BİR ÖMÜR DÜRÜM YİYEREK YAŞANIR MI? :)
Evet !
Yukarıdaki fotoğraf, eşim sayesinde bizim son üç haftadır beslenme şeklimiz :)
Hikayesi; videolu profiterol çekimi yaptığımız akşamın gündüzünde; "çekim arasında arkadaşlara dürüm yaparım, yeriz" deyip, bir paket lavaş almam ile başladı.
Gecenin -hatta sabahın demeliyim- dördünde, yorgunluktan bitmiş halde, herkes bir tarafa yığılmışken ! "aa ben size dürüm yapacaktım yaa" diyen ben, sanıyorum ki; "aman canım ne gerek var bu saatte, dürüm falan, boşver otur" diyecekler :)
"Ya aslında iyi olur, yapsan." "valla bak canımızı istettin şimdi" gibi sözlere kayıtsız kalmayıp girdim mutfağa.
Yaptım, yendi...
Sonraki günlerde ise artık kaç kere yaptım, inanın hatırlamıyorum :)
Arkadaşlara maç izlemeye gideceğiz; eşim diyor ki; "Müge'de dürüm yapar, malzemeleri biz getiririz"
Başka arkadaşlarla dışarıda kahvaltı yapıyoruz, diyor ki; "hadi şimdi burdan bize geçelim, dürüm yiyelim"
Bir arkadaşımız ile telefon konuşmasına şahit oluyorum; "abi, Müge bir dürüm yapıyor, gelin bu akşam yiyelim"
Bu liste uzar gider, inanın, sizi sıkmamak için fazla uzatmıyorum :)
Misafir ağırlamayı seven biri olarak bu konuda hiç şikayetim yok, bunu zaten siz de az çok biliyorsunuz, benim derdim eşime başka bir şeyler de yedirebilmek, keşke her yaptığım yeni lezzete bu kadar heyecanla yaklaşsa, bu blogun arşivi nasıl coşar tahmin edemezsiniz...
Bir tarifi bu kadar sıklıkla yapmanın bir kötü yanı da bir süre sonra göz kararı yöntemine dönmeniz, annelerimiz gibi yani :)
Geçen gün dürümleri birlikte hazırladığımız arkadaş, tarifini isteyip, bende; "valla göz kararı" yanıtını verince, bir an önce yaklaşık ölçüler ile de olsa tarifi yayınlamak istedim, ben beğendiğim bir lezzetin tarifini sorup "göz kararı" yanıtını alınca çok bozuluyorum çünkü :)
Kişi kendisi nasılsa karşısındakini de öyle bilirmiş ya :)
Ben tarifi dört kişilik olarak veriyorum, siz kişi sayısına göre ölçüleri aynı oranda arttırırsınız, elma sirkesini çok fazla arttırmanızı önermiyorum, et artsa bile sirkeyi aynı oranda bırakabilirsiniz ama soya sosunu mutlaka arttırın.
Malzemeler (4 kişilik)
- 4 (iri) Parça Dana Bonfile
- 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- 3 Yemek Kaşığı Soya Sosu
- 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 2 Tutam Karabiber (mümkünse taze çekilmiş)
- 1 Adet Kırmızı Biber
- 2 Adet Çarliston ya da Sivri Biber
- 4 Adet Lavaş
- Kekik
- Tuz
Yapılışı
- Etleri minik kuşbaşı ya da ince uzun -jülyen- doğrayın.
- Sirke, sıvı yağ, soya sosu ve karabiber ekleyip, iyice karıştırın.
- Üzerini örterek buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
- Actifry'ı 3 dk. boş olarak çalıştırıp, ısınmasını sağlayın.
- Marine olmuş etleri ekleyip, actifry'ı 8 dk. ya kurun.
- Biberleri ince ince dilimleyin.
- 8 dk. bitince biberleri ekleyin ve 5 dk. daha pişirin.
- Pişme işlemi bitince, kekik ve tuz ekleyin, karıştırın.
- Lavaşları teflon tavada ısıtın.
- Kavrulmuş etlerden 2 yemek kaşığı kadar koyup, alt kısmını içe kıvırıp, uzunlamasına sarın.
- Sıcak servis edin.
Dürümleri, Actifry ile Çift Biberli Tavuk tarifini kullanarak tavuklu da hazırlayabilirsiniz.
Anne Köftesi tarifini kullarak, köfteli dürüm yapabilirsiniz.
Dürüm ile birlikte karışık turşu ikram etmeyi unutmayın, birde soğan piyazı.
Ben herkesin soğanla arası iyi olmadığı için, sormadan içine koymuyorum yanında servis ediyorum ama eşim hariç şu ana kadar herkes soğanlı haline de bayıldı :)
Soğan Piyazı için;
- 1 orta boy soğanı ikiye bölüp, yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Bolca tuz ile ovun. Yıkayıp, süzün. İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve -varsa- sumak ekleyin, yoksa sadece maydanoz da olur. Fazla bekletmeden tüketin.
NOTLAR;
- Kırmızı eti marine ederken ve pişirme sırasında tuz eklemeyin, et sertleşir, her zaman pişirme işlemi bittikten sonra tuz ekleyin.
- Aynı şekilde kekik, fesleğen, nane gibi baharatları pişme sırasında eklemeyin, acılaşır, pişirme işlemi bittikten sonra ekleyin.
- Kırmızı biberiniz yok ise sadece sivri biber ya da çarliston biber ile yapabilirsiniz.
- Lavaş ekmeği olarak, Uno firmasının ürettiği Unx marka lavaşı kullanıyorum ve çok memnunum, incecik ve çok lezzetli. Kullanmadan önce ısıtmayı unutmayın, ısınınca daha da inceliyor çünkü :)
- Soya sosu olarak; Kikkoman kullanıyorum, arada başka markalar da denedik ama soya sosunda en iyisi o bize göre.
Tefal Actifry kullanmıyorsanız;
- Derin bir teflon tavayı -wok olursa iyi olur- orta ateşte iyice kızdırın.
- Marine olmuş etleri ekleyin ve çok az karıştırın. Suyunu salıp, tekrar çekinceye kadar arada karıştırarak pişirin.
- Suyunu çekince, biberleri ekleyin yine arada karıştırararak etler ve biberler kızarana kadar, yaklaşık 4-5 dk. pişirin.
- Ocağı kapatınca, tuz ve kekik ekleyip, karıştırın.
ÖNEMLİ NOT : Etleri mutlaka iyice kızmış tavada pişirmeye başlayın. Böylelikle et mühürleniyor ve çok az su saldığı için lezzeti içinde kalıyor.
34 yorum:
ellerinize sağlık afiyetler olsun
Merhaba,
Diğer bütün tarifler gibi dürüm de nefis görünüyor, sanırım ben de deneyeceğim. Bir eleştirim olacak, sitenin görünümü eskiden daha şıktı, belki biraz değişiklik yapabilirsiniz.
Sevgilerimle,
ellerinize sağlık cok güzel görünüyo canım istedi birden :))sitenizi cok büyük zevk le ve heycanla takıp ediyorum tariflerinizin coğunda deniyorum. sizin yaptığınız kadar lezzetli olmasada fena olmuyolar :)) sayenizde herşeyi öğrendim. eşim iyiki hünerli bayanlar sitesi var diye size cok dua ediyo :)) teşekkürler müge hanım.... (feride özbey )
Ellerinize sağlık.Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.Tam öğlen saati okudum.Karnım şu an isyan ediyor.Beni bunlarla doyur diyor.Ama bende inatla biraz sabret diyorum.Baskül'de 69,99 göreyim o zaman diyorum.4 kilo vermem gerekiyor.Bu güzelliklerle sizin rejim nasıl gidiyor.Keşke hep yesek ve kilo almasak ne güzel olurdu.Tariflerdeki açıklamalarınız ve püf noktalarını sabırla vermenizi takdir ediyorum.Başarılarınızın devamını diliyorum.
ben de bu şekilde çok yapıyorum Mügecim, lavaş olunca da evdekiler daha bir severek yiyor. ellerine sağlık
Ellerine saglik canim,sunum muhtesem...Insanin resmi yiyesi geliyor:))))hehe..
merhaba müge hanım..sürekli takip ettiğim sık kullanılanlar listemin ilk sırasındasınız:)çok beğeniyorum tariflerinizi çok denediğim tarifleriniz var hepsinin sonucuda mükemmeldi:)iyiki varsınız..ilk defa yazıyorum size.merak ettiğim dürüm tarifindeki elma sirkesinin ne işe yaradığı??bilgilendirirseniz sevinirim..Ellerinize Sağlık...Süpersiniz;)
müğe dürüm yemeye geliyorum sana evdemisin :))
eşin kadarmı bilmem ama bende çok sevenlerdenim her akşam değilde haftada bir mutlaka yemeliyim :))
ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
sevgiler
Harika olmuş.. Benim de bir zamanlar çok yaptığım, ama sonradan unuttuğum bir dürüm biçimi.. İyiki hatırlattın, eşime bir sürpriz yapayım!
Ellerinize sağlık Müge Hanım,Müge dokuşu olunca dürüm de böyle oluyor işte!
Size bir sorum var yardımcı olur musunuz?Haddim olmayarak, şeker hamuru süslü kurabiyeler yapmak istiyorum.Yeğenimin doğumunda el emeği bir şey olsun, kendim yapayım istiyorum.Size sorum şeker hamuru ne kadar süre nerede saklanabilir? Minik Sencer için yaptığınız kurabiyeler mükemmel, onları paketlediğiniz malzemeleri nereden aldınız, üzerlerinin yazısını nasıl yazdınız?Ay ne çok soru sordum, nedir sizin bizden çektiğiniz...
Çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Ayrıca altta verilen kısa bilgiler bence çok faydalı bunlardan eminim herkes yararlanıyordur.
Ellerine sağlık Müge Abla. Dürüm için söylenecek bir sz bulamıyorum. Dehşet güzel görünüyor:) Eeee gecenin hatta sabahın erken saatleri bile olsa bu dürüme kim hayır der:)
Tariflerinizin ulaşılabilir malzeme, ölçülerinizin tam isabet olması en önemliside seçimlerinizin türk damak zevkine hitab etmesi çok güzel.
Hazırladığınız sofralar çok estetik ve bu işte yeni olanlar için çok iyi örnekler.Zevkiniz için de sizi ayrıca tebrik ediyorum.
Yorumlara gelince bir arkadaşın diğer sitelerin taklidi şeklindeki yorumuna gülüyor böyle yorumlara değil bizlere yeni sofralar ve tarifler konusunda yardımcı olmak için zaman ayırmanızı diliyorum.
İnsanların sırf yorum yapmak yada fark yaratmak için çırpınmasını kınıyorum.
Aldığım tarifleri sevdiklerime gönül rahatlığıyla ikram etmenin mutluğuyla
Bir gün bir yerde karşılaşmak üzere...Sevgiler Aslı
Ya ben acıkmıştım nasılda canım çekti. Ellerine sağlık Müge abla....:) Fatma
mügeciğim müsaitsen dürüme geliyorum birazdan:)))acayip nefis görünüyor,eşin haklı kesinlikle:)))
ellerine kollarına sağlık canım
sevgi dolu öpücükler
Sevgili Arkadaşlar, Aslı Hanım, Feride Hanım;
Her zamanki gibi yüreğinize sağlık diyorum, sizin bu yorumlarınız beni şımarık bir insan yaptı söyliyeyim :)
Sevgili Gül;
Blogun yeni halinden ben çok memnunum, eskisi de güzeldi tabi :) Ne diyelim zevkler ve renkler tartışılmazmış, saygı duyuyorum görüşünüze.
Sevgili Cerender'in annesi;
Daha önce de bir kaç kez söyledim ama tekrarlıyayım, ben rejim yapmıyorum sadece eskiye oranla porsiyonlarımı azalttım, her şeyi yiyorum yani :)
Sevgili Hümeyra Kalkan;
Elma sirkesi etin yumuşamasını ve güzel marine olmasını sağlıyor.
Yurt dışında çoğu zaman beyaz şarap kullanılıyor bunun için ama elma sirkesi de aynı işi görüyor.
Soya sosu olmasa bile eti mutlaka zeytinyağ ve elma sirkesi ile marine edin, farkı göreceksiniz.
Sevgili Gamze;
Aşkolsun, olur mu öyle şey, bildiğim bir şey ise seve seve yanıtlıyorum biliyorsunuz.
Şeker hamuru çok dayanıklı bir malzeme, güzelce paketlenirse, hava almaz ise bir yıla kadar dayanıyor.
Üzerlerindeki yazıları minik aparat ile yazıyorum, mini scruble tahtası gibi bir şey :)pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.
Torbaları da ambalaj malzemeleri satan dükkanlardan alıyorum, kilo ile satılıyorlar ve fiyatları çok ucuz.
Kurdeleyi ise tuhafiyeden.
Şimdiden kolay gelsin diyorum, eliniz bir şeker hamuruna değdimi, kolay kolay kurtulamıyorsunuz baştan söyliyeyim :))
Sevgiler.
Sevgili Müge
bir resim bu kadar iştah açıcı olabilir miiii?
ağzım sulandı valla mutfağa girip yapacağım birazdan bayıldım görüntüsüne lezzeti de eminim her yaptığında olduğu gibi muhteşemdir
orijinal ve değişik bir fikir
ellerine sağlıkkkkk
Müge bize dürüm yaaappp:)) çok güzel olmuşlar yaa, içimdeki çin yemeği sevgisi ve klasik törkiş dürüm modu birleşti bak şimdi...
yanlış anlamayın bu kadar çok yemekle haşır neşir olmanıza saygı duyuyorum anlaşılan o ki yemeyi çok seviyorsunuz:)Ama anlamadığım tariflerinizi verirken neden güzel yada lezzetli olup olmadığının takdirini bize bırakmıyorsunuz?Ben tariflerinizin pek çoğunda dikkat ettim yok eşim şöyle beğendi yok arkadaşım böyle beğendi yada ben beğendim yemeye doyamadım aman aman şeklinde.Tabiki zahmet edip pişiriyorsunuz elinize sağlık ama dediğim gibi burda sizin sadece tarifi verip sessizce geriye çekilmeniz gerekir. Benimde yemek bloğum var ve asla böyle bir şey yapmak istemem. Çünkü pofpofladığım tarif deneyenin hoşuna gitmezse ve bana bunu bildirirse bu benim için çok üzücü olur.utanırım açıkcası. Bu yüzden bırakın tarifi deneyenler tarafsız şekilde fikirlerini söylesinler. Aksi takdirde sanki malını pazarlamaya çalışan bir tüccardan bir farkınız kalmaz.sitenizin popülerliğini arttırmak için böyle abartı tepkiler veriyorsunuz gibi düşünürler sonra:)suzan ç.
Muge'cigim,
Bu ne guzel bir manzara, insanin agzinin suyunu akittiracak cinsden, ellerine saglik, harika olmus.
Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta diliyorum.
dürüm yapmasına da yemesine de bayılıyorum ,hem doyurucu hem pratik oluyor .Görüntü muhteşem ,az önce yemekten kalkmama rağmen sizin bu dürümden olsa hiç hayır demem :) elinize sağlık
sevgiler
Müge, gecenin bu saatinde benim de canım çekti nolcak şimdi :)
Bu arada ben bir okuyucu olarak okuduğum yemek tarifleri hakkında hem yapanın hem de deneyen diğer kişilerin görüşlerini bilmek isterim. Bu tarif şöyle oldu ya da bir dahaki sefere bunu ekleyeceğim, deneyenler şu yorumu yaptı vs. Tarif hakkında fikir veriyor.
suzan hanıma katılmıyorum. müge hanımın kendini ya da yaptığı yemekleri pazarlamak gibi bir derdi olduğunu hele hiç kabul etmiyorum. bu onun tamamen içtenliğinden kaynalanıyor. sevincini yaptıklarının beğenilmesinin verdiği mutluluğu bizimle paylaşıyor. zaten kendinden emin olmadan hiç bir tarifi vermiyor. ve zahmet edip tariflerin birini deneseydiniz bu övgülerde ne kadar haklı olduğunu görecektiniz. hiç bir tarifte beni yanıltmadınız müge hanım. tekrar size teşekkür ediyorum. lütfen suzan hanımın yorumundan etkilenip yazılarınızı esirgemeyin..
sevgiler
merhaba müge hn tarifinizi bu sabah görünce apar topar aksama yapmak icin alisverise gittim ...tavuklu olarak vok tavada yaptim ...muhtesem bir lezzet esimde bende bayildik ...ellerinize saglik paylasiminiz icin cok tesekkürler . böyle kolay ve hafif tariflerinizi bekliyoruz ...sevgiler
www.baharloy.blogcu.com
Müge'ciğim,
8 gündür detox yapıyorduk eşimle.Haşlanmış sebze dışında bir şey yemedik bu süre içerisinde.Sende maşallah son zamanlarda çoştun :))Tarif üstüne tarif ekler oldun.Diğer tariflere sabrettim ama dürüme aynı şeyi söyliyemiyeciğim.Ekrana yapışmış vaziyetteyim şu an:))İlk fırsatta deniyeceğim inşallah.Harika görünüyor gerçekten.Sayende almaya karar vermiştim ActiFryı ve çok memnunum.Özelliklede biberli çamfıstıklı tavuk favorimiz.Birde etkinlikte yaptığınız şu meşhur çoban kavurmanın tarifini ekleyebilirmisin bloguna mümkünse.Her yerde aradım ama onun tarifine nedense bir türlü ulaşamadım.Tekrar ellerine sağlık..
Sydneyden sevgiler
Nazan
Dürüme bende hayır demem canım. 1000 kere de olsa yaparım herhalde:))))
Ellerine sağlık canım. Çok güzel görünüyor
sevgiler
yeavrım yaaaaa diyet nolduuuuu:)))) benimki gibi yalan olmasın....ama bu dürüme asla hayır demem.....neyse artık yapar bizide davet edersin...ne dersin:))))sevgiler öpüyorum
Nazan'cığım;
Bir kaç gün yorum yazmayınca özlüyorum seni inanırmısın ?
Demekki detoxmuş sebebi :)
Hunerlibayanlar tehlikeli bir yer değil mi, detox yaparken :))
Çoban kavurma da dürüm tarifi ile aynı canım, sadece soya sosunu ben ekledim, etkinlikte elma sirkesi, sıvıyağ ve iki diş dilimlenmiş sarımsak ile marine etmiştik...
Şimdiden afiyet olsun :)
Bu arada;
Dürümü çok beğenip, "yemeğe geliyorum" diyen arkadaşlar...
Buyrun lütfen... Seve seve...
Tadı nasıl güzel, nasıl güzel anlatamam :))
Öpüyorum herkesi...
Müge ablacığım merhaba..
Siteni keşvedeli henüz 1 ay oldu ama o kadar tarif aldımki senden. İnan hepsini deniyorum.Daha önceden paylaştığın tarifleri ve özel sofralarını da tet tek inceliyorum. Benim sizden bir ricam olacaktı biraz eski ama 5 Mayıs 2008 de çay daveti sofranızdaki menülerinize bayıldım ama bi tarif vardıki inanın en az çocuklar kadar sevindirdi beni.'Çiçek Kurabiyeler' tarifi 'Bebek Kurabiyelerin' tarifi demişsiniz ama bu tarifi aynı şekilde yapım aşamalarınıda ayrıntılı yazarak tekrar yayınlamanız mümkünmü acaba.Lütfen!!!
Şimdiden ilginize teşekkür ederim...
Elif Sevgiler
Süper görünüyor ellerinize sağlık.
Merhaba Müge hanim.Tarife ilk gördügüm anda vuruldum(pek et yemem aslinda)esimede gösterdim(o zaten bir etobur).Beraber malzemeleri tamamladik.Ama ben kuzu eti kullanicam bana kg (yaklasik olarak) olarak ölcü verebilirmisiniz.
Sevgili Fatma Hanım;
Güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
Kuzu eti ile bende yapıyorum, kg. olarak da aynı ölçüleri kullanıyorum.
Şimdiden afiyet olsun:)
Tarif icin tekrar tesekkürler Müge hanim yaptim yenildi ve tam not aldi.Yenildi diyorum cünkü saat gec oldugu icin ben yiyemedim sadece tuzunu ayarlamak icin tadina baktim.Ben 4 parca bonfilenin agirligini kestiremedigim icin ölcü sormustum.600g et kullandim sos biraz az gibi gözüktügü icin yagi ve soya sosunu birer kasik fazla koydum.Bir dahaki sefere biberleri biraz daha önce eklemeyi düsünüyorum biz sebzeleri az pismis sevmedigimizden daha uzun süre pisirdim 8 dakikada lokum gibi pisen etler en sonunda biraz kurudu.Ama artik bu tarif bizde sık sık yapilacagina göre deneye deneye kendi damak zevkimize uydururuz.Tekrar tesekkürler.
actifry da daha önce dana eti pişirmeyi denedim ama olmadı pişmedi bi de bu dediğiniz gibi marine edip deniim..
Yorum Gönder