PRATİK VE SAĞLIKLI BİR KIŞ MEZESİ...
Ispanak ve pazı kavurması son bir aydır en çok yaptığım iki şey. Yazın ne kadar sık közlenmiş patlıcan salatası yapıyorsam, kışında bu ikisini yapıyorum.
Yaptığım zaman da tek başıma yediğim için, benim için bir akşam yemeği oluyor kendileri :)
Tarif çok basit ama ilk yaptığım zamanlar daha da basit idi :)
Ispanakları sadece kavuruyor, bazen sade bazen de sarımsaklı yoğurt ile yiyordum. Sonra yumurtalı ve en son hem yumurtalı hem yoğurtlu yapmaya başladım.
Son zamanlarda ise sadece kendime değil misafir sofralarına da yapıyorum. Eşim hariç, şu ana kadar beğenmeyen, iltifat etmeyen olmadı :)
Aşağıdaki tarifi aynı aşamaları kullanarak pazı ile de yapabilirsiniz. Enfes oluyor.
Ispanak yada pazıyı bir gün önceden kavurup, buzdolabında saklayarak, ertesi gün ısıtıp, yumurtasını ekleyebilir, sıcak servis edebilirsiniz.
Hatta derin dondurucuda bile saklanabilir ama ben hiç denemedim, tahmin ediyorum sadece.
Malzemeler
- 750 Gr. Ispanak (ayıklanıp, temizlenmiş)
- 1 Adet (orta boy) Soğan
- 2 Adet Yumurta
- 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Su Bardağı (yaklaşık) Sarımsaklı Yoğurt
- Tuz, Karabiber
Yapılışı
- Ispanakları iyice yıkayıp, yarım saat kadar sirkeli suda bekletin. Bir iki kez daha yıkayın, süzün. Yaprakları iri iri, sapları minik minik doğrayın.
- Soğanı minik, yemeklik doğrayın. Teflon tencereye, yağı koyup ısıtın.
- Isınan yağa, soğanı ekleyin ve 3-4 dk. soğanlar şeffaflaşıp, pembeleşinceye kadar kavurun.
- Ispanakları kısım kısım ekleyin, alttaki ıspanaklar kısa sürede küçüleceği için kısa aralıklar ile tüm ıspanağı tencereye sığdırabilirsiniz.
- Orta ateşte, arada sırada karıştırarak ıspanağı pişirin. (sapları yumuşadığında ıspanak pişmiş demektir) Suyunu çekince, bir süre daha, hafif karamelize oluncaya kadar kavurun. Tuz ve karabiber ekleyin.
- Yumurtaları çırpma teli ile iyice çırpın, kavrulan ıspanağa ekleyin ve karıştırarak yumurtalar pişinceye kadar kavurun. Yumurtaların akları beyazlaşınca, ocağı kapatın.
- Ispanağı servis tabağına alın ve üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.
23 yorum:
Pazıyı bende biraz daha değişik bir versiyonu ile yapıyorum.Elinize sağlık .Sevgiler.Mine
ELLERİNE SAGLIK CANIM
ÇOK SEVERİM ÇOK YANINDA BİRDE YAZMA EKMEK OLSA OF DEGMEYİN KEYFİME :))
tatlım yazma ekmekten kastım yufka ekmektir.su ve un ile açılır .Saçta pişirilir.
Kastamonuda bu ekmege yaz<ma derler .
Baş örtüsü inceliğinde açılır ve saçta pişer ya ondan bu ismi vermişler .
Canım ellerine sağlık bayılırım pazıya sunum süper kocaman öptüm...
Ellerine sağlık Müge...
yumurtalı ıspanagı çok severim ama misafir menüme hiç koymamıstım ama iyi fikir ellerine saglık canım handan
merhaba.. öncelikle ellerinize sağlık.. aklıma takılan birşey var.. sizin yemek takımınızın aynısı royal porcelende de var.. siz, yemek takımınızın markası olarak karaca yazmışsınız..acaba karacadan royal porcelen marka bir takım mı almıştınız? yoksa aynı takımı karaca da mı yapmış? inanın çok merak ettim :)şimdiden teşekkürler..
Mügecim ben de çok yaparım özellikle pazı kavurmasını. ama yumurtasız ve bol soğanlı. offf misler gibi olur.ellerine sağlık
merhabalar... Annemde sizin gibi yumurta ile yapar. Ama ben yumurtayı sevmediğim için sıkça bende yumurtasızından yaparım. Daha dün yaptık afiyetle yedik. Pazıyı nasıl yapıyorsunuz onu merak ettim bende...
Fatma Betül;
Yazıda da belirttiğim gibi; pazıyı da aynı şekilde yapıyorum. Tüm malzemeler aynı sadece ıspanak yerine pazı.
Adsız;
Biz yemek takımını Karaca'dan aldık.Karaca o markayı satıyormu bilemiyorum.
Ama bizim yemek takımı; Karaca buna eminim :)
Sevgilerimle.
Gerçekten nefis bende çok severim elelrine sağlık mügeciğim...
Ellerinize saglik...
cok nefis görünüyor...
Sevgiler...
ELLERİNİZE SAĞLIK..ISPANĞIN HER ŞEKLİNE BAYILIRIM:))
merhaba müge,tarif pratik,güzel,ama,şu yorumuna katılmıyorum:ıspanak yada pazı gibi yeşil başlı:) yiyecekler,bir gün önce pişirilip ertesi gün servis edilirse önemli ölçüde vitamin değeri kaybediyor,özellikle çocuğuma ertesi gün asla yedirmiyorum ıspanak.hem tadında bozulma oluyor,hem de vitaminleri öldüğü için yemenin bir manası kalmıyor.bunu ben söylemiyorum,değerli doktorlar,araştırmacılar bunu her defasında söylüyorlar.tadından da bu anlaşılıyor zaten.benimki sadece nacizane önerimdi.devamlı takipçinim,tüm arkadaşlarımda seni artık biliyor:)harikasın ve hiçbişeyin eksik kalmasın istiyorum:)))
Sevgili Nursel;
Bilgiler için çok teşekkürler.
Hepsi de kulağıma küpe olacak. Ben; bu yararlı yiyecek ve vitamin konusunda henüz dikkatli değilim.
Çocuğum olmadığı için sanırım.
Daha çok lezzeti yada pratikliği ile ilgileniyorum, "aman biz büyümüşüz yeteri kadar boşver" diye :)
Ama yinede dikkat etmek lazım tabiki :)
İltifatların içinde çok teşekkürler.
Sevgilerimle...
Kışın vazgeçilmez sebzesi nasıl sevilmezki bayılırım bende...Ellerinize sağlık harika olmuş...
Sevgiler...
Sağlıkılı, Vitaminli ve çooook lezzetli bir tarif olmuş canım.
Ellerine sağlık canım
sevgilerimle
mrb Müge hanım...
bende takipçilerinizdenim.tarifleriniz ve özellikle sunumlarınız çok güzel.pazıyı bende çok seviyorum.size pişirme önerim, bol soğanlı ve bol tatlı kırmızı toz biberli pişirmeniz..eminim seversiniz.zaten ıspanağada kırmızı toz biber çok yakışıyor bence.borani yaptığımda bazen üşenip üzerine toz biber yakmıyorum ama yapınca lezzet iki katına çıkıyor.
sevgiler...songül
harika olmuş tüm tarifleriniz gibi
merhaba
siteniz için alülala demek az gelir.detaylı anlatım -şık sofralar-nerelerden alındığı-nefis resimler yani ez cümle ellerinin dert görmesin.
ıspanağın o güzel rengini nasıl koruyorsunuz diye merak ettim.tşk ederim
selam
nasıl bukadar yeşil kalıyor ıspanağınız.ltf püfünü yazar mısınız.
bu tarifinizi yaptım.çok beğenerek yedik.sadece rengi böyle canlı olmadı.tşk ederim
internetteki 5 parmağı geçmeyen yemek sitelerinden birisiniz.....sofralarınızı hep örnek alıyorum....başarılarınız daim olsun.sevgiler..............
Sevgili Canikom;
Öncelikle bu güzel sözler için çok teşekkür ederim.
Utandım gerçekten :)
Ispanağın yada pazının renginin yeşil kalması için çok pişirmemek gerekiyor.
Ben yaprakları iri iri sapları çok minicik doğruyorum.
Saplar yumuşadığında yemeğiniz hazır demektir, saplar küçük olup, çabuk pişincede rengi çok ölmemiş oluyor.
Çok sevgilerimle...
merhaba şu nette o kadar site geziyorum yemekle mutfakla ilgili hiç biri bu kadar güzel ve özenli değil ellerinize sağlık çok emek verildiği belli sunumdaki şıklık kullandığınız yemek takımları tabaklar bardaklar hepsi harika bayılıyorum hepsine ....başarılarınızın devamını dilerim
Yorum Gönder