdiğim, yapmayı en sevmediğim kısım hep tatlıdır :(
Dünya kadar yemek, salata, meze yapayım zor gelmez ama tatlı dendi mi; kitlenir kalırım…
Bu yüzden de en özenli, en zengin çeşitli sofralarımda bile, final; o sofraya yakışacak mükellef bir tatlı ile değil, basit bir tatlı ya da meyve ile olur.
Yaso bu satırları okurken, eminim gülecektir, çünkü bizim evde tatlı krizine girip, çaresizlikten nutella kaşıkladığı çok olmuştur :)
Sonuç olarak; yapımı beş dakika süren, az malzemeli, çok sağlıklı bu tatlıyı biz çok seviyoruz, sizinde aklınızda bulunsun efendim :)
Malzemeler
- 5 Su Bardağı (1 Lt.) Süt
- 9 Yemek Kaşığı (tepeleme) İrmik
- 9 Yemek Kaşığı (silme) Şeker
- 3 Yemek Kaşığı Kuru Meyve Karışımı
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
- 1 Paket Vanilya (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Kuru meyveleri 5 dk. kaynar suda bekletin. Süzüp, peçete ile kurulayın.
- Bir tencereye; süt, irmik, şeker ve limon kabuğu rendesini koyun.
- Orta ateşte, çırpma teli ile -kaynayana kadar- sürekli karıştırın.
- Kaynamaya başlayınca ocağı kapatın ve kuru meyveler ile vanilyayı ekleyin, çok az karıştırın.
- Karışımı koyacağınız kabı -ya da kapları- içinde bir kaç damla su kalacak şekilde, su ile çalkalayın.
- Karışımı kaba dökün ve ılınınca üzerini örterek, buzdolabına koyun.
- 4-5 saat ya da bir gece beklettikten sonra servis edin.
ÖNERİLER;
- Tatlının üzerine hazır ya da kendi hazırladığınız çikolata sosu, yine hazır ya da kendi hazırlayacağınız meyveli bir sos dökerek ikram edebilirsiniz.
- Tarçın ya da kakao serpebilirsiniz.
- Dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.
- Ben hemen hemen tüm tatlıları mayhoş veya ekşi sevdiğim için; bu tatlıya, pudinglere ve pastacı kremalarına limon kabuğu rendeliyorum.
Bu kısım sizin damak zevkinize kalmış, sade de gayet güzel oluyor. - Tatlıyı; silikon kaplarınız yok ise minik cam ya da plastik kaseye, bardağa, fincana kısacası her şeye koyabilirsiniz, su ile çalkalamayı unutmayın yeter :)
- Dilimleyerek servis etmek isterseniz, -dilim kalınlığı tercihinize göre- tek bir büyük kapta da hazırlayabilirsiniz.
20 yorum:
Oooohh süper bir fikir neden olmasin?
Ellerine saglik.
İlk yorum yazan ben olmak istedim Müge Hanım :)
İrmik helvanızı ve Sütlü İrmik tatlınızı denedim ve çok beğendim hatta beğenmek ne kelime bayıldım...Zaten bende irmiği çok seven biri olarak bu tatlılar tam benim damak tadıma göre:)Yalnız benim sorum biraz komik olacak ama kuru meyve karışımını nerden temin edebilirim.Marketlerde satılıyormu?Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim....
Çookkkkk öpüyorum sizi sevgiyle kalın....
ELİF
Muge Hanim,
Bende aksam bu tatliyi yapistim, ama sizin sunumunuzu gorunce, utandim acikcasi biraz kendi sunumumdan...
Sunum tek kelime ile harika:)
Ellerinize saglik. En sevdigim bu tatliyi ben de bugün yapmistim. Sevgiler...
ellerine saglik canim harika gorunuyor
bayilirim irmik tatlisina
mügecim irmik tatlısını bende yaparım sma hiç kuru meyveli yapmak aklıma gelmedi ben bunu mutlaka yapmam gerekir ellerine saglık canım handan
neyseki ben gelirken tatlımı getiriom artık yoksa senden hayır yok :))))
müge ablacım ellerine sağlık.çok sevdiğim ve beğenerek yaptığım bir lezzet.sizin sunumuz çok şık maşallah.ellerine sağlık.ben de incirlisini yaptım geçen gün.oldukça hafif dediğiniz gibi...sevgiler ablacım..
CANIM ELLERİNE SAĞLIK HARİKA OLMUŞ..
hele bu sıcaklarda hafif bir tatlıdan başka ne istenirki ellerine sağlık canım
afiyet bal olsun
duyduğuma göre kızlar sana geliyormuş bende geleyim mi :))
Sevgili Elif;
Kuru meyve karışımını aktarlarda, kuruyemişçilerde ve büyük marketlerde bulabilirsin.
Ben Carrefour'un kendi yaptığı kuru meyve karışımını kullanıyorum, çok memnunum.
Bir çok markaya göre çok daha başarılı.
Sevilcim;
Mövenpick etkinliğinde kızlarla öyle bir şey konuştuk evet.
Henüz bir tarih belirlemedik ama.
Listede sende varsın tabiki, "bende geleyim mi" ne demek, tarih belirleyince mail atarım hepinize :)
Öperim.
Sevgili Müge Hanım,
Sitenizi yemek tarifleri ararken buldum ve 1 aydır takip ediyorum gerçekten çok güzel. Sitenizde de yemeklerinizde de büyük bir özen var, sunumlarınız ve masalarınız çok şık... Herşey için ellerinize sağlık. Ben yemek yapma konusunda pek başarılı değilim ama sizin sitenizden büyük yardım alarak en kısa zamanda başlayacağım. Ayrıca blogunuza başlama hikayenizde çok sıcak. Sosyal olarakta çok şey katmışsınız kendinize ve sitenize bunlar tebrik edilcek ve örnek alıncak şeyler gerçekten.
Başarılarınızın devamını diliyorum.
Aysun
blogunuzu bi kaç ay önce keşfettim..neredeyse tüm tarifleri tek tek okudum :)burda okuduğum bezelye yemeğininde tutkunu oldum sürekli yapıyorum.. bu tatlının görselliğine bayıldım !yemeklerinizi sunuş biçimiz ve anlatış üslubunuz çok güzel..
Biraz once yaptim tarifi. Denemek isteyenler icin irmigi 1-2 kasik azaltmalarini ya da biraz fazladan sut eklemelerini tavsiye edebilirim. Cok kati bir kivami oldugu icin ben sonradan biraz daha sut eklemeyi tercih ettim. Sevgiler, Arzu
Çok zarif bir sunum, ellerine sağlık...
Müge Hanım sizde bu softbowl kalıplarından kaç adet var? Yani 6 tane kalpli silikon mufin, 6 tanede yıldız silikon mufin kalıp'mı var? Yoksa 12 tane kalpli, 12 tane yıldız mufin kalıp'mı var? öğrenebilirmiyim acaba ? Bende internet üzerinen softbowl sitesinden temin edecemde acaba 6 kalpli,6 yıldızlımı alsam karar veremedim. Sizin cevabınızla belki net olurum...Cevabınızı beklicem Müge Hanım şimdiden teşekkür ederim. Sevgiyle Kalın...
Sevgili Elif;
Bende softbowl kalıplarından epeyce var :)
Dört tane dörtlü olanlardan (kalp, yıldız, yuvarlak, kek kalıbı şeklinde) dörder tane de tekli olarak hepsinden var.
Dörtlü olanlardan değil de tekli olanlardan altışar tane alabilirsin bence.
Ayrı ayrı olmaları daha pratik oluyor çıkarırken.
Şimdiden güle güle kullan...
Sevgilerimle
Öncelikle hemen cevap yazabilmenize çok sevindim Müge Hanım:)Tekli olanları 6'lı satıyolar küçük kutuda (6 kalpli, 6 yıldız şeklinde v.s)Benim asıl sormak istediğim aslında ; takım olarak almama gerek varmı acaba yani 12 tane birinden, 12 tane birinden...Her harükülarda 12 tane temin edecemde yarısı yıldız, yarısı kalp olsa kalabalık misafire sunarken fark edermi diye sorcaktım şekil itibari ile? Sizde resimde iki şekilde sunmuşunuzda..o yüzden merak ettim.Ör:sütlü irmik tatlısı pişirdim Müge Hanım şekilli olsun diye kalpli kalıplara döktüm ama 6 dan fazla kalıp kullanmam gerekti, kalanınıda kalpliyemi döksem yada yarısınıda yıldız alsam da kalanda o şekildemi çıksa? diye bi soru soracaktım ....Biraz uzun yazdım kusura bakmayın ne olur?
Sevgili Elif;
Bence farklı modellerden al, sunumuda farklı modeller ile yap.
Hatta ben altı kişi bile olsa üç birinden üç birinden gibi yaparım hep.
Farklı sunum her zaman daha iyidir :)
Çok sevgilerimle...
Standart silikon muffin kaliplarindanda olur degil mi?
Ona gore murfaga kosup yapacagim :-)
Sevgili Sda;
Elbette olur.
Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun :)
Yorum Gönder