KURBAN BAYRAMINDA BALIK SOFRASI :)
Öncelikle tüm okuyucularımın geçmiş Kurban Bayramı’nı bir kez daha kutlamak isterim. Umarım herkes; sevdikleri ile beraber olduğu, bolca dinlendiği, huzur bulduğu, bayram gibi bir bayram geçirmiştir.
Beni soracak olursanız –mektup gibi oldu- :) çok iyiyim. Belki de bu yaşıma kadar geçirdiğim en sakin, en bol dinlenmeli bayram tatilini geçirdim. İyi de oldu aslında, dün sabah işe gelirken neredeyse koşa koşa geldim o kadar özlemişim :)
Bayram öncesi iki gün Yedigöller-Bolu gezisi yaptık, fotoğrafları düzenler düzenlemez paylaşacağım sizinle.
Bayramda ise; ilk ve üçüncü gün akraba ziyaretleri yaptık, ikinci gün; ailelerimizi, bize bayram yemeğine davet ettik.
Soframızda;
Yayla Çorbası, Kremalı Mantarlı Bonfile, Domatesli Erişte, Pazılı Mantarlı Börek, Fırında Biberiyeli Patates, Bruschetta, Mevsim Salata ve Ayva Kompostosu vardı.
O gün; yardım için bile olsa, anneleri mutfağa sokmayıp, prensesler gibi ağırlamak istediğimiz için; eşimle yaptık her şeyi…
Doğal olarak, telaştan sofranın fotoğrafını çekmeye fırsatımız olmadı :)
Yinede sizlere fikir olması açısından menüyü paylaşmak istedim :)
Diğer günler; uzun uzun dinlenme, kitap, film keyifleri yaptık. Bu arada ben bir sürü yeni deneme yapar, bayram sonrası yeni sezon için :) tarif biriktiririm diyordum ama nerde…
Çok tembeldim çok :)
Gelelim balık sofrasına… Bu kadar dinlenme bizim bünyeyi bozar dedik ve arkadaşları balık yemeye davet ettik.
“Geçen seferki sofra idealdi, sadece salata çeşitleri istiyoruz Müge” dediler, bende söz dinledim. Sadece evde olmanın verdiği dinlenme avantajı ile yaprak sarma ve börek kondurdum ekstradan, iyi de oldu aslında, balık ile arası olmayanlar da diğer çeşitler ile doymuş oldu.
Bu arada benden size bir öneri;
Balıkları; bizim için balıkçımız -ızgarada- pişirdi bu kez ve o kadar rahat oldu ki anlatamam.
Normalde eşim mangal başında olduğu için sofraya bizimle birlikte oturamaz ve pişenleri masaya servis ederdi, hem üşürdü hem de balıkların pişmesini beklerken açlığımız küserdi :)
“Mangalı ben yakıyorum” havası ile sürekli benden maşa, tabak, torba vs.. istemesi de cabası :)
Evet, misafir davet edip, dışarıdan yemek sipariş etmek belki ayıp ama bu bence; yaprak sarma, meze vs. gibi şeyler için geçerli. Sonuçta balığı ben imal etmiyorum öyle değil mi? :)
Sözün kısası eğer sürekli alışveriş yaptığınız balıkçının böyle bir hizmeti var ise mutlaka değerlendirin derim.
Bu işin tek dez avantajı, balıkları ve kalamarı soğutmak istemediğimiz için, elimde tek bir kare fotoğraf olması :)
Ayı kırpıp kırpıp yıldız yaparlar ya masallarda, işte bende öyle bir fotoğrafı kırpa kırpa çoğalttım :)
Soframızda neler vardı?
- Balık
- Kalamar
- Fırında Tereyağlı Kaşarlı Mantar
- Zeytinyağlı Yaprak Sarma
- Pazılı Gül Böreği
- Mayonezli Yoğurtlu Patlıcan Salatası
- Kırmızı Lahana Salatası
- Roka (Nar ekşisi ile) Kırmızı Soğan ve Turp
- Mevsim Salata (Kıvırcık, Havuç, Taze Soğan, Taze Nane, Maydanoz, Salatalık ve Mısır)
- Patatesli Ayçekirdekli Ekmek (Ekmek makinesinde yaptım)
Pazılı gül böreği için; Pazılı Mantarlı Börek tarifindeki harcı, mantarsız olarak hazırladım.
Yufkaları sararken içine ve böreklerin üzerine sadece yağlı su sürdüm. Sarım şeklini herkes biliyordur diye eklemedim bugüne kadar ama istek olursa yazabilirim :)
Yoğurtlu Patlıcan Salatası’nı arşivdekinden farklı yapıyorum artık mutlaka mayonezde ekliyorum, bu şekli ile de ekleyeceğim en kısa zamanda.
Yaprak sarmayı ise Nutricook ile yapıyorum ve eğer Nutricook kullanıyorsanız mutlaka deneyin derim.
Hem etli, hem etsiz, hem zeytinyağlı sarmayı ve biber dolmasını lokum gibi pişiriyor.
Üstelik pirinçleri piştimi diye sürekli kontrol etme, üzerine tabak koyalım, patlamasın ya da suyu taştı derdi yok.
“Prg. 2 de- 15 dk”. pişiriyorsunuz ve sarmalar hazır.
Aklınızda olsun :)
Şöyle bir okudum da şimdi, tek kare fotoğraf dedim ama bol linkli, bol önerili bir yazı olmuş bu balık sofrası.
Ne diyeyim; aferin bana :)
Sofrada kullanılan; yemek takımı; Karaca....
Kadehler ve tüm servis tabakları; Paşabahçe....
Çatal-kaşık takımı; Jumbo (2000 modeli)....
Kedili çatal bıçak aparatı; Bernardo....
Vazo; Mudo Concept...
Keten masa örtüsü; Çarşaf-iş...
Kumaş Peçeteler; Hediye, Kağıt Peçeteler; Ikea...
Peçete halkaları ve papatyalı tül masa örtüsü; Lsi Agency (0212-231 61 23)
28 yorum:
canım senin de geçmiş bayramın kutlu olsun. Masan da menülerin de çok güzel. bayramda en güzel iey balık bence. biz de bolca balık yedik bu bayram. bu arada benim de balıkçım pişiriyor ama hiç denemedim. iyi fikirmiş.
selam Müge ciğim her zaman ki gibi sofranda hazırladıklarında harika olmuş keşke bizimde burada bir balıkçımız olsa da sipariş etsek ama malesef Türkiye gibi değil buralar canım
canımız çok balık isteyince güzel balık yapan biryer var oraya gidip yiyoruz kızıldeniz balığı
ama memleketimin balıklarına benzemiyor
sizlere afiyet şifa olsun canım
sevgiler
bu arada papatyalı masa örtüne bayılıyorum sağlıkla güzel günlerde kullan
muhteşem birsofra ellerinize sağlık.buraya yeni açılan bir balıkçıda kendi pişirip eve gönderiyor ama hiç denemedik.en kısa zamanda bizde deneyelim bari.sevgiler.
gecmiş bayramın kutlu olsun mugem:) bızde pişmiş balık alıyoruz valla napalım:) bol önerılı keyıfle okudugum bır yazı olmus canım okurken cok keyıf aldım ınan..bu arada bende patlıcan salatasına mayonez katıyorum nefıs oluyor...
sevgılerımle...
sana ve eşine tüm kalbimle mutlu mutlu bayramlar dilerim canım,yine her zamnaki gibi herşey nefis:)ellerine kollarına sağlık
çok öptümmm
merhaba ;
sitenizdeki birçok şeyi denedim ve gerçekten övgüler aldım,bu övgüler size.En son şam tatlısını yaptığımda babamın son dilimi yiyip ,hazır mı demesi ve ertesi gün bir dilim daha isteyip kalmadı dediğimde ,yüzünün asılması bunun göstergesi:)bütün teşekkürler sizin müge hanımcım...
Patatesli aycekirdekli ekmegi ekmek makinesinde nasil yaptiniz. Benim ekmek makinam var ama malum yemek pisirmeyi daha yeni ogreniyorum ;) Asama asama anlatirsaniz ben de ekmek makinamda denemek istiyorum.
ohh ohh bu sofraya bayıldım. balık olan her sofraya bayılırım o ayrı mesele :)
ellerinize sağlık. sevgileer
tarifleriniz ne kadar özenli ,markaları da tek tek veriyorsunuz ne güzel
teşekkürler bayan hüner
valla süpermiş bu fikir deee biz de varmı o balıkçıdan:)araştırmalı..sofra herzamanki gibi şık..ve beğen butonuna bastım mügecim..çünkü seni gerçekten beğeniyorum:)
paragraf başlarında büyük ve bold karakter :) hıımmm beğendim :)
sofrayı daha çok beğendim.. mügeee beni balığa çağır :p
Sofranın görünümü yine harika.
Balık ile aram olmadığından mıdır yoksa çiçeklere olan ilgimden midir bilmem yemeklerden değilde gözümü çiçeklerden alamadım ben:)
Yedigöllere kaç yıldır gitmek istiyorum ama yolların kötü olduğunu söyledikleri için gidemiyorum. Normal bir araç ile yedigöllere gidilir mi sizce?
En geçerli en guzel bahane: Balıgın siparis edilmesi istisnadır, ev kokar, yağ olur, bulasik makinesi bile temizlemez tavayı tepsiyi:)))
burası benim canım yemek defterim kaynak sitem:)
selam...
herzaman olduğu gibi yazılar sofra hepsi harika tam bez peçeteleri sorayım derken hediye olduğunu gördüm.
Pazılı gül böreği için istek yapıyorum size (rica tabiki)pazı hiç yemedim şimdiye kadar tadı nasıldır acaba...börek tarifiniz ile tatmış olurum böylece..
papatyalı tül masa örtüsüne hayran kaldım .o mağaza istanbulda sanırım.Lsi Agency yi googleda aradım ama türkçe birşey çıkmadı.
yine çok güzel herşey...
özellikle menü şeklinde olmasına bayılıyorum...
ellerinize sağlık..
masa örtüsüne bende bayılıyorum bu arada:):):):)
Mügecigim...ne güzel gecmis Bayram...yine harika zarif bir dofra. Bu arada balikcida pisirme olayini bu yaz esimin dayisinda gördük bizde ilk defa ve bayildim bu imkana. Sofrayi kur, hazirlan, baliklar gelsin, es,dost herkes keyifle ayni anda sofra keyfini paylassin. Harika bir imkan...sevgiler
zehra
Sevgili Ayşe;
Ekmek makinesinde ekmek yaparken, hazneye ilk önce sıvıları koyuyoruz.
Su+Süt+yağ+tuz+şeker şeklinde. Bu aşamada ben rendelenmiş çiğ patatesleri de ekliyorum.
Daha sonra un ve en son maya.
Makineyi hemen çalıştıracaksan mayayı gelişigüzel en üste dökebilirsin. Ama daha sonra pişirmek üzere programlayacaksan, unun tepesine minik bir çukur açıp mayayı dökerek üzerini un ile örtmelisin. Hava alırsa maya ölür çünkü.
Kullandığım ekmek makinesi Sinbo. İlk mayalama süresi bitince sinyal veriyor ek malzemeleri koyabilirsin diye. Bu aşamada ay çekirdeklerini ekliyorum.
1 numaralı normal ekmek (3 saat), orta kabuk, 900 gram. seçenekleri ile pişiriyorum.
Çok uzun zamandır evde ekmek yaptığım için artık göz kararı yapıyorum ekmekleri.
Genellikle kullandığım tarif;
200 ml. Süt, 120 ml. Su, 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı şeker, 1 minik patates (rendelenmiş) 3,5 su bardağı un, 1 paket kuru maya.
Bazen makinenin kapağını açıp; “biraz daha un eklemek gerek bu hamura” diyerek göz kararı eklediğim de oluyor. Eminim sende yapa yapa bu şekle dönersin zamanla.
Sevgili Ays;
Yedigöller gezisinde elimden geldiğince söz edeceğim yollardan. Şu kadarını söyleyebilirim, normal araçla gidilmesi; araç açısından sıkıntılı, çünkü yol çok bozuk, yüksek araç olmasında fayda var.
Sevgili Canikom;
Pazılı gül böreğini en kısa zamanda ekleyeceğim o zaman :)
Papatyalı masa örtüsü için; ettiğiniz iltifatlara çok teşekkür ederim.
Lsi Agency İstanbul’da. Henüz internet siteleri olmadığı için telefon bilgilerini veriyorum. Hünerli Bayanlar ile kendisine ulaştığınızı belirtirseniz; firma sahibi Tülay Hanım sizlere kolaylık gösterecektir.
Tüm güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle…
Size de iyi bayramlar herşey mükemmel görünüyor...
Dikkatle takip ediyoruz sizi...
Ben ve arkadaşlarım...
Tariflerinizin bir çoğunu denedim ve yeni birşey yapacağım zaman mutlaka açıp acaba bu yemeği Müge hn.nasıl yapmış diye bakmadan edemiyorum...
Bu arada çok da zevklisiniz, balık sofranızdaki masa örtüsünü çok beğendim.
Kolaylıklar diliyorum size... Sağlıcakla kalın.
Cok tesekkurler. Organik supermarkete gittip keci sutu aldiktan sonra sizin tarifi deneyecegim.
Güzellik!!!
Her şey çok lezzetli görünüyor . :)
Страхотен блог ! Поздравления !
Saygılar . :)
Herzamanki gibi yine herşey harika olmuş,ellerinize sağlık.
Tatilinizi güzel değerlendirmenize sevindim...Masanız her zamanki gibi harika görünüyor emeklerinize sağlık...Ağzınızın tadı hiç bozulmasın...
Sevgiler...
www.gonuluncelezzetler.com
nice pictures. I feel hungry now. have you got or do you plan having an english version of your blog? thank u
Müge Hanım Pırasalı kiş tarifinizi sabırsızlıkla bekliyorumm...
Sevgiyle Kalın...
ELİF
sitenizi yeni kesfettim cevizli kek tarifi ararken...esasinda cevizli kek yerine havuclu kek tarifi cikti.fakat bir baktim,hem resimleriniz,hem anlatiminiz,hem de yorumlar cok dikkatimi cekti.tahminimce dogru yerdeyim...simdi sitenizi incelemeye basladim.balik sofraniz mukemmel gorunuyor.bu sofrada bulunanlar,sizi taniyanlar cok sansli olsa gerek...harikaaa
didermar
İnternette tarif veren hiç bu kadar zevkli bir site görmedim çok güzel ve çok şık sunumlar, insanı sanki tamamen bambaşka bir dünyaya sürüklüyor yedigöller ile ilgili bilgiler de cabası elinize sağlık harika ötesi bir site olmuş.
sizin tebrik ediyorum harika lezzetler üretiyor ve ögretiyorsunuz.basarilarinizin devami dilegiyle... hoscakal
Yorum Gönder