27 Mayıs 2010

Etli Karnıyarık

Etli Karnıyarık

SAKINCALI GÜZEL 2 :)
Karnıyarık tarifi verirken; bu tabiri kullanmıştım; sakıncalı güzel…
Ama o zamanlar patlıcan hakkındaki bilgilerim çok yetersizdi, içinde nikotin var sanıyordum, hiçbir besin değeri yok sanıyordum, sırf çok sevdiğim için deyim yerinde ise hamallık yaparak yiyorum sanıyordum :) ama öyle değilmiş :)
Ve bir patlıcan delisi olarak çok memnunum bu duruma.
Bu bilgiler, bir gerçeği değiştirmiyor ne yazık ki, bu yemek hala; “sakıncalı güzel” çünkü patlıcanları, misler gibi, cazır cuzur kızartılarak yapıldı :)
Yaklaşan yaz günleri için oldukça ağır bir yemek bu aslında, özellikle öğle yemeğinde ve yanında cacık ya da ayran ile birlikte yerseniz, öğleden sonra işyerinde fena halde uykunuz gelip, çalışmakta zorlanabilirsiniz, haberiniz olsun :)
Sonra; “Müge, madem biliyordun, niye uyarmadın demeyin. :)
En güzeli akşam yemeğinde ve yalnızca bir tane yemek…
Son olarak, sözlerimi alışılageldiği üzere bir övgü ile bitireyim; patlıcan ile arası gayet soğuk olan eşim, bu karnıyarığı bayılarak yedi ve arkasından beni sinir eden o sözleri söyledi; “gördüğün gibi ben yemek falan seçmiyorum, beni yanlış tanıtıyorsun, güzel olan her şeyi yerim ben”
Bu cümleyi başka bir yerlere çekmeden direk iltifat olarak kabul ettim, çünkü derinlere inecek olursam; “ben genel olarak iyi yemek yapamıyorum o zaman” şeklinde başlayıp, uzar gider bu konu :) Ne gerek var :)

Malzemeler
  • 6 Adet Patlıcan
  • 500 Gr. Dana Bonfile
  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
  • 2 Diş Sarımsak
  • 2-3 Adet Sivri Biber ya da Köy Biberi
  • 1 Adet (iri) Kırmızı Biber
  • 1 Adet (iri) Domates
  • 8-10 Dal Maydanoz
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
  • 2 Su Bardağı Su
  • Tuz-Karabiber

Yapılışı

  • Patlıcanları alacalı şekilde soyup, saplarını kesin. Tuzlu suda yarım saat kadar bekletin. Suyunu süzüp, iyice sıkın ve kağıt havlu ile kurulayın.
  • Bol sıvıyağ koyduğunuz bir tavada, rengi turuncu oluncaya kadar kızartın, kağıt havlu üzerine alarak yağının süzülmesini sağlayın.
  • Etleri minik kuşbaşı doğrayın, zeytinyağ, elma sirkesi, ince dilimlenmiş sarımsak ile karıştırın ve buzdolabında yarım saat bekleterek, marine edin.
  • Derin bir teflon tavayı, yağ koymadan, orta ateşte iyice kızdırın. Etleri ekleyin ve arada çok az karıştırarak pişirmeye başlayın.
  • Etler suyunu çekip, yumuşamaya başladığında, ince ince doğradığınız biberleri ekleyin.
  • Et ve biberler kızarmaya başladığında, kabuklarını soyup, minik minik doğradığınız domatesleri ekleyin, 2-3 dk. pişirin.
  • Domatesler eriyip, çiğ kokusu gidince ocağı kapatın, ince kıyılmış maydanoz ve tuz ile karabiberini ekleyin.
  • Patlıcanları karnıyarık tenceresi diye bilinen yayvan tencereye dizin, ortalarına çukur açın.
  • Patlıcanların üzerine, 1 yemek kaşığı şekeri eşit şekilde serpin.
  • Açtığınız çukurlara iç harcı paylaştırın.
  • Ayrı bir kasede 2 bardak suda salçaları eritin.
  • Salçalı suyu, karnıyarıkların üzerine gezdirin.
  • Orta ateşte suyu kaynayana kadar, daha sonra ateşi kısarak 10 dk. kadar pişirin.

NOTLAR;

  • Patlıcanların üzerine serptiğimiz şeker, patlıcanın acılığını alıyor.
  • Etlere marine sırasında ve pişme süresince kesinlikle tuz eklemeyin, sertleşir.
  • Etleri koymadan önce tavanın iyice kızmış olması önemli, bu sayede et mühürleniyor ve çok daha az su salıyor.
  • Yemeği salçalı suyu ekledikten sonra ocak yerine fırında da pişirebilirsiniz. Yemeği tencere yerine, bir borcam ya da fırın kabına hazırlayın, üzerini aliminyum folyo ile örterek, 200 derece ısınmış fırında 10-15 dk. pişirin.
  • Kızartma yemek istemiyorum derseniz, tarifi patlıcanları közleyerek de yapabilirsiniz.
  • Közlemek zor geliyorsa, bir yöntem daha var; patlıcanları alaca soyup, bir süre tuzlu suda bekletin, üzerlerine birkaç kesik yapın ve tabanını yağladığını fırın kabına dizin.
    Bir fırça yardımı ile üzerlerine sıvı yağ sürün, bir çay bardağı kadar suyu elinizle üzerine serpin, üzerini aliminyum folyo ile kapatın ve 180 derece ısınmış fırında patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonraki aşamalar yukarıdaki gibi.
  • Bir sonraki yapışımda iç harcını dürüm tarifindeki gibi, Actifry’da hazırlayacağım, sadece bir kez Actifry kullanmayanlara da tarif verebilmek için tavada yaptım :)

26 yorum:

Esma Ercengiz dedi ki...

Nefis bir görüntü..
Arasıra kaçamak yapılmaya değer..
Bu arada patlıcanı Actifry'da yapıyor musun hiç?
Ben denemek istiyorum, önerin var mı bu konuda..
Sevgiler

ela dedi ki...

Allah ım cok severim karnıyarığı size misafir gelmek istiyorum harika görnüyor :)denemek için sabırsızlanıyorum...

Eya dedi ki...

Offff sabah sabah...agzimin suyu aka aka baktim fotografa Mügecigim. Ben bunu tavuk eti ile yapiyorum...ama etli de harika görünüyor...ellerine,emegine saglik, sevgilerimle

çeşnici Handan dedi ki...

Karnıyarık benim de favori yemeklerimdendir. Çok güzel görünüyor.Hep kıyma ile yapadım bu da çok hoşuma gitti. Ellerinize sağlık.

kirazzade dedi ki...

Annem patlıcanları haşlayarak yapıyor. Ve tabak görüntüsü yine süper! Harikasın valla :)

kirazzade dedi ki...

Pilavına zaten hayranım :) Çamaşır suyuyla yıkanmış beyazlar gibi bemmmbeyaz göz alıyor valla :) Ve tane tane. Maşallah.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Bence abi yemeği etli olduğu için severek yedi:) Zira o et seviyo:)

Soracağıma Allah'ın yarattığı hangi nimet yararsız olabilir ki?? Toplarken insanların ellerini yakan/ısıran alt tarafı bir ot dediğimiz ısırgan otunda bile onlarca şifa varken, bu güzel patlıcanda hiç yararsız şifasız olabilir mi?:)

Çok severim karnıyarığı, ama kızartmadan da olmuyor ya! :)

Ellerine sağlık Müge abla..

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

çatalımı uzatıp yemek istedim hemen :)
nefis görünüyor
kıyma sevmeyen biri olarak içerisinde minik kuşbaşı et olması da daha harika olmuş bence
ellerine sağlık
sevgiler...

Nazan dedi ki...

Kızartması elbetteki her zaman daha lezzetli bencede.Ama bizde bir patlıcan sever olarak daima közlenmiş ve etli yeriz.Közlenmişide gayet lezzetli ve sağlıklı oluyor.Sunum her zamanki gibi süper,fotoğraf ,renkler,bilgiler vs.her şey çok harika.Ellerine sağlık Hünerli Müge...
Sydneyden sevgiler
Nazan

Sevil Şahin dedi ki...

hehehe patlıcan yazısından sonra bunu bekliyordum ellerine sağlık canım afiyet bal olsun dün bende nefis zeytinyağlı olarak yaptım
mis gibi idi mis..

boncuk mutfakta dedi ki...

Off nefis görünüyor.Evdekiler yüzünden karnıyarrığa hasret kaldım.
Öptüm canım.

Aişe dedi ki...

Müge hanım,çok nefis görünüyor,ellerinize sağlık.Tarifler,sunumlar,püf noktaları,detaylar ve fotoğraflar harika,maaşallah size...Tatlısever olarak,geçen akşam sofrasının tatlılarını bekliyordum:)

Kalbişeker dedi ki...

Ne kadar lezzetli olduğu resminden belli..Bir iki yıl öncesine kadar patlıcan sevmezdim (çekirdekleri yüzünden) ki bunu için pişmanım şimdi bu sakıncalı güzeli çok seviyorum..Ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge ben de karnıyarığa bayılıyorum ama yağda kızartılmışı sonradan pişmanlık yapıyor. Yeni yöntem, haşlamak :) bi denemelisiniz hiç fena olmuyor, gönül rahatlığıyla yiyebiliyorum.

Nurten dedi ki...

Ağzımdan akan suları toparlayamıyorum... Enfes görünüyor..Ellerine sağlık..

Mutfak Önlüğü dedi ki...

Sevgili Müge Hanim :)

Tarif ve foto yine sahane :)

Hafif, en hafif karniyarik isterseniz patlicanlari firinda oldurabilirsiniz ya da henuz pismemisken karnini yarip pismekte olan harcin uzerine koyup pisirebilirsiniz :) Kizartmanin lezzetini yakalayamiyor ama hafif oluyor :)
Sevgiler,

Mutfak Onlugu dedi ki...

off notlarda zaten yaziliymis :)

Biz de Muge Hanim atlamaz zaten diyorduk :)

İlkay dedi ki...

Karnıyarık hastasıyım yanında pilav cacık da olcak ki ooo süper
Etle denemedim hiç bi denemek lazım eminim çok güzel olmuşdur.
Patlıcanla ilgili notlarda yazmışsınız ki ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

birşey demeye gerek yok,sadece Müge yaparsa böyle yapar demek geldi içimden.Elerine sağılık süpersin.TÜRKAN ABLA

Adsız dedi ki...

Sunum çok güzel ama ben karnıyarığı soğanlı severim. niçün soğan koymadınız iç harcına?

Sezer dedi ki...

Selam!
Notlarda belirttiğiniz gibi (orta ısıda 25 dak. kadar) fırınlıyorum ben de..üzerlerine yağ sürerek... Sonra içlerini doldurup ya tencerede ya da fırında yeniden pişiriyorum, suyunu ekleyerek. Çok hafif ve lezzetli oluyor. Bir kez böyle pişirdiniz mi bir daha tavada yağ içinde kızartmayı düşünmezsiniz! Etli de çok hoş oluyor hakkaten ve tavuk etiyle de...
Paylaşımlar için teşekkürler..çok güzel tariflere yer veriyorsunuz. Yemek pişirmeyi sevdiğiniz belli oluyor ve yaptığınız işi de önemsiyorsunuz.
Şu milföy hamurunu unlayıp merdaneyle açarak içine ıspanak, sosis ve kaşar peyniri koyup sigara böreği şeklinde sararak fırınladım (siz içine mantar önermiştiniz). Harika oldu!
Hele şu perde pilavı!
Sevgilerle yeni tariflerinizi bekliyoruz.
Sezer

Banu dedi ki...

ellerinize sağlık çok nefis görünüyor...

Tümay Öztürk dedi ki...

Selam. Geçtiğimiz cumartesi ben bu tarifnizi yaptım ve inanılmaz beğendim. hatta bugğn sizi de belirterek sayfamda yayınladım. Ellerinize sağlık gerçekten çok lezzetli oldu. Özellikle de benim gibi bir patlıcan canavarı için:)

hülya dedi ki...

6 tane patlıcan la yaptım ve 3 kişiyiz yetmedi :)
bayıla bayıla yedik.. ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

müge hanim sogan kullanmiyormusunuz tarifte?

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Hayır, bu tarifte soğan kullanmıyorum.
Ama siz damak zevkinize göre istiyorsanız ekleyebilirsiniz.
Sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin