11 Ekim 2011

Fındıklı Kurabiye

Fındıklı Kurabiye

ANNE KURABİYESİ
Akraba Daveti Sofra’sını sizlerle paylaştığım yazıda çeşitlerin nasıl oluştuğunu detaylı olarak anlatmıştım. Benim listemdeki çeşitleri oyuncaklı ve yenilebilemez :) bulan eşim ve annem kendi zevklerine uygun klasik bir menü hazırlamışlar bende onlara uyum sağlamıştım.
Cumartesi akşamı; herkes arı gibi çalışıp, kendi üzerine düşeni pişirirken bende pastayı ve mereng toplarını hazırlıyordum, o sırada annemin bakışları öyle bir üzerimdeki arkam dönük halde hissediyorum :)
Bakıştaki elektrik aynen şu; “Allahım! ne yapıyor bu kız ne uyduruyor yine” :)
Ertesi sabah merenglere şekil verirken ise dayanamayıp, bombasını patlatıyor; “şu fındıklar bitmeden bir tane de adam gibi yenilebilir, klasik bir kurabiye yapsan, ne iyi olurdu” :)

Annemi kıracak değilim, anında kafamda uyduruyorum malzemeleri. :)
Merenglerden artan yumurta sarıları, un, yağ, şeker ve fındık…
Yoğurması, tepsiye dizmesi; on dakika, pişirmesi; yirmi dakika…
Görüntüsü ve tadı; oldukça tatmin edici…
Tam yoğururken annem; “ ee kabartma tozu koymayacak mısın” dedi. Yoo dedim, kurabiyelerime kabartma tozu ya da vanilya koymayalı asırlar olmuş sanki :)
“Kabartma tozu olmadan kurabiyemi olurmuş canım” dedi. Tamam, anne dedim ekleriz :)
Masadaki çeşitlerin içinde, yapılması için en az zaman ve emek harcanan ama görüntüsü ile masaya şıklık katan bir lezzet çıkıverdi ortaya.

Bekledikçe güzelleşen ve kıtırlaşan, kolay bayatlamayan, mis gibi fındık kokan çok lezzetli bir kurabiye…
Üzeri için ben fındık kullandım siz isterseniz çukurlarına reçel ya da nutella koyabilirsiniz.
Çukur elde etmek için; fırına vermeden önce üzerlerine birer fındık ya da nohut koymalısınız, eğer parmağınızla çukur yaparsanız, içinde kabartma tozu olduğu için yayılıp şeklini kaybediyorlar…
Bir başka süsleme şekli üzerini kıyılmış fındık ile kaplamak. -ki bu annemin favorisidir- Bunun için bir kasede yumurta akını hafifçe çırpın, hamur toplarını önce yumurta akına sonra iri kırılmış fındığa batırın ve tepsiye dizin. Bu şekilde de çok şık ve lezzetli oluyor.

Malzemeler
  • 250 Gr. (1 Kase) Yumuşak Margarin (zeytinyağlı becel kullandım)
  • 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
  • 2 Yumurta Sarısı
  • 1,5 Su Bardağı (bütün) Fındık
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın
  • 1 Tutam Tuz
  • 3-4 Su Bardağı Un
  • 20-25 Adet Fındık (üzeri için)
Yapılışı
  • Margarin, pudra şekeri, yumurta sarıları, tarçın ve tuzu birlikte malzemeler iyice karışana kadar yoğurun.
  • Fındığın bir su bardağını irice kıyın, yarım su bardağını robotta un haline gelecek şekilde çekin.
  • Karışıma fındıkların tamamını, unu ise azar azar ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayacak kadar oldukça yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Vaktiniz var ise hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın.
  • Hafifçe yağlanmış tepsiye, ikişer cm. aralık bırakarak, top şeklinde dizin.
  • Üzerlerine birer fındık koyun.
  • Önceden ısınmış fırında, 180 derecede 20 dk. üzeri pembeleşip , altı turuncu oluncaya kadar pişirin.

17 yorum:

Beyaz Mutfak dedi ki...

Müge Hanım merhaba,

İş yerinde öğle yemeği sonrası çayın yanında olsada yesek dedirten bir kurabiye buuuu:))))

Sevgiler
Berfin

ELANIN TARIFLERI dedi ki...

Gerçekten pratik ve güzel bir tarif olmuş. Bende kızımın okuluna yapayım, nutellalı olarak:)
Ellerinize sağlık.
Sevgiler,
Gülcihan

Gizem dedi ki...

Stresli rapor hazırlama dönemimde, stresten ardı arkası kesilmeyen çaylarımın yanına ne de güzel giderdi bu kubişler :(
Neyse, geldiğinde yaparız artık ;)

Öpüldün şeker :)

Unknown dedi ki...

selamlar, bayılırım klasik anne kurabiyelerine ellerine sağlık

fatosun mutfagından... dedi ki...

nefis görünüyorlar..ellerinize sağlık:))

Saliha dedi ki...

demekkı bızım anneler aynı kafadan :D en son eşime benı kastederek:) şu meyveleri yine elangirli bi tatlının içine girmeden yiyelim barii dedi :):)
ellerıne saglık arkadasım...ben nıye az yorum yazıyorum kızıyorum kendıme ama istediğim gibi blogları dolasamıyorum artık :(:(

sevgılerımle guzel arkadasım..

Unknown dedi ki...

mügecim senin istek üzerine yapılan kurabiyeler çok güzel görünüyor ellerine salık:)ama yaptığın değişik lezzetlerden vazgeçme malum hepside çok güzel oluyor.
sevgiler

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık...

fuat gencal dedi ki...

Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyorlar.

Saygılar..

nisamla dedi ki...

olsada yesek çok severim çayın yanında mmmm :)

Elifin Terazisi dedi ki...

ne hoş görünüyorlar, çatlamışlar üstelik, ellerinize sağlık:)

LeylaK dedi ki...

ah Mügee söylememize gerek var mı harika olmuş.ellerine sağlık.


Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

Adsız dedi ki...

supersin vallllaa

Güloanne mutfakta dedi ki...

Canım kusura bakma çok nefis görünüyorlar bir kaç tane aldım ve kaçıyorum ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Tarifinizi dün akşam denedim, çok lezzetli oldu.. Ancak bir sorum olacaktı, top gibi yuvarlamama rağmen, hepsi yayıldı, sizin resminizdeki gibi güzel şekilli olmadılar. Acaba biraz daha mı un koymalıydım ? Gerçi un miktarını göz kararı ayarladım, elime yapışmayacak şekilde, ya da kabartma tozu mu koymasam bir dahakine acaba ? Sevgiler...

Ayla dedi ki...

Müge Hanım merhaba,
Bu kurabiyeden kaç kere yaptığımı hatırlamıyorum artık. Ev halkına yaptım, misafirliğe götürdüm, kayınvalideme bile göğsümü gere gere ikram ettim. :)
Elinize sağlık!

hatice dedi ki...

müge hanım merhabalar yıllardır kurabıye yaparım her seferınde taş gibi olur hayatımda ilk kez bir kurabıyemi benım harıcımdekı ınsanlar begendı :) gercı sızın her tarıfınız harıka oluyor. ıyı ıkı varsınız tesekkurler.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin