08 Ekim 2010

Patates Ograten

Patates Graten

HAMURSUZ PİZZA GİBİ...
Bu tarifi öğrendiğim günden beri kaç kez yaptığımı artık unuttum.
Üstelik söz ettiğim zaman aylar yıllar değil, sadece birkaç hafta :)
Gecenin kaçı olursa olsun, karnım aç tok fark etmez, fırından çıktığı anda neredeyse yarısını indiriyorum mideye :)
Ertesi gün ofiste de kalanını…
Bitmesin diye yavaş yavaş yiyorum o derece :)
Tarif; yine Siret yengeciğimden… Patates Çorbası’nın olduğu sofrada bu güzellikte vardı.
Hatta o gün yemekte neler olduğunu öğrenince; “yenge sen benim patates dosyası hazırladığımı mı duydun Allah aşkına” diye şaşkınlığımı dile getirmiştim :)
Çorba ve ograten’i afiyetle yiyip, tarifini peçetelere yazdığımı görünce, meşhur antika yemek kitabını verdi bana, içinde hem değişik, hem de klasikleşmiş patatesli yemek tarifleri olan.
Şimdi onlara çalışkan bir Müge lazım, oturmasın, pişirsin sizler ile de paylaşsın, hadi bakalım hayırlısı :)
Yapımı çok kolay ama yemekleriniz için şahane bir eşlikçi olabilir bu tarif…
Sadece yemeklerde değil, çay sofralarınıza hatta kahvaltıya da yapabilirsiniz, süper olur.
Hamursuz pizza gibi…
Patatesli tariflerin pek çoğu ilk piştiğinde güzeldir, ertesi gün tadı pek hoş olmaz, bilirsiniz, bu tarif ikisinin ortası, ilk fırından çıktığında yerseniz olağanüstü ama ertesi gün, kalan kısmı yine fırında ısıtırsanız mis gibi oluyor :)
Kremalı Patates'e göre çok daha hafif ve kıvam olarak daha güzel bence.

Malzemeler
  • 5-6 Adet (orta boy) Patates
  • 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • Tuz - Karabiber
  • 3,5 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tereyağ
  • 2 Su Bardağı (400 ml.) Süt
  • 1 Su Bardağı (rendelenmiş) Taze Kaşar Peyniri
  • 1 Su Bardağı (minik doğranmış) Taze Kaşar Peyniri

Yapılışı

  • Patateslerin kabuklarını soyup, halka halka doğrayın.
  • Patatesleri; derin bir kasede, sıvıyağ, tuz ve karabiber ile karıştırın.
  • Fırın kabına patatesleri (hafif yatık, üstteki alttakinin yarısına gelecek şekilde) dizin.
  • Minik minik doğranmış kaşar peynirini patateslerin üzerine serpin.
  • Ayrı bir tencerede; süt, tereyağ, un, yumurta sarısı ve biraz tuzu çırpma teli ile iyice karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.
  • Karışım kaynayınca, yarım dakika kadar pişirip, ateşten alın.
  • Karışımı hiç bekletmeden, patateslerin üzerine yayın.
  • 180-190 derecede ısınmış fırında 40-45 dk. patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Pişirme işleminin ortalarında, bir bıçak yardımı ile sosun üzerinde çizikler yapıp, sosun patateslerin içine girmesini sağlayın.
  • Patatesler pişince, rendelenmiş kaşarı üzerine serpin ve kaşar eriyinceye kadar tekrar fırına verin.
  • Sıcak servis yapın.

Patates Graten

KÜÇÜK BİR BİLGİ;
Graten:
özel küçük bir yakma tüpü (pürmüz) ile besinlerin üzerinin karamel rengi alıncaya dek yakılması...
Ograten: beşamel sos ve peynir ile karışıtırılarak yapılan yemeklerin tümü... peynir ile üzerinin yakılmasıdır...

37 yorum:

Şehnaz dedi ki...

yine harikasın....bu güzellikleri paylaştığın için teşekkürler..ve inşallah en kısa zamanda denemek istiyorum..çünkü çoook güzel görünüyor..

nilay dedi ki...

Ellerine sağlık, süper görüntü. Eminim çok da lezzetli olmuştur.
İyi hafta sonları

Çağla dedi ki...

Ellerinize sağlık.
Çok iştah açıcı gözüküyor.
Sevgiler
Çağla

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Akşam üstü iç kıyıntısı yaşadığım şu dakikalarda fotoğraflara pek bir fena baktığımı itiraf etmeliyim

Meyra dedi ki...

merhaba..bu saatte acuıkmış birine bu yapılırmı:(:( baktıkça doydum:)elinize sağlık bu sitede ne arasam var

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize, emeğinize sağlık. çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Güzel bilgiler için teşekkürler.

Saygılarımla.

İnci Yemek dedi ki...

Mügecim süper bir tarif:)ellerine sağlık tatlım yazı herzaman ki gibi keyifle okudum:)patatesi ben de çok severim, seni izlemeye devam ediyorum . patatesli tariflerini merakla bekliyorum.çok öpüyorum canım..

deafmute dedi ki...

Evlendiğim ilk yıllarda hazırladığım yemek yanı aparatiflerinden biriydi bu tarif :)
Şöyleeee bir eskilere gittim şimdi.

papatya68 dedi ki...

selam canım
patates olunca tam bize göre dedim baştan sona okudum ellerine sağlık Mügeciğim bende bunu bazen içine sucuk bazen de küçük kuşbaşı etler ekleyerek yapıyorum lezzetli oluyor senin tarifin de hafif olmuş canım sevgiyle afiyetle kal

Pastane'den dedi ki...

nefis bir tarif ellerine sağlık
denenecekler arasında yerini aldı
güzel paylaşımların için teşekkürler

Lavanta Bahçesi dedi ki...

bayılırımmmmm

DATLIM dedi ki...

Kremalı patatesin beşamelle yapılışı gibi :)ellerinize sağlık

''ZezZenin Sepeti'' dedi ki...

ellerinize sağlık. çok leziz görünüyor.

Adsız dedi ki...

ben kaseye bayıldım:)nerden aldınız acaba?

Adsız dedi ki...

esra--iyi kaşamlar MÜGE HANIM ben size bir soru sormak istiyorum evde tarhana yapmak istiyorum ve yaptığım tarhanayı salonumda kurutmak istiyorum malum hava şartları nedeni ile balkona seremem.ama arkadaşlar evi kokutacağını ve bu konunun uzun süre çıkmayacağını söylediler.acaba gerçekten kokarmı evde.yardım ederseniz sevinirim.teşekkürler.

Nurcan'dan Tarifler dedi ki...

çok lezzetli duruyor yaa.kaşarlar da sünmüş off off harika ellerine sağlık

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Muge paylasimin icin tesekkurler. Bizim de sevdigimiz bir alternatif. Sevgiler

bsayfam@gmail.com dedi ki...

Merhaba Müge Hanım, tarifinizi ve resmini görünce çok beğendim ve hatta az önce denedim bile :) Gerçekten çoook beğendik, denenmesini tavsiye ederim. Pratik, lezzetli ve görüntüsü de çok güzel bir yemek. Paylaştığınız için çok teşekkürler.

Müge dedi ki...

Sevgili Papatya68;
Öneri için çok teşekkürler, yerken bende bir kaç kez; "sucuk da yakışır buna" diye düşünmüştüm, denemek lazım en kısa zamanda :)

Adsız;
Kase; yani fırın kabı; Paşabahçe...

Esra Hanım;
İstanbul'un havası nemli olduğu için, yazın bile zor kuruyor zaten tarhana.
İçerde kalorifer yanıyorsa kuruması daha kolay oluyor.
Annem biz küçükken evde çok kuruturdu, kendisine sordum o nedenle. Yanıtını aynen yazıyorum :)
"Tarhana kururken değil, mayalanma sürecinde yani 4-5 gün boyunca çok ekşi kokuyor, evde haliyle ekşi maya kokuyor.
Daha sonra, yani kuruturken ise çok fazla kokmuyor.
Kurutma işlemi bittiğinde de evde koku kalmıyor yani günlerce evden kokusu çıkmaması gibi bir durum yok."

Sayenizde bende bir konuda daha bilgilenmiş oldum :)
Teşekkürler Esra hanım :)

Herkese sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba ben de uzun zamandır sitenizi takip ediyorum. bir çok tarifinizi de denedim çok güzel oldu. çok başarılısınız.
size bir şey sormak istiyorum. evinizin konumunu çok beğendim. balkon manzaranız muhteşem. acaba istanbulun neresinde oturuyorsunuz?

Adsız dedi ki...

Müge hanım merhabalar! tarafımdan sürekli takip ediliyorsunuz bilin:) Patates ograteni okuduğum gün yaptım. Eşim ve kızımla hepsini bitirdik. Tariflerinizin hepsini beğeniyorum. Ellerinize sağlık. Başarılarınızın devamını dilerim. Baktıgül

Adsız dedi ki...

süperr süperrr süperrrrrr

alacakanlık dedi ki...

Merhabalar
Yemek yapmaya çok geç başlamış biri olarak sitenizi malesef daha yeni keşfettim bu tarifi gördüm ve bayıldım yemek yapmak için bir tek pazar günlerim var bekar ve çalışan ve üstelik annesiyle yaşayan biri olunca böyle oluyor :) pazar günü uykumdan bile vazgeçerek tarifinizi yapmaya koyuldum ve sonuç harikaydı ve nihayet yıllar sonra annemdem muhteşem bir tepki aldım bunu benim günlerimde de yapsan süper olmuş dedi :)) size ne kadar teşekkür etsem azdır sevgiyle kalın
AntalyaDAN ŞAFAK

alkım dedi ki...

sormam gerek yağ karabiber ve tuz karışımını ne yapıyorsunuz. sanırım pataesleri içine konup sonra tepsiye diziyorsunuz ama belirtmemişsiniz. sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Alkım;
•Derin bir kasede, sıvıyağ, tuz ve karabiber ile karıştırın.
demişim zaten.

Ama yinede"patatesleri" kelimesini de ekleyeceğim tarife :)

Çok sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhaba ben patates ogreten demiyorum fırında kremalı patates diyorum ve patatesleri çok az haşlayıp öyle yapıyorum evet harika oluyor.bende bunu paylaşmak aranıza katılmak istedim.yemek yapmayı ve değişik lezzetleri denemeyi tatmayı çok seviyorum.herkese iyi akşamlar...

gülşen dedi ki...

Müge Hanımcım acaba kaç cm abetlarında bir kapta yapalım biz bunu,sosun her patatese ulaşması için en fazla 2 sıra üst üste patates olmalı değilmi?
biryerde bu şekilde patatesli bir tarifli sucuklu yemiştim okadar hoşuma gitmiştiki,ince kek gibi bir yapısı vardı,aynı şekilde yapmaya çalıştım içine sucukları dğrayarak pizza gibi olacak diye hayal etmiştim,birkaç defa böyle patates denemem oldu unlu yoğurtlu bir harçla ama patateslerim pişmek bilmemişti ve içleride cıvık gibi kalmıştı ondan ayrıntılı soruyorum:)sizin tarifinizi sucuk ekleyerek yapmacağım sanırım sucukları en üste dizmek gerekir değilmi bu durumda?
geçen gün kremalı patates yaptım bir buçuk saate yaklaşık patatesler ancak yumuşadı bu tartz tariflerde patatesi yarı haşlasak iyi olacak sanki.
sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Gülşencim;
Ben büyükçe bir fırın kabında yapıyorum.
20x30 cm. civarında.
Patatesleri haşlamıyorum hiç bir zaman.
Sucuklu yaparsan aralara koymak daha mantıklı olabilir, en üstte hemen pişer ve yanar çünkü.

Sevgiler.

özlem dedi ki...

benim patatesler fırında şimdi merakla bekliyorum,sevgiyle kalın.

Adsız dedi ki...

Ben dün akşam denedim ve hatta afiyetle mideye indirdim bile. Herkese tavsiye ederim...

Decoration Heaven dedi ki...

Müge Hanım merhabalar,
Fotoğraftan bile süper görünüyor tadı nasıldır kim bilir. Bu akşam yapmak istiyorum da sizin "hamursuz pizza" gibi demenizle aklıma bir şey geldi. Nasıl olur bilmem ama verdiğiniz malzemelere ek olarak sucuk, salam, bezelye, zeytin, mısır vs gibi farklı malzemeler eklenebilir mi acaba bu tarife? Patatesten hariç başka malzemeler de olursa bir yemeğe eşlik olarak değil de ana yemek gibi olabilir mi merak ettim?
Şimdiden teşekkürler,
Sevgiler..

Müge Hüner dedi ki...

Merhabalar;
Açıkçası her denemede içine söylediğiniz gibi; sucuk, salam, bezelye, zeytin, mısır vs. gibi farklı malzemeler katmak geliyor içimden.
Çok yakışacağını düşünüyorum ama henüz denemedim.
Sizi yanlış yönlendirmek istemem.
Belki birlikte pişirmek yerine piştikten sonra üzerine kavrulmuş, sucuk ve salam serpip, onların üzerinede kaşar rendesi ve ince domates dilimleri konabilir ve kaşar eriyene kadar fırında tutulabilir.
Bak yazarken çok hoş göründü gözüme bu fikir.
Bende böyle deneyeceğim :)

Şimdiden afiyet olsun...

Decoration Heaven dedi ki...

Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim :)
Sevgiler..

ALİ MUSTAFA YILMAZ dedi ki...

Tarifinizi birebir denedim, eşim de ben de çok beğendik.

Emekleriniz için çok teşekkürler,

Ellerinize sağlık

gulidem dedi ki...

Bu aksam sizin menunuzu birebir uyguladim bn de. Yani patates ograten ve de kilis tava yedik. Ikisi de cok guzeldi, tesekkurler.
Yalniz patates ogtarenin kremali patatesten daha hafif oldugu fikrine katilamiycam :-)

Adsız dedi ki...

Sevgili Muge hanim,

Demin tarifi denedim ve gercekten mukemmel oldu. Yalniz sevgilim kasar sevmiyor, acaba ayni tarifi beyaz pernirle denesem olurmu ve tuzlumu yada tuzsusmu peynir secsem?

Bu arada ben yemek yapmaya yeni basladim. tariflerinizi guzel yaptikca cok memnun oluyorum. cok tesekkur ederim.

Deniz

Müge Hüner dedi ki...

Deniz Hanım;
Beyaz peynir ile de olabilir ama kıvam olarak çok farklı olur.
Çünkü kaşar eriğinde aynı zamanda bir yapıştırıcı görevi görüyor patatesler için :)
Beyaz peynir ile ayrı ayrı kalacakları için servisi biraz daha zor olur.
Ama farklı ve lezzetli bir tarif çıkar ortaya diye tahmin ediyorum :)
Deneyin ve sonuçtan memnun kalırsanız bizimle de paylaşan olur mu?

Sevgilerimle...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin