SAKINCALI GÜZEL 2 :)
İmambayıldı için; Karnıyarık’ın kıymasız kardeşi denirmiş.
O zaman adı da; “sakıncalı güzel 2” olmalı bence :)
Bu yaz -aslında her yaz olduğu gibi- patlıcanın hakkı verildi bizim evde.
Her türlüsü yapıldı, yendi. Beş altı kilo kadar közlenerek buzluğa kondu, daha ne olsun :)
Patlıcan ile ilgili bilgileri yayınladıktan sonra, yalnızca Patlıcan Tavası tarifi verebilmiş, arka arkaya patlıcan tarifleri veremedim diye üzülmüştüm.
Sirkeli Patlıcan, Patlıcan Dizmesi ve İmam Bayıldı ile açığı epey kapattım sanırım.
Hünerlopedi’ye yeni bir konu eklemenin zamanı geldi de geçiyor bile…
İmam Bayıldı’yı ilk kez olması gerektiği gibi yaptım, yani patlıcanları kızartarak ve soğanı kavurarak...
Annem tüm malzemeleri çiğden koyarak yapıp, yıllarca Zeytinyağlı Patlıcan’ı İmam Bayıldı diye yedirdi bize, geçen yıla kadar doğrusunu bilmiyordum inanın.
Hatta zeytinyağlı patlıcan’ı ilk yayınladığımda; adına İmam Bayıldı demiş, daha sonra Yaso’nun; “e bu İmam Bayıldı değil ki, zeytinyağlı patlıcan. İmam Bayıldı; karnıyarığın kıymasız halidir” demesi ile acı gerçekle yüzleşmiştim :)
Ah anne ahh, bir yemek bloggeri hiç böyle kandırılır mı? :)
Aşağıdaki tarif; orijinal olanı. “Patlıcanları kızartmak istemiyorum” derseniz, közleyerek ya da bir fırça ile iyice yağlayıp, fırında da pişirebilirsiniz.
Malzemeler
- 8 Adet (minik) Patlıcan
- 3 Adet (orta boy) Kuru Soğan
- 2-3 Adet Sivri Biber ya da Köy Biberi
- 3 Adet (minik) Domates
- 2 Diş Sarımsak
- 1,5 Su Bardağı Su
- Sıvıyağ (patlıcanları kızartmak ve soğanı kavurmak için)
- 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
- Tuz, Karabiber
Yapılışı
- Patlıcanları alacalı şekilde soyun ve bol tuzlu suda 1 saat kadar bekletin, daha sonra süzüp, iyice kurulayın.
- Patlıcanları sıvıyağda, renkleri turuncu olacak şekilde kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak, yağının iyice süzülmesini sağlayın.
- Soğanları piyazlık (yarım ay şeklinde) ince ince doğrayın, sarımsakları dilimleyin.
- Biberleri de ince ince kıyın, 2 domatesin kabuklarını soyarak minik minik doğrayın.
- Bir tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve ısıtın, soğanları ve sarımsakları ekleyin, sürekli karıştırarak 3-4 dk. kavurun.
- Soğanlar çok fazla ölmeden, biberleri ekleyin ve 2-3 dk. daha kavurun.
- Domatesi ekleyin ve 1-2 dk. daha kavurup, tuz ve karabiber ile tatlandırarak, ateşi kapatın.
- Patlıcanların ortasını açın ve şekeri tuz serper gibi patlıcanların üzerine serpin, boşluklara hazırladığınız karışımı pay edin.
- Patlıcanları karnıyarık tenceresi denilen yayvan tencereye dizin.
- Ayrı bir kapta; su, 1-2 kaşık sıvı yağ ve 1 adet domates rendesini karıştırın.
- Karışımı tencereye (patlıcanların üstüne değil, tencerenin tabanına gelecek şekilde) ekleyin ve kısık ateşte 10 dk. kadar pişirin.
- Soğuk hatta mümkünse bir gece dinlenmiş olarak servis edin.
Pratik Bilgi;
- Yemek yaparken her seferinde bir iki diş sarımsak ayıklamak bana hep çok zor gelir. İki diş için ellerim kokar ve ince kabuklarını soymak çok sıkıcıdır.
Bir süredir uyguladığım yöntem şu; sarımsağı aldığım gün hepsini soyup, ayıklıyorum. Sarımsak dişlerini bir plastik kaba (içinde peynir satılan, şeffaf plastik kutular ideal mesela) koyuyor ve derin dondurucuya kaldırıyorum.
İhtiyacım olduğu zaman, istediğim miktarda kaşıkla alıyorum içinden ve sarımsak ezicide eziyorum, böylelikle elim, her seferinde değil, sadece bir kez sarımsak kokuyor :)
Buzluktan çıkar çıkmaz sert oluyor ama 1 dk. kadar bekletirseniz kolayca eziliyor.
Aklınızda olsun…
32 yorum:
Bırakın bu imam hep baygın kalsın... Nefiss olmuş canım ellerine sağlık sevgiler..
Ellerinize saglık. Gorunce canım cekti valla :))
ellerinize sağlık müge hanım çok güzel görünüyor hatta başta eee karnıyarık gibi göründü gözüme
pratik bilgine ek yapmak isterim ben de sarımsakları soyup kavanoza koyar üzerini geçecek kadar da zeytinyağ koyarım sonrasında koyduğum zeytinyağı da yemeklere koyduğum da farklı bir aroması oluyor..
Mügeciğim bayılırım senin tabirinle bu sakınca
lı güzellere:))Ellerine sağlık enfes görünüyor.
Bereketli iftarlar kocaman öpüyorum.
İmamla birilikte ben de bayıldım ben deee.. Enfesssss..
imambayıldı harika gözüküyor valla oruçlu oruçlu bayılıcam nerdeyse:)mügecim yarın bende yapayım bare öptüm canım handan
Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.
Afiyetler olsun..
Mügeciğim, sanırım benim annemde zeytinyağlı patlıcanı bize imambayıldı olarak yedirdi yıllardır :( Ben bu gerçekle şimdi yüzleştim.Yine de annem tabağa koyarken şekli bozulmuştu herhalde deyip teselli edeyim kendimi. Şaka bir yana, ellerine sağlık canım. Patlıcanı tek geçerim sebze aleminde.
ayol bunlar çiğ beee... yeme sende bizi şekerim hahaha
Mügecim, imambayıldı da harika görünüyor ama ben esas sarımsak saklama fikrine bayıldım :) Ben de aynı dertten sıkıntılıyım daha önce küçük bir kavanoz soyup üzerine zeytinyaüı ekleyip dolapta saklamıştım ama pek uzun dayanmadı. Bir de senin metodu deneyeceğim.
ben her iki sakıncalı güzele de bayılırım
ellerinize sağlık çok güzel olmuş
sevgiler
Elerinize sağlık enfes görünüyor yiyenlerede afiyet olsun.
anaammmm ben bunlardan yedim.. hemide en kocamanını seçtimde yedim.. ne de güzeldiler.. ay neden ikinciyi yemedim diye hayıflandım şimdi. ama sanırım çok şey yemiştim :))))
Bir imam ancak bu kadar güzel bayılır. Minik patlıcanlarla denememiştim. Patlıcanları aldım haftasonu yaparım. Elinize sağlık
Hülya
Balık sofrası ararken denk geldim bloğunuza bayıldımmm, ben istedim birgöz google amca verdi ikigöz :)))) Ellerinize sağlık bütün sofralara, detaylar, masa dizayn bilgileri hepsi harikaaa, hayırlı ramazanlar...
çok güzel görünüyo ellerinize sağlık iftara da ne yakışır SELAMETLE...
Çoook ama çokkk severim... Görüntü yine her zamanki gibi. Patlıcanın etkisi ile de asalet tavan yapmış. Hünerim, hünerli ellerinden öperim :)
meraba aslında cok yeniyim ama yinede blogumu açtığımdan beri bu blog nasılda gözümden kacmış kızıyorum suan kendime harikasınız tek kelime sofra sunumu yemekler tatlılar herşey tam beklik sıkı bi takipçi daha kazandınız:)
hünerli ellerinize ve yüreğinize sağlık
bu arada buda benim bloguum kopyalamayı unutmusum :)http://byyoruuuuuzzz.blogspot.com/
İmam bayılmış bende bayılırım,Ellerine sağlık çok leziz görünüyor.Sevgimle öptüm....
bilgisayarımda hünerli bayanlar diye dosya açıp pek çok yemeğinizi kaydetmiş,sessiz bi takipçinizdim. blog açınca sizi takibe aldım,tamam oldu:) her yemeğiniz gibi imam bayıldı da leziz görünüyo... ellerinize sağlık... sevgiler...
http://herseyeragmenhayatguzellll.blogspot.com/
Mügecim ne oldu blog yarışması, ben hala sana oy veremedim, bitti mi yoksa?
These look delicious - I will definitley be trying them - your photography is amazing - thanks:)
müge hanım, sitenizi uzun zamandır takip ediyorum.tarifleriniz harika.imam bayıldı güzel görünüyo...ellerinize sağlık.
Gamzecim;
ve
Diğer merak eden sevgili dostlar;
Yarışma başlama tarihi 1 Ekim e ertelendi.
Bende gözünüzü yormamak için banneri en alta koydum şimdilik :)
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Merhaba Müge Hanım;
Blogunuzu keyifle takip edenlerdenim, çok güzel fikirler ediniyorum sayenizde.
Sarımsak ile ilgili yazdıklarınızı okuyunca (elinizden çıkmayan koku) size basit bir bilgi vereyim belki bütün sarımsakları bir kerede soyma derdinden kurtulursunuz:)))
Şaka bir yana elde biraktigi koku gerçekten kolay geçmiyor ancak sarımsagı soyduğunuz bıçagı suyun altında metal kısmını parmaklarınızla şöyle bir tutup ovalayarak yıkayın, şaşıracaksınız belki ama ne ellerinizde ne bıçak da kokudan eser kalmayacaktır.
Güzel yazılarınızın devamını diliyorum.
Neslihan
mügecim yarın bayram için memlekete gidiyorum annene ve sana şimdiden iyi bayramlar dilerim kebdinize iyi bakın öpüyorum handan
mügecim,hünerlim,nerelerdesin?imamı bayılttın bi gittin,gidiş o gidiş. dört gün gündür dört gözle ilk iş bloğunu ziyaret ediyorum,bi bakıyorum hala imam bayılıp duruuuu:))hadi gel artık güzell sofraların ve tariflerinle.bekliyorum canımm...sevgiler
merhaba siteniz çok iç açıcı,sarımsak sorununuza bende bır cözüm önereyim ben herzaman aldığım sarımsakların hepsını ılık suyun içinde doldurup biraz bekletirim ve kolayca soylulurlar soydugum sarımsakları bır kavanozun ıcınde ve üzerlerine zytinyağıdoldurrak dolapta saklarım ordan alıp kullanırım ayrıca sarımsaklı zeytınyağıda soslarda cok lezız bır tad oluyor.sevgiler..
selam bloglar aleminin engüzel bloğunun sahibi,
şekeri neden patlıcanların üzerine serpiyoruz onu merak ettim.
not,
ben sarımsağı biraz tuz ile dövüyorum ufak kavanoza dolduruyorum ve dondurucuya koyuyorum .tuz tamamen donmasını engelliyor.lazım olunca çaykaşığı ile alıp kullanıyorum.ellerimiz hiç kokmuyor böylece.aylarca duruyor.bir deneyin isterseniz.
sevgiler................
Canikom;
Çok utandım şimdi :)
Çok teşekkürler...
Şekeri serpmemizin nedeni, patlıcanın acılığını ve kekremsi tadını alıyor olması, yumuşatıyor yani tadını :)
Sarımsak önerisi içinde çok teşekkürler.
Sevgiler.
Denedım hıc begenmedım
Yorum Gönder