25 Haziran 2010

Havuçlu Semizotu Kökü

Havuçlu Semizotu Kökü

BİRAZ DA BASİT GİDELİM :)
Bu kadar sosyetik tarifin arasına bizden bir şeylerde sıkıştıralım, ne dersiniz? :)
Akşam Yemeği Sofrası için, her ne kadar Ülkü; “sen bir şey yapma, her şeyi ben yapacağım” dese de dayanamadım, araya ufak tefek bir şeyler attırdım :) yemeklere bizler kadar ilgi göstermeyen beylere de bir seçenek oldu hem.
Zeytinyağlı pırasa seviyorsanız ya da benim gibi içinden havuçları ve pirinçleri ayıklıyorsanız :) ve semizotu saplarının o kekremsi tadına bayılıyorsanız bu tarif tam size göre!
Tarif; Lezzet dergisinin, Güzel Şeyler ekinden. Kitap da; meze diye geçiyor ama bana göre sofrada zeytinyağlı bir çeşit, zaten kategori olarak da mezeler’e değil, zeytinyağlılar’a ekledim.
Tariften farklı olarak sadece bir yerine iki kesme şeker koydum o da zeytinyağlıları tatlı sevdiğim için, siz damak zevkinize göre adedi belirleyin.
Sade haliyle, üzerine limon sıkarak ya da sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edebilirsiniz, hepsi de çok güzel oluyor.
Yaz sofralarımız ve yaklaşan iftar sofralarımız için de, hoş bir seçenek bence.
Yapraklarını ayıklamak kısmı biraz el oyalayıcı olsa da, yapılışı çok pratik.
Yaprakları ne yapacağım? Dediniz mi? :) E yoğurtlu semizotu salatası tabiî ki :)

Malzemeler
  • 1 Demet (500 gr.) Semizotu
  • 1 Adet (orta boy) Soğan
  • 1 Diş Sarımsak
  • 1 Adet (orta boy) Havuç
  • 2 Yemek Kaşığı (silme) Pirinç
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Su
  • 4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 2 Adet Kesme Şeker
  • Tuz

Yapılışı

  • Semizotunun yapraklarını ayıklayın, saplarını minik minik doğrayın ve iyice yıkayın.
  • Havucu kibrit çöpünden biraz kalın olacak şekilde doğrayın.
  • Soğanı minik minik yemeklik doğrayın, sarımsağı ince dilimleyin.
  • Soğan ve sarımsağı zeytinyağında 3-4 dk. kavurun.
  • Havuçları ekleyip, 1-2 dk. daha kavurun.
  • Semizotu saplarını ekleyin ve 1-2 dk. karıştırarak kavurun.
  • Yıkanmış pirinci, tuzu ve içinde 2 şekeri erittiğiniz yarım bardak suyu ekleyin.
  • Bir kez karıştırın ve ateşi kısın.
  • Pirinçler pişip, havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. -gerekirse çok az kaynar su ekleyin.
  • Soğuk hatta mümkünse 5-6 saat buzdolabında dinlendirerek servis edin.

7 yorum:

Aylin dedi ki...

resim şahane ellerine sağlık..Semizotu çok sevdiğim bir sebzedir bu halide eminim çk güzel olmuştur ..

Peri Tozu Fotograf dedi ki...

Cok guzel,cok hafif,tam benlik :)

Gizem dedi ki...

Semizotu alındı...

Pişirirken içine ekstradan 1 tatlı kaşığı salça kondu...

Hem yoğurtlu hem de limonlu olarak iki çeşit sunuldu...

Veee; sonuç mükemmeeellll, bayıldıkk :)

Arşivime bir tarif daha kazandırdığın için çok teşekkür ederim bidenem...

Muckkk...

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

çok hafif leziz bir seçenek olmuş.

ellerine sağlık

Denise Dumont dedi ki...

Essa receita parece que é demaisssssss.
Bela postagem
Meus comprimentos.

boncuk dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık, semizotunu ailecek severek yeriz, hele o sapları nasılda ekşi ekşidir...öpüyorum seni güzel bir hafta geçirmen dileğiyle....damla

sena çeyiz dedi ki...

Acayip renkli ve lezzetli bir blog. Ellerinize sağlık :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin