09 Mart 2009

Hünkar Beğendi

Hünkar Beğendi

TÜRK MUTFAĞI KLASİKLERİNDEN...
İşte uzun zamandır,denemelerini yaptığım ve arşivimde mutlaka yer almalı diye düşündüğüm bir tarif daha.
Benim gibi, Türk mutfağı lezzetlerine düşkün, patlıcan olsunda nasıl olursa olsun, ama közlenmiş olursa daha iyi olur :) diyenler için bir başyapıt...
Hünkar beğendi; eğer dışarıda yemek yiyorsak ve bulunduğumuz yer lezzetlerine güvendiğim bir yer ise menüdeki ilk tercihim olur her zaman, çok severim kendisini :)
Evde yapmaya karar verince, internette biraz araştırdım önce ve çok güvendiğim bir sitenin tarifini hemen denedim. Sonuç benim için hayal kırıklığı oldu, çünkü yemeğin beğendi kısmındaki un ve süt miktarı çok fazla idi. Yerken patlıcan tadı hiç alınmıyordu, sanki başamel sos yiyormuş hissi veriyordu.
Bende bir cesaretle, kendi ölçülerimi oluşturdum, "e nede olsa bunca zamandır bir yemek blogu hazırlıyorum, azıcık hakkım var bir şeyler üretmeye:)" diye düşündüm. İyikide düşünmüşüm, ortaya çıkan lezzet beni çok mutlu etti, gerçek bir hünkar beğendi idi :)
Efendim, hünkar beğendi fotoğraftan da anlayacağınız üzere sofraya getirir getirmez, sıcak sıcak servis edilmesi gereken bir yemek, "öyle süsleyip püsleyelim, stüdyoya alalım, afilli bir fotoğrafını çekelim" denecek bir lezzet değil :)
Yemeğin pişmesine saniyeler kala, sofrada yerini hazırladığımı, masaya koyduğum anda eşimin deklanşöre bastığını :) ve hemen servis ettiğimi özellikle belirtmek isterim.
Hünkar beğendiyi et sote de soğan sevmediğim için, kendi damak tadıma göre yani salçalı biftek hazırlayarak servis ettim, tarifte bu şekilde... Siz kendi damak zevkinize soğanlı, salçalı, domatesli vb. bir et sote hazırlayabilirsiniz. Tek ricam yorumlarda, "bilgileriniz eksik, hünkar beğendinin et kısmı böyle olmaz vs.." şeklinde yorumlar yazmamanız...
Son olarak bu yemeğin yapımında büyük emeği olan sevgili Ahmed'e teşekkürleri bir borç bilirim, hatta ben sadece malzeme ölçülerini ayarlayıp, kendisine tarif etmek dışında neredeyse elimi bile sürmedim bu nefis lezzete...

Malzemeler

Beğendi için;
  • 6-7 Adet Kemer (ince-uzun) Patlıcan
  • 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tereyağ
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
  • 1 Su Bardağı (200 ml) Süt
  • 1/2 Su Bardağı (çok minik doğranmış) Kaşar Peyniri
  • Tuz

Et sote için;

  • 5-6 Parça Dana Bonfile
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1/2 Çay Bardağı Su
  • 1 Çay Kaşığı Kekik

Yapılışı

  • Öncelikle patlıcanları fırının ızgarasında közleyin. Kabuklarını soyup, kararmaması için üzerine limon sürün. Minik minik doğrayın ve bir süzgecin içinde bekletin.
  • Etleri; enlemesine ve 1 cm.lik şeritler halinde doğrayın. Bir kez sudan geçirin ama çok yıkamayın.
  • Etleri büyükçe bir tavaya alın ve kısık ateşte, 15-20 dk. kendi suyu ile pişirin. Bu aşamada mümkün olduğunca az karıştırın. Etler suyunu çekince, ocağın altını biraz açın ve sıvı yağın yarısını ekleyin. Ara ara karıştırarak etlerin kızarmasını sağlayın. Kızarınca ocağı kapatın.
  • Küçük bir tavada kalan sıvıyağı ısıtın ve su ile salçaları ekleyin. Karıştırarak 1-2 dk. pişirin.
  • Salçalı karışımı, etlere ekleyin ve 1-2 dk. birlikte pişirin. Ocağı kapatınca, bir çay kaşığı kekik serpin.
  • Ayrı bir tavada, orta ateşte tereyağını eritin. Unu ekleyin, topaklanmaması için hızlıca karıştırarak, 1 dk. kadar kavurun. (Bu aşamada çırpma teli yada silikon spatula kullanmanızı öneririm)
  • Sütü ekleyin ve yine sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. 1-2 dk. sonra karışım ısınacak ve minik minik öbekler oluşacaktır. (Kaynamaya başlayacaktır).
  • Bu aşamada, patlıcanları ekleyin ve karıştırın, patlıcanlarda iyice ısınınca, kaşar peynirini ekleyin ve bir iki kez karıştırıp, ocağı kapatın. Kaşar peyniri, karışım sıcaklığı ile eriyecektir. Kaşar peynirini rendelemek yerine minik minik doğrarsanız, yemeği çatalınıza aldığınızda nefis bir şekilde uzayacaktır :)
  • Beğendiyi geniş bir servis tabağına alın, üzerine soteyi ekleyip, sıcak sıcak servis edin.

30 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ohhh mis gibi görünüyor,ellerinize sağlık.ben de üzerinde etle değil de kıymalı severim mesela.bence zevk meselesi önemli olan alt tarafın lezzetini iyi oturtmak,üzeri de herkesin damak zevkine göre olabilir bence.
ben de unodan sonra hemen kabaklı denedim off şimdi nasıl canım çekti valla.
tekrar tekrar ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık harika olmuş bende çok severim geçen gün tavuk etiyle yaptım daha yayınlamadım mutlu haftalar sevgiler...

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Her zaman dediğim gibi hünkarlar azının tadını biliyormuş bu beğendi harika bir lezzetttt...Beğendin harika görünüyor ellerine sağlık canım...Ben her türlü eti ve patlıcanı sevdiğim için tam benim damak tadıma uygun görünüyor bayıldım nefis olmuş...Sizlere afiyetler olsun...
Sevgiler...

Betül dedi ki...

offf ellerinize sağlık...

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok güzel olmuş benimde en sevdiğim yemeklerden biridir.Ben hindistan cevizide katıyorum yaparken. Osmanlı mutfağı ile ilgili bir yemek kitabından almıştım zamanında tarifi. Gerçekten hoş bir aroma katıyor.

Ellerinize sağlık.zahmetli ama pek güzel bir yemek yapmışsınız.

sevgiler

Adsız dedi ki...

mügecim ellerine saglık olsada yeseydim şimdi

Doyumluk.... dedi ki...

manzara müthiş.eline sağlık.

Betül KAVAL dedi ki...

çok lezzetli duruyor mügecim ellerinize sağlık vallahi

sevgiler

Eya dedi ki...

Mügeciiim..bende bayilirim hünkarbegendi´ye.En sevdigim ve özellikle davet sofralarina cok yakistirdigim bir yemektir. Ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor Mügeciğim.Ellerine sağlık.Kucak dolusu sevgiler...

beyaz mendil dedi ki...

Offffffffff harika görünüyor,ellerine sağlık.Sevgilerimle

Butikpartim dedi ki...

Off.En sevdiğim yemeklerden biridir.Bu saatte bile afiyetle yiyebilirimm :)Ellerinize sağlık.Çok lezzetli görünüyor..

durutarifler dedi ki...

Ben de yaparım ve bayıla bayıla da yerim. Bir de pratik olan kıymalısınıda yaparım.
Ellerinize sağlık. Enfesss görünüyor.

Şehnaz dedi ki...

slm,bu nefis tarife kim hatır diyebilirki.harika gözükütor canım,ellerine sağlık.kekcafe

Pelin dedi ki...

Tam hünkarlara layık olmuş.Gümüş tepside sunumu da çok güzel olmuş.
Eline sağlık
Sevgiler

SİBEL - engüzeltatlar dedi ki...

Hünkar beğenmeyipte ne yapsın harika görünüyor. Ellerine sağlık sunumda çok güzel olmuş ...

Adsız dedi ki...

Merhabalar... Yoğurtlu pandispanyam çok kötü oldu, nedenini anlamadım fırınımın markası esco ondan olabilir mi

Bir Dilim Düş dedi ki...

Babannem çok güzel yapar hatta geçen gün aklıma geldi patlıcan alsam da yapsam diye :)) Ellerine sağlık canım.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Merhabalar valla hünkar beğendiyse bize laf düşmez hele bir de Müge hanım pişirdiyse fazla söze gerek yok ellerinize sağlık yiyenlere afiyet olsun.Buarada cafefernandodan haberi olan var mı?bloğa neden girilemiyor acaba Sevgiler hoşçakalın. Emine

Adsız dedi ki...

3 senelik evliyim ve esim yemeklerimi begenir, hunkar begendiyi ilk defa yaptim gecen hafta sonu.Muhtesem bir lezzet oldu, hatta esim hizini alamayim simdiye kadar yedigim en guzel yemek dedi :) Tarif icin cok tesekkur ederim Muge hanim, ellerinize saglik. Yalniz bir sey sormak istiyorum, bu tur patlican kozlenerek yapilan yemeklerde bostan patlican kozlesek olur mu? Daha buyuk ve etli oldugu icin daha fazla ic cikar gibime geliyor.
Tesekkurler,
Sevil

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Sevil;
Ne güzel sözler bunlar, çok teşekkür ederim.
Bostan patlıcanı ile tabi ki olur, miktarı biraz azaltırsın tabi, dediğin gibi etli olurlar, daha fazla iç çıkar çünkü.
Ben zaten Hünkar Beğendi yaparken artık ölçü kullanmıyorum, bazen canım daha akışkan bir beğendi istiyor, sütünü fazla ekliyorum mesela.
Seninde kendin yapa yapa oturacaktır tarifin :)

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

merhaba Müge hanım blogunuzu yeni leşfettim ama iyikide keşfettim çok güzel tarifler var ve anlatımınıza bayıldım diyebilirim.ilk denemem Hünkar Beğendi oldu..daha bugün denedim ve iftar saatinin gelmesini ipole çektim yemeği tadmak için...vee sonuç mükemmel olmuştu..tarif eksizdi süperdi..eşim bile ilk kez bu akşam yemeği fazla kaçırdı normalde tadında bırakmayı iyi bilir fazla kaçırmaz ama o bile dayanamadı..teşekkür ederim..MB

gülşen dedi ki...

Müge Hanım diğer tarifleriniz gibi bunuda denemek için sıra geliyor:)
ben genelde önceden hazırlık yapabiliyorum misafir gelmeden,panik olamamk için:)
mesela sabahtan beğendisini hazırlayıp dolaba kaldırsak akşam sadece ısıtsak nasıl olur acaba?

Müge Hüner dedi ki...

Gülşen Hanımcım;
Ben beğendiyi ertesi gün bile ısıtıp, yedim çoğu kez gayet lezzetli oluyor.
Ama misafir söz konusu olduğunda çok önceden yapmanızı pek önermem.
En fazla bir kaç saat önceden yapıp (hiç buzdolabına koymadan) misafirleriniz gelincede ısıtırsanız daha iyi olur bence...
Şimdiden afiyet olsun.

Urfa Tutkunu dedi ki...

Sevgili Müge,
Yazında sanki benim dünkü halimi anlatmışsın =) Patlıcanlı her tür yemeği ve dediğin gibi özellikle közlenmişini tercih eden biri olarak beğendi yapmaya karar verdim ve internetten (aynen dediğin gibi çok güvendiğim siteler de dahil) pek çok tarif inceledim. Dün akşam yaptım. Ama resmen beşamel sos yer gibi oldum. "Yok, beğendi bu olamaz" dedim, hayal kırıklığına uğradım. Bugün aklıma senin bloğunda bu tarifi aramak geldi. Bildiğim kadarıyla eşin Kilisli ve damak tadın o taraflara uyuyor. Benimki de öyle. Dolayısıyla "bir de hünerlibayanlar'a bakayım" dedim kendime ve bu tarifini gördüm. Allah nasip ederse ilk fırsat bulduğumda senin tarifinle denemek istiyorum. Ama yaşadığım korkulu rüyadan dolayı sanırım süt miktarını biraz artırırım =) Sevgiler.

ebru dedi ki...

Müthiş görünüyor. Pazar akşamı gelecek misafirlerim için yapmak istiyorum.Ancak, acemilik işte, tarifinizin kaç kişilik olduğunu kestiremedim. 8- 10 kişi için miktarı ne kadar arttırmalıyım acaba? zaman bulup yanıtlarsanız çok sevirim. sevgiler.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Ebru;
Bu ölçüler ile 4-5 kişinin rahatça doyacağı bir yemek oluyor.
8 kişi için; ölçüleri %50 arttırman yeterli olacaktır.
Beğendi’nin kıvamı koyu olursa birazcık süt ekleyerek açabilirsin. Ben bazen öyle yapıyorum.
Şimdiden afiyet olsun.

Sevgilerimle.

densem dedi ki...

merhaba.daha önce birileri söyledimi bu fikri bilemiyorum ben beğendisini yaparken birazda hindistan cevizi ekliyorum annemden öğrendim tabiki :) ölçülerimiz hemen hemen aynı 1 kaşığı hindistan cevizi eklerseniz nefis bir tat oluyor.beğeniceğinize eminim tavsiye ederim.hünerli günler :)

Adsız dedi ki...

Merhaba ilk defa yapmama rağmen bende eşimde çok beğendik .Teşekkür ederim güzel tarifelerinizin devamını diliyorum herşey gönlünüzde olsun! Selma

Usluk dedi ki...

Çok güzel görünüyor, gecenin bi yarısı iştahım kabardı yarın deniycem :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin