SAKINCALI GÜZEL :)
Karnıyarık; arşivimde mutlaka olması gerek diye düşündüğüm klasik bir tarif. Hanımların çoğunun bildiği, bilmeyenlerin de annelerinden öğrendiği :)
İnternete girip, tarifini arayan olurmu bilemiyorum ama söylediğim gibi ben tüm klasik Türk mutfağı yemeklerinin arşivimde olmasını istediğim için, annemin tarifini, benimde ufak tefek eklemelerde bulunduğum, şekliyle yayınlamak istedim.
Yemeğin tek kusuru, patlıcanın kızartılması :(
Aslında ızgarada közleyerekte yapılabilir.
Babamın yaptığı gibi patlıcanları çiğden ama çok kısık ateşte pişirerekte...
O nasıl olur ? derseniz, patlıcanları ağzı kapalı derin bir tencerede çok az yağ ve su ile çok kısık ateşte (çay demler gibi) pişiriyor. Sonra ortalarını yarıp, iç malzemeyi koyuyor ve biraz su ile, çok az bir süre fırında pişiriyor.
Bu arada, Domatesli Pilav'dan sonra bir tarif daha oldu, babacığımdan blogda :)
Benim fikrim ise; bu yemeğin en güzel halinin, en sakıncalı yapıldığı versiyonu :)
Patlıcanın kendine has kekremsi tadından dolayı, Cafe Fernando'dan öğrendiğim yöntemle, çok az da şeker ekliyorum ben bu yemeğe.
Son yaptığımda, biber kızartması için hazırladığım domates sosundan,bir çay bardağı kadar arttırıp, iç malzemesinde, çiğ domates rendesi yerine onu kullandım. Pişmiş domates sosunda zaten şeker, tuz, sarımsak olduğu için ayrıca eklemedim. Size de eğer karnıyarık yaptığınızda evde hazırlamış olduğunuz domates sosu varsa, ondan kullanmanızı öneririm.
Malzemeler (8 Kişilik)
- 8 Adet Orta Boy (ince olmayan) Patlıcan
- 250 Gr. Kıyma
- 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
- 1 Adet (orta boy) Domates
- 2-3 Adet Sivri Biber
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 1/2 (yarım) Çay Bardağı Sıvı Yağ
- 2 Diş Sarımsak
- 7-8 Dal Maydanoz
- Tuz, Karabiber
- 1 Tatlı Kaşığı + 1 Çay Kaşığı Şeker
Yapılışı
- Patlıcanların saplarını kesin ve alacalı bir şekilde soyun. Bol tuz attığınız suyun içinde yarım saat kadar bekletin. Suyunu sıkıp, kızgın yağda kızartın. Peçete üzerine alarak, yağının süzülmesini sağlayın.
- Soğanı ve biberleri minik minik yemeklik doğrayın. Sıvıyağı kızdırın, soğanları ve biberleri ekleyin. Orta ateşte sürekli karıştırak 2-3 dk. kavurun. (soğanlar pembeleşip, şeffaflaşıncaya kadar)
- Kıymayı ekleyin, 2-3 dk daha kavurun.
- Domatesi rendeleyin, salçayı da içine katarak eritin. Domates ve salçayı da kıymalı karışıma ekleyip 3-4 dk. daha kavurun.
- İnce ince doğradığınız sarımsakları, tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı şekeri ekleyin. Çok az daha kavurup, ocağı kapatın.
- Karışıma ince kıydığınız maydanozları ekleyin ve karıştırın.
- Patlıcanları, karnıyarık tenceresi diye bilinen, geniş çelik tencereye alın, ortalarını açın ve 1 yemek kaşığı şekeri tuz serper gibi patlıcanların üzerine serpin, sonra hazırladığınız karışımı pay edin.
- Bu arada kıymalı karışımı hazırladığınız tavayı umarım yıkamadınız :) O tavaya 1 su bardağı su koyup, şöyle bir çalkalayarak, tencereye dökün, bu da yemeğinizin suyu :)
- Karnıyarıkları kısık ateşte, 10 dk. kadar pişirip, sıcak servis edin.
- Önceden hazırlayıp suyunu eklemeden bekletebilir, servis edeceğiniz zaman suyunu ekleyip, pişirebilirsiniz.
19 yorum:
gönlümünü fetheden bi güzellik bu yemek.
dediğin gibi en güzel hali sakıncalı hali:)
ellerine sağlık..
ellerinize sağlık harika gözüküyor.konu ile alakası yok ama fotoğraflarınız harika fotoğraf makinanızın modeli nedir acaba?
sakıncalı güzel konusunda sana o kadar içten katılıyorum ki..çok severim.ama bide kızartılması olmasa..sanki kızartılmadan yapılanlar aynı tadı vermez diye cesaret edemiyorum.yanlız görüntü var ya gel benden bir lokma al diyor..ellerine sağlık..sevgiler..
Ellerinize sağlık sevgili Müge, bende çok severim bütün sakıncasına rağmen.Sevgiler...
Konu patlıcan olunca yorum yapmadan edemedim..
Patlıcan olsun da nasıl olursa olsun benim için..
Hele ki karnıyarık,
Yanında da cacık..
Sanırım ben acık acık,
Acıkmaya başladım..
Ellerinize sağlık..Ben çıkayım bu sayfadan hemen..
hmm yemeklerin şahı, ellerine sağlık Mügecim
Yanına cacıkla mmm leziz ki ne leziz görüntü..ellerinize sağlık.
Bloğuma şeref verdiniz.çok teşekkür ederim.zaten belli profesyonel bir fotoğrafçı ve fotoğraf makinası işi olduğu.eşinizin ve sizin ellerinize sağlık.
merhabalar, ellerine saglik cok lezzetli gorunuyor! ah bi de haslayarakta ayni lezzete ulasabilsem!! gercekten sakincali ama cooooooooooooook lezzetli bi yemek....
çok güzel görünüyor eline saglık
çok güzel görünüyor ellerinize sağlık...
hep yapayım diyorum bir türlü kısmet olmadı ama bu tarifi denemeden edemeyeceğim...
Canım çoook güzel olmuş. Bir dahaki sefere bende senin tarzında yapacağım. Özellikle şeker çok ilginç geldi. Bencede herkesin mutfağında olmalı.
Seni izlemeye devam canım:)))
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Her daim bayılarak yediğim bir yemektir karnıyarık!Resimde de nefis çıkmış!Ellerinize sağlık...
Çok şık bir sunum olmuş Mügeciğim.Eminim tadı da muhteşemdir.Ellerine sağlık.Sevgiler...
harika bir yemek....yapmayın böyle patlıcanlı şeyler...çok canım çekiyo...yarın yapsammı ne?
ellerine sağlık...çok güzel olmuş...
Kesinlikle paptya prensese katılıyorum...
Ellerine sağlık canım...
Bazi Kuzey bolgelerinde yaz hemen hemen bitti gibi... Yazdiginiz malzemelerin cogu kisinda bulunsada yazinki baska oluyor...
Gerek icerigi, gerekse yapim sirasini izledim ve yaptim. Biraz zaman alsada zevkli bir ugrasi... Turbaninin onerdigi gibi bir de cacik yaptim yanina karniyarik cok guzeldi...
Bir soru: Ben cocukken anneannem soganlari kuplemez kiyarak koyardi karniyariga... Hep o aklimda kalmis. Sanki oyle olunca klasik, kuplu olursa Modern havali oluyor...
Tesekkurler...
Feridun
müge hanım karnıyarıkları en son pişirme işleminde okadar patlıcanı alacak geniş tencerem yok,o yüzden fırın tepsisine patlıcanları alıp en sonki işlemi fırında yapsak nasıl olur acaba?
Sevgili Gülşen;
Tabi ki olur, daha bile lezzetli olur.
Zaten hem patlıcan hem de kıymalı harç pişmiş olduğu için, son pişirme işlemini, sos ile özleşmesi için yapıyoruz.
Yalnız fırın fanlı olmasın, kıymalar kurur, hoş olmaz.
Normal fırında da üzerlerine bir dilim domates koy bence, hem kıymalar kurumaz hem de domatesin tadı ile daha lezzetli olur.
Sevgiler.
Yorum Gönder