AYTAÇ'ın SARI ROZİTTO'su :))
Akşam Yemeği Sofrası'nın tariflerine devam...
Bu aralar madem Risotto'dan gidiyoruz, sıradaki tarif de bir Risotto çeşidi olsun dedim :)
Ülkü'nün Risotto'su bilinen klasik Risotto tarifine göre çok pratik. Orijinalindeki gibi; nişastasını salması için dakikalarca -kol uyuşma pahasına- karıştırmak yok.
Çünkü pirinçle yapılmıyor :)
Mantarlı Risotto tarifi verirken; bazı restoranlarda kıvamı sağlamak adına krema eklendiğini ama bunun yanlış olduğunu, kıvamın sürekli karıştırılarak verilmesi gerektiğini anlatmıştım.
Buğday Risotto'da ise; -adı üstünde buğday ile yapıldığı için- normalde pirincin nişastasının verdiği kıvamı, krema ile sağlıyoruz.
Tarif; buğdayın haşlanma kısmını saymazsanız çok çok pratik, neredeyse on, on beş dakikada hazır.
Misafirler sofrada beklerken bile hazırlayıp sunabilirsiniz, o derece...
"Telaş yapmak istemem" derseniz, bir iki saat önceden de hazırlayabilirsiniz, pişirdiğiniz tavada ya da mikro dalga fırında ısıtabilirsiniz, lezzetinden hemen hemen hiç bir şey kaybetmiyor, tecrübe ile sabittir.
Tahmin edeceğiniz üzere bu yemek beyler tarafından pek beğenilmedi...
Özellikle Aytaç, bütün gece; "anamın kırk yıllık dövme'sini allayın pullayın, rozitto diye koyun önümüze, olacak iş mi bu?" deyip durdu :)
Benim fikrim mi? Risotto seviyorsanız eğer; "kesinlikle deneyin, beğeneceksiniz" derim.
Malzemeler (4 kişilik)
- 1 Su Bardağı (aşurelik) Buğday
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
- 1 Diş (ezilmiş) Sarımsak
- 2 Tatlı Kaşığı Tereyağ
- 1 Su Bardağı (200 ml.) Krema
- 1 Tutam Safran
- 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- 1/2 (yarım) Su Bardağı Parmesan Peyniri
- Tuz - Karabiber
Yapılışı
- Buğdayı yıkayın ve üzerini 2 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin. 1 Gece hava almayacak şekilde bekletin. (Düdüklü tencerenin içinde bekletmek, gayet iyi bir çözüm)
- Ertesi gün suyunu süzmeden, buğdaylar yumuşayıncaya kadar, orta ateşte haşlayın. Suyunu çekerse kaynar su ekleyin. (Kaynatma işlemini düdüklü tencerede de yapabilirsiniz ama buğdayın çok haşlanıp, erimemesi gerekiyor, kontrollü olması açısından normal tencerede haşlamanızı öneririm)
- Safranı; 1 yemek kaşığı sirkenin içinde bir saate yakın bekletin.
- Haşlanan buğdayı süzün ve derin bir teflon tavaya alın.
- Üzerine limon kabuğu rendesi, tereyağ ve sarımsağı ekleyin. Orta ateşte, sürekli karıştırarak, malzemelerin iyice karışıp, ısınmasını sağlayın.
- Isınan ve tereyağı eriyen karışıma; kremayı ve sirkeli safranı ekleyin, tekrar ısınana kadar iyice karıştırın.
- Parmesan peyniri, tuz ve karabiberi ekleyin, son kez karıştırıp, ateşten alın.
- Sıcak servis edin.
ÜLKÜ'nün ÖNERİLERİ;
- Buğday Risotto'nun içine dörde bölünmüş kiraz domatesler ekleyebilirsiniz, sunum olarak çok hoş oluyor.
- Yine hoş bir sunum için; dilimlenmiş biberli yeşil zeytin ekleyebilirsiniz.
- Kıvamı sağlamak ve lezzet vermek adına; tavuk suyu da ekleyebilirsiniz ama tavuk suyu çok yağlı olduğu için krema oranını eksiltmeyi unutmayın.
- Safran'ı elma sirkesi yerine beyaz şarapta da bekletebilir ya da toz şekerle havanda ezerek renginin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
10 yorum:
Goruntu olarak cok hosuma gitmedi.Acikcasi bu tarifte beylere hak veriyorum....Yine de paylasiminiz icin tesekkurler.
Mügecim zaten böyle şık ve alengirli tarifleri nedense bu adamlar hiç beğenmezler. Onlara vereceksin kuru fasulye pilav onlardan mutlusu olmaz. Benim eşim de aynen öyle, ne zaman böyle özensem ve farklı birşey yapsam hemen burun kıvırır. Halbuki açık olmak gerek damak tadı olarak da. Ben buğdayı çok severim, bunu denemek isterim mutlaka. ellerine sağlık
Çok güzel ve farklı bir yapım. Harika olmuş ellerinize sağlık.
Çok hoş görünüyor,yemedim ama lezizi bir şey olduğuna eminim,zira senin ellerinden çıktı.Sevgiler
güzel görünmüyor ve bunlar bizler gibi ev hanımlarının evde yapacağı yemekler değil isimleri bile tuhaf önceleri verdiğiniz tarifler mükemmeldi ama son zamanlarda ki bu tuhaf isimli yemekleriniz hiç güzl değil ve bizlere hitap etmiyor kusura bakmayın!
Ellerinize sağlık..Çok güzel görünüyor..Afiyetler olsun ...
Çok güzel gözüküyor, ellerinize sağlık :)
Muge Hanim,
Siz kendiniz de bu yemekleri sosyetik adlandiriyorsunuz....Yani ne sizin ne de sizin okuyucularinizin tarzi degil. Tarifin size ait olmadigi cok belli. Ulku hanim da kusura bakmasin ama degisik olmak icin garip olmaya gerek yok....
Daha geleneksel tariflerinizi bekliyoruz.....Saygilar.
üstüne konulan pembe şeyler nedir öğrenebilirmiyim ?
Pembe tane karabiber :)
Yorum Gönder