Bu tarif beni tanıyanları, yada blogumu düzenli okuyanları şaşırtacak biliyorum. Çünkü gerçek tavuk göğsü tatlısı yaptım, yalancısını değil :)
Böyle oyuncaklı, yapımı zor lezzetlerin genellikle yalancısını yapmak daha kolay geldi bu güne kadar, makarnalı börek gibi, yalancı tavuk göğsü gibi, çakma özbek pilavı gibi...
Eğer dışarda yemek yemişsek yada sadece tatlı yemeye gitmişsek benim ilk tercihim sütlü tatlılar, ikinciside meyve tatlıları olur. Tavuk göğsü ise en favori tatlımdır. Hele de gerçekten tavukla yapılmış, ağızda sakız gibi bir kıvamı varsa değmeyin keyfime :)
Tavuk göğsü, yapım aşaması itibariyle çok kolay, basit bir sütlü tatlı gibi, ama tavuğu didiklemek kısmı gerçekten sabır istiyor. Yani pilav yada çorba yapacağınız zaman didiklediğiniz tavuğu unutun, o bunun yanında kuşbaşı et gibi kalır :) Ama ben sabırlıyım, bir kaç saat ayırırım bu iş için diyorsanız, bu nefis lezzeti evde yapmanızı kesinlikle öneririm.
Malzemeler
- 4 Su Bardağı (1 Lt.) Süt
- 1 Türk Kahvesi Fincanı Pirinç Unu
- 1 Türk Kahvesi Fincanı Mısır yada Buğday Nişastası
- 1 Su Bardağı Toz Şeker
- 1/2 (yarım) Tavuk Göğüs Eti
Yapılışı
- Tavuk etini haşlayın. Çok ince olacak şekilde didikleyin. (pişmaniye görüntüsü alacak şekilde). Didiklenmiş etleri, kevgirde bol su ile yıkayın. Büyük bir kaseye koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. 1 saat suda bekletin. Etleri elinizle sıkarak suyun içinden alın. Yeniden kaseye koyarak, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 1 saat daha bekletin. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlayın. (Tavuğun kokusu tamamen gidene kadar)
- Derin bir tencereye sütü koyun ve kaynatın. Süt kaynayınca, sudan çıkarıp iyice suyunu sıktığınız tavukları ekleyin ve tahta kaşıkla eze eze (kısık ateşte) 10-15 dk. pişirin. Ocağın altını kapatıp, tencereyi tezgahın üstüne alın.
- Pirinç unu ve nişastayı 1-2 yemek kaşığı ılık su ile bulamaç haline getirin. Azar azar, 4-5 yemek kaşığı kadar sütlü karışımdan ekleyin ve çırpma teli ile çırpın.
- Nişastalı karışımı, sütlü karışıma ekleyin ve tekrar orta ateşteki ocağın üstüne alın.
- Karışıma şekeri ekleyin ve tahta kaşıkla eze eze, sürekli karıştırarak 15-20 dk. pişirin. Tatlınız bu süre sonunda sakızlı bir kıvam alacak.
- Ocağın altını kapatın ve her tarafını ıslattığınız bir borcama yada tepsiye 1cm. kalınlığında olacak şekilde dökün. Soğuyunca buzdolabına kaldırın, en az 4-5 saat yada 1 gece beklettikten sonra dilimleyip, servis yapın.
Servis Önerisi;
& Eğer kazandibi seviyorsanız, hatta tavuk göğsünden yapılmış kazandibi seviyorsanız, tatlıyı piştikten sonra, tabanına toz şeker serptiğiniz bir tepsiye dökün. Ocağın üzerinde sürekli çevirerek, şekerin karamelize olarak erimesini, hatta yanmasını sağlayın. Soğuyunca dilimleyip rulo yaparak, servis edin.
Arşivden Bayram Tatlısı Önerileri;
21 yorum:
Gerçekten zahmetliymiş.Ama o lezzet aklıma geldikçe değer diyorum.Eline sağlık.Uğraşmışsın ama görüntüden belli deymiş.
Mügecim ellerine sağlık.Ben tavuk göğsünün yalancısını da gerçeğini de çok seviyorum.Hele ki yazın dondurma ile.Deyme keyfime.Canım öpüyorum seni.
Mügeciğim hep ben pratik yemek yapıyorum desen de kurabiyelerinden, şipşak hazırladığın akşam yemeklerinden ve buradan gördüğümüz nefis tatlıdan anlıyoruz ki aslında oyuncaklı işler de senden sorulmaya başladı. Ellerine sağlık, sevgiler canım...
Sevdiklerinizle birlikte olabileceğiniz, mutlu, huzurlu, güzelliklerle dolu ve içinize sinen bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
Sevgiler…
mügecim ellerne saglık ben hep yalancı tavukgöğsü yapardım bunu da senin tarifinle denicem
Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır bizi birbirimize. Kalbin nur, evin huzur dolsun. Kurban Bayramın bereketli olsun tatlım
Biraz zahmetli de olsa lezzet açısından deymiştir sanırım.Ellerine sağlık..sevgiler..
Sevgili Müge, zaman zaman sayfanıza geliyorum ilk kez yorum bırakacağım. Size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Sayenizde ilk kez baklava yaptım bugün, başardığım için nasıl mutlu oldum bilemezsiniz. Hülya hanım'a da çok teşekkürler. Şam tatlısını da yapmıştım, süper bir tarif.Tavuk göğsünüz de harika gözüküyor, ama ben çakmasını yaparım herhalde. Çok mutlu ve sağlıklı nice bayramlar diliyorum. Sevgiyle
mügeciğim iyi bayramlar diliyorum canım.
ellerine sağlık..çok sevgiler
NuNu
Müge'ciğim, ailenle,sevdiklerinle,sağlıklı,mutlu,huzurlu bayram geçirmeni dilerim canım.
Sevgiler...
Mügecim canım senin ve ailenin bayramı kutlu olsun.
Kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi yüce Allah'a sonsuz şükürler olsun! Kurban Bayramı bereketiyle, bolluğuyla gelsin, tüm insanlık için hayırlara vesile olsun.
Bayramını içten dileklerimle kutluyorum, sağlıkla, umutla kal. Sevgiler...
tebrik ederim, tarifleriniz ve web siteniz harika.
İyi bayramlar.
bu tarif çok güzel sadece sabır isteyen bir tarif ben poratkal reçeline benzettim poratkalllarıda kaynatıp suyunu döküyoruk kaç sefer.olsun bu tarfi yapılır fakat senin gibi inceceil diderek.allerien sağlık misafirlere kalıcağını tahmin etmiyorum bu tatlının:))
Sevdiklerin ve sevenlerinle birlikte unutamayacağın bir bayram geçirmeni dilerim. İyi bayramlar!!!
Sevgiler,
Evren
huzurla geçsin bayram hissedilen her daim baki olsun..
kurban bayramı gibi et ağırlıklı menülerin oldugu günlerde en ideal seçimdir bence sütlü tatlı..
bu arada bayramın mübarek olsun müge.. sevdiklerinle beraber nice mutlu, huzurlu bayramlar geçirmen dileğiyle..
ellerine sağlık müge çok lezzetli görünüyor. bende denedim bir kaç sefer gerçeğini.. zaten gerçeğini yapmaya başlayınca yalancısının papucu dama atılıyor :)
sevgiler
ellerine sağlık süper gözüküyor:)
mugecim merhaba tavuk gogsunu denedım super oldu bıraz uğraş ıstıyor ama gerçek ten nefıs mutlaka denenmesi gerekn tarıf sevgılerımle
Tavuk gögsünü çok severim , tarifiniz de ağzımın suyunu akıttı. Teşekkürler
Yorum Gönder