İKİNCİ BAŞ YAPIT :)
Sebzeli Bonfile Kulesi’ni yayınlarken; “baş yapıt” kelimesini kullanmıştım ve hala da arkasındayım.
O nedenle, bu yemeğe; ikinci baş yapıt diyorum :)
Bu yemek; son zamanlardaki en gözde yemeğim, ölçüleri göz kararı ve yaparken uydurma aşamasına bile geçtim o derece çok yaptım yani :)
Sebzeli Bonfile Kulesi’ne göre yapımı çok daha kolay, biraz da bu yüzden gözdem diyebilirim. Hafta içi işten gelince, eşim ve kendim için yapıveriyorum hemen, yanına birde yeşil salata, oldu bitti.
Çok özendiğim ağır misafirlerim içinde yapıyorum ve yapımı çok zor olmadığı halde; iş sunum aşamasına geldiğinde sofranın gözdesi oluyor bir anda :)
Kremalı mantarlı sos; dört kişi için bol bol yetiyor, fotoğrafta görüldüğü gibi bol soslu bir yemek oluyor.
Ama ben sosu aynı ölçüler ile pişirip, sekiz kişi de ağırladım. O zaman sosu; servis yaparken her bir parça etin üzerine, birer kaşık kadar koyup, paylaştırabilirsiniz.
Mantarı haşlayacak zamanınız yok ise; konserve mantarda kullanabilirsiniz ya da mantarı bir gün önceden haşlayıp, süzüp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sosu birkaç saat önce pişirip, servis edeceğiniz zaman ısıtabilirsiniz hatta daha bile güzel oluyor, defne yaprağının, fesleğenin, soğanın tadı iyice sosa geçiyor.
Soğan olarak kırmızı soğan kullanmanızı özellikle öneririm, karamelize olan tatlı kırmızı soğanın bu yemeğe kattığı lezzet çok başka.
“Soğanı yemek istemiyorum” derseniz; üç dört tane minik arpacık soğan kullanın ve servis sırasında soğanları sosun içinden alın.
Aynı şekilde sarımsakları da içinden alabilirsiniz, doğramadan sadece çıtlatarak koyuyoruz bu nedenle :)
İster geniş bir servis tabağında topluca, isterseniz tek tek üzerine sos gezdirerek ama mutlaka sıcak servis edin.
Malzemeler (4 Kişilik)
- 8 Parça Dana Bonfile
Eti marine etmek için;
- 1'er Tutam (taze çekilmiş) Karabiber, Beyazbiber
- 2 Yemek Kaşığı Soya Sosu ya da 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Diş (dilimlenmiş) Sarımsak
Kremalı Mantarlı Sos için;
- 1 Paket (400 gr.) Mantar
- 1 Adet Limon
- 1 Adet (minik) Kırmızı Kuru Soğan
- 2 Diş Sarımsak
- 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 3-4 Adet Defne Yaprağı
- 2-3 Dal Taze Fesleğen ya da (yarım çay kaşığı) Kuru Fesleğen
- 1 Paket (200 ml.) Krema
- Tuz, Karabiber
Yapılışı
- Öncelikle etleri marine malzemeleri ile güzelce karıştırın. Üzerini örterek, buzdolabında kremalı sos hazır oluncaya ya da kızartacağınız zamana kadar (en az 30 dk. en fazla 2-3 saat) bekletin.
- Mantarları ince ince doğrayın. Limonu, 1 lt. kadar suya sıkın ve doğradığınız mantarları ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra, 10 dk. kadar haşlayıp, süzün.
- Bir teflon tavaya zeytinyağ, iri iri doğradığınız (önce dörde, sonra sekize bölünmüş) soğan ve (bütün olarak çıtlattığınız) sarımsağı koyun.
- Orta ateşte sürekli karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar, 3-4 dk. kavurun.
- Mantarları ekleyin ve mantarlarda kızarıncaya kadar, 3-4 dk. daha kavurun.
- Fesleğeni, kremayı, defne yaprağını, tuz ve karabiberi ekleyin, kısık ateşte 4-5 dk. kadar kaynatın.
- Etleri iyice kızmış, hiç yağ eklemediğiniz teflon tavada önlü arkalı kızartın.
- Etlerin üzerine hiç bekletmeden, sıcak sosu gezdirin ve sıcak servis edin.
- Servis ederken, varsa kırmızı tane karabiber ile süsleyin.
YAZARIN ÖNERİSİ :)
- Kremalı mantarlı sosu; aynı zamanda makarna sosu olarak da kullanabilirsiniz. Sosu tarifteki gibi hazırlayın ve pişirip süzdüğünüz, yarım paket makarna ile karıştırın. Sıcak servis edin.
41 yorum:
Allaahhhhh vallahi o gün geldi aklıma. nasılda ekmeği banmış tabağımı sıyırmıştım.. Karamelize olmuş soğan ve mantarın tadı hala aklımda.. Ahh bir dilim daha et olaydı.. Hemen kasaba git 10 dilim bonfile al bir kova sos hazırla gelioommmmmm!
peşi sıra baş yapıtlar korkutuyor beni, jübile mi var yoksa? Mutlaka yoktur, daha yeni başlıyor herşey:) Karabiberleri bir daha ayıklamam, harika sunum olmuş, ilk bakışta nar sandım! Bayılırım böylesine ben de, ellerinize sağlık!
çok güzel görünüyor. denemeye değerrr. ama ne zaman :(
Selam Müge yine muhteşem görünüyor :) Bu arada şu kırmızı süsler nedir diye düşünürken biber olduğunu öğrenince acaip şaşırdım ve çok dahice buldum :) Yemeğin görüntüsü harika kesinlikle deneyeceğim ve şu minik ama yemeğin görüntüsünü tamamıyla değiştiren biberleri de eklemeyi unutmayacağım :)
Ellerine Sağlık :)
çok haşmetli görünüyor inan, zaten böyle bir sosla ne yenmez ki. ellerine sağlık
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor,eminim tadı daha da güzeldir ;)
Bir İtalyan lokantasında mantar soslu biftek yemiştim. Bir an görünce aklıma geldi. Gerçekten çok lezizdi. Bu da gerçekten görüntü itibariyle çok güzel görünüyorum. Eminim tadı da harikadır. Ellerinize sağlık.
Benim bloguma da beklerim.
Mügecim bencede baş yapıt olmuş tablo gibi:))El
lerine sağlık sevgiler.
çok şık bir yemek bencede soslu yemekler her zaman favorimdir ayrı bir lezzet katar..
ellerinize sağlık
sevgiler
seval
ellerine sağlık harika olmuş.
mmmmmhhhhh harika duruyo tabaktaaa ellerinize saglikk
kesinlikle bir baş yapıt davet sofralarını renlendirir
ellerine sağlık arkadaşım
Senin bu yemeklerinin görüntüsü beni bitiriyor :) ye beni ye beni ye beni :)))) eline sağlık mutfak perim :)) ben yapıcam ama aynısı olmıycak biliyorum :( azimle deniycem ama :)
Muge'cigim,
Ellerine saglik, cok guzel gorunuyor.
Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel, saglik dolu bir hafta diliyorum:)
Offf yine çok güzel bir eserle karşılaştık... İtiraf ediyorum artık sitenize bakamayacağım sanırım :( Hamileyim ve gördüğüm herşeyi çok canım çekiyor ama bütün gün çalışıp eve aşırı yorgun gittiğimde yaptığım tekşey koltukta sızmak oluyor. Enerjimi toplar toplamaz en kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık. Sevgiler..
nefis görünüyor, karnım acıktı :)ilk fırsatta denenecek, teşekkürler:))
Bayılırım bu lezzete ellerine sağlık Müge
Gercekten cok guzel gorunuyor, benim de en sevdigim tatlar bunlar. Ellerinize saglik.
Merhaba. Yaptığınız herşeymi lezzetli olur.Üç deneme yapıldı,bir taneside bu muhteşem tarif. Sayenizde kalabalık bir gün ve güzel bir aile gecesi bu tariflerle daha da güzelleşti. Ellerinize sağlık :)
Merhaba Müge Hanım,
Konserve mantar kullanıp (yaklaşık 200gr-bir kavanoz) diğer ölçüleri değiştirmeden sosu pişirdim. Resimdeki kadar akışkan ve bol olmadı, niyeyse kesilmiş gibi oldu. lezzeti şahane ama :) nerede hata yapmış olabilirim? pilav tenceresi denilen boyutta bir teflonda yaptım, daha küçük bir tava mı kullanmalıyım? ilginiz için şimdiden teşekkürler, iyi günler dilerim.
Merhaba;
Kremayı çok fazla pişirmiş olabilirsiniz, bu da kesilmiş gibi görünmesine neden olmuş olabilir, yani krema çok pişirince şeffaflaşır.
Mantarın suyunu iyice süzmemiş olabilirsiniz. Mantar suyu neticede bir konserve suyu ve kremanızı kesmiş olabilir.
Aklıma gelenler bunlar :)
Çok sevgilerimle.
Müge Hanımcım yemeğin tadı tariften anlaşılıyor zaten oldukça lezzetli olduğu ortada:)
Resimlerse şahane,teknik açıdan birkaç soru sorabilirmiyim Müge Hanım fotoğraflarınızı bloga yüklerken orhjinal haliyle yükleyip oluşturdanmı oranlarını değiştiriyorsunuz,yoksa önceden ayarlarını ayarlayıp öylemi yüklüyorsunuz?
Ben fotoğrafı orjinal yükleyip oluşturdan ekrana sığdırmaya çalışıyorum ama hem sizinki gibi büyük hemde tam ortalı olmuyor sizinkiler çok muntazam ,ayrıca üzerindeki imza yazısıda oluşturda ayar yapınca minnacık kalıyor,saatlerdir bunun üstündeyim bana küçük bir detay verseniz:(
Gülşencim;
Fotoğrafları ilk önce photoshop programı ile düzenliyorum. Üzerine yazısını yazıyorum.
Daha sonra flickr a yüklüyorum ve oradan aldığım kodu bloga yerleştiriyorum.
Sevgiler canım.
Sevgili Muge Hanim;
Calismalarinizi takip ediyor ve cok begeniyorum.Sorum su olacak:Bu yemek icin pirzolalari aksamdan sosa yatirdigimiz taktirde tadinda bir degisiklik olur mu?Yoksa maksimum bekleme saati 2-3 saatmidir? Sorus nedenim zaman kazanmak acisindandir.
Sevgiler,saygilar... Funda Karakus/Ingiltere
Sevgili Funda;
Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
Zaman kazanmak istemekte haklısınız ama sos da çok fazla bekleyince et deyim yerinde ise lime lime oluyor ve tadı sanki bozulmuş gibi ekşiyor.
O nedenle en fazla 3-4 saat bekletmenizi öneririm.
Şimdiden afiyet olsun.
Sevgilerimle…
müge hanim ben 23 yasindayim.esim icin cok güzel yemekler yapmak istiorum bazen oluyor bazen olmuyor.et konusunda özelliklede bonfile pisirme konusunda cok basarisizim etler sert oluyor bicakla kolayca kesilip kolayca yenmiyor.tabiri caizse cigne cigne sakiz gibi oluo.siz nasil oluoda kizgin tavada arkali önlü rengi dönene kadar sadece kizartipta(düdüklü,tencere yada firinda pisirme yapmadan)yumusacik bonfile yapiosunuz.bu kadar basit mi bana mi zor gelio.düdüklüde denedim firinda denedim dediginz gibi kizgin tavada grill seklinde denedim olmuo olmuo.nedir bana önereceginiz püf noktalar.kasaptan eti alirken neye dikkat etmeliyim(avusturya salzburgda yasiorum kasap degistirmek gibi bi sansim yok mecbur ayni yerden almak zorundayim cogunda istedigim tarif ettigim sekilde et satmiolar)eti marine etmeden once dövmeli mi.icinde sinir oluo bazen böyle olunca dediginiz gibi kizgin tavada arkali önlü pisirmek...?sebzelibonfile kuleyi deil en basit sossuz kremasiz bile pisiremiom ki sebzeli bonfile kulesini nasi yaparim ben.
Sevgili Aylin;
Eti marine etmek çok önemli.
Özellikle elma sirkesi marine ederken etin yumuşamasını sağlıyor.
Birde ete pişmesi bittikten sonra tuz eklemelisin.
Öncesinde eklenen tuz eti sertleştirir.
Tavayı iyice kızdırmalısın.
Yani et mühürlenmeli.
Eti koyduktan sonra bir miktar kısabilirsin ocağı.
Önce biraz su salacak ardında suyunu toplayıp pişecektir.
Son olarak en kolay pişen etin bonfile olduğunu belirteyim. Diğer etler kolaylıkla pişmez.
Umarım bu bilgiler işine yarar.
Çok sevgilerimle...
elinize sağlık,ben de denemek istiyorum en yakın zamanda,aynı şekilde tavuk biftekle yapsak nasıl olur acaba?
Adsız;
Tavuk biftekle de şahane olur.
Bende sık sık tavuk ile yapıyorum bu tarifi :)
Sevgilerimle...
Mügeciğim,
harika bir tarif. ben de teoride kremalı mantar sosa bayılıyorum ama yedikten sonra ağır geliyor her seferinde. kremaya alternatif ne olabilir ya da yoğunluğu nasıl azalabilir fikrin var mı? sütle seyreltmek geldi aklıma ama??
Deniz Y.
Sevgili Deniz;
Ben yoğun lezetleri sevdiğim için açıkçası inceltmek hiç gelmedi aklıma :)
Ama biraz süt iyi bir fikir olabilir. Ana madde aynı çünkü.
1/2 kutu krema, 1/2 çay bardağı süt olabilir diye düşünüyorum.
Afiyet olsun şimdiden :)
Sevgiler.
Müge,
Bu yemek gerçekten bir şahane! Bu akşam yaptım, hem göze hem damağa hitap etti.Eşim ve mantara bayılan 4 yaşındaki oğlum da afiyetle yedi. Misafirlerim için benim de gözde ana yemeğim olacak.Sosu aynen yaptım, sütü denemedim henüz ama hiç ağır gelmedi zaten :) Sunumda düz yuvarlak yemek tabağına soslu eti ve yanına fırında yaptığım baharatlı elma dilimli patatesleri koydum, şahane oldu. Patatesleri fırın torbasında yapıyorum, herkese tavsiye ederim.
Mügecim blogunu sık sık takip ediyorum, sen de tariflerin de harikasınız.Teşekkürler..
Deniz Y.
Müge Ablacım bu yemek bir şaaa-heee-seeeerr! Mantar sevmeyen ben bile bayıla bayıla yedim, off tadı hala damağımda! Eşimin yorumu ise "valla bence tam misafirlik bi yemek!".
Emeğine sağlık vallahi!
Kocaman sevgiler..
Mügee cnm merhaba ayy bı ses ver yahu eşini protesto edıyorum bu iş yogunlugundan biz goremıyoruz senıı ,,,şaka bı yana Allah daha da artırsın işlerınızı ama bıze de ılgııı :))cnm mantar soslu bonfıleyı pazar gunu 12 kısılık mısafır grubuna yapıcam ama actifryda yapmak ıstıyorum olurmukı acepp,nası yapsam?? muhurleyıp yapınca daha guzel oluyo ocakta ama ben actıfryı calıstırıp bı sure unutmak ıstıyorum onu dıger cesıtlerımı yaparken ,,,opuyorum sevgılerr
Ben bu tarifi kız arkadaşıma yapmak istedim, daha önce kendim evde denedim. Mantar yerine konserve mantar kullanmıştım. içine biraz da limon sıktım. karabiberi de çok koydum galiba. ekşi ve biraz acı oldu. Yemeği yemeden önce daha tatlımsı olacağını düşünüyordum. Tatlı bir sos olması gerekmiyor muydu ?
Uğur Bey;
Aslında sorunuzun içinde kendi yanıtınızı da vermişsiniz.
Karabiberin fazlası acılık, limonda ekşilik vermiş. :)
Evet, yemek; orijinalinde soğandan dolayı daha tatlımsı bir sostur, ekşi değildir.
Sevgiler...
Tarifiniz akşamımıza lezzet kattı teşekkür ederim.. İyi ki denemişim artık favori yemeklerim arasında.. Herkesin denemesini tavsiye ediyorum çok şey kazanacaklar.
Müge merhaba,
İlk paylaştığından bu yana aklımdaydı ama denemek bu akşama kısmet oldu. Tek kelime ile ba-yıl-dım. Çok teşekkürler bu muhteşem tarif için. Şimdi bonfile kulesini de daha bir merak ettim ve onu da sıraya aldım.
Ellerine sağlık.
Gamze
Et yemekleri konusunda pek degilim.yeni ameliyat olan annem icin et yapmayim dedim.Tam istedigim gibi bir tarif buldum ve denemek istedim.harika oldu paylasiminiz icin tesekkurler.kesinlikle tekrar yapacagim.
Merhaba Müge hanım,
Dün akşam bu nefis lezzeti deneme şansım oldu.Amerikada yaşıyorum ve açıkçası buradaki malzemelerle aynı lezzeti yakalayabileceğimden pek emin olmayarak başladım.Eşim mantarı hayatta ağzına vurmayan biri olarak önce, bu sosu etlerin üzerinemi dökeceksin ziyan olacak hepsi, ben yemem diye itiraz etti.Tüm ısrarlarıma rağmen tadına dahi bakmayıp etlerin üzerinde hepsini sıyırdı ne yazıkki sos bikere bulaşmıştı:)))baktım etten 2 dilim aldıktan sonra kenara attığı mantarları bu ne lezzetli şey yahu, benki hayatta mantar yemem bana bile yedirdi deyip tabagı ekmekle sildi süpürdü:)))İnanın nasıl mutlu oldum yinede cesaret edip tüm sosu akşam yemeğinin üstüne iyiki boşaltmıştım:)))Hatta gelen misafirlerede mutlaka yapmalısın dedi çok mutlu oldum...Size böyle bir sayfa açtığınız ve bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Ayrıca sayfanızdaki videolu tariflerden profiterolü de denedim başka tariflerlede yapmıştım ama hiç inci pastanesininkine benzetilmemişti tadı:)))mükemmel ötesi olmuştu...Sayenizde ilk defa tam kıvamında lezzetli, zorlanmadan bir içli köfte hatta birkaç kere yaptım o da herkesten tam puan aldı:)) Başarılarınızın ve güzel tariflerinizin devamını diliyorum ve tekrar çok teşekkür ediyorum..
Sevgiler Fatma
harıka denedım muthıs oldu ellerınıze saglık sevgıler Ayşen
Yorum Gönder