09 Ekim 2008

Fındıklı Un Kurabiyesi

Fındıklı Un Kurabiyesi

MARKA TERCİHİ OLAN KURABİYE:)
Aslında bu kurabiye için "Un ölçüsü olan kurabiye :)" diye bir başlık yazacaktım ama bu cümlenin telif hakkı sevgili Papatya'ya ait olduğu için vazgeçtim :)
Bu cümle ile de, yorum yazmak konusunda ne kadar zayıf olsamda, blog dostlarımı ziyaret etmek ve dikkatlice okumak konusunda ne kadar hassas olduğumu da belirtmek istedim :)
Kurabiyenin tarifi; annemin tarif defterinden, annem kolay kolay bir şeyi methetmez ve önermez.
Zaten onun önerdiği ve benim yapıp yayınladığım; Havuçlu Kek bu güne kadar blogun en çok tıklanan tarifi; Susamlı Kurabiye ile Tuzlu Mahlepli Kurabiye de siparişlerimin en çok istek alanı olmuştur. Tarifleri garantilidir yani :)
Üstelik kitaplara, dergilere de çok itibar etmez annem, illa bir yerde tadına bakacak, sonra kendisi deneyip ölçülerden tam emin olacak, işte o zaman bana "bak bunu blogunda yayınla, harika bir şey" der :) Bu tarifi de bir akraba gününde tatmış ve çok beğenmiş, bende denedim ve memnun kaldım. Her ne kadar ben nişastalı ve yerken unları biraz boğaza yapışan un kurabiyesi sevsemde bu tarif de ona yakın oldu.
Kurabiye'nin en önemli özelliği, yumuşak kutu margarin ile yapılması, zaten annemin defterindeki ismi "Becel'li Kurabiye" :) "Sakın başka bir marka ile yapma, mutlaka becel olacak" dedi. Bende sırf bu kurabiye için becel aldım :)
Kurabiyeyi orjinal tarife bağlı kalarak, fındıklı yaptım, ama bir dahaki sefere antep fıstığı ile deneyeceğim, eminim Selanik kurabiyesi kıvamında şahane bir lezzet olacak.

Malzemeler
  • 1 Kutu (250 gr.) Becel Margarin
  • 3 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Pudra Şekeri
  • 1 Su Bardağı (irice kırılmış) Fındık
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri (üzeri için)

Yapılışı

  • Öncelikle fındıkları fırında yada teflon tavada 5-10 dk. kavurun ve soğumaya bırakın. (Eğer beyaz iç fındık değilde, üzerinde ince kahverengi kabuğu olan fındık kullanıyorsanız, soğuyunca süzgeç üzerinde iyice karıştırarak ince kabuklarının dökülmesini sağlayın)
  • Margarin zaten yumuşak olduğu için, eritmeye yada oda sıcaklığına gelmesini beklemenize gerek yok, pudra şekeri, yağ ve fındıkları karıştırın ve unu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek yoğurun. Unu yavaş yavaş ekleyin ama 3 su bardağı ile tam kıvamında ve yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
  • Hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizde yuvarlayın, üzerine hafifçe bastırıp, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
  • 160 derecede önceden ısıtılmış fırında, 20 dk. üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirin.
  • Fırından çıkarıp, biraz ılınınca üzerine çay süzgeci ile pudra şekeri serpin.

NOTLAR;

  • Kurabiye'nin pişip pişmediğini anlamak için altına bakabilirsiniz, hafifçe pembeleşmiş ise olmuş demektir. 20 dk.dan fazla bırakmamaya özen gösterin, hemen sertleşiyorlar.
  • Bu kurabiye hamuru ile fındık büyüklüğünde kurabiyeler yapabilirsiniz, bu fikri Ayşem'den almıştım ve inanın normal kurabiyeye göre daha çok ilgi çekiyor:)

Benzer Tarifler;

& Annemin Un Kurabiyesi

& Nişastalı Mantar Kurabiye

& Nişastalı Cevizli Çıkın

27 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba az önce baktığımda bu tarif yoktu şimdi çıkmış fırından sıcak sıcak kokusu geldi sanki burnuma çok mutlu oldum. Naçizhane bir tavsiye fındıkları fırında kavurup biraz soğuyunca iki elinin arasında oğuşturursan kabıkları kolayca çıkar ben Giresunluyumda :) sevgilerimle Emine

Adsız dedi ki...

Evet evet fırından yeni çıkmış bence de..

5 çayı için iyi gider valla..Emeklerine sağlık canım..

Adsız dedi ki...

ellerine saglık mügecim harika gözüküyorlar akşama çayın yanına yapayım bari öpüyorum seni

HADİYE dedi ki...

Merhaba Müge,

Un kurabiyesini çok severim.Ama şimdiye kadar pastanelerdekinin tadını yakalayamadım yaptıklarımda.
İlk fırsatta senin tarifini deneyeceğim umarım senin kadar başarılı olabilirim.
Ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

Merhaba,
Bende bu akşam un kurabiyesi yapacaktım tarifimiz benziyor yarın büyük bir ihtimalle yayınlayacağım tarif çaldığımı düşünmeyin lütfen.
sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

mügecim süpersin, hızır gibi yetiştin. malzemem tamsa bu akşam yeriz bizde ;)

egeli dedi ki...

MÜGECİM,HARİKA OLMUŞ ,ELLERİNE SAĞLIK CANIM...SEVGİLER.

antepası dedi ki...

Canım kurabiyeler nefis görünüyor.Eline sağlık.

Adsız dedi ki...

kurabiyeler yapıldı, fırına atıldı, bu mail da mutfaktan yazıldı :))

Eya dedi ki...

Mügeciğim...bende tam yarın arkadaşıma götürmek üzere un kurabiyesi tarifi ararken imdadıma yetiştin.Sen tavsiye edersen mutlaka denek lazım,ellerine sağlık.Sevgiler

zehra

Unknown dedi ki...

Hakikaten adınız kadar hünerlisiniz.Ellerinize sağlık

Selcen Şenocak dedi ki...

Hızına yetişmek mümkün değil maşallah canım süpersin kurabiyelerde nefis görünüyor ellerine sağlık.

Yemekbahane dedi ki...

Şekerim,

Anneler ne diyorsa doğrudur. Becelse becel alacaksın :) Sonuç muhteşem gözüküyor?

Selamlar ve sevgiler

Ellerine sağlık

Müge

LaMa dedi ki...

cicim, sen artik pandispanya dunyasinin muhim isimlerindensin, dolayisiyla bir sorum olacak:) dikdortgen bi borcam tepside hagi olculeri kullaniriz acaba? kestane kebap, acele olmasa da cevap :)

Müge Hüner dedi ki...

Lama Şekerim;
Öncelikle kocaman bir estafurullah ve nacizane yanıt :)
Eğer borcam tepsi den kastın, ortalama 20x30 cm. civarlarında bir kap ise, 24 cm.lik ölçüler senin için uygundur ama 2 ye ayırabilirsin.
Yok ben 3 e ayıracağım, kocaman bir pasta istiyorum dersen, borcamın kenarlarıda yeterince yüksek ise (taşarsa sorumluluk kabul etmem:) ölçüleri iki katına çıkartmalısın. (8 yumurtalı yani) Bu şekilde yaparken kabartma tozu ve vanilyayıda istersen 2şer istersen 1er paket kullanabilirsin.
yumurtaları çok iyi çırptığımız için gayet güzel kabarıyor pandispanya.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Mesaj alınmıştır:))))

Halenze dedi ki...

mügecim valla sitene girdim ama hiç bişeye bakmadan direk uyoruma bastım çünkü diyetteyim baktıkca canım çekiyo. nolur bana destek olun sitelerinize sebze haşlayıp koyun:) canım o çatal almanyadan gelme nerden baksan 40 yıllık. annemden kalma:) bende hurma ve zeytin yensin diye koydum onu:) seni geçmişe götürdüğüme çok sevindim:)çatalalrıma artık daha bi özen göstercem, koruycam ve kollıycam:)) çok öptüm hayatım.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Müge'ciğim,

Belki farkındasındır, üç gündür bu kurabiye tarifi için google'da ve blogcu arkadaşlarda gezinip duruyorum. Makaronlardan sonra ikinci bir takıntım bu kurabiyeler oldu galiba.
İnternetten ve annenin tarifinden de faydalanarak kendime göre bir tarif oluşturup bu gün yaptım. (Yayınlayıp yayınlamamakta kararsızım)Lezzet olarak çok güzel ama aynı doku ve sertlikte olmadılar. Şimdi hangi blogda olduğunu hatırlayamadığım ve tekrar aradığımda bulamadığım bir tarifte; tereyağı eritilip yağın suyu alınıp da yapılıyordu. Ama daha sonra tekrar bakarım diye not etmemiştim. Bir tek o tarif çok farklı gelmişti bana. Senin de bu kurabiyenin orijinalini yapma çabalarının devam ettiğini bildiğimden belki faydası olur diye düşündüm.
Kurabiyelerinin hepsinin çok lezzetli olduğunu biliyorum. Ancak senin de dediğin gibi ordan gelenlerin tat ve dokusunu yakalamak amaç.
Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık.

Görüşmek üzere der sevgilerimi yollarım.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

anneciğine katılıyorum..
kitap-dergi maalesef lezzet anlamına gelmiyor.
sadece sunum ve görüntüye yardımcı bence.
kurabiyeni çok sevdim sevgili müge..
not alacağım birazdan.
elinize sağlık sevgiler.
NunU

Adsız dedi ki...

mügecim merhaba bir şey ögrenmek iatiyorum kaz dolmasını aynı hindi dolması malzemelerinle yapsam olurmu cevap verirsen sevinirim öpyüm canım

SÜRPRİZ MUTFAK dedi ki...

İnanılmaz lezzetli gözüküyorlar. Aslında benimde hoşlanmadığım kurabiye çeşitidir ama görünce gayet hoşlandım :D Fıstıklı halini mutlaka denemek istiyorum. Ellerinize sağlık.

TuruncuTatlar dedi ki...

MÜGECİM YİNE DÖKTÜRMÜŞSÜN ELLERİNE SAĞLIK.NE ZAMANDIR BANA UĞRAMIYORSUN ÇAY İÇMEYE BEKLİYORUM HER ZAMAN:) SEVGİLERİMLE..

Adsız dedi ki...

merhaba,

blogunuzu tarif ararken buldum.çok çok hoşuma gitti.yemeklerden ziyade renkli ve değişik şekillerdeki tabaklarınız, sofra düzeniniz ve mükemmel balkon manzarınız dikkatimi çekti.bende yeni bir blog sahibi olarak sizi favori listeme ekliyeceğim.hoşçakalın....

Müge Hüner dedi ki...

Işıl Ablacığım;
Bahsettiğin tarifte annemin un kurabiyesi:) margarin ile yaptığı zaman kaynatıp suyunu buharlaştırır. Blogda da yazıyor benim.
Ben hafta sonu fırsat bulamadım, aslında kafamda bir iki deneme fikri var, en kısa zamanda deneyeceğim inşallah. Birimiz bulalım artık şu formülü :)) Ben pandispanya dosyası gibi, birde un kurabiyesi dosyası hazırlayacağım bu gidişle :))
Sevgilerimle.

Handan şekerim;
Hiiiç bir fikrim yok, sende çok zor sorular soruyorsun yahu :))
Öperim.

Adsız dedi ki...

dün yaptım aynı hindi dolması gibi çok güzel oldu tatlım ilgin için teşekkür ederim ama irmik helvası bekliyorum öpüyorum seni

Adsız dedi ki...

ya tariflerin hepsi cok guzel ellerinize saglik hangisinden yapacagini sasiyor her gordugum tariften canim cekiyor:))

gülşah dedi ki...

Müge Hanımcım dün gece kurabiyeyi denedim,ölçüler,pişirmesi süresi erşey tam yerinde,ağızda dağılan yumuşacık lezzetli bir kurabiye çok beğendim,tam ölçüden 30 tane çıkardım,tarif için teşekküler:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin