CANCAĞIZIM SANA BAŞKA İSİM BULAMADILAR MI? :)
Türk mutfağında komik yemek ismi pek çoktur, ilk aklıma gelenler; dilber dudağı, hanım göbeği, vezir parmağı ve hatta karnıyarık :)
Ama bu kadınbudu hakikaten çok komik yahu :)
Aslında, yeni nesil aşçılarımız bu konuda epey çaba sarf ediyor; sigara böreğine; rulo börek, kadınbudu köfteye; pirinçli köfte diyenler var ama sanırım bunun oturması uzun yıllar alacak.
Babam anlatmıştı; Erdek’te bir sokak varmış; oturanların neredeyse tamamı eşi vefat eden hanımlardan oluştuğu için adı; “Dullar Sokağı” :) sonradan belediye yakışmadığını düşünüp, adını bir çiçek ismi ile değiştirmiş ama nafile… Yeni isim, sadece bir tabeladan ibaret, oturanlar ve postacı dahil herkes için orası hala; Dullar Sokağı…
Sanırım mutfağımızın klasikleşmiş tarifleri için de bu geçerli, bu köfte çok uzun yıllar daha bizim için; kadınbudu köfte :)
Kadınbudu köfte; yine annemi mutfağa sokup, tepesine dikilerek :) birlikte hazırladığımız bir tarif.
Çünkü –her şeyi olduğu gibi- bu köfteyi de annem şahane yapar, ne zamandır canım da istiyordu ama biliyorum ki annemden tarifi alıp kendim yapsam, hepsini bitiremeyeceğim, anneme dedim; "gel yapalım afiyetle yiyelim" :)
Eşim ağzına bile sürmedi, hatta yaparken gelip gidip, “kıymaya yazık valla” bile dedi, o derece yani :)
Annemin tarifi; oldukça sade, içinde çok fazla baharat yok, yerken karabiber, kıyma ve pirincin tadını hissediyorsunuz yoğun olarak.
Kadınbudu köfte; haşlanmış pirinç ile de yapılabiliyormuş ama en güzel hali pilav ile yapılanı, pilavın yağı, tuzu, lezzeti, köfteyi çok etkiliyor.
Çoğu yerde soğuk meze olarak geçiyor ve şarküterilerde de soğuk olarak satılıyor yani misafirleriniz gelmeden saatler önce hazırlayabilirsiniz, şahsi fikrim ise pişer pişmez yenmeyecekse eğer ısıtılarak yenmesi yani ben sıcak daha çok seviyorum :)
Malzemeler (15 adet için)
- 500 Gr. Kıyma (kuzu ve dana eti karışık olursa daha iyi olur)
- 1 Su Bardağı (tepeleme) Sade Pirinç Pilavı
- 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
- 10-15 Dal Maydanoz
- 3 Adet Yumurta
- 2-3 Yemek Kaşığı Un
- Tuz-Karabiber
Yapılışı
- Bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyun ve "kıymanın yarısını" orta ateşte, 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun, indirmeye yakın çok az tuz ekleyin. Ilınmaya bırakın.
- Derin bir kaseye, kavrulmuş kıyma, çiğ kıyma, rendelenmiş soğan, pilav, kıyılmış maydanoz, 2 adet yumurta ve tuz ile karabiberi koyun.
- Malzemeler karışıncaya kadar yoğurun, ızgara köftedeki gibi malzemeler özleşinceye kadar yani çok yoğurmanıza gerek yok.
- Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve yassı köfte şekli verin.
- Geniş bir tabağa un serpin, çukur bir tabağa yumurtayı kırın ve çırpın.
- Köfteleri önce una, sonra yumurtaya bulayın ve kızgın yağda kızartın.
- Bir peçete üzerine alarak fazla yağının süzülmesini sağlayın.
NOTLAR;
- Köfteyi; sade pilav yerine "Arpa Şehriyeli Pilav" ile de hazırlayabilirsiniz, gayet güzel oluyor.
- Yoğurduktan hemen sonra şekil vermekte zorlanırsanız, yarım saat kadar buzdolabında bekletin, daha kolay şekil alır. Ama yinede bu köftenin biraz cıvık ve zor toparlanan bir köfte olduğunu ancak una buladığınızda tam bir toparlanma olduğunu unutmayın, nazik bir köfte bu :)
- Köfteyi pişirdikten sonra biraz ılınınca derin dondurucuya kaldırabilirsiniz, uzun süre saklanıyor bu şekilde.
- Buzdolabında ise 3-4 gün lezzetinden bir şey kaybetmiyor, tecrübe ile sabittir :)
- Soğanı rendenin ince tarafı ile rendelemeyin, sulanır ve acılaşır.
- Karabiber konusunda cimri davranmayın, elinizi bol tutun :)
32 yorum:
bırakalım da sigara bir börek ismine dönüşsün ve sadece öyle kalsın : =)
ellerinize sağlık
Citir citir duruyor bunlar ama..
istedikleri kadar komik olsunlar,ben bu komik seylerin icinde kendimi kaybetmeye hazirim :)
çok severim, ellerinize sağlık annenle senin. ben de hiç yapmadım biliyor musun bunu. ama eminim benim eşim de burun kıvırır.
Selam Mügecim!
Bende cok severim Kadinbudu Köfteyi. Bence Kadinbudu ismi pirincli köfte isminden daha ilginc. Kadinbudu köfteyi yaparken beni en cok rahatsiz eden sey, kizartma aninda ortaya cikan köpüklerdir. Tavanin icinde köfte ararim ;-)
Hem annenin hemde senin ellerine saglik. Hergün bakiyorum sayfaya yeni birsey eklenmismi diye.
ellerinize saglik harika gorunuyor, cok severim kadin budu kofteyi heleki annem yaparsa bide :))
bayılırım bu lezzete ,soğuk ve sıcak hiç hayır demem :) elinize sağlık nefis gözüküyorlar :)
hımm kadın budu köfte yerim yerim hiç bıkmam
Hayırlı cumalar. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.
Saygılar.
lezzetini bilemem ama görüntüsü hiç göze hitap etmiyor
slm müge hanım benım sıze bır sorum olacak dondurucuya vişne koyuyomusunuz koyuyosanız nasıl hazırlanıp koyuluyo cevabınız ıçın şimdiden çok teşekkür ederim
Müge'ciğim,
Annenin ve senin ellerine sağlık, nefis görünüyor. Türk mutfağının en güzel köftelerinden biridir kadınbudu köfte.Lezzetini bilmeyenlere duyurulur.
Hazırlama şeklinde biraz farklılıklar olsa da aşağı yukarı benim tarifimde böyle.
Sayfamda sana verilmiş bir armağan var. Kabul edersen çok mutlu olurum.
Çok sevgiler,
Mügeciğim ellerinize sağlık, eşim pek sever:) annem kıymasını kavurmadan yapıyor, o şekli benim daha çok hoşuma gitmişti:)
Mügeciğim ayrıca desteğine, güzel yorumuna çok çok mutlu oldum, çok teşekkür ederim:))
sevgilerimle...
Sevgili Özlem Hanım;
Dondurucuya vişne koyuyorum.
Vişneleri yıkıyorum, saplarını ve çekirdeklerini ayıklıyorum.
Sonra birbirlerine değmeyecek şekilde tepsiye diziyorum ve tepsi ile derin dondurucuya koyup, donduruyorum.
Daha sonra misket gibi tek tek donmuş vişneleri torbaya doldurup, uzun süre dondurucuda saklıyorum.
Bu şekilde ne kadar kullanacaksam o kadarını çıkarıp çözdürebiliyorum, hepsini birden torbaya koyup, dondurursanız, yapışıyor ve ayrılmıyorlar :)
Umarım yardımcı olmuşumdur, sevgiler…
ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR ELLERİNE SAĞLIK CANSEN
Dondurucuya vişne koyarken miktar az olmuyor elbette. Kış boyu kullanacağım vişneyi donduruyorum.5-8 kg.arası. Tabi fazla miktar olunca tepside birbirine değmeden önce dondurup sonra torbalamak kaç günümü alır diye şöyle bir düşündüm :) Aslında yemek yapmak iki satırda anlatıldığı gibi pratik değil. Ömrümüzün 2/4 sini alıp götürüyor. Hem dondurucu o kadar dolu oluyor ki bir tepsi sığacak kadar yer olsa sığdıramadığım ürünleri yapacam :( Üstelik dondurucuya sığacak bir tepsi 33+24 ebatında bir tepsidir. Bu tepsiye vişneleri birbirine değmeden dizmeye kalksam yarım kilo vişne ya alı yada az biraz geçer. Bu durumda 5 kg. vişneyi dondurup toplamak işlemi 10 seferde gerçekleşir :) bir tepsinin donma süresi 1 gün olduğuna göre 10 günde ancak 5 kilo vişnenin işlemi biter gözüküyor :)
Mügecim bir işleme başlamadan matematiksel düşünmek zorundayım, yoksa bu ev hanımlığı işinin içinden asla çıkılmaz :)
Sevgiler...
Ay Söylemeden edemeyeceğim,senin tarife göre bu köfteden yaptım mükemmel oldu.Paylaşım için tşk ederim.
bana da beklerim.Sevgiler,
ben ilk kez tarifinize göre yaptım harika oldu. Paylaşım için teşekkürler...
slm ben bugün bu tarifi denedim fakat yaptığım karışım çok cıvık oldu(lahmacun içi gibiydi) bu yüzden güzel şekil veremedim neden böyle oldu acaba,böylemi olması gerekiyor yoksa???
Merhaba;
Normal köfteden biraz daha yumuşak oluyor harcı ancak lahmacun içi gibi değil tabi ki.
Acaba 3 yumurtayı da içine kırmış olabilirmisiniz ?
Sevgiler
hayır üç yumurtayı içine kırmadım,hatta kıymam 500gr olmadığı için 1yumurta kırdım.ama tadı çok güzel olmuştu sadece şekil vermekte çok zorlandım sebebini anlamadım.ellerinize sağlık müge hanım.
Müge hn. yumurta eklemişsiniz cırcıvık oluyor benim yaptıklarım..Sizinkini denemedim ama cesaret edemiyorum nedeni ne olabilir.Bir çok tarif denedim hep böyle harfiyen uyduğum halde..:( :/Elime alıyorum etrafa dökülüyor o kadar yani :)
kadınbudu köftenin yanına en iyi ne gider bilen varmı?
Hiç bulgurla yapmayı denedinizmi. Anadolunun bir çok yerinde Kadınbudu köfteyi bulgurla yaparlar. İnanın Çok daha lezzetli oluyor.
Adsız;
Bulgur hakikaten iyi fikir! :)
Bulguru bir tek çiğ olarak tüketmeyen :), bulgur aşığı biri olarak en kısa zamanda denemeli diyorum.
Çok teşekkürler...
Müge Hn. Ben bir Bay olarak eşime sürpriz yapmak istiyorum ve bunu da berbat etmek istemiyorum : )) Bir şeyi merak ettim sadece; soğanları önce kıymayla kavursak olur mu? Hani çok cıvık olmaması için. Sizin tarife göre soğanlar kavrulmadan malzeme ile karıştırılıyor.
Teşekkür ederim
Merhaba;
Soğanları kavurmanıza hiç gerek yok. Çiğden çok daha lezzetli oluyor.
Izgara köfteye de çiğden koyarız mesela :)
Ben şimdiden eşinizden iltifatlar garanti diyorum.
Kolay gelsin...
Sevgiler....
eğer pirinci haşlamadan eklersek neyapabiliririz.kızartırken pişermı pirinçler.(acil cevap bekliyorum)
Hayır, ne yazık ki pişerken pirinçler pişmez.
Mutlaka haşlayarak ya da pilav şeklinde eklemeliyiz...
Sevgiler.
Ellerinize sağlık çok teşekkür ederim tarifiniz için ben kadın budu köfte tarifi ararken sizin tarifinize rastladım denedim ve çok memnun kaldım ben tarif daha akılda kalsın diye 1 su bardağı pirinci pilav yaparak hepisini ekledim kıvamı açısındanda çok iyi oldu. DENEMENİZİ TAVSİYE EDERİM ARKADAŞLAR.....
kadınbudu köfte benim de severek yediğim en güzel köfte çeşitlerinden. Herkesin el ve damak tadına göre değişse de soğanın kavrularak konması en büyük özelliğidir aslında. Bir de cıvıklıktan yana sorun yaşayanlar için, kıymanın suyunu tam çekmesi çok önemli.Sulu kalmaması için iyice kavrulduğundan emin olmak lazım.İçine yumurtanın sadece sarısını eklemek de çözüm olabilir. Akı kızartırken kullanılır.
Bence karisim yumurtasi 1 adet olsa bu kadar civik olmazdi. Tskler...
süper tarif olmuş tam misket köftelik
Yorum Gönder