19 Eylül 2007

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye

YAZ SOFRAMIN BAŞ TACI...
Zeytinyağlı taze fasulye için, çok iddalı bir başlık attığımı düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü bütün yaz boyunca her zaman sofrada olsa hayır demeyeceğim bir yemektir kendileri.
Evlenene kadar annemin yaz boyunca neredeyse haftada iki sefer yaptığı ve doya doya yediğim bir yemek iken, evlendikten sonra bir Kilis evladı olan eşimin,
"Soğuk yemek olurmu?", "Salçasız yemek nasıl olurki?" sözlerinden dolayı bir kez bile yapmamıştım.
Balık Sofrası'na mezeler hazırlarken, o kadar canım istediki "Kimse yemezse ben yerim" diyerek çok az miktarda pişirdim. Soframızda en çok iltifat alan çeşitlerden oldu ve eşim tabağına ikinci kez isterken şöyle dedi; "E ben bu şekilde yerim ki, gayet güzel" !!
Bu kelimeleri duyduğuma sevinemedim bile, çünkü tarih Ağustos sonu idi :( Koca bir yazı, en sevdiğim lezzeti tatmadan geçirmiştim. Açığı kapatmak adına son haftalarda tam dört kez yaptım, yedim, yedirdim. Çok mutluyum.

Malzemeler
  • 300 Gr. Taze Fasulye
  • 2 Adet (Orta Boy) Domates
  • 1 Adet (Orta Boy) Soğan
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 1 Çay Bardağı Su
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
Yapılışı

  • Taze fasulyeleri yıkayıp, kenarlarını alın ve ortadan ikiye bölün.
  • Yüksek olmayan bir tencereye (Karnıyarık tenceresi diye bilinen tencere) önce fasulyeleri, sonra kabuklarını soyup irice doğradığınız domatesi ve diğer malzemeleri yayın, güzelce karıştırın.
  • Önce orta ateşte, kaynamaya başlayınca çok kısık ateşte fasulyeler sararıp, yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Yemek ılınınca buzdolabına koyun ve mümkünse en az 2-3 saat sonra servis edin. Yemek ne kadar soğuk ve dinlenmiş olursa o kadar güzel oluyor.

NOT 1: Fasulye miktarındaki 300 gr. biraz komik oldu farkındayım ama ben fasulyeyi, marketten tek tek seçerek ve göz kararı miktarda alıyorum. Yayınlamak için miktarını merak edip, fişlere baktım, çok ilginç ama tam 3 sefer 310 gr. satın almışım. :) Siz aynı malzemeler ile yarım kg.dan da yapabilirsiniz, yeterli olacaktır.

NOT 2: Yemekteki şeker miktarı fazla geldiyse, damak tadınıza göre azaltabilirsiniz. Ben
Zeytinyağlı Dolma'yı da, Taze Fasulye'yide biraz tatlı sevdiğim için şekeri bol tutuyorum.

19 yorum:

Adsız dedi ki...

mrb.bende severim taze fasulyeyi.eline sağlık canım.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Müge'ciğim,
Ben de aynen senin gibi bayılırım ve hiç bıkmadan her öğün yerim zeytinyağlı taze fasulyeyi. Pişirme şeklimizde birebir aynı. 300 gr bir şaşkınlık yaratmıştı neden acaba diye ama notu okuyunca hımm dedim :)))
Ellerine sağlık.
Sevgiler,

Bocuruk dedi ki...

Müge'ciğim,
Zeytinyağlı taze fasulyeyi aynı şekilde pişiriyoruz tabii bir farkla ben en az yarım kg dan yapıyorum:)) Domatesin en güzel olduğu zaman domates tadı salçayla bozulur mu hiç. Taze barbunyayı da çok kısa bir ön haşlamadan sonra aynı şekilde pişiriyorum ve ben de senin gibi şekeri bol tutuyorum. Yine aynı servis tabağın; çok güzel. Fırsatım olur da bakabilirsem bulursam alacağım öyle bir tabak. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

munevver dedi ki...

Bizde en az 1 kg.dan yapılır. Bazen eşim "çok yap şunu" diyor. Az geliyor 1 kg. anlıyacağın. Şeker bizde de çok konur. Bir de olmazsa olmaz sarımsak. Biz yakın otursak ya. Her yaptığımda verirdim sana. (Bugün yine var.)
Eline sağlık.
Nane Limon.

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,
Bende o kadar sevrim ki, hergun olsa sesim cikmaz.
Bende sekeri cok koyarim zeytinyaglilara, cok yakisiyor, mumkun oldugunca da esmer seker koyarim. Sevgilerimi gonderiyorum ve tekrar ellerine saglik diyorum.

Adsız dedi ki...

Müge'cim bizde pek sevilmesede bende arada sırada değişiklik olsun diye pişiririm. Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler..

Neslihan dedi ki...

Hünerli Mügecim, sen yaparsın da kötü olur mu herhangi birşey, eminim fasülyende baştacı olmayı hakedecek lezzet de olmuştur, bende severim hafif tatlı, senin tarife ek olarak ben 1 diş de sarmısak koyarım, ellerine sağlık
Sevgiler

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim harika olmus

Yasemin dedi ki...

cok severim zeytinyagli fasulyeli ne de olsa egeliyim :) bende sitemde yayinlamistim zeytinyagli fasulye tarifi baktimda hemen hemen ayni yapiyormusuz. tek fark ben malzemeyi hic karistirmam. taki iyice yumusayan a kada :) o zaman hem sekillerini kaybetmiyorlar hemde daha lezzetli oluyorlarrrr :)) hehe ! optumm sekerimmmm

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili SarıMutfak;
Çok teşekkür ederim. Fasulye sevilmezmi?:)

Burçinciğim;
Yayınlamadan önce çok düşündüm, zaten hepinizin evlerinde alası yapılıyordur diye ama arşivimde olsun hadi dedim. Sorma iki avuç kadar alıyorum alınca:)Teşekkürler canım, benden de sevgiler...

Sevgili Bocuruk;
Zeytinyağlı yemeklere salça koyan çok tanıdığım var, bende sadece ben koymuyorum sandım ama yorumlara bakınca sevindim, kesinlikle bu şekilde daha güzel oluyor. Tabağımı beğenmene çok seviniyorum, bizde tesadüf eseri görüp almıştık, kahvaltı tabağı diye aldım ama içine koymadığım şey kalmadı:) çok teşekkür ederim canım...

Münevver Ablacığım;
Bizde de (annemlerde) öyledir. Ama işte iki kişi olunca ölçüler oyuncak gibi oluyor:) Keşke yakın otursaydık evet, sadece fasulye için değil, sadık bir öğrencin olurdum, aşçı yamağın olarak ne güzel olurdu. Çok öperim.

Aybikeciğim;
Zeytinyağlıları çok tatlı seviyorum evet, eski çalıştığım iş yerinde bir gün zeytinyağlı biber dolması yapıp götürmüştüm, bazı arkadaşlar "Daha önce hiç dolma tatlısı yememiştim" :) demişlerdi..."Kimse yemezse ben yerim" favori sözümdür:) Öperim.

Ebrulitatlım;
"Sevilmesede arada pişiririm" valla bu çok değerli bir söz kıymetini bil, yaptığın yeniyor yani süper:)

Neslihancım;
Canım, çok teşekkür ederim sözlerine, nacizane basit basit şeyler yapıyorum işte.Sarımsak deme bana, çook severim ama benim mutfak kısıtlı biliyorsun, öyle her sevdiğimi koyamıyorum ama eminim sarımsaklı da harika oluyordur.Öperim canım.

Sevgili Nino;
Çok teşekkür ederim canım...

Yasemin şekerim;
Bende Erdek'liyim, sizinle hemşeri sayılırmıyız apla?:) Hemşeri olmasakda kalplerimiz, zevklerimiz bir bizim minik kuşum, çok öperim seni:)

Adsız dedi ki...

mügecim 500 gr bir çay bardagı su kafi geliyormu düdüklüde yapıcamda cevaplarsan sevinirim

Müge Hüner dedi ki...

Handancım;
Bu ölçüler 500 gr. içinde uygun.
Özellikle düdüklüde yapacağın için, 1çay bardağı su yeterli olacaktır canım.
Kolay gelsin :)

Adsız dedi ki...

teşekkürler mügecim

koala dedi ki...

biraz önce zaytinyağlı taze fasulye yaptım cidden harika oldu. :) en azından bana öyle geldi. çok teşekkür ederim tarif için..

Adsız dedi ki...

Annem çok güzel zeytin yağlı fasülye yapar ama kendisi ölçüsüz yaptığı için bir türlü doğru tarifi veremedi bana.Sayenizde öğrenci evimizde ilk kez annemin taze fasülyesinden pişti:)Teşekkür ederim.
İrem

CrescentQueen dedi ki...

Düdüklü tencerede tefal clipsoda kaç dakkada pişer acaba? ben superfresh dondurulmuş taze fasulye aldımda onu yapmak istiyorum..

Teşekkürler:)

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili CrescentQueen;
Benim kullandığım tencere KRC. Tefal Clipso da bilemiyorum :(
Dondurulmuş taze fasulyede hiç yapmadım. Sizi yanlış yönlendirmek istemem.
O nedenle size yardımcı olamayacağım.
Kusura bakmayın.

Sevgilerimle

CrescentQueen dedi ki...

Selamlar, dondurulmuş zeytinyağlı taze fasulyeyi tefal clipsoda 15dk. pişirdim, çok lezzetli oldu :) Yalnız soğanını salçasını önceden kavurup üstüne faülye ve bir su bardağı suyu ekleyip, düdüklünün kapağını öyle kapattım.

tülay dedi ki...

Bu akşam için birazdan yapıcam bakalım sizinki kadaar güzel gözüküp lezzetli olacak mı? emeğinize sağlık :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin