23 Ekim 2008

Antep Yuvarlaması

Antep Yuvarlaması

YÖRESEL LEZZETLER İÇİNDE BİR KLASİK...
Başlık çokmu iddialı oldu ? Sanmıyorum...
Yöresel lezzetlerden bazılarını diğer yörelerde yaşayanlar duymamış olabilir, gayet normal.
Ege yöresinin yüzlerce çeşit otları ile yapılan birbirinden nefis lezzetlerini, en azından bazılarını, Güneydoğu'da yaşayan biri duymamış olabilir.
Ama söz konusu Antep yuvarlaması ise bu pek geçerli değil sanki :) Bu yemeği duymayan, tatmayan yada tadıp da beğenmeyen biri varmıdır ? Neyse, yine "kendi düşüncelerim herkes için geçerlidir" şeklindeki düşünme hatasına düştüm, kısa kesiyorum :)
Antep yuvarlaması bana göre başlı başına doyurucu bir ana yemek, çok zengin bir yayla çorbası da denebilir. Bayramda Siret yenge yapmıştı ve ben onca çeşide rağmen iki büyük kase içmiştim. Yapımı daha doğrusu minicik köfteleri yuvarlaması biraz zahmetli, bu nedenle daha çok bayramlarda veya özel günlerde yapılıyor.
Siret yenge bu yemeği, Kilis'ten gelen özel bir yoğurt ile yapıyor. Basma yoğurt denilen bir süzme yoğurt ile. Tabi buda lezzetini ikiye katlıyor. Siz eğer basma yoğurt bulamazsanız mutlaka süzme yoğurt ile yapmanızı öneririm.

Malzemeler (10 Kişilik)

Köfte için;
  • 400 Gr. Yağsız Kıyma
  • 1 Su Bardağı Dolmalık (kırık) Pirinç
  • 1 Yemek Kaşığı (silme) İrmik
  • Tuz - Karabiber

Çorba için;

  • 1 Su Bardağı Nohut
  • 2 Su Bardağı Süzme Yoğurt
  • 1 Kg. Orta Yağlı (Kuşbaşı doğranmış) Et
  • Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane

Yapılışı

  • Öncelikle köfte için verilen malzemeleri robotta çekin yada özleşinceye kadar iyice yoğurun. Hamurdan nohut büyüklüğünde minik toplar yapın ve un serptiğiniz bir tepsiye dizin. arada tepsiyi sallayarak köftelerin unlanmasını ve birbirine yapışmamasını sağlayın.
  • Büyükçe bir tencereye doğranmış eti ve nohutu koyun, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve tuz ekleyin, hem et hemde nohut pişinceye kadar pişirin. (Bu aşamada düdüklü tencere kullanacaksanız biraz daha az su ekleyebilirsiniz)
  • Nohut ve etler pişince, ocağın altını kapatmadan, hazırladığınız köfteleri ekleyin. (Köfteleri gerekirse önce kevgire alıp üzerindeki unun iyice gitmesini sağlayın.)
  • 10 dk. kadar orta ateşte pişirin.
  • Bir kaseye süzme yoğurdu koyun ve mikser ile iyice çırpın. Kaynayan yemeğin suyundan azar azar kaşık ile yoğurda ekleyin ve hızlıca karıştırın. Karışım ayran kıvamına geldiğinde çorbaya ekleyip hızlıca karıştırın. (Bu işlem yoğurdun kesilmemesini sağlıyor)
  • Kapağını kapatıp, 10 dk. kadar kısık ateşte pişirin. Altını kapatınca naneyi ekleyip karıştırın.
  • Servis edeceğiniz zaman, üzerine pulbiberli kızgın tereyağ gezdirin.

Notlar : Yemeğin altını kapatacağınıza yakın eğer kıvamı çok koyu ise bir miktar kaynar su ekleyebilirsiniz. Etler ve nohut haşlandığında, eğer vaktiniz ve sabrınız var ise, nohutları et suyunun içinden alıp kabuklarını soyarsanız, yemeğin hem görünüşünü hem de lezzetini arttırmış olursunuz.

Benzer Tarifler;

& Kayınvalidemin tarifi ile Yayla Çorbası

& Siret Yenge'nin tarifi ile Lebeniye

& Köfteli Çorba

26 yorum:

Naile dedi ki...

Mügeciğim elerinize sağlık. Canım çekti şimdi görünce. Küçük bir not düşmek isterim Antepliler yuvalamaya çorba denmesini sevmezler :) O çorbadan çok öte, zahmetli ve başlı başına bir yemektir bizim için.

Saliha dedi ki...

mmm mügecim çok güzel canım başlıkta hiç iddalı degıl bence ama:)siret yengenin ellerıne saglık..resimde guzel...harıka harıka...

en ıcten sevgılerımle..farzetki sana sarıldım:)))

Müge Hüner dedi ki...

Nailecim;
Zaten bende tarifi yazarken, çorba lafını kullanmak hiç içime sinmemişti, yazıda da söylediğim gibi, bana görede bu her şeyi ile mükellef bir yemek.
Hemen gerekli düzeltmeleri yaptım canım, ayrıca bu konuda usta olarak kabul ettiğim senden, bunun haricinde bir eleştiri almamak beni çok sevindirdi:) Çok rahatladım.
Çok sevgiler canım.

şeker pasta dedi ki...

Müge'ciğim Siret Yenge'nin ellerine sağlık. Yöresel lezzetler konusunda çok bilgili olduğu kesin. Antep Yuvarlamasının da çok zahmetli bir yemek olduğunu duymuştum...
Sevgiler...

Yasemin dedi ki...

ağzımın suları yere değecek!!! ay ben bayılırım yuvarlamaya, hastasıyım desem.. ve sen bana hiç yapmadın bundan esefle kınıyor en kısa zamanda talep ediyorum! Budur!!!

zarpandit dedi ki...

bumudur budur! işte harbi lezzet budur:)

ve mumkunse gecikmiş odulunuzu kabul ediniz:))

antepası dedi ki...

Bende Naile'ye katılıyorum Müge'ciğim annem genellikle çorba diyen müşteriyi dövecek gibi oluyor.Yanına pilavla mükemmel bir yemek olur.Ama yeni moda millet çorba niyetine içiyor:))Canım birde bizde yanlızca naneli yağ yakar üzerine nakışlı süs gibi dökerler.Siret yenge'nin eline sağlık.Gerçekten süzme yoğurtsuz hiç güzel olmaz.

annesininoglusu dedi ki...

of of lebeniye,yuvarlama,şıhıl mahşinin ardından bir de oruk patlat derim ben:))
ellerine sağlık valla...

şengül dedi ki...

mügecim canım benim şengül el emeklerine lütfen uğrar mısın canım

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Mügecim merhabalar
Antep yuvarlaması hep yapmak istediğim ama bir türlü nedense yapamadığım bir çorbadır. Ellerine sağlık, çok leziz görünüyor.
Blogunda ufak bir gezinti yaptım, resimlerin ve tariflerin çok güzel görünüyorlar, özellikle vişneli ve damla çikolatalı kurbiyeleri deneyeceğim.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

mügecim artık evimde antep yemekleri pişiyor sana teşekkür ederim antep mutfagını oldum olası begenirim güvenilir tariflerle senin siten çok yardımcı oluyor siret yengenin ellerine sende bize ulaştırdıgın için kollarına yureegine saglık opüyorum tatlım handan

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Başlığa katılıyorum :)

Zahmetli bir yemek...
Ellerinize sağlık.

Görünce dayanamadım. Anadolu yakasında Nezih kebap var yuvalamayı en iyi yapan yerlerden biri. Eskiden yuvalamayı çorba kategorisine koyarak isterdim.Naile hanımın yorumunu okuyunca sadece yuvalama dedim :)

uygun bir zamanımda tarifinize göre yapacağım.

Sevgiler...

keskinli dedi ki...

selamlar blograzzide gezerken ugrayim dedim enfes tarifleriniz var ellerinize saglik tarif biraz zahmetlide olsa tadi süper oluyor ama sevgiler

yemek dedi ki...

Yapanin ellerine saglik, dedigin gibi bir ana yemek. Zaten servisi de pirinc pilaviyla yapilir genelde. Ilginc ama, köfte pirincli yaninda pirinc pilavi harika bir ziyafet olur.
Sana afiyet olsun.
Vallahi ben üc gün yesem bikmiyorum.:))

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Cumhuriyet Bayramı'n kutlu olsun..

Sımsıcak sevgiler.....

Eya dedi ki...

A Mügeciğim...bunu biliyorum,eşimin Antepli kuzeni yapar özellikle ramazan bayramında aç gideriz,çünkü harika bir lezzet, ellerine sağlık


zehra

Merve dedi ki...

en son arefe gecesi annemle beraber 2 saat kadar minik minik koftecikler yaptik bu saheser icin :)

ben tek basima yapmadim ama yapiminda bulundum demek istiyorum :)

şeker pasta dedi ki...

Cumhuriyet Bayramın kutlu olsun arkadaşım.
Sizlere rahatça ulaşmak ne güzelmiş ya :))) Bi ara çok korktum bu kapatma işi uzayacak diye, neyse ki kısa sürdü...
Sevgiler....

Bir Dilim Düş dedi ki...

AKŞAMLARI SICAK SICAK NE GÜZL DE OLUYOR ÇORBA, GERÇİ BEN YAZ KIŞ ÇORBA İÇENLERDENİM AMA KIŞIN DAHA KEYİFLİ OLUYOR.

SEVGİLER,
EVREN

sarımutfak-hande dedi ki...

ellerine sağlık nefis görünüyor
sevgiler
iyi haftasonları

Adsız dedi ki...

canım benım ellerıne saglık harıka gorunuyor. sevgılerımle..

Unknown dedi ki...

Mügecim merhaba sitem için verdiğin bağlantı adresini www.hayatintatlari.com olarak değiştirebilirmisin.

zeynep dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık harika görünüyor valalhi ..bayılırım eklere biraz zahmetli ama oğlumda bende çok severiz,sevgilerr

Adsız dedi ki...

MİSAFİRLERİM İÇİN YUVALAMA YAPMAYI PLANLIYORUM AMA ACABA KÖFTELERİ ÖNCEDEN YAPIP BUZLUĞA ATSAM OLUR MU?BU İŞİN BİR PÜF NOKTASI VAR MI?ELLERİNİZE SAĞLIK..

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Köteleri önceden yapıp buzluğa atabilirsiniz.
Çözülmesini beklemeden direk çorbaya ekleyip pişirebilirsiniz.

meri dedi ki...

Antep'li bir arkadaşımın annesi yapmıştı.Çok sevdiğim bir yemek.Ellerinize sağlık.Bir gün denemek isterim.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin