MAKARNALI BÖREK TARİFİ YENİLENDİ :)
Makarnalı börek; içim dışım makarnalı börek.
Artık gözüm kapalı yapıyorum inanın, ölçü mölçü yok :)
Haftada en az üç kere… Evdeki patates kızartması krallığını devirip, tahta oturdu çoktan :)
Ben bu durumdan şikayetçi miyim? Hayır, tabiî ki, her ne kadar actifry ile de olsa eşimin sürekli patates kızartması yemesi üzüyordu beni, bu börek sayesinde; makarna, peynir, süt yemesi daha hoşuma gidiyor.
Arkadaşlarımız bile; “Müge, gelsek de bize bir makarnalı börek yapsan” deyip duruyorlar.
Hatta geçenlerde yaşadığım ve beni hala güldüren bir anıyı anlatayım size.
Diş hekimi olan, bir arkadaşımızın yanına, hem sohbet hem de devam eden diş tedavim için gittik geçenlerde.
Ben içeri girer girmez, oradaki herkese -hastalara, çalışanlara- anlatmaya başladı; “Müge bir börek yapıyor, inanamazsınız, ben böyle bir şey yemedim” ben de en utanmış halimle; “ya yok, uyduruk bir şey” deyip duruyorum.
Bu sırada çalışanlardan, gerçek bir Anadolu kadını olduğu her halinden belli olan bir hanım, meraklı gözler ile soruyu patlattı; “nasıl bir börekmiş bu?”
Ben de; “makarna ile yapıyorum, yalancı su böreği işte” dedim.
O an kadının bana attığı bakışı, o saniyelik bakışı görmenizi isterdim.
Aynen şöyle idi; “biz elimizde yufka açar, kırk kat baklava yaparız, hamur açar, mantı yaparız, gerçek su böreği yaparız da, bir eline sağlık der geçilir, bu şehirli hatunlar bir makarna haşlar, gördükleri iltifata bak, ne de güzel tanıtıyorlar, kendilerini”…
Haklımıydı peki? Bence sonuna kadar…
Bu yüzden, birçok kişiye göre, yayınlamama bile gerek olmayan basitlikteki bu tarifi, lafı fazla uzatmadan vermek istiyorum.
Önceki makarnalı börek tarifine göre malzemeler çok daha az, yapımı çok daha kolay.
Zaten bir kez yaptıktan sonra, sizinde kendi ölçüleriniz oluşacak eminim :)
Bütün yaptığımda, keserken dağıldığı için, uzun zamandır porsiyonluk yapıyorum, servisi çok kolay ve şık oluyor.
Ya da fotoğraftaki gibi minik teflon tavada iki kişilikte yapabilirsiniz.
Malzemeler (3 Adet 18 cm. çapında börek için)
- 9 Adet Baklava Yufkası
- 1/2 (yarım) Paket Kelebek Makarna
- 1 Su Bardağı (ezilmiş) Beyaz Peynir
- 1/2 (yarım) Su Bardağı Süt
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağ
- 8-10 Dal Maydanoz
Yapılışı
- Makarnayı; bol tuzlu suda 10-12 dk. haşlayın, süzün.
- Makarna sıcakken, peynir, tereyağ, süt ve kıyılmış maydanozu ekleyin ve iyice karıştırın. Ilınması için biraz bekletin.
- Küçük bir teflon tavayı çok hafifçe sıvıyağ ile yağlayın.
- 3 Adet baklava yufkasını, üst üste tavanın içine koyun. (aralarına bir şey sürmeyin)
- Makarnalı harcın üçte birini, yufkanın içine koyun ve kenarlardan taşan yufkaları içeri doğru katlayarak, kapatın.
- Bir kasede biraz sıvıyağ, biraz suyu karıştırın ve böreğin üstüne sürün.
- Kısık ateşte, alt üst ederek böreğin her iki tarafınıda pişirin.
- Diğer yufkalara da, kalan harç ile aynı işlemi uygulayın.
Böreği birkaç kez küçük borcam kapağında da denedim. Ama her ne kadar kabı yağlasanız da, yufkalar çok ince olduğu için, yapışıyor ve servis sırasında dağılıyor.
Nar gibi kızarmış, çıtır çıtır bir su böreği yemek istiyorsanız, ocakta ve teflon tavada yapılanı ideal…
Böreği fırında yapacaksanız;
Malzemeler (12 adet börek için)
- 12 Adet Baklava Yufkası
- (Yukarıda malzemeleri verilen) Makarnalı Harç
Yapılışı
- 3 adet baklava yufkasını üst üste koyun. (aralarına herhangi bir şey sürmeyin)
- Uzunlamasına keserek üç parçaya ayırın. (Yufkalar dikdörtgen ise, uzun tarafı üste gelecek ve siz yukarıdan aşağıya doğru keseceksiniz)
- Her bir parçanın ucuna; 2-3 yemek kaşığı kadar makarnalı harç koyun ve kenarlarından birer cm. içeri kıvırarak, ileriye doğru katlayın.
- Yağlanmış tepsiye dizin.
- Bir kase de biraz sıvıyağ, biraz suyu karıştırın ve bir fırça ile üzerlerine sürün.
- Arzu ederseniz susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.
27 yorum:
Mügecim makarnaya bittim nar gibi kızarmış kar
nımda acıktı:))Ellerine sağlık öpüyorum.
Benim hünerli ve becerikli arkadaşım. Öncelikle geçmiş bayramın kutlu olsun. Sonra da börekler harika görünüyor. Ben de istiyorum bunlardan. Hafta sonu mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık bir tanem.
Mugecim, sayfani hergun ziyaret eden ama ilk defa yorum birakan bir mudavininim. Bu boregi annem normal yufka ile yapardi. Eger dagilmasini istemiyorsan icine iki-uc tane yumurta kir. Boylece hem ic harci birbirine yapistigi icin dagilmaz, hem de yumurta kokusu gercek bir su boregi izlenimi verir.
Ben de Amerika'ya ilk geldigimde yoresel lezzet, kimse yiyemiyor diye el acmasi su borekleri yapiyordum ama yalancisi daha az ugrastirici ve hizli oldugu icin artik elimde acmaz oldum. Hatta kimse anlamiyor bile benim yalanci su boregini yapinca. Ellerine saglik. Ben de bir aralar tarifini senden aldigim Sariyer Boregi ile unlu olmustum. Soylemeden gecmeyeyim dedim:))) SUMEYYE
Ellerine emeğine sağlık. Yine süper bir lezzet. Baklava yufkası ile hiç denemdim bir alternatif daha çıktı. Teşekkürler sana.
Merhabalar.. Ellerinize sağlık. Nasil da güzel olmuş. Ben de deneyeceğim inşallah:)
Ellerine saglik canim nefis leziz görünüyor.
Denemek lazm. Ellerine sağlık :)
maharet maharet kokan yemekler,sıcacık bir blog.Harika güzel...Sizi takip listeme alıyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.
Müge'ciğim,
O hanımla aranızda geçenler hoş bir anektod olmuş. Devir piar devri deseydin ona.
Çok nefis bir börek olmuş. Naçizane bir öneride bulunmak istemiştim ama Sümeyye zaten söylemiş. İçine kıracağın bir iki yumurta daha çok su böreği tadı vereceği gibi dağılmasını da engeller.
Baklava yufkası ile yapmandaki sebep çıtırlığı sağlamak için mi?
Benim de makarnalı bir börek tarifim var sayfamda ama normal yufka ile yapılıyor. Yiyenler içine bakıp makarnaları görmezlerse su böreği yaptığımı zannediyorlar.
Ama seninki çok daha pratik, özellikle vakit sıkıntısı yaşayan ve küçük porsiyon yapmak isteyenler için ideal.
Ellerine, emeklerine sağlık Müge.
Sevgilerimle,
Bazen isin kolayina kacmak lazim. Gercek bir su boregi hazirlamak inanilmaz cok vakit aliyor. Elbet bu yalanci su boregi gercek su boregin yerini tutmaz ama olcak o kadar diyorum:) Ellerine saglik. Hollandadan sevgiler.
Bu tarif çok pratik ve lezzetli görünüyor, ellerine sağlık
Bu devirde gerçek su böreği yapacak vakit nerde ellrinize sağlık...
Hımmm böreğiniz nefis olmuş ellerinize sağlık...
Sevgiler...
www.gonuluncelezzetler.com
Bir de ben kendimi hünerli bilirdim :) Bu kadar iç açıcı, bu kadar göz doyurucu sitenize bayıldım.
Ama beni makarnalı börek ile kalbimden vurdunuz :) Annem benim küçüklüğümden beri evde yemek olmazsa bunu yapar ve herkes son dilim için kavga ederdi :) Sizinki daha güzel bile görünüyor :)
Çok sevdim blogu ve tarifleri (hepsini sıraya koydum bile yapmak için :) öncelikle de mısır ekmeği ile başlayacağım :)
Sevgiler
Sıla
Sevgili Sümeyye ve Işıl Ablacım;
Yumurta önerisi için çok teşekkürler. Bir sonraki yapışımda deneyeceğim mutlaka. Fazla değil ama ilk başta bir tane kıracağım :)
Yumurta kokusu biraz ürkütür beni çünkü...
Işıl Ablacım;
Benim arşivimde de normal yufka ile makarnalı börek var, hatta yazının içinde link vermiştim.
Baklava yufkası kıtırdan ziyade daha çok hışır hışır oluyor :) bizim hoşumuza gidende bu hışırlık :)
Zaten arşive şöyle bir baktım da son zamanlarda normal yufka ile börek hiç yapmamışım, hep baklava yufkası.
Baklava yufkası ile yapmadığım tek şey; baklava :)
Herkese kocaman sevgiler...
aynı böreği normal yufkayla yapıyorum o da güzel oluyor ama baklava yufkasınıda deneyeceğim. Gerçekten de bu böreğin servis sırasında dağılması misafirlerime yapmama engel oluyordu, aile içinde yapıyordum.porsiyonluk ve sararak yapmak güzel fikir, teşekkürler :))
Çok beğendim Mügecim bu tarifini. Bu haftasonu misafirlerim gelecek, pilav yerine bunu yapmaya karar verdim. Yorumları sana da iletirim. Pişirirken kazaya uğratmazsam, çok güzel olacağını hissediyorum:)
Merhaba Mügecim Bu böreği çok severim ama kaç kere denememe rağmen hep yerken dağıldı arkadaşımda yemiştim aynı su böreği gibiydi Bir şeyi eksik yapıyorum ama ne anlamadım bendeki tarifle karşılatırcağım bakalım ne fark var illa baklava yufkası kullanmak şartmı
sevgiler
Ayşecim;
Baklava yufkası tabi ki şart değil, biz lezzetini daha doğrusu hışır hışır olmasını çok sevdiğimiz için, baklava yufkası ile yapıyorum.
Normal yufka ile de gayet güzel oluyor.
Dağılma sorunu bende de oluyor o nedenle porsiyonluk yapıyorum hep.
Sümeyye ve Işıl abla yumurta önerisi getirdi bunun için, denemek lazım :)
Sevgilerimle canım.
şimdi yaptım ve yiyorum ve börek bitmeden yazayım ve yiyeyim dedim tek kelime ile muhteşem yağlı suyunu abrtmışım bide artan yufkaları ne yapayım nasıl saklıyayım diye sorunum olmasa harika seçici olan kızım bile eline sağlık dedi bende sizin emeğinize sağlık diyorum bu arada bende sizn müdavinlerinizdenim ve pek çok taiflerinizi denemişimdir nalan sevgiyle kalın
Merhaba Mügecim,
Haftasonu misafirlerim kalabalık olacağından son anda tavada yapmaktan vazgeçtim. Böreği bir anda tepsi böreğine çevirdim. Alta ve üste 2-3 kat yufka serdim. Aralara süt-yumurta-yağ karışımı harcı döktüm. Peynirli harçın içine de fazladan bir yumurta kırıp karıştırdım. Hiç dağılmadı ve harika oldu. Herkes çok beğendi:)
makarna böre ği harika gözüküyor.ellerinize sağlık.
ARKADAŞLAR BU MAKARLI BOREK TARIFI MUTHIŞ,DENEDIM .FIRINDAKINDEN DAHA GUZEL BENCE,TAM SU BOREĞI TATINDA,AYRICA GAVURDAĞ SALATASI,TARIFI IÇINDE TEŞEKKURLER YAPTIM GERÇEKTEN NEFIS OLDU,UNUTMADAN HAYDARI TARIFI DE MUHTEŞEM HELE DILIM SALATA UZERINDE HARIKAYDI,YANI SAYENDE BEN YINE TAM NOT ALMAYI BAŞARDIM.TEŞEKKURLER MUGE IYIKI VARSIN!!!!!!!!!!!!!
eşim su böreğini çok seviyor.tesadüf eseri karşılaştım tarifinizle inşallah bu akşam denicem:)
tarifleriniz çok güzel bir kaç rarifinizi denedim açıklayıcı ve güzeller...sizden bir ricam var bildiğiniz simit tarifi varsa eklerseniz sevinirim ama pastane simidi olursa sevinirm bulunduğum yerde simit alma şansım yokta...teşekkürler..
Mügeeeeeeeeee,
Sahur için yaptım bu tarifini,Allah'ım nasıl bir lezzettir bu ya, kaç zamandır okuyorum bu tarifi neden beklemişim nedennnn :))) Çok sağol Mügecim..Peki artan baklava hamurunu nasıl saklayacağım,ambalajı açınca hemen tüketin yazıyor pakette :(
Sevgiler,
Delfina Şekerim :)
Afiyet olsun, yarasın.
Yazıda da söylediğim gibi biz makarnalı börek ile yaşıyoruz.
Sizinde bir süre öyle olabilir :))
Şekercim, ambalajı açınca strech film ile iyice sarıp hava almasını engellersen buzdolabında son kullanma tarihine kadar bir şey olmuyor. Benim buzdolabımda her daim var...
Çok öpüyorum...
Yorum Gönder