18 Ekim 2010

Patatesli Ekmek

Patatesli Sandviç Ekmeği

EV YAPIMI HAMBURGER ve SANDVİÇLER İÇİN…
Patatesli tarifler ile ilgili araştırma yaparken, Siret yenge’de Patates Çorbası ve Patates Ograten yemiş ve hemen tariflerini alarak, deneyip sizlerle paylaşmıştım hatırlarsanız.
Hatta bana çok eski bir kitap verdiğini ve içinde harika tariflerin olduğunu da söylemiştim.
Aynı gün sohbetimiz sırasında; “Nesrin de ekmeklerin içine hep patates ekler, çok güzel oluyormuş” dedi.
Yani, ekmeğin tarifi; Siret yengenin kardeşi Nesrin şekerimden :) Bir zamanlar pastanede çalışan bir yakınından almış tarifi, yıllardır da yaparmış.
Bende çok önceleri ekmeğin içine haşlanmış patates eklendiğini, patatesin ekmeğe hem yumuşaklık verdiğini hem de bayatlamasını geciktirdiğini okumuştum bir yerlerde.
Bolu’daki Mutfak Sanatları Merkezinde ise patatesli köy ekmeği yemiştim, tadı gerçekten enfesti.
Şimdi güvenilir bir tarif bulmaya çalışıyorum köy ekmeği de yapmak için, bakalım, kısmet :)
Nesrin’in tarifi köy ekmeğine oranla daha hafif ve beyaz bir ekmek. Zaten kendisi bu tarifi; evde hamburger yaptığında kullanıyormuş.
Bana hamburger ekmeği olarak biraz dolgun, tok kıvamlı geldi, o nedenle sandviç ekmeği dedim :) Sanırım un miktarını yarım bardak azaltarak daha hafif hale getirilebilir, denemek lazım.
İçine ceviz ve dilimlenmiş siyah zeytinde eklenebilir ve şık bir akşam yemeğinde; misafirlere önden Çeşnili Zeytinyağı ile birlikte sunulabilir.
Bayatlamasını geciktirme kısmında bir yorum yapamıyorum, bunu test edecek kadar beklemedi ne yazık ki, ertesi gün tüketildi.
Ama fırından alığımız ekmeklerin değil ertesi gün, bir kaç saat içinde bile tadının farklılaştığını göz önüne alırsak, bu ekmeğin tadı; ertesi günde aynı idi diyebilirim, yani çabuk bayatlamıyor :)
Ekmeği minik toplar şeklinde yapmak yerine, büyük tek bir tane yapıp, dilimleyerek de servis edebilirsiniz.

Malzemeler
  • 3 Su Bardağı (375 gr.) Un
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tuz
  • 2 Tatlı Kaşığı (silme) Şeker
  • 1 Paket (instant) Kuru Maya
  • 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Patates (çiğ rendelenmiş)
  • 25 gr. (ceviz büyüklüğünde) Tereyağ
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Ilık Süt
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Ilık Su

Yapılışı

  • Ilık süt, şeker ve mayayı karıştırın. Üzerini bir kapak ile kapatarak 10 dk. kadar bekletin.
  • Karışıma, tuz, ılık su, erimiş tereyağını ekleyin ve çırpma teli ile iyice karıştırın.
  • Elenmiş un ve patatesi de ekleyin.
  • Kabın içinde biraz karıştırdıktan sonra, hamuru tezgaha alın ve iyice özleşmesi için 5 dk. kadar yoğurun.
  • Üzerini strech film ile örterek, oda sıcaklığında; 1,5 saat bekletin. (Hamur en az iki katı olacak şekilde kabaracak)
  • Ellerinizi sıvı yağ ile yağlayarak, hamurdan parçalar koparın ve 8 eşit beze yapın.
  • 190 derece ısınmış fırında (turbo değil, normal) 35-40 dk. pişirin.
  • Ekmekler fırından çıkar çıkmaz üzerlerine; ıslatıp iyice sıktığınız, temiz bir mutfak peçetesi örtün.

NOTLAR;

  • Kuru mayaların üzerinde; "bekletmeden hemen kullanabilirsiniz" yazar, adı da bu yüzden; instant. Ama ben aynı yaş mayada olduğu gibi, bir süre bekletip, kabartarak kullanıyorum. Daha lezzetli oluyor bana göre. Üstelik mayanın bayat olup olmadığını da kontrol etmiş oluyorsunuz, bayat maya ölü organizma olduğu için, etkileşime geçmiyor ve kabarmıyor.
  • Tarifi aynı ölçüler ve yapılış sırası ile 1 paket (40 gr.) yaş maya ile de yapabilirsiniz.
  • Islak bez örtmek, ekmeklerinizi yumuşacık yapıyor, örtmezseniz çok sert kabuklu ekmekleriniz olur, söylemedi demeyin :)
  • Yumuşak ve hafif bir ekmek yapmak isterseniz, önce iki bardak un ekleyip, diğer bardağı azar azar ekleyin. Ele yapışmayan kıvama gelince; un eklemeyi bırakın. Ellerinize bir miktar yapışsa da sorun yok zaten, yuvarlayıp, tepsiye dizerken, elleri yağladığımız için problem yaşamazsınız.

HAŞLANMIŞ PATATES İLE İLGİLİ DÜZELTME;

  • Daha sonraki ekmek denemelerimde; önerilere kulak verip, patatesi haşlamak yerine, çiğ olarak rendeledim.
    Ekmeğin dokusu; yumuşacık, küçük gözenekli, hazır satılan dilimli tost ekmekleri gibi oldu.
    Üstelik dört beş gün boyunca bayatlamadı, yeni yapılmış gibi yumuşak ve taze kaldı.
    Artık hangi ekmek tarifini yaparsam yapayım -elde ya da makinede- mutlaka içine çiğ patates rendeliyorum, sonunda evde yapılan ekmekte dışarıdaki lezzeti yakaladım diyebilirim...
    Sözün kısası; haşlamanıza gerek yok ama ekmeğinizden patatesi sakın eksik etmeyin :)

19 yorum:

lezzet sarayı dedi ki...

ellerine sağlık mis gibi olmuş.

zerrin-misss dedi ki...

Müge'cim, bolu da evde yapılan hemen hemen her ekmeğin içine konulur patates. Genelde haşlanmış değil çiğden rendelenerek konulur. İçine nem ve yumşaklık verir. pek güzel olur :)

bunlarda minicik harika olmuşlar.

öperim yanaklarından

ozlem dedi ki...

Muge,Merhaba,
Benim ekmek yapma makinam var.(Arçelik marka)Bu tarifi nasil makinada yapabilirim..

yüksell dedi ki...

Merhaba Müge hanım Afyondaki ekmekler yani ev ekmekleri hep haşlanmış patatesle yapılır.Size tavsiyem Afyon un ev ekmeklerini araştırıp yapmanız, şüphesiz memnuz kalacaksınızdır.Birde size maille sodalı hamursuz ekmek tarifini yollamıştım, oda Afyonun meşhur ekmeklerinden biridir denemeniz bekliyorum :)
Sevgiler...

Limon çiçekleri dedi ki...

Patatesin girdiği herşey favorimdir.eminimki bu nefis görünümlü ekmeklerde maharetiniz sayesinde bir o kadar lezzetlidir.ellerinize sağlık sevgiler..

çiğdem dedi ki...

enfes gözüküyorr:) bende patatesli brownie görmüştüm biyerde oda ilginç:)

Pastane'den dedi ki...

hep merak etmişimdir patatesli ekmeği çok güzel minik ekmekler olmuş ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Müge hanım uzun zamandır sayfanızı büyük bir begeniyle takip ediyorum ...denediğim tariflerinizde hiç hayal kırıklığı yaşamadım =) özellikle kek&kurabiye tariflerinizde sonuçlar hep mükemmel oldu...Benim sizden ricam önümüzde ki hafta 12 - 14 kişilik bi arkadaş grubunu agırlıyacagım davette menü oluşturmama yardımcı olursanız çok mutlu olucam =)..şimdiden teşekkürler...sevgiyle kalın.. aslı

nurseninhobileri dedi ki...

Bu yapilan ekmek ve sandaviclerin icine bir dilim peynir koyup sicak sicak yemek kadar guzel bir lezzet olamaz, ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

Selamlar Müge Hanım sabahları sizin sayfanıza bakmadan çalışmaya başlayamıyorum. Bakınca içim açılıyo resmen. Yalnız sizden bi ricam olacak. Sitenizde çok fazla balık tarifi yok. Hazır balık mevsimindeyken bize güzel hafif tarifler verebilir misiniz. Yeliz GÜLTEKİN

PINAR dedi ki...

Müge Hanım merhaba, ekmek makinasında sık sık patatesli ekmek yaparım, tarifi de blogum da var (http://annekedi.blogspot.com/2008/11/patatesli-ekmek.html) gerçekten de kolay kolay bayatlamıyor ama ekmek küçük olduğu için hemen de bitiyor. Sizin ekmekleriniz de çok güzel olmuş, tarifinizi deneyeceğim.
Sevgilerimle

Erica dedi ki...

Merhaba Muge......love your photo's. I have to get my husband Dogan to translate the recipes from Turkish to English.Cok Guzel!!!!!

Müge Hüner dedi ki...

Zerrincim;
Mutlaka deneyeceğim çiğ patates ile de.
Çok teşekkürler öneri için canım.

Özlem;
Benim ekmek makinem; Sinbo. Ben önce sıvıları, daha sonra kuru malzemeleri koyuyorum haznesine.
Daha sonra (1) normal ekmek programını seçiyorum. 3 saat sürüyor.
Arçelikte de buna benzer bir program ile olur.
Bu ekmeği henüz makinede yapmadım ama yaparsam patatesi de sıvıların içine eklerim sanırım.

Yüksell;
Çok teşekkür ederim önerileriniz için.
Evet, göndermiştiniz tarif, kaydettim bilgisayarıma.
Ama benim; “en kısa zamanda deneyeceğim” lafım meşhur biliyorsunuz :)
Mutlaka deneyeceğim ve yayınlayacağım, tekrar teşekkürler tarif için.

Aslı;
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Bana bir mail gönderebilirsen, elimden geldiğince yardımcı olurum.

Yeliz Gültekin;
Size de güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Ahh ahh, eşim mangal haricinde balık yese keşke.
Aklımda ne tarifler var ama ancak annem pişirdiğinde yiyebiliyorum :)
Kendim pişirmediğim için de bloga ekleyemiyorum. Ama aklımda inanın, hele hamsi buğulama!
Yazarken bile canım çekti şu anda :)

Tüm güzel yorumlarınıza ayrıca çok teşekkür ederim.
İyi ki varsınız…

Sevgilerimle.

Petite Madame dedi ki...

Merhabalar Muge hanim,
Aslinda sizi cook uzun zamandir takip ediyorum ama bu ilk yorumum!
super gozukuyor bu ekmek,deneyecegim :)
sevgiler,
iyi calismalar

lezzet sarayı dedi ki...

canım bloğumda sana bir hediye var

Ays dedi ki...

Merhaba Müge,

Ben eğer üşenmezsem yaptığım tüm tuzlu hamur işlerinde patates kullanıyorum.
Özellikle patatesi haşlayıp poğaça hamurunun içine katıyorum.
Çocuklar sade poğaça sevdiği için patatesle birlikte hamura peynirde koyduğum oluyor.Hem çocukların istediği gibi sade hem de besin değeri daha yüksek bir poğaça yapmış oluyorum:)

İZMİRLİ dedi ki...

SEVGİLİ MÜGE HANIM TARİFLERİNİZİ MERAKLA BEKLEYİP HER BİRİNİ DENEMEKTEN BÜYÜK BİR HAZ DUYDUĞUMU SÖYLEMELİYİM :))))FAKAT BU EKMEĞİ GÖZDEN KAÇIRMIŞIM AMA AKŞAM YEMEĞİNE GELEN MİSAFİRLERİME PİŞİRDİM HEPSİDE BAYILDILAR GERÇEKTEN PUF PUF YASTIK GİBİ YUMUŞACIK OLDULAR BUGÜNDE KEPEKLİ EKMEK TARİFİNİZ VARMI DİYE BAKIYORDUM AMA BULAMADIM EĞER TARİFİNİZ VARSA VE PAYLAŞIRSANIZ BENİM GİBİ DİYETTE OLANLAR İÇİN SEVİNİRİM SEVGİYLE KALIN İZMİRDEN BOL ÖPÜCÜKLER:DDDDD

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili İzmirli;
Öncelikle her zaman olduğu gibi güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
Kepekli ekmek tarifi henüz yayınlamadım ama ekmekler kategorisindeki tüm sade ekmekler (bu ekmek de dahil) kepekli un ile yapılabilir.
Çok da güzel olur.
Şimdiden afiyet olsun.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,dedigin gibi firindan cikardiktan hemen sonra ustune iyice suyu alinmis bez orttum ama yine de sert kabuklu oluyor,yumusacik olmuyor yani.Gerci boylede cok guzel ama yumusak kabuklu olmasi icin ne yapmaliyim,fikrin var mi? Bu arada tarif icin coook tedekkurler,mutfagimin olmaxsa olmazlarindan oldu bu tarif. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin