07 Mayıs 2008

Körili Kurabiye

Körili Kurabiye

KÖRİLİ BRETZEL...
Körili kurabiye, başlıktaki adı gibi oldukça farklı bir kurabiye :) Pastanelerde satılan tuzlu kurabiyeleri andırıyor, tek farkı çok baskın bir köri tadı olması.
Köri'yi pilav yada tavuk yapmak için almıştım ama mutfağımda ilk kez köri kullanmak bir kurabiyeye kısmet oldu :)
Birde, tarifte krema yer alıyor, ama açıkçası ben kremanın nasıl bir etki yarattığını çözemedim. Yani; herhangi bir kurabiyenin malzeme listesinde, yoğurt olursa yumuşak yada sirke olursa kıyır kıyır olacağını tahmin ederiz ya, işte krema böyle bir şey değil:) Yani sadece lezzet veriyor. Kurabiyeyi, hafta sonu akrabalarımız için yapmıştım, bu sofra'dan arşivde olmayan tarifleri sırayla yayınlayacağım, sevgili Handan'cığım, Semra'cığım ve Neslihan'cığımın isteği üzerine önceliği körili kurabiye'ye veriyorum:)

Malzemeler
  • 225 Gr. Tereyağ yada Margarin
  • 100 ml. (1/2 Kutu) Krema
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Tatlı Kaşığı Köri
  • 1 Yumurta Sarısı ve Haşhaş Tohumu (üzeri için)

Yapılışı

  • Öncelikle yağı eritin ve ılınmasını bekleyin, krema, tuz ve ve köri'yi ekleyin ve mikserle biraz çırpın. Unu azar azar ekleyerek çok sert olmayacak şekilde bir hamur yoğurun.
  • Hamuru oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin. İstediğiniz bir şekli verip, tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün. Çörekotu yada haşhaş tohumu ile süsleyin.
  • 180 derece de ön ısıtma yapılmış fırında 20-25 dk. pişirin.

Körili Kurabiye

NOT 1: Tarif; Lezzet dergisi Nisan/08 sayısından, Sn. Hayal Demirkol'a ait. Hayal hn. dergide, kurabiyelerin üzerini biberiye ile süslemiş ve tuzu 1 tatlı kaşığı olarak kullanmış. Bu şekilde hem ben ve hemde misafirler lezzetli ama tuzlu yorumu yaptığı için, ben tarifte bir çay kaşığı dedim.

NOT 2: Kurabiyeleri, bir hafta önceden pişirip, buzluğa koydum. Buzluktan, çıkarttıktan yarım saat sonra fırından yeni çıkmış gibiydiler. Aynı şekilde, sofradaki bir çok çeşidi (Elmalı ay Çöreği, Elmalı Milföy Dilimleri, Havuçlu Kek) önceden hazırlayıp buzluğa koydum ve sabahtan oda sıcaklığına çıkartıp, çözdürdüm. Sizede kalabalık misafirlerinizi, çok çeşitli bir sofra ile karşılamak için bu yöntemi öneririm.

17 yorum:

Adsız dedi ki...

mügecim çok teşekkür ederim bu kurabiyeyi yapıp hemen sonucu yazıcam canım ellerine kollarına saglık marifetli olmanım sırlarını ögreniyorum artık bende kalabalık misafirim oldugu zaman aynı senin gibi yapıcam elim ayagım birbirine karışmayacak sevgilerimi gönderiyorum öptüm canım

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Hemen ama hemen denemem lazım, çok severim curry de kokusunu daaa:))
Alttaki davet sofrası ise beni benden aldı, tüm emek verenlerin ellerine sağlık...

Sımsıcak sevgiler....

Neslihan dedi ki...

Mügecim, sağol canım dergi bende de vardı ama pek inceleyememiştim sayende dergiyi tekrar gözden geçireceğim, ellerine sağlık diyorum, benim de kremalı kurabiye deneyimim olmuştu, bence biraz daha yumuşak olmalarını sağlıyor, un kurabiyesi denemelerimde kullanmıştım ve çok lezzetli ama içi yumuşakca kurabiyelerim olmuştu:)
Birde buzluğa koyduklarını oda sıcaklığında çözdürdüğünü yazmışsın yanlış anladıysam düzelt ama bildiğim kadarıyla buzluğa ve derin dondurucuya koyduğumuz şeyleri önce buzdolabının normal bölümünde bekletmemiz sonra oda sıcaklığına çıkarmamız gerekiyor, ani sıcaklık farkı ile çözülme bakteri üremesine neden olabiliyormuş, eğer pişirelecek birşeyse buzluktan direkt ocağa veya fırına alabilirmişiz ki ben genelde böyle yaparım, neyse çok uzattım:)
Sevgiler canım

Bocuruk dedi ki...

Müge'ciğim,
Sofran her zamanki gibi bir harika:) Doğrusunu istersen birgün misafirin olmayı çok isterim. Kurabiye şekil olarak bir kere tam notu hakediyor. Tuzlu kurabiyede en sevdiğim şekil bu. Köri tadını bu kadar yoğun sevebilir miyim bilemiyorum ama köri yerine başka bir tat kullanarak da deneyebilirim. Ya da köriyi biraz daha az kullanarak. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Gönül dedi ki...

körili tavuk ve körili pilav yapmıştımda kurabiyesini yapmamış ve görmemiş vede en önemlisi yememiştim:)) yavruceylanım pek güzel görünüyor elciklerine sağlık sevgilerimle goccemen öpüyorum:))

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Çok değişik bir tarif bu Müge, denemek isterim ben de.. Ellerine sağlık..

Hülya dedi ki...

Körili kurabiye hakikat farklı bir tarif olmuş.Denemeli.
Süt kreması kurabiyeyi ısırdığında süt tadını daha baskın hissetmemizi sağlıyor gibime geliyor benim.Kendi tariflerimden test ettim ben de...

antepası dedi ki...

Canım eline sağlık çok güzel olmuş.Deneyeceğim.Çok güzel görünüyorlar.

Yasemin dedi ki...

himmmm korili kurabiyee guzel fikir :) goruntu sahane eminim lezzetide oledir ellerine saglik canim benim! bu arada hazir anneler gununden bi saat kadar onceyiz sana yeniden dua edeyim Allah senin karnini doldursunda seneye kismetse anneler gununde kucaginda yavrucugun olsun :) optummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

antepası dedi ki...

Canım anneler günün kutlu olsun.Çocuklarınla sağlıklı mutlu bir anneler günü geçirmen dileği ile.Her günün anneler günü gibi olsun.

Adsız dedi ki...

mügecim pazar günü gelen misafirlerime cumartesiden tiramusu ve körili kurabiye yaptım bayıldılar bana dediler ki ne kadar marifetliisin bende onlara dedim ki mügecigime borçluyum kim dediklerinde senin sitenin ismini söyledim canım çok teşekkür ederim

Müge Hüner dedi ki...

Handancım;
Bu aralar çok şımartıyorsun beni, fena alışıyorum yorumlarına söyliyim. Eminim sende çok hamaratsın, sadece tarif değil onu yapmak çok önemli. Çok teşekkürler canım.Öperim.

Pastacırapunselcik:)
Çok teşekkürler canım. Çok sevindim beğenmene.Sevgilerimle.

Neslihancım;
Ben güzel şeyler eki yüzünden almaya başladım Lezzet dergisini, hepsini yapamıyorum tabi ama bir iki tanede yapsam dergi hoşuma gidiyor.
Buz çözdürme konusunda sana katılıyorum ama ufak bir farkla, benim bildiğim sadece et ve et ürünleri oda sıcaklığında çözdürülmüyor ve çözüldükten sonra tekrar dondurulmuyor. Ama hamur işi ve sebzede problem olmuyor. Birde ben genelde, mikrodalga fırını kullanıyorum çözdürme işi için, yada kek ve kurabiyelerde normal fırında ısıtıyorum. Sadece bu körili kurabiyeleri oda sıcaklığında çözdürdüm, bir de bazen açmaları çözdürüyorum.
Yorumda başlı başına bir yazı oldu:)
Öperim seni çok:

Elvancım;
Her zamanki gibi sıcacık yorumunla içimi ısıttın, teşekkür ederim. Senden tam puan almak benim için bir onur. Sevgilerimle şekercim.

Gönülcüm;
İnşallah dener ve beğenirsin, üçlemiş olursun köriyi:) Çok teşekkürler bende kocaman öpüyorum.

Aslıcım;
İnşallah sende dener ve beğenirsin, öperim canım.

Hülyacım;
Üstadım, sen ne dersen odur, daha yumuşak diyorsan konu bitmiştir benim için:) Yumuşak ama aynı zamanda kıtır kurabiye yapmak istediğimde kremalı yapacağımdır:) Öperim seni çok.

Antepaşı;
Çok çok teşekkürler, şimdiden afiyet olsun:) Benim henüz çocuğum yok ama yinede güzel dileklerin için çok teşekkürler. Sevgiler.

Minik Kuşum;
Canım, aminnnnn. Öperim seni. Gelin bir ara artık ya, valla çok özledim:(

Adsız dedi ki...

kurabiyeyi denedim harika oldu.aslında uzun zamandan beri yapmak istiyodum,körili kurabiye ve biscottiyi:)şuan biscotti hamurumda buzdolabında piştiğinde ve yediğimde onada yorum yazıcam.:)esraerbay

ayşe kaya dedi ki...

hayal hanım dükkana 10 dakika içinde çeşitli kurabiyelerinizden bekliyorum ayşe kaya my kuaför

gülşen(uğurböceğim mutfağı) dedi ki...

ben bu tarifide denedim:)
ama şimdiye kadar bu siteden yaptığım tariflerden sadece bunu birdaha yapmama kararı aldım çünkü damak tadımıza uymadı kremadan olsa gerek biraz ağır ve yağlımsı gibi tat oldu köride tavuğa yakıştığı gibi özel bir lezzet vermedi gibi ama olsun,damak tadı meslesi böyle farklı lezzetler,bütün tarifleri deniyorum tek tek ve hepsini beğeniyorum bir tek bu eksik kalıversin:)

Hayriye dedi ki...

Merhaba Müge Hn.

Çooooook kurabiye çeşitlerini yaptım ama körili kurabiyeyi hiç yapmadım. Muhtemelen tadı ve lezzeti harikadır. Bu akşam hemen deneyeceğim. Yarın sonucunu sizlerle paylaşırım. Ayrıca Müge hn. ellerine sağlık....

Hayriye dedi ki...

Selam Müge Hanım,

Zaman açısından genellikle pek vaktim olmayan bir kişi olarak dün körili kurabiyeyi yaptım. Tadı harika oldu. Ağızda hemen dağılıyor.Sanki pastaneden alınmış gibi oldu. Müge Hanım, elinize sağlık. Bundan sonra misafirlerime artık her zaman yapacağım. Herkese yapmasını tavsiye ederim.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin