BENİ ELMA İLE BARIŞTIRAN TARİF :)
Bu tarif için bilgisayarın başına geçene kadar hiç düşünmediğim :) ama her zamanki gibi yazmaya başladıkça aklıma gelen bir benzetme yapmak istiyorum size…
Hani bazı kadınlar vardır, kalabalık bir topluluk içinde sessizce otururlar, üzerlerinde oldukça sade bir giysi vardır, abartılı bir makyajda yapmamışlardır, gereksiz konuşup, gereksiz sahte kahkahalarda atmıyorlardır dikkat çekmek adına.
Ama öyle asil bir duruşları vardır ki, yanına gidip konuşma isteği uyandırır sizde… Konuşmaya başladığınızda, ağzından dökülen kelimeler çok fazla değildir ama büyüler sizi; “ne tatlı biriymiş bu” diye düşünürsünüz ve hiç ayrılmak istemezsiniz yanından, telefonunu yada adresini isteyip; “bundan sonra hep görüşelim, olur mu?” dersiniz…
İşte bu çörek öyle bir şey :)
Özenle hazırlanmış bir masa da, süslü püslü kalp kurabiyenin, ihtişamlı kol böreğinin, rengarenk nohut salatasının yanında sessizce bekledi.
Sıra onun tadımına geldiğinde ise, hepsinin önüne geçti, beğenildi, iltifat topladı.
Akşamüstü bize geldiğinde tüm yiyeceklerin tadına bakma fırsatını bulan annem bile hala; “elmalı çörek” diyor başka bir şey demiyor :)
Beni tanıyanlar bilir, pişmiş elmalı tarifler ile hiç aram yoktur, sırf arkadaşlarım seviyor ve mutlu olurlar diye yapmaya karar verdim.
Yani ilişkimiz baştan soğuk başladı :)
İçindeki portakal kabuğu rendesi cezbetti beni önce, sonra da kuru üzüm.
Harç pişip biraz ılınınca tadına bir bakayım dedim ve tek kelime ile bayıldım !
Diyebilirim ki bu tarif beni elma ile barıştırdı….
Kıyır kıyır hamuru ve ekşi tatlı iç harcı ile muhteşem bir lezzet.
Tarif; isminin yanındaki “usta” ünvanını sonuna kadar hak eden Oktay usta’ya ait.
Programına konuk olarak katıldığımda imzalı haline sahip olduğum; “Oktay Usta ile Çay Saati” kitabından.
Ben fındık yerine ceviz kullandım, elma ile tarçına ceviz daha iyi yakışır diye düşündüm.
İç harcındaki şeker miktarı ise malzeme kısmında yer almadığı için, bir çay bardağı olarak belirledim, gayet iyi oldu.
Şekerin yanmasından korktuğum içinde çok az su ekledim ve bu değişiklikler ile tarif tam olarak oturdu diyebilirim :)
“Hamuru ikiye ayırıp, iki uzun rulo yapın, fırından çıkınca dilimlersiniz” demiş usta ama ben o şekilde beceremedim, hamurdan bezeler kopararak açtım ve o şekilde rulo yaptım, her bir ruloyu da fırından çıkınca ikiye böldüm.
Şekil konusunda özgürsünüz aslında, rulo kurabiye ya da ay çöreği şeklinde de sarabilirsiniz.
Elma olarak mutlaka, yeşil elma kullanın derim, yeşil elmanın sertliği ve ekşiliği bu tarife bambaşka bir hava veriyor bence.
Malzemeler
Hamuru için;
- 100 Gr. Tereyağ
- 1 Çay Bardağı Pudra Şekeri
- 1 Adet Yumurta
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 2 Su Bardağı Un
İç harcı için;
- 2 Adet (orta boy) Yeşil Elma
- 1 Çay Bardağı (sarı) Kuru Üzüm
- 1 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
- 4 Yemek Kaşığı (iri kırılmış) Ceviz
- 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tarçın
- 1 Çay Bardağı Toz Şeker
- 3 Yemek Kaşığı Su
Yapılışı
- Elmaların kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizleyin ve minik küp küp doğrayın.
- Derin bir teflon tavaya, elmaları, kuru üzümü, tarçın, toz şeker ve suyu koyun.
- Orta ateşte, sürekli karıştırarak, elmalar yumuşayıp, karışım karamelize bir hal alıncaya kadar, yaklaşık 5-6 dk. pişirin.
- Ocağı kapatın ve portakal kabuğu rendesi ile cevizleri ekleyin.
- Karışımı ılınmaya bırakın.
- Oda ısısında iyice yumuşamış olan tereyağını, pudra şekeri ile çok az yoğurun.
- Yumurtayı ekleyip, çok az daha yoğurun.
- 1 Su bardağı un ile kabartma tozunu birlikte eleyin ve yağlı karışıma ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Kalan unu azar azar hamur toparlanıncaya kadar ekleyin, yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yapın.
- Zamanınız var ise hamuru, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
- Hamurdan limon ya da portakal büyüklüğünde bir parça koparın ve unlanmış tezgahta, dikdörtgen olacak şekilde, mümkün olduğu kadar ince açın.
- Hamurun geniş tarafına bir miktar harç koyun ve uzunlamasına rulo yapın.
- Hafifçe yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz (ben softbowl silikon mat kullanıyorum) tepsiye dizin.
- Üzerine herhangi bir şey sürmeyin.
- Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında, üzeri ve altı hafif turuncu oluncaya kadar, yaklaşık 30-35 dk. pişirin.
- Fırından çıkardıktan 1-2 dk. sonra, üzerine pudra şekeri serpin.
- Ilınınca da istediğiniz büyüklükte kesin.
- Çok fazla bekletmeden servis yapın.
- Pudra şekerini fırından çıkar çıkmaz serperseniz, sıcaklığı ile içine çeker. Bu nedenle 1-2 dk. sonra serpmekte fayda var.
- İç harcı yeterince tatlı olduğu için, hamurundaki şeker miktarı bence yeterli. Ama ay çöreği tarifini deneyen bazı arkadaşlar, hamurdaki şekeri az bulmuştu mesela :) Kendi damak zevkinize göre hamurdaki şeker miktarını ayarlayabilirsiniz.
- Çörekleri keserken, tırtıklı ve keskin bir bıçak kullanın, dağılabilir.
- Hamurda tereyağ yerine margarinde kullanabilirsiniz ama tereyağının verdiği lezzet çok başka. Sıvı yağ kullanmanızı ise önermiyorum, kıtırlık vermiyor bana göre.
- Oktay usta'nın son önerisi; çöreği vanilyalı dondurma ile servis etmeniz, bence de çok süper bir fikir :)
Artan iç harcı da masaya koydum ve en az çörek kadar sevilerek yendi. Hatta Yaso, yalancı tavuk göğsü yap, üzerine de bu harcı ekle, şahane bir tatlı olur" dedi. En kısa zamanda, sade, krem şantili ve beyaz çikolatalı pastacı kreması pişirip, bu harç ile servis edeceğim... Sizlere de şimdiden söylüyorum, benim en kısa zaman uzun sürebilir, fikir olsun diye :))
36 yorum:
Elmalı olan herşeye bayılıyorum ben!Ellerinize sağlık!
ellerine sağlık elma tarçın ceviz üçlüsü favorim herzaman.
ben de elmalılarda portakal kabuğu ve limon kabuğu kullanırım
ya ben sizin oktay ustanın programına katıldığınız bölümü nasıl kaçırmışım :(
halbuki ustamı herzaman dikkatle izlerim.
Ne zaman katıldınız ki programa. aslında hiç kaçırmıyorum ben o programı. İnşallah bi dahakine haberimiz olur.Açıkcası ben kendim adıma konuşayım ama bütün tariflerinizin videolarını yayınlarsanız ne kadar süper olucak :) İyi çalışmalar Mügen Hanım. Nur...
Kesinlikle haklısın canım. Ceviz ve elma daha çok yakışıır birbirine. Çok güzel olmuş. Bir de kahva yanında daha ne olsun
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Muhtesem gorunuyorlar!
Kuru incirle hazirlanan bir kurabiye var ve icinde portakal kabugu da nereden cikti diye dusunurken yediginizde anliyorsunuz neden olmasi gerekitigini... Sanirim bu da aynen bu sekilde olmus...
Bu arada yazinin girizgah kismi cok guzel olmus :)Murathan Mungan'in Yüksek Topuklar'daki kahramanlarindan biri mi acaba diye düşündürdü :)
Sevgiler,
Ellerine sağlık Müge kıyır kıyır olmuşa benziyor, yanında kahveyle nefis olur
Mügeeee, ne zaman katıldın Oktay Ustaya? Nasıl kaçırdım. Hoş çalıştığım için zaten izleyemiyorum da. Senin katıldığın gün ne yapar eder izlerdim. Sevdiğim iki insan bir arada :) Benim en büyük hayallerimden biri Oktay Ustayla yemek yapmak :)Çok özendim, o programın bir kaydını filan almadın mı?
Mügecim yine harika bir tarif olmuş, ellerine sağlık...3 günlük tatilde süper denenir...mutfağa marş marşşş:):)
size yine afiyet olmuş, çok kıskandım bak şimdi :))
O kadar güzel anlatmissiniz ki, artik bu tarifi denememek imkansiz gibi... Ellerinize, kelimelerinize saglik...
moonsherose
müge hanım ben her gün sitenize giriyorum çooook beğeniyorum tarif verme tarzınızı,tariflerinizi ve sunumlarınızı.elmalı çörekte şahane duruyor.bize verdiğiniz güvenle hiç düşünmeden deniyecem.çünki siz güzel oldu demişseniz eminim o çok güzeldir
Adaş şekerim,
Önce video blog projende sana tekrar başarılar diliyorum. Sonra da bu çöreğe iki çift lafım olacak.Sadece biz seviyoruz diye yaptın biliyorum ve iyi ki de yaptın demekten alamıyorum kendimi.Hamuru hakikaten kıyır kıyırdı.
Tekrar tekrar ellerine sağlık.
Sevgilerimle,
Merhaba Muge Hanim
O kadar guzel bir benzetme yapmissiniz ki tebrik ederim:) Tarifi okurken mutlaka denemliyim diye dusundum halbuki elmali ozellikle de pismis elmali tatlarla benim de aram yoktur. Cok tesekkurler paylasiminiz icin. Elinize Saglik
Sevgiler
SEVDE
www.narcicegirengi.com
merhaba,
Sitenizin sessiz takipçilerindenim.Tarifleriniz çok güzel.Bu tarifinizi de en kısa sürede bu akşam ben de denemek istiyorum fakat bir iki sorum olacak.Cevap yazarsanız çok sevinirim
Önecelikle kulalandığınız su ve çay bardağınızın ölcüsü nasıl? Mesala su bardağı 250ml,çay bardağı da ajda bardak denilen büyüklükte mi?
Cevaplarsanız çok sevinirim.
Teşekkürler
Sevgili Arkadaşlarım;
Oktay Usta'ya 2008 yılında katılmıştım, epey oldu yani :)
Ama evde video kaydı var, belki eklerim onuda, bu aralar videodan gidiyoruz nasılsa :))
Sevgili Satush;
Güzel sözleriniz için teşekkürler.
Kullandığım su bardağı 200 ml. lik
Çay bardağı ise standart küçük çay bardağı, ajda değil.
Blogdaki tüm tariflerde aynı bardakları kullanıyorum ölçü olarak, görmek isterseniz krema tariflerinde fotoğrafı var.
http://hunerlibayanlar.blogspot.com/2009/02/krema-tarifleri.html
Şimdiden kolay gelsin.
Sevgiler...
öyle güzel anlatmışsın ki tarifi ilk hamurişi yaptığımda deneyeceğim. ellerine sağlık
s.a. mügecim döktürmüşsünn yine ellerine sağlık enfes görünüyorlar :))
bu aralar bloguna pek gelmek istemiyorum aslında ne görsem canım çekiyo :((
selam ve dua ile
tekrar çok teşekkür ederim hızlı yanıtınız için oğlum ve kızkardeşim için bu akşam deneyeceğim.
Yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum
Kolay geslin :)
sevgiler
satush
Elmalı olan her türlü tarifi çok sevdiğim ve buna benzer başka tarifler ben de zaman zaman yaptığım için, denemeden bile dediğin gibi masadaki asilliğini anlayabiliyorum:) Çok lezzetli olduğuna eminim. Ellerine sağlık. Sevgiler:)
Yine coook guzel,yine cooook guzel :)
Esim gormesin,bayilir elmali tatlilara..
Haftasonu erkenden disari cikicaz dedik..Bu manzarayi gorurse kesin, sabah kahvaltisinda elmali coreklerden mi yapsak der yoksa :))
Selamün Aleyküm Müge hanım
Tarfi dün akşam denedim.gerçekten de çok leziz oldu.Sizin de Oktay ustanın da ellerine sağlık
Ben ruloların yarısını kesip yarısını da kesmeden fırına verdim.kestiklerim daha pratik oldu en azından dağılacak düşüncem olmadı :).
Sevgi ile kalın...
Zeynep
ne kelime bulsam da beğenimi anlatsam bilemiyorum.
muhteşem. hele de benim gibi devamlı eşi için kek ve kurabiye yapan birisinin en baş listeye aldığı bir lezzet artık elmalı çörek. üstelik eşim bile beğendiğini söylememi istedi. ellerine sağlık müge tabii benim de.
süper... ellerinize sağlık.
Mügeciğim ellerine sağlık. Bende geçenlerde baklava yufkasıyla strudel yaptım. Ceviz - elma- tarçın üçlüsü harika gerçekten.
denedim süper oldu ...herkese tavsiye ederim nasıl yedik ne zaman bitti anlayamadık..:))
abu çörekler gerçekten nefis dün denedim tek kelımeyle harıkaydı teşekkurler mugecim
kelimelerin bittiği yerdeyim. denedim çok nefis birşey çıktı ortaya. bayıla bayıla yedik....teşekkür ederim.
hoşçakalın, aşklakalın iyi günler :)
(ben Gül)
Mügeee, Oktay ustayla olan video kaydını yayınlar mısın çok merak ediyorum :))
Müge'ciğim tarifini yaptım.Hemde 2 ölçü.Bu nasıl güzel bir lezzet oldu böyle.İyiki 2 ölçü yapmışım bir kısmını okula kermes hazırlığı yapan velilere götürdüm.Bir kısmını eve bıraktım.Eşim yer yemez harikaaaaa diyerek 10 puan verdi.Oğlum okuldan gelince yedi ve hayatımda yediğim en güzel elmalı çörek anne bu yaa dedi.Anlıyacağın bayıldık biz.Ama bende kendimi çok suçlu hissediyorum acaba neden ???
Bir müddet yapmamak gerek çok tehlikeli çookk :))
Sydneyden sevgiler
Nazan
Müge Hanım bu tarif çook güzel oldu bende yaptım,daha önce yine oktay ustanın olan gül şeklinde yapıyordum ben tarifi,bu sefer sizinkini denedim bud çok güzel oldu ve şekil vermesi daha pratik olduğu için hep bunu yapıcam.
hamur 2 su bardağı unu tam almıyor değilmi?
birde limon gibi parçalar koparınca beş parça çıktı ve ben bunları incecik açınca baya uzun uzun rulolar oldu,yukarıdaki açıklamaa ayırdığınız parçaları ikiye böldüm demişsinizya ona kafam takıldı,ozaman siz hamuru çok ince açmadınızmı?illaki yaptığınızın aynısını yapıcamya:)
Gülşencim;
İkiye de bölebilirsin,üçede.
Açıkçası ben şu an kaça böldüm tam da hatırlamıyorum :)
Sen beni boşver, lezzeti iyi olsun önemli olan o :))
Sevgiler canım...
Bu tarifi geçen gün denedim, buraya yorum yazacak kadar da çok beğendim.:)Hatta akşam boyu mutfağa girip çıkıp yedim diyebilirim, ölçülerde ise sadece ununu biraz artırmak zorunda kaldım.Teşekkürler. Hayriye
ben bu elmalı tarifi yaptım ama hamuru çok çatlıyor fakat lezzeti mükemmel,hamurunun çatlama sebebi bendenmi onu merak ettim sevgiler..
Merhaba Müge hanım,
Sitenizi yaklaşık iki haftadır takip ediyorum neredeyse tüm tariflerinizi inceledim diyebilirim hatta arada denediklerim bile var. Bunlardan birtanesi de Elmalı kurabiye.Şuana kadar denediğim tariflerin hiç birinde istediğim daha doğrusu eşimin istediği kıvamı tutturamamıştım (eşim elmalı kurabiye hastasıdır) ama sizin tarifinizi deneyip eşime ikram ettiğimde tamam bu defa olmuş dedi Size kocaman bir teşekkür borçluyum çünkü tarifleriniz son derece güzel anlatımı ise harika. Bende mutfakta olmayı ve sevdiklerime bişeyler hazırlayıp ikram etmeyi çok seviyorum hatta kursa gidip bu işi ilerletmeyi düşünüyorum ama henüz cesaretimi toplayamadım tarifler sıcak geldiğinden mi yoksa sizin güzel değerli açıklamalarınızdan mı kaynaklanıyor bilemiyorum ama sabahları işe gelir gelmez sitenize bakmadan güne başlayamıyorum sitenizi keşfetmekte geciktiğim içinde kendime kızıyorum... Ama bundan sonra sıkı takipçilerinizdenim hatta kursunuza bile katılabilirim
Mrblar Muge Ablacim demek istyrm cunku iki haftadir sizin bu guzel sitenizle okadar hasir nesir oldumki Ben Amerikada kendimi sizinle astim nerdeyse bi tarifi bizde tutturmayayin iyi olmasin dicem hepsimj guzel olur gerci daha cok yeniyim AMA elmali pasta hitimiz sizinde ellerinize dillerinize saglik
Şahane görünüyor ellerinize sağlık ..
www.degmesinyagliboya.com
www.dolabistan.com
Yorum Gönder