30 Eylül 2009

Mücver

Mücver

KABAK ERTESİ :)
Mücver; ramazan ayının son iftar sofrasında yer aldı. Eşimin çok sayıdaki "yemediği" şeylerden biri olduğu için, diğerleri gibi onuda yapmak için, misafir gelmesini kolluyordum.
Tabi misafirinde damak tadına uyması lazımdı ve Gökay bu konuda biçilmiş kaftandı. Yeni lezzetlere açık ve klasikleşmiş her lezzeti seven biri olarak, kendisi en sevdiğim misafir tipidir :)
Sizede olurmu bilmem, gelecek misafir ne kadar müşkülpesent, zor beğenen, yemek seçen biri ise o kadar elim ayağıma dolaşır. Her zaman gözüm kapalı yaptığım şeylerde illaki bir sorun çıkar, istediğim gibi olmaz.
Ama Gökay geleceği zaman mutfağa girer ve doğru dürüst ölçü hesabı bile yapmadan, aklıma gelenleri hayata geçiririm. "Nasılsa ne yapsam Gökay beğenir, iltifat eder, afiyetle yer" diye düşünür ve hiç sıkmam kendimi.
Bu yüzden bu güne kadar, o geldiğinde yaptığım hiç bir yemek kötü olmadı ve masadaki diğer kişilerden de hep övgü aldı. Pozitif enerji dedikleri işte tam da bu olsa gerek :)
İşte bu mücverde o güzel enerji ile yapıldı ve sofrada anında silip süpürüldü :) ve daha önemlisi eşim tam üç tane yedi.
Şaşkınlıkla ona bakarken ise, beni çileden çıkaran o meşhur sözünü söyledi yine;
- E güzel olmuş, biliyorsun ben güzel olan her şeyi yerim...
- ?? !!
Bir önceki yazıda da anlattığım gibi, arkadaşlara; "bilin bakalım, ana yemek ne?" diye sordum. Hiç düşünmeden, "kabak dolması" dediler :)
Gerçekten kabak dolması pişen hemen her evde aynı gün mücver olur nedense :)
Tarifin temeli, tabiki anneme ait. Sadece üzerinde minik oynamalar yaptım. Annem sadece kabak içleri ile yapar, ben bütün kabakta rendeledim. Kuru nane yerine taze nane, taze soğan yerine de kuru soğan koydum. Un miktarını da birazcık arttırdım, zaten bu tarifte un miktarı pek sabit değil, kıvamı ayarlayana kadar diyelim :)
Mücver'in en güzel hali her zamanki gibi en zararlı hali, yani kızartılarak yapılanı. Siz daha sağlıklı olsun isterseniz, hafifçe yağladığınız bir borcam da, fırında da pişirebilirsiniz. Hatta porsiyonluk yapmak isterseniz; muffin kalıplarında.
Bu şekilde de gayet lezzetli oluyor.
Önerim ise; kesinlikle kızartılması :)
Yanında sarımsaklı yoğurt ile birlikte harika oluyor bu arada.
Biraz tatlı bir mücver olsun derseniz, içine minik bir havuçta rendeleyebilirsiniz, güzel olur.

Malzemeler
  • 1 Su bardağı (yaklaşık) Kabak içi
  • 2 Adet (orta boy) Kabak
  • 1 Adet (mandalina kadar) Kuru Soğan
  • 2 Adet Yumurta
  • Yarım Demet (10-15 dal) Dereotu
  • 8-10 Dal Taze Nane
  • Tuz - Karabiber
  • 4-5 Yemek Kaşığı Un
  • Kızartmak için Sıvı Yağ (Ben fındık yağı kullandım)

Yapılışı

  • Kabak içlerini ve soğanı rondoda çekin. Soğanlar mümkün olduğunca küçülmeli ama püre gibi de olmamalı.
  • Kabakları rendeleyin. Yumurtaları hafifçe çırpın. Dereotu ve naneleri incecik kıyın.
  • Kabak, yumurta, soğan-kabak karışımı, dereotu, nane, tuz ve karabiber ekleyip, iyice karıştırın.
  • Karışıma yavaş yavaş un ekleyin. Her kaşıktan sonra iyice karıştırın. Karışımın kıvamı, oldukça koyu bir hal alınca (havuçlu kek harcı gibi birazcık daha koyusu) un eklemeyi bırakın.
  • Bir tavaya, bir parmak kadar sıvı yağ koyup, kızdırın. Sonra ateşi biraz kısın. Dışı birden yanıp, içi çiğ kalmasın.
  • Karışımdan, bir servis kaşığı (2-3 yemek kaşığı kadar) alıp, yağa bırakın. Yaklaşık 30 saniyede bir yüzü kızaracaktır. Diğer yüzünü de aynı şekilde kızartıp, kağıt havlu üzerine alın.
  • Ilık ya da soğuk servis yapın.

19 yorum:

otomatikkepce dedi ki...

Mücver sevilmez mi
birde önüme hazır gelecek sarımsaklı yoğurtla nefis
elinize sağlık hülya

müjde dedi ki...

Dün ben de yapmıştım.Yağız paşa seviyor diye.Yeni yememiş olsam kesin canım çekerdi.Ellerine sağlık Mügeciğim.Sevgiler...

Eya dedi ki...

Cok severim...ellerine saglik Mügecigim, sevgiler

zehra

http://mavienindunyasi.blogspot.com/ dedi ki...

Elinize sağlık,çok güzel gözüküyor.
Ben de çok severim mücveri. Soğuk yemeği daha çok seviyorum. Sıcak olduğu zaman yağlı geliyor. Yanında yoğurtla çook güzel oluyor.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

sevilmez mi yaaa bayılırım, ellerine sağlık

Sevil Şahin dedi ki...

MÜGECİM BENDE COK SEVERİM MÜCVERİ SORMA BENİM EŞİMDE COK SEVEREK YEMEZ O NEDEN ÇOK NADİRDİR YAPILMASI BİZİM EVDE YEMEZ DEMİYORUM YER AMA BURUN KIVIRARAK :) KİM BİLİR BELKİDE GÜZEL YAPAMIYORUMDUR :))
SENİ,N RESMİNDEN BELLİ ŞAHANE OLMUŞ ELLERİN DERT GÖRMESİN
SEVGİLER

pembecikolata dedi ki...

Çok severim!!!Yine fotoğraf şahane:)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Her eve Gökay gbi bir misafir lazım bence. Yemek seçmeyen ve yaptıkça seni mutlu ettirecek bir misafir. Bence de stressiz yapılan yemekler daha güzel ve daha lezzetli oluyor. Zaten bu da misafiri karşılayan kişi olan evsahibinin yüzüne yansıyor ve değimeyin keyfimize oluyor.
Canım mücverin tavadan yeni almışsın gibi çıtır çıtır görünüyor.
Ellerine sağlık canım
sevgilerimle

Şehnaz dedi ki...

EN SEVDİĞİM YEMEKLERDEN BİRİDİR..ELLERİNE SAĞLIK CANIM

Özlem dedi ki...

Nefis mi nefis bir lezzet, eline sağlık, sevgiler

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

ben de mücver sevenlerdenim..en son annemim iftar sofrasında yemiştim..ah bir de kızartma olması..süper olacaktı..olsun..arada kaçamak yapmaktan ölmeyiz:)ellerine sağlık canım..

Adsız dedi ki...

mücver nefis görünüyor elinize sağlık.uzun zamandır takip ediyorum sizi.mücverle alakası yok ama arşivinizde mercimek köftesi tarifi aradım yok maalesef.sizin tariflerinize de çok güveniyorum.bir sorum olacak köfteyi önceden hazırlayıp misafirlerime sunmak istiyorum fakat bir süre sonra üzerleri kuruyor.bunun bir püf noktası var mı acep.dışarda yediklerim yumuşacık oluyor ne kadar bekleselerde.yağını mı fazla koymak lazım acaba.bunu evde yakalayabilir miyim.siz bilmeseniz de cevabı ailenizdeki diğer hunerli bayanlar mutlaka biliyorlardır.şimdiden teşekkür ederim cevabınız için.

melek

Peris dedi ki...

Çok güzel ve iştah açıcı duruyorlar, ellerinize sağlık. Ben mücver hamurunu hamsi tavasında pişiriyorum, bir kaşık kadar yağı tavanın her yanına gezdiriyor ve tava büyüklüğünde ince bir tabaka hamur döküyorum, altı pişince tavanın kapağıyla ters yüz ediyorum. Kocaman, krepvari bir mücverim oluyor, üçgenlere ayırarark servis ediyorum. Fırındakine göre daha lezzetli ve çabuk oluyor.

Adsız dedi ki...

Hazırladığınız karışımın içine bir paket de kabartma tozu eklerseniz çok güzel pofuduk mücverleriniz olur. Tecrübeyle sabittir :)

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Melek;
İlk fırsatta mercimek köftesi eklemek istiyorum bende bloga.
Kurumaması için üzerine kıvırcık salata yaprağı kapatıp, strech film ile sarılıyor diye biliyorum.
Ama dediğin gibi büyüklere sormak lazım :)

Sevgili Peris;
Öneri süper !
İlk fırsatta deneyeceğim.

Adsız;
Sizin öneride çok güzel, denemek lazım :)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Mügecim bıraktıgın yoruma teşekküre geldim canım benim. İnan o kadar panik biri olmak hiç iyi değil ama bu çocuklarda insanda hal bırakmıyor. Umarım sen de anne olursun ve anneciğinin dediğinigi bizzat anlarsın. inan hayatının en zor ziyafeti işte o çocugu yetiştirmek. Allah hepimize kolaylıklar versin.

makbule dedi ki...

Merhabalar ben blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum yemekler şahane ama onları tamamlayan en güzel ayrıntı fotoğraflar çok şık sofralar çok net fotoğraflar
ellerineze sağlık. Bu arada diğer arkadaşlara katılıyorum gelen misafire göre yemek lezzetleniyor ve tez canlı insanlara sofra kurmak çok çabuk oluyor. Hele de gelen misafirden pek haz etmiyorsanız o işler bitmiyor :)
Allah herkeze sevdikleriyle oturacağı güzel sofralar nasip etsin
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Sitenizi yeni keşfettim. Çok beğendim. Tarifleriniz değişik, yapımı kolay hem de ve en önmelisi de tariflerinizin çok açıklayıcı olması.. Başarılarınızın devamını diliyorum.
Ebru

Adsız dedi ki...

sizin yenmekleriizle lezzeti yakaladim sizi tebrik ediyorum basarilarinizin devamini diliyorum....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin