26 Ekim 2007

Narlı İrmik Tatlısı

İrmik Pastası

SÜSLÜ İRMİK TATLISI...
Başlığı okuyupta, sütlü irmik tatlısı yazacaktı herhalde, yanlış yazdı diye düşünmeyin :) Çünkü doğru. Bildiğimiz sütlü irmik tatlısının allanıp pullanmış hali bu tatlı. Hafta sonu kayınvalidemin misafirleri için iki çeşit tatlı yapmam gerekiyordu ve birinin sütlü olmasına karar vermiştim ama şöyle değişik sunumlu birşey yapmak istiyordum. Sevgili
Oya'nın sayfasında Nar Çiçeği'ni görünce işte dedim aradığımı buldum...
Pastanın, orjinal halinde kedi dili bisküvisi vardı, bende
sütlü irmik tatlısını daha önce kakaolu bisküvi kullanarak yapmıştım. Hatta bir ara burçak bisküvi ile cheesecake tabanı oluşturmayıda düşündüm ama her zamanki gibi fikirleri kafamda uçuşturduktan sonra bisküvisiz sade bir sütlü tatlı olmasına karar verdim.
Sade kısmını yaparken de
her zaman uyguladığım tarif yerine sevgili Nilay'ın tarifini uyguladım.
Tatlı bu haliye inanılmaz ilgi gördü, hatta annem kendi günü için sipariş listesine ekledi :) Yaz kış keyifle yenebilecek, mayhoş ve serin bir tatlı oldu.

Malzemeler

1.Sade Kat için;
  • 1 Lt. Süt
  • 7 Yemek Kaşığı İrmik
  • 8 Yemek Kaşığı Toz Şeker
  • 1 Yemek Kaşığı Buğday Nişastası
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Limon Kabuğu Rendesi

2.Vişneli Kat için;

  • 2 Su Bardağı Süt
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 4 Yemek Kaşığı İrmik
  • 1 Su Bardağı Taze Vişne Suyu (Derin dondurucudan)
  • Bulgur Tanesi Kadar Kırmızı Toz Gıda Boyası

3.Çikolatalı Kat için;

  • 1 Su Bardağı Süt
  • 200 Gr. Sütlü Çikolata
  • 1 Tatlı Kaşığı Nişasta
  • 1 Tatlı Kaşığı Kakao

Yapılışı

  • Sade kat için, verilen malzemelerin hepsini bir tencereye koyup, çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayıp, göz göz olunca altını kapatın. Su ile ıslattığınız 24 cm.lik kelepçeli kalıba üçte birini dökün. Bolca nar serpin, kenarlara biraz daha yoğun bir şekilde serpin. Tatlının geri kalanını dökün.
  • Vişneli kat için, verilen malzemelerin hepsini bir tencereye koyup, çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayıp, göz göz olunca altını kapatın. Soğumuş olan sade irmik tatlısının üzerine dökün.
  • Çikolatalı kat için, sütü kaynatın. İçerisine çikolatayı koyup eritin, nişasta ve kakaoyu ekleyin ve karıştırırak, kısık ateşte 1-2 dk. pişirin. Vişneli katın üzerine dökün. Ilınınca üzerine nar taneleri serpin.

İrmik Pastası

NOT 1: İrmik tatlısı çok çabuk donan bir tatlı, bu nedenle hızlı hareket etmelisiniz. Narların üzerine koyacağınız sade kat çalışamayacağınız kadar donmuşsa, ocağın üzerine koyarak biraz ısıtın.

NOT 2: Vişneli kısım, pişirdiğinizde oldukça sulu bir karışım oluyor, bu aşamada paniklemeyin, o şekilde tatlının üzerine dökün ve oda sıcaklığında donmasını bekleyin. Bir süre sonra katılaşıp, üzeri kaymak tutacak, çikolatalı karışımı o zaman dökün.

NOT 3: Ben çikolata olarak, bayramda hediye gelen bir kutu çikolatayı kullandım. (Kutu 380 gr. dı ve sanırım yarısı yenmişti:) miktarı göz kararı ayarladım yani, kakao ve nişastayı da kıvam vermesi için kullandım, bu aşamada çikolata miktarını sizin göz kararınıza bırakıyorum, piştiğinde altını yeni kapattığınız hazır çikolata sosu kıvamında olacak diyebilirim.) Kullandığım çikolata fındıklı olduğu için yüzeyi pütürlü bir görünümü oldu ve bu haliyle hem tadı hemde görüntüsü çok hoştu. İsterseniz sizde bir çay bardağı kadar çekilmiş fındık ekleyin.

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Müge hanım ..size bir sorum olacak gıda boyasını kullanmak istemiyorum ama ,tatlıda bir değişikliik olur mu acaba ?

Müge Hüner dedi ki...

Eylem Hanım;
Gıda boyası kullanmamanız hiç bir değişiklik yaratmaz tadında. Sadece rengi uçuk pembe olur o kadar.

Bocuruk dedi ki...

Müge çok yaratıcı ve beceriklisin inan:) Eline sağlık. Hepimizin kolaylıkla yaptığı irmik tatlısını nasılda hoş bir hale getirmişsin.
Sevgilerimle...

LaMa dedi ki...

butun hali gercekten cok sikir sikir ,cok suslu olmus :)
Sekerim puanlari 1000'e tamamla o zaman kullanabiliyorsunuz.Her promosyon boyle isliyor biliyorsun;)
guzel bir hafta sonu diliyorum..

Neslihan dedi ki...

Mügecim, süslü olamyı haketmiş tatlın, ellerine sağlık
Sevgiler

Adsız dedi ki...

müge bu ne kadar güzel olmuş inan ki resim gibi ellerine sağlık

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

cnm ellerine sağlık hem süslü hemde lezzetli görünüyor.ayrıca çok da pratik.

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim cok gzel

ebruakin dedi ki...

Selamlar Müge,
Desteğin için çok teşekkürler.

Özellikle günümüzde bu kampanyanın daha anlamlı olduğunu düşünüyorum.

Daha çok kişinin haberi olması için uğraşılarımız meyvelerini verir ve kampanya amacına ulaşır umarım.

Bu sayede senin bloğunu da tanımış olmak çok keyifli. Sık sık görüşmek dileğiyle.

Tatlın nefis görünüyor bu ara.
Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,
Bu ne guzel manzarali bir irmik tatlisi, ellerine saglik.
Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Merhaba Müge,
İyi ki bu son yazımı yazmısım da sen de bana bir mesaj atmaya karar vermissin, boylece ben de senin siteni kesfetmis oldum.
uzun zamandır ne kendi ne de baskalarının bloglarına pek bakamaz olmustum. cok sey kacirdigimin farkindayim ama olmuyordu iste. tekrar is hayatina dönmek beni gercekten carpti :)

Bu arada Kilis yemekler gercekten anlatmaya degerdir. Sen de bu konu uzerine belki bir gun kitap yazamaz misin acaba?

Binnur A. Ö. dedi ki...

ah muge mahcup ettin beni
aslında ben son zamanlarda kendime bile vakit ayıramayıp kendime karsı bile mahcup durumdayım.
cok sevidigimve normal hayatta usrekli mailestigim bir arkadasım var
blogunu kapattıgının bile farkında degilim, meger bir cok olaylar olmus da kapatmıs.. o gerci pek bu duruma bozuldugunu belli etmedi ama sanırım o da bozulmusturç

bu arada favorilere habire yeni bloglar ekliyorum zaman bulur da girereim umuduyla...ne fena.. ne yazık ki bulamıyorum zaman.
ben hayatımı nasıl bu hale getirdim bilmiyorum ama cok deger verdigim bir iki pprjeye bile bu yuzden katılamadım.
ornegin trabzonlualar bir kitap cıkaracaklardı iletisimden,
benden de yazı istediler
verilen sure icinde yetisemedim,
ne yazıkkki kustuler bana :(
sen küsme olur mu?

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Çok yaratıcı olmuş, tariflerinde farklılık yaratanlara bayılıyorum!

Gönül dedi ki...

harika olmuşşşşş irmik tatlın ..havuçlusunu denemiştim ama böylesini görmemiştim..deneriz artıkım....ellerine sağlık arkadaşım..sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Elvan;
Ben yaratıcı olduğumu kabul etmiyorum, sadece araştırmacıyım:) Güzel şeyler keşfeden komşularımı gezip, yeni yeni fikirler ediniyorum. Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim ama. Sevgiler canım.

Laamaaa;
Daha ben yeni başladım puan toplamaya, nasıl sabredicem o kadar:(( Bu arada eğer sen ipucu vermeseydin tek bilen ben olacaktım soruyu diye düşünüyorum:) Extra puan isterim he:)) Öperim çok.

Neslihancım;
Çok teşekkür ederim canım, sevgiler.

Sevgili Yeşim;
Beğenmene çok sevindim, teşekkürler ve sevgiler canım.

Sevgili Semra;
Kesinlikle haklısın, yapması en kolay tatlıdır herhalde sütlü irmik tatlısı. Beğenmene çok sevindim, sevgiler.

Sevgili Nihan;
Çok teşekkür ederim canım.

Sevgili Ebru;
Bu vesile bende senin blogunu tanımış oldum, ne iyi oldu. Sen ilk ve büyük adımı attın, umarım çorbada benimde tuzum olur. Sevgiler.

Aybikeciğim;
Canım, beğendiğine çok sevindim, bende iyi hafta sonları diliyorum, öpüyorum seni.

Sevgili Binnur;
Sen şimdi yoğunluktan gelip okuyamazsın burdaki yanıtımı, ben sana geliyorum yazmaya :)

Sevgili Esra;
Bu sözleri senden duymak çok daha önemli benim için; yaratıcılık ve hüner konusunda ben senin eline su dökemem çünkü. Çok teşekkür ederim canım.

Sevgili eyvahyemekyandiocakbatti:)
Bende havuçlusunu duymadım hiç, nasıl oluyor acaba, blogunda varsa gelip bakayım ilk fırsatta. Sevgiler canım.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ne güzel bir tarif ve sunum olmuş. Hafif tadları sevenler için ideal bir tatlı. Elinize sağlık sevgiyle http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

Ne kadar güzel bir pasta bu böyle, ellerinize saglik!!!

Adsız dedi ki...

ellerinize saglik tatlilara ve tum tariflere bayildim....sizi arakadas listeme eklemek istiyorum umarim kabul edersiniz....hayirli aksamlar sevgiyle kalin...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Aysel;
aynen dediğin gibi hafif ve serin bir yaz tatlısı, üzerindeki çikolatada "hafiflikte bir yere kadar" diyenler için:) Sevgilerimle.

Sevgili Hasret;
Çok teşekkür ederim, sevgiler.

Sevgili Ece;
Ziyaretine çok memnun oldum, izin vermek ne demek çok memnun olurum.
Keşke sende adresini yazsaydın bende seni ziyarete gelirdim:( Her zaman beklerim.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba okadar güzel bi tatliki bayildim hemen denicem. sadece acaba irmik tatlisini bolca yapip 3 e ayirsak birine visne sosu birinede cikolata sosu eklesekte ayni sonucu ve tadi verirmi acaba??

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Olur tabiki neden olmasın.
Çilek sosu yada vişne sosu olur.
Dediğiniz gibi çikolata sosu da olur.
Şimdiden afiyet olsun :)

gülşen dedi ki...

Müge Hanım bu tarifteki vişne suyu hazır paketlerdeki vişne sularından olurmu içinde şeker var ama değilmi ozaman şeker miktarınımı azaltacağız?
sizin kullandığınız kendi sıktığınız dondurucuya attığınız vişne suyumu?
sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gülşen;
Ben bu tarifte buzluktaki vişneleri çözdürürken süzülen vişne suyunu kullandım.
Hazır vişne suyu kullanırsan, belki biraz şekeri azaltman gerekebilir.

Sevgiler.

öznur dedi ki...

Sevgili Müge Hanım,

İrmikli tatlınızı Cumartesi günü iftara gelen misafirlerime yaptım. Herkes çok beğendi.Meyve olarak buzluktan vişne koydum. En üste ise Oya hanımın krema + çikolatasından yaptım. Sizin ve Oya Hanımın ellerine sağlık.Birgün benimde bir blogum olursa kafamda değişik bir versiyonu var. Sizleri Melekler korusun. Sevgiler.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin