İMAM BAYILDI'NIN MUSAKKA HALİ :)
İçinde patlıcan geçen tüm tariflerde kullandığım cümleyi yine tekrarlıyorum; patlıcan olsun da ne olursa olsun :)
Benim için; çiğ hariç, her şekilde, her şeyin içinde yiyebileceğim iki yiyecek; bulgur ve patlıcan.
Sihirli değnek gibi, girdiği her tarifi yenilir kılıyor bana göre bu ikisi :)
Yaz geldi, benim için patlıcan sezonu açıldı. Her ne kadar pişirdiğim tüm patlıcanlı yemekleri tek başıma tüketiyor olsamda, şikayetçi değilim, azar azar yapıyorum.
Orjinal imam bayıldı, çok daha zahmetli bir yemek... Bu pişirme şekli ise, yazın taze ekmek ile buz gibi zeytinyağlı yemek yemeye bayılan ve patlıcanı da listesinde üst sıralara yerleştiren benim için demirbaş bir yaz yemeği...
Kızartmaya göre çok hafif ve közlenmişe görede çok daha az uğraşmalı...
Tarif; annemden. Diğer zeytinyağlı yemeklerin yapılışı ile aynı, tek fark soğanın tuz ile ovuluyor olması.
Annem bu yemeği bazen orjinalinde olduğu gibi, (önce patlıcanı bütün şekilde kızartıp, sonra içini doldurarak) yapar, bazende böyle doğrayarak.
Karnıyarık; dağınık pişirildiğinde patlıcan musakka, kabak dolması dağınık pişirildiğinde ise kabak musakka adını aldığına göre, bende bu şekilde pişirdiğimde imam bayıldı musakka :) demeliyim sanırım...
Son olarak her zamanki notumu yineliyorum; ben zeytinyağlı yemekleri çok tatlı sevdiğim için, şeker miktarını biraz bol tutuyorum. Siz damak zevkinize göre azaltma yapabilirsiniz.
Malzemeler
- 4 Adet (ince - uzun) Patlıcan
- 1 Adet (orta boy) Domates
- 2 Adet Çarliston Biber (veya tatlı sivri biber)
- 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
- 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
- 1,5 Su Bardağı Su
- 2 Çay Kaşığı Tuz
- 1,5 Tatlı Kaşığı Şeker
Yapılışı
- Patlıcanları alacalı (siyah beyaz şeritli olacak şekilde) soyun. Yarım ay şeklinde doğrayın. Bolca tuz attığınız, su dolu bir kap içinde yarım saat kadar bekletin.
- Soğanları piyazlık (ince ince, yarım ay şeklinde) doğrayın, iki çay kaşığı tuz ile biraz ovun. Yıkayıp, süzün.
- Domatesin kabuğunu soyun ve irice doğrayın, biberleri de irice doğrayın.
- Karnıyarık tenceresi de dediğimiz, yayvan bir tencereye, önce suyunu süzüp, iyice sıktığımız patlıcanları, daha sonra soğanları en üstede biber ve domatesleri koyun.
- Yağ, su, tuz ve şekeri ekleyip, tencereyi hafifçe sallayarak karıştırın.
- Yemeğin suyu kaynayana kadar, yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte 20-25 dk. patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. (Pişirme sırasında bir kez hafifçe karıştırabilirsiniz)
- Yemeği ılınınca buzdolabına kaldırın ve en az üç dört saat beklettikten sonra servis yapın.
21 yorum:
Müge'cim ellerine sağlık.Bende patlıcan olsunda ne olursa olsun diyenlerdenim.İmam bayıldıyı bir defa yapmış ama nedense kendi yaptığımdan hoşlanmamıştım.Senin tarifinide deneyeceğim.
Şekeri bol severim bende, sanırım tam benlik bir tarif bu :))
ellerine sağlık canım.sevgiler
benim için de patlıcanlı her yemek lezzetlidir. imam bayıldıya da bayılırm valla. ellerine sağlık
Mügecim bende patlıcanı cok severim. Eminim güzel olmuştur. Bizim oralarda imam bayıldıyı aynı karnıyarık gibi yaparlar. Yani görüntü olarak. Alacalı soyar ortasını açarlar ve içine soğan domates vs. koyarlar. Bu şekilde de yapılabilir.
Ayşenur şekerim;
Ne iyi hatırlattın, annemde bazen öyle yapar ve ben o şekliyle de çok severim.
Yazıda belirtmeyi unutmuşum, iyi oldu söylediğin.
Öperim seni :)
hımmm çok güseel ellerinize sağlık çok severim yaz geldi artık bol bol yaparım... size afiyet şeker olsun:) sevgiler betül
bende patlıcanı çok severim müge.kışın bile dondurucuya attıgım patlıcanları çıkartır tüketirim.ellerine saglık.
Mügeciiim, ellerine saglik, hem patlican olmasindan dolayi hem de tam diyet yemegi olmasindan dolayi bayildim, sevgiler
zehra
Mügecim;
Çok hafif ve sağlıklı görünüyor..Ellerine sağlık
Bende patlıcanın her hailini severim, bende sizin gibi yemeklerde hep tek başımayım, adaş olduktan sonrada, kader ortaklığı ve aynı burçlardanız...
Adaş derken BLOG isim benzerliğinden bahsettiyseniz, siz olması gereken en güzel yerdesiniz kendinizi ıspatlamışsınız, bu tartışılmaz, inşallah dahada güzel yerlere gelirsiniz...
Elleriniz dert görmesin, patlıcan yemeğiniz harika görünüyor, afiyet bal şeker olsun,SEVGİLER..
Sizi sesiz takip edenlerdenim.Patlıcan yemegini görünce dayanamadım yazıyorum.Bende patlıcan yemegini 365 gün 24 saat yesem bıkmam ve çig olarakta yerim tabi Adana patlıcanı olacak . Yaptıgın herşey agız tadımızada uyuyor ellerine sağlık :D
şu anda benimde aynı zeytinyağlı patlıcan yemeğim var evde...kızım çok sevdiği için ona özel pişirdim...bende çok seviyorum...kızım 15 yaşına kadar patlıcan yemezdi...şimdi ise bayılıyor...
seninde ellerine sağlık...
Mügeciğim eşim patlıcan için ölür ölür ne çeşidi olursa olsun.Bu tarifi de deneyeceğim ellerine sağlık...sevgiler...
Bende yazınıza katılıyorum. Patlıcanın ne yemeği olursa olsun her gün yerim.Ellerine sağlık.
Sevgiler.
MÜGECİM BENDE PATLICAN OLSUNDA GERİSİ ÖNEMLİ DEGİL DİYENLERDENİM HIMM LEZİZ OLMUŞ VALLA PCDEN BİLE YE BENİ DİYE BAGIRIYORR
EELLERİNE SAGLIK CANIM SEVGİLER
Sevgili Müge, patlıcan deyince ben de bir dururum.. Her türlüsünü yiyebileceğimi keşfediyorum. Zeytinyağlısı daha hafif olduğu için tercihim. Enfes görünüyor. Ellerine sağlık.
Eline sağlık canım.
SEVGİLER.
Ellerine sağlık canım harika görünüyor.
Sevgiler...
Patlıcana bayılırım. izmirli olarak Zeytinyağlı lezzetlerede hiç dayanamam. Harika olmuş.
Ellernize sağlık
Sevgiler
http://www.lezzetibol.com
Müge Hanım Selamlar:)Haftasonu Hindistancevizli Kurabiye tarifinizi denedim, blogumda yayınladım:) Tarif için teşekkürler çok güzel oldu:)
Ayyyy bugün derhal pişirmem lazım.Nasıl canım çekti...
Ellerine sağlık.
ben önce biber ve soğanları hafif kavurup patlıcanları eklkiyordum,ama şimdi hepsini dizip beraber pişirdiğinizi gördüm,bnirdahakine bu yöntemi yapacağım:)
Yorum Gönder