07 Ekim 2011

Ispanaklı Kol Böreği

Ispanaklı Börek

ÇARPI İKİ ANNE LEZZETİ :)
Öncelikle -bu arada neredeyse tüm yazılarıma ve gönderdiğim maillere “öncelikle” diye başladığımı fark ettim az önce, günlük hayatımda en fazla kullandığım kelime bu sanırım :)- evet ne diyorduk, öncelikle bir önceki yazıya gönderdiğiniz şahane yorumlar, hayırlı olsun dilekleri, beğenileriniz ve hatta güzel dualarınız için çok kocaman bir teşekkür etmek istiyorum…
Beni bu şekilde doğru anladığınız, içtenlikle paylaşımlarımı kabul ettiğiniz için, sağ olun var olun :)

Ispanaklı börek tarifini hiç geciktirmeden paylaşmak istedim. Hatta özellikle bugüne yetiştirmek istedim ki, hafta sonu denemek isteyenler olabilir. :)
Bu börek anneannemin spesiyali, tadı muhteşem ötesi. Hani bazı güzel lezzetleri tarif etmek için, anne eli değmiş gibi, anne lezzeti deriz ya işte bu börek; başlıkta da dediğim gibi çarpı iki anne lezzeti; anneanne lezzeti. :)
Anneannem her Türkiye’ye gelişinde ondan ilk istediğimiz şey bu börek olur. Misafir gelecekse ya da annem bir yere gidecekse…
Geçen haftalarda bir bebek mevlidine giderken götürmüşler mesela, ev sahibi hala annemin peşinde koşuyormuş tarif diye. :)
Eğer internetten anlayıp, benim blogumun tam olarak nasıl bir şey olduğunu bilseydi, muhtemelen bana da vermezdi tarifi.
Ama ben hala onun mutfakla çok ilgisi olmayan minik torunuyum ya, “nasıla yapmaz bu tembel kız, ya da en fazla bir kere dener sonra unutur” diye düşünmüş olabilir.
Ama yanıldın anneanne ben artık tam bir mutfak kuşuyum. :)

Bugüne kadar pek çok kez ıspanaklı, pazılı börek yaptım ama hep kavurarak. Bu börekte ıspanaklar ve soğan diğer malzemeler ile birlikte çiğden konuyor.
Ispanak suyu sıkılırken biraz vitaminini kaybediyor ama idare edeceğiz artık hep çok sağlıklı şeyler yiyeceğiz diye bir şey yok…
Üstelik anneannem eskiden ıspanakları tuzla ovarak yumuşatır, sonra sudan geçirerek öyle sıkarmış! Annemin; “bu kadarda öldürme ıspanağı” isteğini kırmayıp şimdi sadece iyice suyunu sıkıyor.
Peynir olarak biz orta yağlı Ezine peyniri kullandık. Peynir içinde eridi ve lezzetine lezzet kattı. Eğer daha ekonomik olsun ve içinde peynirlerde görünsün isterseniz; lor peyniri kullanabilirsiniz.
Soğan ile arası olmayan bir misafir grubuna yapıldığı için soğanı az tuttuk ama ne kadar soğan o kadar lezzet diyorum. :)
Normalde börekler akşam yapılıp, buzdolabında bir gece bekleyince ve ertesi gün pişirince tadı daha muhteşem olur ama anneanneme göre ıspanaklı börekte bu mümkün değil, o yüzden bizde akşam pişirip, ertesi gün fırında ısıtarak servis ettik.
Kendim o şekilde denersem bu yazının altına not olarak düşerim ilerde…
Böreği piştikten sonra üç dört gün buzdolabında saklayabilir, canınız çektikçe yiyeceğiniz kadar parçayı teflon tavada ısıtabilirsiniz. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor, tecrübe ile sabittir. :)
Son olarak kol böreği şeklinde yapmanız şart değil elbette, aynı harcı kullanarak istediğiniz sevdiğiniz börek şeklinde sarabilirsiniz…

Malzemeler
  • 5 Adet Yufka
  • 750 Gr. Ispanak
  • 1 Adet (iri) Kuru soğan
  • ½ Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 4-5 Yemek Kaşığı (ezilmiş) Beyaz Peynir
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
  • 1 Kase Su
  • 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 2 Yemek Kaşığı Yoğurt

Yapılışı
  • Ispanakları; yapraklarını irice, saplarını ince ince doğrayın. Kumu gidinceye kadar bol su ile yıkayın.
  • Son yıkamadan sonra elinizle iyice suyunu sıkarak bir süzgece alın ve yarım saat kadar bekleterek tüm suyunun iyice gittiğinden emin olun.
  • Soğanı minik minik, yemeklik doğrayın. (Robotta çekerseniz de suyunu iyice süzün)
  • Ispanağa, doğranmış soğan, sıvı yağ, peynir, tuz, karabiber ve toz biberi ekleyin. İyice karıştırın.
  • Bir kase suya, 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip karıştırın.
  • Yufkayı ikiye bölün. Dar ucu size bakacak şekilde tezgaha serin.
  • Bir fırça yardımı ile yufkaya yağlı su sürün.
  • Ispanaklı harçtan 3-4 yemek kaşığı kadar alın ve minik minik parçalar halinde yufkaya serpin.
  • Dar ucundan başlayarak gevşekçe rulo yapın. İlk ruloyu kendi içinde sararak gül böreği gibi şekil verin.
  • Yağlanmış tepsinin ortasına koyun.
  • Diğer ruloları bu yuvarlağın etrafına çok sıkı olmayacak şekilde sarın.
  • Yumurta sarısı ve yoğurdu çırpın, böreğin üzerine sürün.
  • Susam ve çörek otu serpin.
  • 180 derecede önceden ısınmış fırında, 35-40 dk. böreğin üzeri ve altı iyice kızarıncaya kadar pişirin.

35 yorum:

FATMA ÇELİK dedi ki...

Müge hanım

Harika görünüyor elinize sağlık

LeylaK dedi ki...

Merhaba Müge, e ıspanak zamanı geliyor artık değil mi :) çok severim ıspanaklı böreği.ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

Unknown dedi ki...

Ellerine emeklerine saglik canim cok güzel görünüyor .Hayirli cumalar öptüm.

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

elinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar..

füsun dedi ki...

sevgili müge öncelikle anneannenin o mübarek ellerinden öpüyorum zaten ne varsa eskilerde var tadından hiç şüphem olmayan böreğin tarifini aldım hafta sonu muhakkak deneyeceğim ayrıca bir önceki yazında evinden kareleride gördüm çok güzel sağlık ve mutlulukla oturun inşallah izmirden sevgiler ...

essu dedi ki...

ablacım valla aclığımın doruklarındayım şu anda :D cok nefis görünüyor eve gitmeme 1 saat var :(

umutluhayat dedi ki...

bende yapıyorum enfes oluyor bu börek.ellerinize sağlık

nabrut fıdıllıoğlu dedi ki...

PİZZA MAKİNESİNDE PİZZA YAPACAĞIM VE BİR TARİFE İHTİYACIM VAR :) BİR BİSKREM VERSEM TARİFİ VERİR MİSİN?

olsada yesek suzan dedi ki...

bende anneannenizin tarzında yaparım ıspanakları çiğden koyarım ve soğanla muhakkak, blogumda da var tarifim anneannenizin ellerine sağlık,sevgiler....

Gülcan dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK. SEVGİLER. HAYIRLI HAFTA SONLARI.

muhabbetsofrasi dedi ki...

annemde genelde çiğden kullanır ıspanağı, kavurduğuda oluyor tabi :)

elinize sağlık olsun

Asli dedi ki...

Hay Allah ben de bastaki yaziyi okuyunca elde acma farkli bir tarif var sandim, bu herkesin bildigi hazir yufka ile yapilmis borek iste:)) Siz cok yasayin e mi...

pasta köşesi dedi ki...

En sevdiğim börek!Görünce canım bir çektiki sabah sabah sormayın:)
Bende aksine sulu yapıyorum ve yumşacık bayılıyorum.Ellerinize sağlık....

Adsız dedi ki...

Biz de ıspanak böreğini bu şekilde (ıspanağı çiğ olarak) yaparız. Ayrıca üstü haricinde iç malzemesine sizinkilere ilave olarak bir kaç kaşık yoğurt ve 1 yumurta da ekliyoruz. Bir de böyle deneyin derim. Gerçekten nefis bir börek. Anneannenizin ellerine sağlık.

Nigar SARGIN dedi ki...

Nefis görünüyor canım ellerine sağlık;)) Sevgiler

Adsız dedi ki...

müge hanım fındıklı kurabiyenin tarifini de yazar mısınız?

Adsız dedi ki...

Anneanne böreği çok güzel görünüyor,ellerine ve emeğine sağlık.Ispanak tezgahtaki yerini alınca(mevsimsel)bende yapacağım.Güzel tarif paylaşımlarınıza teşekkürler...Melekper Akkuş

canikom dedi ki...

bayılırım ıspanaklı böreğe.ninenizin elleri dert görmesin.2 sorum var,donmuş ıspanak kllanabilir miyiz ve çiğ soğanlar tamamen pişiyor mu acaba.selamlar canım...

Müge Hüner dedi ki...

Canikom;
Soğanlar tamamen pişiyor.
Dondurulmuş ıspanakta kullanılır ama sulanma riskini unutmayın.
Belki malzemeyi süzgeçte bekleterek kullanılabilir.

Sevgilerimle...

hepleziz.com Tülay dedi ki...

Mügecim ıspanaklı böreğe bayılırım şahane görünüyor, hem senin hem anneannenin ellerine sağlık ,yazını okumak da çok keyifliydi, sevgiler...
Tülay

sare dedi ki...

Müge hanım, sevdiklerinizle mutluluk içinde yeni evnizde güle güle oturun.
Ispanaklı börek benim en sevdiğim börek diyebilirim, anneanne eli deyince kimbilir nasıl olmuştur. Ellerinize sağlık, mutlu bir hafta geçirmenizi dilerim.

Adsız dedi ki...

merhaba müge hnm pasta tarifinide verirmisiniz çok güzel görünüyor :)
yuksell

resimli günlük dedi ki...

Bu tarifi görmeden önce yaptığım tek bir ıspanaklı börek vardı,hamuru elde açılan,içi kavrulan ıspanaklı börek.Çok lezzetli oluyor o da ama çok pratik olduğu söylenemez.Tabii hazır yufkayla yapılan bir çok ıspanaklı börek tarifi var ve ben bir kısmını denedim ama hiç birine çok da bayılmadım.Ta ki bu tarife kadar.Şimdi artık ben hep bu böreği yapıyorum.Kaç kez yaptım unuttum bile :)
özlem

Burcu dedi ki...

Müge hanım,bu akşam bu börekten yapacağımda,1/2 su bardağı sıvıyağı nerde kullanıyoruz.Börekleri yağlamak için 1 kase suya 2-3 yemek kaşığı yağ kullanıcaz. Yarım su bardağı yağı nerde kullanıcaz?
Sevgiler.

Müge Hüner dedi ki...

Burcu Hanım;
Yarım su bardağı sıvı yağı ıspanaklı harcın içine ekliyoruz.
Şimdiden afiyet olsun..
Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

Müge hanım ben bu böreği yaptım ve tadı çok güzel oldu,şimdi de eşim bu böreği kahvaltı için yapmamı rica etti,ben yabancı oldugum için ıspanak hakkında fazla bilgiye sahip degilim:) acaba ıspanakları akşamdan doğrayıp dolaba kaldırıp sabah kullansam olurmu??? bilemiyorum,cevabınız için şimdiden teşekkur ediyorum!

yasemin dedi ki...

Müge hanım tarifleriniz çok güzel, yeni evli bir bayan olarak zevkle faydalanıyorum:) size bişey sormak istiyorum böreklerin içine sadece su ve sıvı yağ koymanız dikkatimi çekti,ben süt sıvı yağ yumurta filan koyuyordum acaba sizin ki yumurta kokmaması için mi ve yumuşak oluyor mu sütlü olan harç kadar? çok teşekkürler yeni tariflerinizi bekliyoruz sabırsızlıkla:) yasemin...

Unknown dedi ki...

merhaba böreğinizi az önce denedim şu anda pişiyor ama tuz miktarı bana çok fazla geldi hazırladığım için tadına baktım çok çok tuzluydu biraz daha ıspanak ekledim acaba tuz miktarında bir yanlışlık mı var?

Unknown dedi ki...

tarifi denedim muhtesem oldu yumusacık ve cok hafif mutlaka deneyinnnn

Adsız dedi ki...

harcını pişirmeden koyunca böreğin içinde çiğ kalmıyor mu? tarif çok güzel ama denemeden önce yine de iyice emin olayım dedim teşekkürler:)

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Kesinlikle çiğ kalmıyor, gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun :)

Oğuz dedi ki...

Bu akşam blogunuzdan bu tarifi denemek kısmet oldu, artık ıspanaklı börek yaparken ıspanakları kavurma devri benim için sona erdi :D Bu şekilde çok daha lezzetli oluyormuş meğer.
sizin ve anneannenizin sayesinde çok olumlu geri dönüşler aldım. Bu özel tarifi bizimle paylaşma cömertliğini gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Bugün TDK'den doğrusunu öğrendiğim haliyle : Hoşça kalın :)

Adsız dedi ki...

9 aylık evliyim ve tüm tarifleri blogunuzdan alıyorum hepsi çok güzel oluyor eşim de beni çok marifetli zannediyor:) Bu böreği de yaptım çok lezzetli oldu, teşekkürler tarifler için müge hanım

nilce dedi ki...

denedim ve her misafirime artık bu böreği yapmaya başladım. tarif için çok teşekkürler, ıspanak çiğ olunca güzel lezzet verdi

Adsız dedi ki...

Muge hanimcim, bu borek tarifinizi bugun 3 tepsi yaparak denedim, iliyinca yedik ve bayildik.1 tepsisini soguyunca
dilimliyerek posetleyip dondurucuya attim, ansizin gelen misafirlerim icin.Lezzetli tarifiniz icin tesekkur ederim, sirada
visneli kekiniz var....sevgiler NURAY SEBAT CALISKAN

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin