15 Mayıs 2007

Kilis Tava

Kilis Tava

TEPSİ KÖFTESİ SEVENLER İÇİN...
Kilis mutfağından lezzetlere devam... Bu hafta sizlerle üç tane daha Kilis yemeği paylaşacağım. Sırasıyla Kilis Tava,
Sarımsak Aşı ve Bastırma.
Ailenin Hünerli bayanları sağ olsun beni kırmayıp blog için bütün marifetlerini sergiliyorlar, biraz işin kolayına kaçıyor gibi görünebilirim ama inanın değil :) çünkü blog yapma fikrim, zaten ailenin birbirinden hünerli bayanlarının tariflerini sizlerle paylaşmak için oluşmuştu.
Kilis Tava, memleketi Kilis'te evde hazırlanıp, fırınlara verilerek pişirtilen bir yemek...
İstanbul'da ne kadar özenle hazırlanırsa hazırlansın, Kilis'te yapılanın yerini tutmadığını söylüyorlar. Buda benden size bir dip not.

Malzemeler

  • 500 Gr. (Orta Yağlı) Kıyma

  • 1 Adet (iri) Kuru Soğan

  • 3 Adet Yeşil veya 2 Adet Kırmızı Biber

  • 2 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber

  • 1/2 Çay Kaşığı Karabiber

  • 1 Çay Kaşığı Tuz

  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ

  • 1 Adet (minik) Kuru Soğan, 1 Adet (minik) Domates ve 2-3 Adet Sivri Biber (üzeri için)

Yapılışı

  • Soğanı ve biberleri rondoda iyice çekin. Elinizle iyice sıkarak suyunu süzün.

  • Soğan biber karışımı, kıyma, zeytinyağ, tuz, karabiber ve toz biberi birlikte iyice yoğurun.

  • Karışımı, fırın tepsisine bir parmak kalınlığında bastırarak yayın.

  • Üzerine; irice doğranmış domates, sivri biber ve halka şeklinde doğranmış soğan serpin.

  • Önceden ısınmış fırında, 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

selam,siteniz çok hoş.şu an bu yemeği yapıyorum :) yalnız bir sorum olacak,yağ koymuyor muyuz bu tarife ?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Özlem;
Beğenilerin için çok teşekkür ederim.

Kilis Tava'da kullanılan kıyma orta yağlı (köftelik kıyma) olduğu için, yağ eklemiyoruz. Serdiğimiz tepsiyede yağ sürmüyoruz, kıymanın içindeki yağ yeterli geliyor.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

mügecim dün kilis tava yaptım harika oldu öpüyorum seni

Adsız dedi ki...

MERHABALAR MERYEM HANIM SİTENİZİ YENİ KEŞFETTİM GERÇEKTEN HARİKA TARİFLER VAR. BEN İZMİRLİYİM VE GAZİANTEPE GELİN GELDİM İZMİRLE ANTEP MUTFAĞI ÇOK FARKLI BİZ SEBZECİYİZ ONLAR ETCİ.. NEYSE BEN ÇALIŞIYORUM AKŞAM EVE GİTTİĞİMDE 18.30 OLUYOR ANLAYACAĞINIZ SÜREKLİ KOŞTURARAK YEMEK YAPIYORUM HELE BİDE BİLMEYİNCE ÇOK DAHA ZOR, EŞİM KİLİS TAVASI İSTEMİŞTİ EN KISA ZAMANDA YAPIP NASIL OLDUĞUNU SİZE BİLDİRİRİM..KENDİNİZE VE ELLERİNİZE İYİ BAKIN HOŞÇAKALIN

Adsız dedi ki...

Bu aksam bu yemeğin internette 250 gr kıyma ve 6 domates ile anlatılan bir tarifi daha var arap tavası diye geçiyor, onu yaptım. Kıymayı kavurup sonra domates eklenip tepsiye yayılıyor. Kimseye tavsiye etmiyorum, domates o kadar fazla geldi ki köfte su içinde menemen malzemesi gibi birşey oldu, kıyma da bütünleşmedi, önden kavurmamak gerekiyor, tarifi veren daha önce hiç denememiş olmalı ya da köfteye ekmek banarak yemeyi seviyor olmalı, o zaman da salçalı izmir köftesi yapsın. Özetle fiyasko oldu, bir dahaki sefere de bu sayfadakini deneyeceğim bu daha iyi olacak gibime geliyor..Selamlar. Taner

Unknown dedi ki...

ben bir kilisli olarak bu yemeğin hastasıyım. kesinlikle denemelisiniz:)

Adsız dedi ki...

OĞLUM ŞU AN KİLİS TE ASKER,KISA DÖNEM,İLK KONUŞTUĞUMUZDA KİLİS TAVA YEDİM DEDİ,ÇOK BEĞENMİŞ,ASKERDEN DÖNÜŞTE ONA YAPMAYA ÇALIŞACAĞIM.SELAMLAR.AYŞE.

Adsız dedi ki...

benimki çok sulu oldu neden acaba :S

Narsistanbul dedi ki...

merhaba, ben de mersinliyim, kilis tava bana çok yakın geldi, yapacağım ama şunu merak ettim, hiç su eklemeden mi pişiriyoruz? kurumaz mı? bir de soğanları falan üstüne sonradan koymak gerekmez mi? çünkü yanıyorlar?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Narsistanbul;
Kilis Tava'ya su eklemiyoruz. Kıyma orta yağlı olduğu ve biraz da yağ eklediğimiz için kurumuyor.
Soğanları da üstüne çiğken koyuyoruz, yanmıyor aksine karamelize olarak ekstra lezzet veriyorlar.

Şimdiden afiyet olsun :)

Sevgiler...

ilhan dedi ki...

Müge hanım sevgiler.
Kilis'li değilim ama bu tarifte sarımsağın mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum. Ellerinize sağlık.

CEMİLE ÖZKAN dedi ki...

Yemeği hazırladım akşam fırına vereceğim güzel olacağına eminim sizden denediğim her tarif cok guzel oldu ellerinize sağlık :))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin