22 Mayıs 2008

Sosyete Mantısı

Sosyete Mantısı

ASLINDA KIYMALI GÜL BÖREĞİ :)
İtiraf ediyorum, sosyetenin bu fikrini çok tuttum. Her ne kadar ben sosyete olmasamda, bir tarifin orjinali yerine uyduruk olanı her zaman ilgimi çekmiştir :) Mutfakla haşır neşir olmaya bayılıyor olsamda, henüz bir yaprak sarma, mantı yada su böreği yapmadım ne yazıkki :(
Bunun yanında defalarca, yalancı su böreği, yalancı tavuk göğsü, yaprak sarma yerinede bolca zeytinyağlı biber dolması yapmışlığım mevcuttur :)
Mantı en sevdiğim yemeklerden biri, ama yapmaya yürek ister :)
Bu durumda, yalancısı daha doğrusu sosyetesi hemen imdada yetişir.
Tarifini, adaş şekerim'den aldım ama kendim bir kaç minik değişiklik yaptım. Müge'ciğimin eşinin çok sevdiğini bildiğim için bize geldiklerinde yaptım ve kendilerindende olumlu not aldım:) Börek üzerine yoğurtlu sarımsak koymadanda çok güzel oluyor ama yoğurt ve yağ eklendiğinde başlı başına bir şölene dönüşüyor diyebilirim, tek başına misafir ağırlama kapasitesine sahip :)

Malzemeler (12 adet börek için)

İç Harcı için;
  • 300 Gr. Orta Yağlı Kıyma
  • 1 Orta Boy Soğan
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 8-10 Dal Maydanoz
  • Tuz - Karabiber

* 3 Adet Yufka

Yapılışı

  • Soğanı yemeklik (minicik kare şeklinde) doğrayın, orta ateşte yağ ile birlikte hafifçe sararana kadar kavurun. Kıymayı, salçayı, tuz ve karabiberi ekleyin ve arada arıştırarak 3-4 dk. kavurun. Altını kapatın ve doğradığınız maydanozları ekleyin. Soğumaya bırakın.
  • Bir kaseye 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 - 1,5 çay bardağı kadar su ile yağlı su hazırlayın.
  • Bir yufkayı dörde bölün. Yufkayı yağlı su serperek ıslatın, bir buçuk yemek kaşığı kadar harcı minik minik noktalar halinde serpin.
  • Yufkanın geniş tarafından başlayarak, uçlarını içe kıvırmadan, sigara böreği sarar gibi sarın. İçe doğru rulo yaparak, gül şekli verin. Bir ucunuda altına gizleyerek, pişerken açılmamalarını sağlayın.
  • Üzerlerine sadece yağlı su sürün ve 170 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 25-30 dk. üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz, üzerine yoğurtlu sarımsak ve kırmızı biberli kızgın tereyağ (ben zeytinyağ yaptım) gezdirin ve bekletmeden servis yapın.

Sosyete Mantısı

& Böreği pişirmeden önce, en az 3-4 saat, hatta bir gece, üzeri kapalı olacak şekilde, buzdolabında bekletin. Çok daha lezzetli oluyor.

& Böreği fırında yada yağda kızartarak hazırlayabilirsiniz. Bir tavaya bir parmak kadar sıvı yağ koyup, orta ateşte altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Adaş şekerim, bazen fırında yaptığında, fırından çıkar çıkmaz üzerine et suyu gezdirdiğini ve bu şekilde de çok lezzetli olduğunu söyledi.

& Böreğin iç harcı, tek başına bile çok lezzetli geldi bana. Bu harcı; karnıyarık yaparken yada makarna için bolonez sos olarak kullanabilirsiniz. Kıymalı yumurta olarakda harika olur, benden söylemesi :)


23 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

Adaşım,

Ellerine kollarına sağlık...Sosyete dillere destandı..Engin 4 tane yedi galiba :) Kocaman kocaman... keşke akşam daha çok yemiş olsaydım diyorum şu anda..çok pişmanım çok..ama her şey o kadar lezzetliydi ki hangisinden yiyeceğimi şaşırdım.Bu arada sen , ben ve sinanın 2,5 lt kolayı bir güzel tüketmemizin cezası olarak sabah midem ağrıyordu :)
Fotoğraf harika ötesi olmuş.. Tabak dikkatimden kaçmadı :)

Tekrar tekrar ellerine sağlık diyorum...

Sevgiler
Müge

güzgülü dedi ki...

Ellerine sağlık,bunu bende sıklıkla pazar günleri yapıyorum.Ben de üzerine önceden hazırladığımet suyunu döküyorum.Gerçekten çok leziz oluyor...

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,
Ellerine saglik, cok guzel olmus. Ben de o kadar severim ki, tekrar ellerine saglik.

Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

GANNE dedi ki...

Mügecim üff tabak da mantı da harika. Ellerine sağlık. Herkes bu kadar beğenmiş ben de deneyeyim o zaman en kısa zamanda. :) Tabağın süslerine hala hayran hayran bakıyorum. :))))

Feyza Fidan dedi ki...

Mügecimmm, enfesss olmuşş enfessss..Valla hem fotoğrafa, hem mantıya, hemde tabağa hayran oldum :)
Ellerine sağlık canımcım,
Sevgiler...

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

ellerine saglik canim cokk nefisss görünüyor ...

iyi geceler ....

Saliha dedi ki...

ah sosyete ah...az sosyetelik hallerim yoktur..arkadasım bana kızdıgı zaman senı sosyete senı der durur ehehehehe......şaka bır yana pratık yemeklerde yapmak gerekıyor bazı zamanlarda..
ellerıne saglık mugem...
tabagında gözumden kacmadı degıl,nerden aldın,kaça aldın,yıkanabılıyormu falan fılan:))))))soru yagmuru....
sevgılerımle

Adsız dedi ki...

mügecim harika gözüküyor ay olsada yesem şimdi:)canım ellerine saglık herkes gibi ilk önce gözüm tabagına takıldı:)sosyete mantısıda tabakta çok şık durmus canım muhteşemsin sevgilerimi gönderiyorum öpüyorum

Pelin dedi ki...

Merhaba Mügeciğim,
Bu mantı benim en sevdiğim lezzetlerden biridir.Ellerine sağlık.Fotoğraf da çok güzel.
Sevgiler

Yasemin dedi ki...

ya guzelim sosyeten biri olarak solemeliyim ki bu tarif bizim camiada favoridir. yani her konken partisinde muhakkak piser yenilir :)))))
ayyy ellerine saglik gulom bu arada tabak ile mantinin uyumu sahane super fotograf! yani fotogrrafci kardesimi tebrik etmeden gecemeyecegim :D

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

CNM BENİM YAZDIKLARINI OKUMAK KEYİF VERDİ.BİRDEN KENDİMİ DÜŞÜNDÜM NEDENSE??:):)ÇOK SEVDİĞİM BİR BÖREKTİR.ELLERİNE SAÜLIK.AYRICA TABAĞIN ÇOK ŞIK GÖRÜNÜYOR.

antepası dedi ki...

Canım arkadaşım pek bir güzel olmuş.Eline sağlık.Tabaktakileri alsam mı ne yapsam:))

HÜLYA dedi ki...

ellerine sağlık canım.süper görünüyor eminim tadı görüntüsünden daha güzeldir.

Tabağına bayıldım bu ne kokoşluk böyle... herşey süper görünüyor tekrar ellerie sağlık

Neş'e dedi ki...

yeni adı pek güzel olmuş sosyete mantısı :)) yanlız ben tabağıda çok beğendim nereden aldınız?

Müge Hüner dedi ki...

Biricik arkadaşlarım;
Beğenip,takdir edip,yorum yazan elleriniz dert görmesin çok teşekkür ederim.
Ben şimdi sosyete oldum ya, tek tek değil toplu yorum yazıyorum artık :))

Tabağım, adaş şekerimin hediyesi. Bende bayıldım. Daha kutusundan çıkarırken "ayy, nefis fotoğraflar çekilir bu tabak ile" demiştim :)
Birde aynı tabağın çukur modelinide almış, Mügecim.
Onu kullanarak yayınladığım tariflerde de eminim yemekten çok dikkati tabak çekecek:)
Beğendiğiniz için size, bu iki şahane tabağı bana hediye getirdiği için adaş şekerime çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle.

duygu dedi ki...

harika bir tarif... hem cok kolay hem cok lezzetli. bu aksam yaptım, hem misafirim hem eşim cok begendi. herkes denemeli. sevgiler

gülşen dedi ki...

Müge Hanım bugün yaptım ben bu sosyeteyi:)
harika oldu,yağlı su sürdüğümüz için sanırım yumuşacıktı yoğutlu sütlü gibi bir sos olmayınca sert olurmuki diye düşünmüştüm,ayrıca çokta hafifti,tarif için teşekkürler,bundan sonra ara sıcak olarak bunuda ekledim,genelde avcı böreği yapardım özel misafirlerime ama bunun tadıda ona benziyor ve daha kolay:)
ben soğanı kavururken 2 yemek kaşığı yağ kullandım,birde sulu sosu hazırlarken 2 yemek kaşığı kullandım,ama bir çay bardağı yağ nerede kullanılacak acaba bunların toplamı gibimi düşündünüz?
sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Gülşen hanım;
Aynen öyle.
Toplamda 1 çay bardağı sıvıyağ kullanılıyor demek istemiştim :)
Beğenmenize çok sevindim, afiyet olsun.

Levanten dedi ki...

Müge Hanım,
Blogunuzu çok severek takip ediyorum bir çok tarifinizi denedim özellikle bofile kuleleri mükemmel ötesi ya da sizin dediğiniz gibi fevkaledenin fevkinde. Evlilik yıldönümümüzde yapmıştım eşim bayıldı.
Neyse asıl sosyete mantısızyla ilgili söyleyeceğim vardı konu nerelere geldi:) Bizde sosyete mantısını yaparken her yufkaya yumurtanın büyüklüğüne göre 1 ya da 2 yumurta kırıp ondan sonra yufkayı keser, harcını koyar ve sararız. sizin gibi fırında değilde yağda kızartırız. sırf bu yüzden de yazın yapmayı tercih ederiz. Hem kızartma olduğundan hemde yazın daha fazla hareket edip yediklerimizi yakma imkanımız olduğundan:)Bu şekilde yapmakta bir alternatif aktarmak istedim:)
Sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Levanten;
Çok çok teşekkür ederim, bu güzel sözler için.
Ne mutlu bana.
Öneriler için çok teşekkürler. Bende sizinle aynı fikirdeyim hemen her şeyin kızartmasının güzel olduğu gibi bu böreklerde en güzel kızararak oluyor.
Ama sağlıklı olması açısından fırında yapıyoruz :)
Yazın denemek üzere aklıma not aldım önerinizi…

Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Merhaba,
böreği bütün malzemelere ve anlatıma sadık kalarak yaptım. Gerçekten çok leziz oldu.
Çok teşekkürler (:

Adsız dedi ki...

Peki iç biraz çığ mı oluyor 4dkkada kiyma pişmez sanki:(

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Kesinlikle çiğ kalmıyor...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin