PRATİK, HAFİF, LEZZETLİ...
İşte size gayet sağlıklı bir patlıcan tarifi :) Haşlayarak ve azıcık yağ kullanılarak yapıldı.
Fatoş, aylar önce önermişti bana bu tarifi ama nedendir bilmem, yapamamışım bir türlü.
Patlıcan ile ilgili bilgiler toparlayıp, arkasından birkaç tane de patlıcanlı tarif yayınlamak isteyince hemen aradım. “Hani sen bana bir tarif anlatmıştın, nasıldı o tam olarak” diye :)
Tarif çok basit, malzemeleri çok az.
Tek artistik yanı, patlıcanların bütün olarak kızartılıp çevrilmesi :)
Bu şekilde size zor gelirse patlıcanları tek tek de kızartabilirsiniz, lezzet olarak değişen bir şey olmaz ama sunum olarak bütün hali daha güzel.
Fatoş, çok becerikli bir Trabzon hatunu :) Sadece bu yemeği değil, hamsileri de mısır ununa buladıktan sonra, tavaya pizza gibi diziyor ve bütün halde çeviriyor.
Ben -birazda çekinerek- kendisine; “tek tek çevirsem olmaz mı?” diye soracak oldum, “aaa olur mu hiç öyle, sakın yapma, kızarım valla” dedi… Bende aynen dediği gibi yaptım :)
Aslında bir şey daha dedi ama onu burada yazamıyorum :)
Patlıcan tavasını, pişer pişmez, bir saat kadar sonra ve bir gece buzdolabında bekledikten sonra ertesi gün kahvaltıda olmak üzere her şekilde yedim ve her şekilde de gayet güzel ama aynı gün yemek en güzeli…
Yazın, balık sofralarında ya da mangal keyfine eşlik etmek için ideal ve hatta hızla yaklaşan Ramazan sofralarımız için de çok hoş bir seçenek bence…
Malzemeler (4-5 kişilik)
- 6-7 Adet (ince-uzun) Kemer Patlıcan
- 3-4 Yemek Kaşığı Mısır Unu
- 3-4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- Tuz - Su
Yapılışı
- Patlıcanları alacalı şekilde soyun ve saplarını kesin.
- Uzunlamasına dörde bölün ama sonuna kadar kesmeyin, dibinde 2 cm. kadar kesilmemiş bölüm kalsın. -yani patlıcan bütün kalsın, dörde bölünmesin-
- Patlıcanları yarım saat kadar bol tuzlu suda bekletin, suyunu süzüp, kaynayan tuzlu suya koyun ve yaklaşık yarım saat, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Haşlanan patlıcanları süzün, biraz ılınınca fazla ezmeden suyunu sıkın ve bir peçete üzerine alın.
- Büyükçe bir teflon tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ koyup kızdırın.
- Patlıcanları mısır ununa bulayın ve tavaya yuvarlak tek parça olacak şekilde dizin.
- Orta ateşte alt kısmı turuncu oluncaya kadar pişirin.
- Bir kapak yardımı ile patlıcanları ters çevirin ve yine turuncu oluncaya kadar pişirin.
Not : Çevirme sırasında ben diğer yüzü için tavaya bir kaç kaşık sıvı yağ daha ekledim, bu kısım sizin damak zevkinize kalmış. Ayrıca mısır ununun içine biraz tuz da ekleyebilirsiniz, sonradan eklemekten çok daha iyi oluyor.
24 yorum:
bizde cok sık yapılır ve ben bayılrım cok hoş görünüyor elinize sağlık ....
Ewet artı patlıcan ile iyice barışılmış:) Ellerine sağlık. Ben de patlıcanı çok sevengillerdenim. Bu tarifi ilk fırsatta deneyeceğim. Kendine iyi bak. Sevgiler:)
sarımsaklı yoğurtla yemeniz taysiye olunur:))))
Eline sağlık Mügecim, iştah açıcı görünüyor. Ege'de de patlıcanla benzer bir tarif yapılır, adına patlıcan balığı ya da lalengi deniyor. Patlıcan haşlandıktan sonra un ve sudan oluşan bir karışıma batırılıp kızartılıyor. Bir de böyle denemeli. Sevgiler.
Müge Hanım, kızartırken dörde bölünen patlıcanları dibinden ayırmadan ama tamamı tavaya değecek şekilde mi yayıyoruz tavaya? Yani patlıcanın iç kısımları da değecek mi tavaya, yoksa sadece dış tarafı mı?
Hııım patlıcanı daha daha nasıl değşik yerim diyordum, çözümü sende buldum :) Derhal deneyeyim ben bunu
Müge Hanım,
Yemek fotoğraflarınıza hep hayranlıkla bakarım ama patlıcan tavanın fotoğrafını beğenmedim. Yaklaşık 15 dakikadır ekrana bakıp ne olduğunu anlamaya çalışıyorum.
Samimiyetle soruyorum size de çok karışık gelmedi?
Ben sizden daha farklı bir sunum beklerdim. Sanki patlıcanlı bir tarif olsun da ne olursa olsun gibi aceleyle hazırlanmış bir post bu...
Müge hanım patlıcan tava gerçekten çok lezzetli olmuşa benziyor. Ben de en kısa zamanda yapıp siteye eklemeyi düşünüyorum. Ellerinize sağlık. Emel Baki(yemekzevki.net)
çok güzel ve değişik bir tarif bu. Çok beğendim. Yanına yoğurt yakışır gibi sanki...Hemen yapmalıyım. Ellerine sağlık...
ben de Trabzon'lu bir hatunum :) çok sık yapar anneciğim, evimizi özledim .. okul bitsin eve dönünce yaptıracağım ;) ellerinize sağlık Müge Hanım bana annemi hatırlattınız ..
Sevgili Hünerli Müge,
Sitenizi uzun zamandır keyifle takip ediyorum.
Köy usulü biber kızartması tarifinizi yazabilir misiniz.
Çok basit bir tariftir. Ama sizin püf noktalarınızla harika bir tarife dönüşmüştür.
Elif
merhaba benimde çok severk yaptığım bir tarif ellerinize sağlık ben bloğumda resimlerle yapılışınıda anlatmıştım
Ege'ciğim;
Çok teşekkürler tarife kattığın yeni öneriler ve bilgiler için :) Bende senin söylediğin şekilde deneyeceğim bir dahaki sefere...
Adsız;
Sarımsaklı yoğurdu her şekilde yiyen ve çok seven biri olarak bu öneriyi de aklıma yazdım :)
Teşekkürler.
Peris;
Haşlanırken bazıları kopuyor zaten :) tek parça oluyor. Mümkün olduğunca her yerine mısır unu gelmesine çalışarak buladım ben, iç kısımları da tavaya çok fazla değmiyor ama zaten bütün ve kopmuş olanlar karışık dizince büyük bir çoğunluğu tavaya değmiş oluyor.
Bir şeyi bu kadar uzun anlatma rekoru da bende sanırım :))
Elif;
İltifat için çok teşekkür ederim. Köy usulü biber kızartması nasıl olur bilemiyorum :) ama ben domates soslu köy biberi yapıyorum sık sık. Yazın neredeyse her soframda vardır, çok özel bir şey yapmıyorum ama bir ara bir iki satır ile anlatırım :)
Ayşe;
Bloguna geldim ama tarifi bulamadım :(
Buraya da linki yazabilirsen, sevgili Peris gibi yapımını merak edenler için aydınlatıcı olur.
Şimdiden teşekkürler :)
Arzu;
Öncelikle nazik eleştirinizi saygı ile karşılıyorum, tabi ki zevkler ve renkler tartışılmaz, beğenilmek kadar eleştirilmek de doğal.
Ancak şunu samimiyetle söyleyebilirim ki, blogumun arşivinde; "olsunda ne olursa olsun" düşüncesi ile eklediğim, tek bir kare fotoğraf hatta yazdığım tek bir cümle bile yoktur.
Bloguma gösterdiğim özen en üst seviyededir.
Bunları bir kez daha belirtmek istedim.
Ziyaretiniz ve diğer güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Tek tek yorum yazamadığım tüm arkadaşlarım;
Güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
Sevgilerimle.
Merhaba Müge,
İlginç bir yemek.Bende çok severim patlıcanı. Mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık.
Sevgiler*
Mügeciğim,
Ben de ara sıra yaparım bu tarifi. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Patlıcan sevmeyenleri bile ikna ediyor. Ellerine sağlık
Sevgiler
daha yeni yaptım hemde 2 kilo patlıcandan gelinimiz ciğercinin kedisi gibi başını bekledi
damat desn ayrı yani bizdede herkes bayılıyo bide üzerine yoğurt offff
nefis bir lezzet olduğuna eminim,
ellerine sağlık mügeciğim
öpüyorum güzel yanaklarından:)
Canım çok güzel ve aynı zamanda çok şık bir tarif bu. Patlıcanın her türlüsüne bayılıyorum. Bu şekilde ne kadar lezzetli olduğunu tahmin edebiliyorum.
Ellerine sağlık canım
Çok öpüyorum
sevgiler
patlıcanın her türlüsünü çok severim..ellerinize sağlık
Sevgili Müge,
Yoğunluktan yanlış yazmışım.Şimdi senin yorumunu okuyunca hem utandım hem güldüm.Domates soslu köy biberi tarifini lütfen yazarsan çok memnun olurum.
Bu arada sitenin çok sıkı bir takipçisi olduğumu ve üslubunu çok beğendiğimi bilmeni isterim. Mutfağıma kattığın güzel tariflerinden dolayı seni çok seviyorum tatlı Mügecik.
Sevgilerimle,
Elif.
Müge Hanım, tarifiniz çok şık duruyor. Eminim çok da lezzetlidir. Tariflerinize ve sofralarınıza gösterdiğiniz özeni takdir etmemek mümkün değil. Ben artık, bir bebek haberi bekliyorum sizden.Sevgiyle kalın...
Değişik bir patlıcan tarifi , tadını çok merak ettim, görüntüsü enfes.. parçalamadan böyle kızaqrtmayı başarabilirsem bende deneyeceğim :D elinzie sağlık..
selm Müge hanım,kardeşim takipçinizmişde haberim yokmuş ?
tirajlı gazetelerden biri,x isimli yemek bloguna tıklanma rekoru kırıyor diye ön sayfasında yer vermiş,ziyaretçiside 10o-150,
bundan sonra rekor kırarmı bilmem ama hitinin artacağı kesin,
o gazeteye sizin linkinizi yollamak lazım.
ne yazarlar bilmem artık!
hoşçakalın...
Ben denedim Patlıcanları yarım saat haşlandıgında çok yumuşuyor. Ve tavaya yapıştıı Ama lezzeti iyiydi. Bu arada Ben kızarttıktan sonra kare kare kesip sarımsaklı yogurtla servis yaptım. Daha lezzetli oldu gibi..Tşkler
Yorum Gönder