03 Aralık 2007

Damalı Pasta

Damalı Pasta

BOL SEÇENEKLİ BİR PASTA...
Damalı pasta Siret Yenge'den öğrendiğim ama yapımı biraz zahmetli olduğundan açıkçası yapmaya üşendiğim bir pastaydı.
Blogumun ilk günlerinde onun hünerli ellerinden çıkmış bir Damalı Pasta yayınlamıştım. O günden beride kendim yapsam, şu renklerde yaparım, krema olarak da böyle yaparım diye kafamda fikirler ürettiğim bir pasta kendileri:)
Pastayı milli takım renklerinde yani; kırmızı-beyaz ve ara kremasını da Dr.Oetker'in çilekli pasta kreması kullanarak yapmayı planladım, böylelikle, tamamı kırmızı ve beyazdan oluşan bir pastam olacaktı. Gelin görünki evdeki hesap çarşıya uymadı, sade yaptığım pandispanya doğal olarak sarımtrak bir renkte oldu, üstünede birde beyaz olacağını tahmin ettiğim pasta kreması lila renkli olmazmı??
(Bu aşamada gerçek bir mor sever olan Burçin'ciğimin kulaklarını çınlattım) Sonuç olarak, sarı-kırmızı ve lila gibi birbiri ile uyumsuz renklerden oluşan bir pasta çıktı ortaya:)
Bir diğer konuda; pastayı her zamanki alışkanlıkla önce ortadan ikiye bölüp, daha sonra pastayı yapmaya devam etmek oldu. Normalde ortadan ikiye bölmeden, içinden halkalar çıkarılarak yapılan pasta, bu şekilde dağ gibi yüksek oldu ve sadece ortaya sürülen pasta kreması da az geldi doğal olarak. Bu nedenle bu tarifi, pastalar mı, yoksa kekler mi kategorisine koymakta kararsız kaldım açıkçası:)
Pastayı yapmaya karar verirseniz, ya ortadan ikiye bölmeden sadece halka çıkarma işlemini yapın, ya da ben yüksek ve kocaman bir pasta istiyorum derseniz; iki paket pasta kreması ya da iki paket çikolata sos hazırlayıp her kata sürün.
Pandispanya ise gönül rahatlığı ile sizlere önerebileceğim kadar başarılı. Siret yengenin, her zaman olumlu sonuç veren ölçülerine ben bir iki küçük ilave yaptım, açıkçası uydurdum ama sonuç çok başarılı oldu. Geçen hafta muzlu ve kakaolu olarak iki pasta daha yaptım bu ölçüler ile ve kendi denemelerim sonucunda en doğru pandispanyayı buldum diyebilirim artık.
Sonuç olarak; damalı pasta aşağıdaki ölçüler ile pandispanyayı pişirip, çeşitli renklerde, istediğiniz krema veya sos ile yapabileceğiniz, istediğiniz meyveleri kullanabileceğiniz çok özgür bir pasta :)

Malzemeler
Sade Pandispanya için;
  • 3 (orta boy) Yumurta
  • 3 Fincan (Türk kahvesi fincanı) Şeker
  • 3 Fincan (Türk kahvesi fincanı) Un
  • 1 Fincan (Türk kahvesi fincanı) Buğday Nişastası
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Yapılışı

  • Yumurtaları 30 sn. kadar çırpın. Şeker, sıvı yağ ve kaynar suyu ekleyerek, şeker eriyinceye kadar 5-6 dk. çırpın.
  • Un, nişasta, vanilya ve kabartma tozu ekleyerek, malzemeler karışıncaya kadar çok az daha çırpın.
  • Hamuru, sadece taban kısmını katı yağ ile yağlayıp, unladığınız 24 cm.lik kelepçeli kalıba dökün.
  • Önceden ısınmış, 180 derece fırında, yaklaşık 30-35 dk. pişirin. (Kürdan testi yapmadan çıkarmayın)
  • Pandispanyanızı (yukardaki ölçüler ile) kakaolu yapacaksanız; 2 yemek kaşığı kakao, renkli yapacaksanız; 1/2 çay kaşığı toz gıda boyası ekleyin.

Damalı Pasta

Blog gezmelerim sırasında en çok keyif aldığım yazılar sofra görüntüleri ve yapılışı detaylı fotoğraflar ile anlatılan tarifler olur. Bende yapımı biraz oyuncaklı olan Damalı Pasta'nın detaylarını sizlere fotoğrafla anlatmak istedim. Daha öncede bir kez Bohça Poğaça yaparken bu şekilde anlatmıştım. Umarım hoşunuza gider.

Izgara tel üzerinde 1 saat kadar soğuttuğunuz pandispanyaları ikiye ayırın. Ya da yukarıda yazdığım gibi ayırmadan, her parçanın da üzerine bir pasta tabağı koyarak (ölçü olması için) tabağın kenarlarından bıçakla kesin.
Kestiğiniz yuvarlağı içinden çıkarın ve kalan boş halkayı servis tabağınıza koyun. Pasta yaparken tabağın altına kalın şeritler halinde kestiğiniz 3 parça yağlı kağıt koyarsanız, pastanın bitiminde kağıtları altından çeker ve tabağı temizlemek ile uğraşmazsınız.
Tabak yardımı ile kesip çıkarttığınız orta büyüklükteki halkaların, üzerine bir fincan yada su bardağı koyarak, bir küçük yuvarlak daha elde edin. Elde ettiğiniz orta büyüklükteki halkayı zıt rengi olacak şekilde büyük halkanın içine yerleştirin. Her halkayı koymadan önce, tabaktaki halkanın iç duvarlarına, pastanızın renk durumuna göre beyaz yada kahverengi çikolata sos sürün. Böylelikle halkaların birbirine yapışmasını ve dilimlerken dağılmamasını sağlamış olacaksınız.
İki halka bir yuvarlaktan oluşan, ilk katı oluşturduğunuzda hazır satılan portakal suyu ile bir fırça yardımıyla ıslatın. Islatma işlemini her katı yaptığınızda tekrarlayın. Aynı şekilde, yukarda belirttiğim gibi pastanızın kek gibi olmasını istemiyorsanız, sadece orta kata değil her kata krema sürün.
Alttaki halkalar ile zıt renk oluşturacak şekilde ikinci katı da oluşturun, iç duvarlarına sos sürmeyi, üzerine de portakal suyu sürmeyi unutmayın. Hazırlamış olduğunuz pasta kremasının yarısını sürün ve damla çikolata serpin. İsterseniz kremaya uygun meyveler de dizebilirsiniz. Kremadan sonraki iki katıda, aynı ilk iki katı hazırladığınız şekilde hazırlayın.

55 yorum:

Adsız dedi ki...

slm
pastan harika olmuş.özellikle bir galatasaraylı olarak renkleri çok beyendim:):):)
ellerine sağlık
iyi haftalar dilerim

Adsız dedi ki...

Bir pastanın hikayesi diye buna derim ben :)
Ellerine emeğine sağlık şekercim

Adsız dedi ki...

Sana helal olsun,eminim çok güzel olmuştur.Üstüne para versen asla böyle bir işe kalkışamazdım:))))

Mutfak Havlusu dedi ki...

sayfana bir girdim bu ne dedim ve kaldım:)
sen ne yapmışsın böyle harika birşey olmuş bu,damalı pasta biliyordum ama hem bu kadar damalı değil:)hemde böyle cıvıl cıvıl olanını görmemiştim.
inan çok uğraşmışsın belli ellerin dert görmesin.
maşAllah!
:)

Yasemin dedi ki...

vayy mugecim dokturmusun gene :) az kaldi sen seker hamurlu pastalarada gecersin biliom ben ;)

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim, ellerine saglik, cok guzel olmus. Bende yaptim ama sen daha zahmetli yapmissin, bende kalibi var, oyle cok kolay. Eminim ki seninki daha guzel olmustur, cok emek vermissin.
Guzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Aynur dedi ki...

oy oy oyyy bu ne zahmetli biseydir bölee yaa.Bende fatosa katiliyorum sanirim::)) ama hani yaparmiyim diye dusunmuyoda degilim:) Pek emek vermissin ama degmis eline saglik.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Bu ne zahmet, ne emek, nasıl detaylı bir anlatımdır. Öncelikle tebrik ediyorum Müge'ciğim. Ben hiç uyumsuzluk göremedim ayrıca. Cıvıl cıvıl, harika, oldukça neşeli bir pasta olmuş. Ellerine, emeğine sağlık.
Anne Willan kitabındakine bakıp bakıp vazgeçiyorum ben cesaret edemeyip her seferinde. Çok özenince illaki aksilikler çıkıyor zaten ama ben çok beğendim.
Sevgiler,

Gönül dedi ki...

valla ne diyebilirim süper olmuş pasta ve anlatımın..ellerine sağlık arkadaşım çok uğraşmışsın ama değmişşş nefisss nefissss...sevgilerimle

Chocolatecan dedi ki...

ne kadar zahmetli bir pastaymış bu yaa.ben hayatta böyle bir şey yapamam, mümkün değil.
daha benim kırk fırın ekmek yemem lazım.
ama seni tebrik ediyorum, ellerine sağlık. bunu yiyenler her lokmada sana teşekkür etmeli.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Müge'cim, damali pastan harika olmus canim, ellerine saglik ya da Siret yengenin ellerine saglik mi demem lazim? Pek anlayamadim acikcasi yazindan sonuc olarak kim yapti bu pastayi ama hem renk hem de lezzet olarak cok güzel olmus. Ayrica, yapim asamalarini gösteren fotolarla bu güzel tarifi taclandirmissin, böyle devam et bence hersey harika olmus.

Selam ve sevgilerimle..

siyahlale dedi ki...

harika görünüyor ellerinize sağlık:)) çok zahmetli olsa da arada denemeye değer. Açıklamalarda çok ayrıntılı ve güzel olmuş.
www.cafecihan.blogspot.com

Unknown dedi ki...

Mügecim pastanın görüntüsü super zahmetine değiyor bence.Ellerine sağlık canım.Muhakkak deneyecem.
Sevgiler..

GANNE dedi ki...

Mügeciğim pastan çok güzel olmuş. Çok uğraşmıssın ama sonuç mükemmel. Ellerine sağlık. Renk uyumuna da bayıldım. Ben vakit bulup da bir gün deneyebilir miyim bu pastayı bilmiyorum. :)))

Ferah Gülşen dedi ki...

canim pasta el oyalayıcı gibi görünüyor ama denemeye değer sanırım. Özellikle pandispanyanı deniycem. Eline sağlık.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Sarımutfak;
Evet, milli takım niyetiyle yola çıkıp, GSli pasta yaptım:) Ama olsun, severim Fatih Terim'den dolayı zaten GSyi:) Sevgiler.

Burçi ciğim;
Uzun uzun yazdım valla, sevindim sıkılmamanıza. Teşekkür ederim canım.

Fatoşçum;
Sen böyle oyuncaklı işlere girmezsin bilirim ama benim pastayı yaptığım sürede 4 çeşit yemek hazırlayıp, birde sofrayı kurarsın:) İkimizinde ilgi alanı farklı işte:)

Sevgili Mutfak Havlusu;
Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için, yüzümde bir gülümseme ile çok hoşuma giderek okudum yazdıklarını.

Yaseminim;
Nerden bildin?:)) İlk hedefim o şu anda, kıvıracağım inşallah:)

Aybikeciğim;
Kalıbımı var? Ne kadar şanslısın, bende kalıbı olsa, sürekli renk renk denerdim herhalde, bu şekilde çok yorucu oluyor o yuzden ilk kez denedim:) Bence de seninki daha güzel oluyordur:) Çok öperim canım.

Aynurcum;
Ben sende o potansiyeli görüyorum, 3 vakte kadar deneyeceksin sanki:))

Burçincim;
Dedim ya senin kulaklarını çınlattım diye, bu pastayı dedim Burçin kesin çok beğenecek:)) ama yazıda da dediğim gibi her deneme bir tecrübe katıyor insana, bir sonraki pastam daha güzel olacak:) Çok teşekkür ederim güzel sözlerine...

Eyvahyemekyandiocakbatti;
Çok teşekkür ederim, asıl bu yorumları okuyunca, Evet, uğraşmama değmiş diyorum, iyi ki varsınız canım.

Özlemcim;
Çok teşekkür ederim, yaparsın bence bir şey yok ama senin ilgilenmen gereken bir bıcır var, ondan zor:)Yiyenler sizin kadar takdir etmedi bu arada:)

Kevsercim;
Aslında yazıda çok açık bir şekilde anlatmışım, pastayı benim yaptığımı.Şimdi dönüp tekrar okudum. Pastayı Siret yenge çok yapar bende ondan öğrendim, o hep kakaolu ve sade yapar, ben renklisini yaptım canım.
Sen bu seferlik bana eline sağlık diyeceksin yani:) Öperim.

Sevgili Cici;
Yapımını anlatmak istedim evet, biraz el oyalayıcı diye. Birde kendine yapılmasını istediğin şeyi başkasına yap demişler değilmi? :) Bende diğer bloglarda görmekten hoşlandığım şeyi yaptım:)Çok teşekkür ederim sözlerin için.

Sevgili Nazlı;
Çok teşekkür ederim, denediğin zaman banada haber et olurmu, gelip bir dilim alayım:) Sevgiler canım.

Adsız dedi ki...

Mügecim,

ben bayıldım bu damalı pastaya..

nefis görünüyor...

Çok fantastik bir görüntü olmuş :))

sıcacık sevgiler...
www.misssgibi.com

Yasemin dedi ki...

ay solemeyi unutmusum! sunu sari lacivert yapsaydin o zaman tam super olcekti :) ama neyseeeee!!! :P

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

wuaaaw ne guzel fikir!
ay çok güzel ya bunu bir de sarı lacivert yapmalı ehehe:)
Ellerine saglık canım

Adsız dedi ki...

Merhaba,pasta harika görünüyor.Ellerinize saglik.

Neslihan dedi ki...

Mügecim pasta süper, damalı pastayı ben de çok seviyorum,ellerine sağlık
Sevgiler

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim cok basarili olmus

Bocuruk dedi ki...

Sıradışı renklerle harika bir pasta yapmışsın. Ne de güzel aşamaları fotoğraflamışsın. Bana zor gelen bir pastaydı bu. Ama değilmiş:) Eline sağlık Müge'ciğim.
Sevgilerimle...

hilal imrak dedi ki...

çok şahane olmuş Müge'cim ellerine sağlık, bende uzun zamandır yapmak istiyorum ama cesaretimi toplayamamıştım, geldim şimdi gaza bakalım bu pazar uygunmu:)
sevgilerimle

Ateş Mutfakta... dedi ki...

Tü tü tü kırkbirkere maşallah sana..Helal valla..Üstüne para verselerde inan uğraşamam bu kadar ben yaa..Tek kelimeyle muhteşemsin canım..Ellerine sağlık..Sevgilerle..

LaMa dedi ki...

Hunerli bayancim,
Aferin kiz sana! Insanlar ozel kek kalibiyla yapiyor bu isi sen ne guzel halletmissin tutuutu sana :)
Yaaa Devletsah;tan haberin var mi> Site iki gundur acilmiyor, mail atmistim cevap da gemedi dedim Muge bilir belki, ona sorayim. Biliyor musun :)

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Müge oldukça değişik ve bir o kadar da şık bir kek olmuş ellerine sağlık.sevgiler..

Calisan Anne dedi ki...

Bravo, olağanüstü, ama ben deli çıkarım bunu yaparken, iyisi mi Mügoş, bi gün bize bir güzellik yapıver benim şeker arkadaşım :)
Beleşçi ve tembel anne...

Adsız dedi ki...

MÜGECİM SÜPERR AY İÇİM ŞİŞER BENİM NE SABIR VER SENDE MAŞALLAHHH CANIM

sevdamavisi dedi ki...

çok azahmetli ve çok güze. ellerine sağlık.ç sevgiler

pelin dedi ki...

canım eline sağlık gerçekten zor bir pastaymış.bu arada resimlerden mutfak tezgahımızın aynı olduğunu farkettim.(belki benimki biraz daha koyu renk olabilir:)))

Bocuruk dedi ki...

Müge'ciğim,
3 gündür Sevgili Devletşah'ın sitesine giremiyorum. Bir sorun mu var, bilgin var mı?
Sevgilerimle...

ss dedi ki...

SÜTLAÇ GÜNÜNE BUYURUN BAYANLAR DEĞİŞİK TARİFLERİNİZİ BEKLİYORUM.
Her kadın sütlaç yapar ama herkesin tarifi kendine özeldir biz birlikte sütlaçın sırrını çözelim ve tabiki agız tadımıza en uygunu bulalım istiyorum.hadi varmısınız.

iletisim adresimiz
skosehan@mynet.com


DUYAN DUYMAYANA HABER VERSIN

Müge Hüner dedi ki...

Arkadaşlar, dostlar;
Yorumlarınızdaki güzel sözleriniz için çok ama çok teşekkürler. Dediğim gibi bütün yorgunluğum gitti, bu sözleri duyunca hatta 3 renk felan yapasım var bir dahakine.:) Çok sağolun..
Sevgiler...

(Devletşah'ın server Abd de. ve Firmanın sistemi çökmüş, sürekli yazışıyorlarmış abd ile. Çok şükür sağlığı ile ilgili bir sorun yok, sadece teknolojinin yarattığı bir sıkıntı.)

Yemekbahane dedi ki...

adaş,
yine harikasın yine süpersin!

eline sağlık
müge

etki alanı dedi ki...

Kesin oğluma doğum gününde böyle bir pasta yapacağım.Verdiğiniz fikir için teşekkür ederim.
Tütü

DENİZSEFASI dedi ki...

pasta harika görünüyor, anlatımın da çok güzel, ellerine sağlık

DENİZSEFASI dedi ki...

verdiğin ölçülerle 2 tane pandispanya yapıyoruz değil mi
kusura bakma hiç yapmadım da :))

Müge Hüner dedi ki...

Adaş Şekerim;
Çok teşekkürler, sen de bir tanesin.

Tülay Ablacım;
Sen tarihini söyle ben yapayım seve seve, hatta Ayşeme de söyledim. Ayrıca niye öyle sizli bizli ciddi yazmışsın?:)) Tütücüm benim.

Sevgili DenizSefası;
Altına not olarak hiç yapmadım demene gerek yok, sorudan belli oldu zaten:)))
Hayır şekerim, ölçüler 1 adet pandispanya yapmak için.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

benm adımda muge googla müge yazdım direk karsıma bu site cıktı cıkmaz olaydı:):):):):):)nası canımız cekti(= ellerine saglık müge abla cok güsel görünüyo bunlar..arkadasla içimiz gitti valla:)yurtta kalıoruz da yapma sansımız yok bakıp bakıp duruoruz:):):):) tekrardan ellerine saglık

Müge Hüner dedi ki...

Mügecim;
Can evimden vurdun beni şimdi şimdi. Yapamıyoruz dedin ya çok üzüldüm. Bana adres bilgilerini atabilirmisin gmail adresime, bakalım ne yapabiliriz bu konuda:)
Öperim.

Adsız dedi ki...

hunerlibayanlar olanmı

Müge Hüner dedi ki...

evet Müge'cim

rumeysayasemin dedi ki...

merhaba damalıpastanızı yaptım iki kişi için oldukça büyük bir pasta oldu ama tadı güzeldi ben limonlu krema ve beyaz çikoloto sosu kullandım oldukça uğraştım diyebilirim

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Rumeysayasemin;
Çok teşekkür ederim, denemene ve beğenmene. Evet bu oldukça büyük bir pasta oluyor. Çok kalabalık olduğunda yapmak en iyisi.
Limonlu krema fikrini çok tuttum, aklımın bir köşesinde olsun, sevgiler.

Adsız dedi ki...

İyi akşamlar öncelikle ben 17 yaşındayım siteyi gezerken pastanız gözüme takıldı gerçekten görüntüsü çok hoş ve güzel yalnız anlamadığım bir konu var kırmızı renkli pandispanyaya kırmızı rengini veren nedir acaba cevaplarsanız sevinirim çünkü bende denicem. paylaşım için teşekkür ederim iyi akşamlar :):):)

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Mavişgüzel;
Keke kırmızı rengi veren kırmızı gıda boyası canım.
Kek harcına 1/2 çay kaşığı toz gıda boyası ekledim.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

supersınız gercekten uzun zamandır bu pasta tarıfı bende vardı ama bırturlu nasıl o hale geldıgını anlayamıyordum tesekkur ederım gercekten sımdı bu tarıfı rahatlıkla denıyebılırım

Adsız dedi ki...

kesınlıkle deneyecem..
ellerınıze saglık..
denedıgımde sıtemde yayınlarım tabıı kı ısmınızı vererek:)
bana da beklerim..

Adsız dedi ki...

Canim,cok guzel olmus.Ellerine saglik.Yapimini bizimle paylastigin ve uzun uzun da acikladigin icin cok tesekkur ederiz...

saadet dedi ki...

ya ben anlamadim iki kere mi yaptin pandispanyayi

Müge Hüner dedi ki...

Saadet Hanım;
Evet iki ayrı pandispanya pişiriyoruz.
Verilen ölçüler tek pandispanya içindir.

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerine saglık .yemede de yanında yat.

nurten dedi ki...

sayfanızın geneline baktım ve süper tarifler buldum bendede çok fazla mutfak merakı var.sizin tariflerinize sunumlarınıza anlatmanıza bayıldım lütfen bizlerle herzaman tariflerinizi paylaşın bizi tarifsiz bırakmayın sizin gibi hünerli bayanlardan öğreniceğimiz çok şeyler var.

saniye dedi ki...

ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin