17 Aralık 2009

Sade Pirinç Pilavı

Sade Pirinç Pilavı

TEMEL PİLAV TARİFİ :)
Hadi itiraf edin, pirinç pilavı başlığını okuyunca, normalde, sadece fotoğrafa bakıp çıkan, yazıları okumaktan sıkılan :) kişiler bile merak edip yazıyı okumaya karar verdi, değil mi?
Üç yıldır blog yazan, sadece pilav kategorisinde bile, hemen her çeşit pilav bulunan biri, neden çıkıpta sade pirinç pilavı yazsın?
Yanıtı çok basit, Pandispanya Dosyası'nı neden hazırladıysam, bu tarifin veriliş nedeni de o :)
Eşim çok sevdiği için, sade pirinç pilavını çok yaparım.
Misafirlerimize de, genellikle çoğu yemeğin yanına yakıştığı için yaparım.
Sizlerle bir davet sofrası paylaştığımda, eğer sofrada pirinç pilavı var ise; ya Sebzeli Pirinç Pilavı'na yada detaylarını uzun uzun anlattığım için; Dereotlu Mantarlı Pilav'a link veriyordum.
Not olarak ise; yapılışı aynı, sadece şu malzemeyi çıkarın veya ekleyin diyordum.
Yada üşenip hiç link vermiyordum, kafa karışmasın diye :)
Sonuç olarak, ben üç yıl önce, henüz yeni evliyken pilav yapmasını bilmiyordum, öğrendiğim en küçük bilgi bile benim için altın değerinde idi.
Her zaman, bir yerlerde, bir yeni evli olacak öyle değil mi ? :)

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Su Bardağı Su
  • 1/2 (yarım) Limon
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 6 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1/2 (yarım) Çay Kaşığı Şeker
  • 1 Adet (tavuk) Bulyon

Yapılışı

  • Pirinci derin bir kaba koyun, üzerine yarım limonu iri iri doğrayın ve 1 tatlı kaşığı tuzu serpin. Pirinci bir parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin. Yarım saat (suyu ılık olana kadar) bekletin.
  • Pirinci süzün ve musluğun altında, pirinçten akan su, berraklaşıncaya kadar yıkayın.
  • Teflon tencereye, sıvıyağı koyup ısıtın (dikkat edin yanmasın, sadece ısıtın) pirinci ekleyip, kavurmaya başlayın. Sürekli karıştırarak, pirinçlerin uç kısımları şeffaflaşana kadar kavurun.
  • Ayrı bir kapta, 3 su bardağı kaynar suda bulyonu eritin. Pirinci ıslatırken kullandığınız limonların bir kısmını da suyun içine sıkın, şekeri ekleyin.
  • Kavrulan pirince, sulu karışımı ekleyin. Bir iki kez karıştırın.
  • 1 dk. kadar hızlı ateşte, daha sonra ateşi kısarak 8-10 dk. kadar pişirin. Pirinçlerin üzeri göz göz olup, suyunu çekince ocağı kapatın.
  • Kapağın altına kağıt havlu koyarak, 15 dk. kadar demlenmesini sağlayın.

NOTLAR;

  1. Pilavın ideal ölçüsü genellikle bire bir buçuktur. Yani pirinci hangi kap ile ölçüyorsanız (su bardağı, çay fincanı, kase vs.) suyuda aynı kap ile eklerseniz, pilavı tutturmada bir sorun yaşamazsınız.
  2. Pilavda tereyağ kokusunu seviyorsanız, her zaman sonradan eklemenizi öneririm. Yani pilavı yukarıda anlattığım gibi sıvıyağ ile yapın, ocağı kapatıp, dinlemeye bırakacağınız sırada bir yada iki yemek kaşığı kadar tereyağını minik minik parçalar halinde üzerine serpin ve o şekilde dinlendirin. Kavururken tamamen tereyağ ile, yapsanız bile, sonradan eklediğiniz kadar yoğun bir aroma vermiyor.
  3. Pilavda bulyon tadını çok sevdiğim için bazen iki tane ekliyorum, bir tane eklediğimde, çok az daha tuz ekliyorum ama iki tane bulyon eklerseniz sakın tuz eklemeyin.
  4. Pilavın suyuna, tavuk suyu ekleyecekseniz, aynı oranda suyu eksiltin ve hatta kavururkenki yağ miktarınıda biraz azaltın.
  5. Pirinci ıslatırken eklediğimiz limon, ve pişirirken eklediğimiz limon suyu ve şeker pilavın beyaz ve parlak olmasını sağlıyor. (tadında herhangi bir fark yaratmıyor)
  6. Pilavı aynı aşamaları kullanarak yapıp, ateşi kısma aşamasında 3-4 yemek kaşığı konserve mısır eklerseniz; MISIRLI PİLAV olur.
  7. Pilav pişip, ocağı kapattığınızda 2 yemek kaşığı kadar kıyılmış dereotu eklerseniz, MISIRLI DEREOTLU PİLAV olur.

31 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik canim...
Nefis görünüyor...

Sade pilav her zaman 1 numaradir...


Sevgiler

Unknown dedi ki...

evcek hergün olsa hergün bıkmadan yeriz diyebileceğimiz yegane birtanecik pilavımız :)

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerinize sağlık müge hanım. anlatımınıza hayranım .bir insan bir yemeği ancak bu kadar güzel anlatabilir.bende anlatım sıfır bir tarif sorsalar ben hemen uygulamaya geçiyorum anlatamıyorum:))))))))))))))))))))

Sevil Şahin dedi ki...

Müge yarama parmak bastın
yahu ben bu pilavı çok seviyorum hergun olsa yerim..:))
evet çogumuz yeni evlendiğimizde pilav başta olmak üzere çogu yemeği bilmiyorduk zamanla annelerimizin bilgileri sayesinde bizlerde birer usta oluyoruz..
ellerine saglık tatlım tane tane olmuş
sevgiler

İnci Yemek dedi ki...

Merhabalar sizin yazılarınızı sıkılmadan günler boyunca bile okuyabilirim:)ilk defa yazıyorum size ama çok sıkı takipcilerinizden biriyim:)
bana göre mükemmel bir blog sevdiğim ilgi alanıma giren her şey bu blog da mevcut.
pilavı çok severim sofrada olmazsa sanki doymuyorum:)çok güzel anlatmış ve hazırlamışsınız
herzaman olduğu gibi ellerinize sağlık.
sıcacık sevgiler.hicri yılınız kutlu olsun..

Unknown dedi ki...

çok iştah açıcı görünüyor annem pilavı yapan kadın demlenmiş bir kadın olmuştur der yani kadının demi yaptığı pilavdan belli olurmuş
ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik pilav nefis görünüyor sekeri ic katmamistim deneyecegim sevgiler

Asuman la dedi ki...

bayılırım pilava taze pişmiş miss gibi pilav vazgeçilmez ,dayanılmaz,hatta paylaşılmaz olur benim için :) çok net ve detaylı yazmışsın ellerine sağlık..sevgilerr

kirazzade dedi ki...

Yemek bloglarını sürekli takip eden biri olarak "Envai çeşit yemekler yapıyorlar ama hiç ana yemekleri öğretmiyorlar yaa" diyordum. Yani mesela sade pirinç pilavı,sade makarna,omlet,menemen:)) Bunları bile bilmeyenler var ayol:) En temelden başlayarak yemek dersleri verseniz yemek blogcuları:) Bence süper olur.

Adsız dedi ki...

Evlenmeden önce rahmetli babamdan ögrendim ben mutfakta ne yapilabilirse herseyi.. ne zaman bamya ve pilavi tam pisirmeyi ögrenirsen o zaman hiltona bile asci olursun derdi bana. evlendigimde 18 yasindaydim ama her gelen pilavlarimi nasil yaptigimi sorardi:) bana ise en kolay seydi.. kavurarak yapmiyorum ben haslama yapiyorum sizden minik bir iki fark ile, ben limonu bekleme suyuna degilde kaynama suyuna eklerim sekerle birlikte parlak ve beyaz yapsin diye.. tereyagini minik minik kesmem, eritirim hafifce altini kapadiktan sonra dökerim üstüne..birde baldo pirinci hic bir seye degismem pilavda.. Ellerinize saglik cok harika oldugu belli resimden de, emekle hazirlanmis :) Saadet

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık gerçekten çok nefis bi görüntüsü var pilavınızın. Ben de yeni evliyim(35 günlük)annemde aynen sizin gibi yapar pilavı. sadece limonu bekleme suyuna katmaz. Ben bi de sizin gibi deneyeceğim. Siteniz gerçekten çok güzel.Benim gibi yeni evlenmiş birisi için tarifleriniz gayet açık anlatımınız yalın. Nur...

Adsız dedi ki...

LÜtfen bi kerecikte olsa peçete halkalarının yapılışını gösterebilir misiniz. Nur...

pembecikolata dedi ki...

Başlığı görünce, heyecanlandım hemen acaba bu defa nasıl bir fotoğraf die, her zamanki gibi harikaaaaa...İtiraf etmeliyim tariflerden çok fotoğrafları dört gözle bekliyorum:):):)Pilavın dile geldiği an!!!

GIA dedi ki...

Ben de hep vermek istedim pilav tarifi. Ama pilav zevki de aslında öyle göreceli ki. Klasik tel tel dökülen pilav tanımı vardır. Ama mesela ben çok da tel tel dökülmesin isterim. Senin tarifinde 1-1.5 oranı var, seninki tam bana göre olmuştur; ne lapa, ne tel tel, hafif nemli diye tabir ettiğim:) Tariflerimiz neredeyse birebir aynı, pişirme biçimlerimiz de. Ben de önce kavururum biraz.
Yaptıklarınızı ve sofra sunumlarınızı çok beğendiğimi belirtmek istiyorum. Hatta, minik bardaklar-kaseler içinde sunduğunuz tatlılar (mesela aşure) çok hoşuma gitti. O tarz bardaklara baktım, ama tam istediğim gibi bulamadım.
Genel anlamda ellerinize sağlık, çok zevklisiniz:)

HUYSUZBALIK dedi ki...

Benim de ilk öğrendiğim tariftir pilav. Rahmetli babam öğretmişti hatta. Ama limon ve şekeri ilk kez duyuyorum bir dahakine deneyeceğim teşekkürler tarif için. Bazen en basit tarifi bile arıyor insan. Sevgiler...

Şehnaz dedi ki...

ellerine sağlık canım...görüntü süper....

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım mümkün olduğunca yazıları mutlaka okurum...

Sonuçta arada bir yazı vardır ellerine sağlık deyip çıkmak komik oluyor:)))

öğrendiğim yemekelerin İlki olmasada ilklaerin arasındadır pilav:)
Foto süper gözüküyor canım...
Ellerine sağlık

betül dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ben de pilavı hem yapmasını hem de yemesini seven biri olarak çok beğendim tarifinizi sizden ricam ne marka pirinç kullanıyorsunuz öğrenebilirmiyim çünkü hakikaten pirinç çok etkiliyor sizinki çok tane tane ve uzun olmuş pirinçler ..teşekkürler

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım ben pilavı pişirirken daha parlak-beyaz olması için içine birkaç damla limonsuyu koyardım. Amabu yöntemi ilk deda duydum. Özellikle şekeri. Çok merak ettim. Resime bakılırsa şahane oluyor.
Mutlaka deneyeceğim.
Ellerine sağlık canım
sevgiler

Eya dedi ki...

Canim Mügecigim...gercekten bir okudum bir okudum ki...inanki sanki ilk kez pilav tarifi okur gibi okudum ve limon ayrintisini kulagima küpe yaptim. Pazara misafirlerime senin usulde pisirecegim pilavimi. Bakalim senin kadar basarili olabilecekmiyim...bu basit ama cok gerekli zarif icin cok tesekkürler, ellerin dert görmesin

zehra

Özlem dedi ki...

Pilavsız bir menu düşünemiyorum, herkes nasıl ekmek yerse ben de pilav, iyi ki var...

sevgiler

BosandaSemeriniY dedi ki...

Ister inanin, ister inanmayin, basligi okudugumda " bunu bilmeyen var midir" dedim. Sonra da, bi bakiyim bakalim dedim, okudum tum yazinizi:)
Gercektem sasirdim. Meger ben yillardir "pilav" degil, baska birsey yapiyormusum:)
Limon suyu fikri nerden cikti?Sebebi bardir mutlaka, soylerseniz cok sevinirim.

Sevgiler

alkım dedi ki...

merhaba sanırım yorumum size ulaşmamış ben peçetelerle ilgili birşeyler sormak istedim eminönünde sizin peçete halkaları kadar kalınını bulamadım bende iki tanesini üstüste koyarak yaptım!birde yapıştırmak için ne kullandığınızı öğrenirsem sevinirim kolaylıklar sevgiler alkım elmaninkabugu.blogspot.com

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Alkım;
Yorumun ulaştı, Arpa Şehriyeli Pilav'a yazmışsın bende yanıtımı oraya yazmıştım :)

Ben uhu kullanıyorum, hem kurdeleyi yapıştırmak hemde boncukları kurdeleye yapıştırmak için.
Birde öyle dene istersen.

Sevgilerimle...

demiştim :)

Adsız dedi ki...

sevgili müge

bu gün bir degisiklik yapip pilavi senin tarifine göre yapmaya karar verdim. aslinda her zamanki yaptigim pilavdan farkli olacagini düsünmedim hic.

tarifi harfiyen uyguladim (sadece 3 kasik sivi yag kullandim) ve pilavin beyazligina ve tadina bayildim! kesinlikle mübalag etmiyorum, 6 senelik evliyim inan esimde bende bu kadar güzel pilav yaptigimi hatirlamiyoruz!

tarif icin mütesekkiriz sana!

sevgiyle, meryemce

Adsız dedi ki...

ben yemek yapmaya yeni başladım.birkaç tarifi denedikten sonra siteniz vazgeçilmez oldu.şimdi pilav yapmaya çalışacağım:)sonuçtan daha başlamadan ümitliyim.çok teşekkür ederim!

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge Hanım,

sitenizi sürekli takip ediyorum.
Pirinc Pilavını hic tutturamazdım sizden öğrendikten sonra harika pilavlar yapar oldum. Çok samimi ve icten buluyorum sizi.
Sevygiyle kalın

Hülya Apaydın

yemek tarifleri dedi ki...

çok güzel bir tarif elinize saglık

Umay dedi ki...

Merhaba,
Yeni evliyim.Yemek yapmayı biliyorum ama insan evlenince daha bir özenli yapmak istiyormuş.Tarifleriniz bir harika..Çooookkk teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Umay

Adsız dedi ki...

Çok teşekürler, denedim çok güzel oldu:)

tolga dedi ki...

Böyle bir sayfa yaptığınız için çok teşekkürler Müge Hanım, eşim çalışma hayatına başladığı için yemek işi problem olmaya başladı hep dışarıdan yemekte olmuyor diyerek teknolojinin yardımıyla interneten yemek tariflerine göz gezdiriyordum, okuduğum sayfalarda iş gözümde büyüdü tam vaz geçecekken sizin sayfayada bi bakayım dedim, tam aradığım bir site dedim, anlatış tarzınız çok sade ve okuyan benim gibi tecrübesiz insanları korkutmuyor, sayenizde bende birşeyler yapmaya başladım, Allah Razı Olsun !!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin