03 Eylül 2007

Sıcak Tahin Helvası

Sıcak Tahin Helvası

BALIK SONRASI EN İYİ GİDEN TATLI...
Balık ve Meze Ziyafeti'nden sonra, üstüne yenebilecek en güzel tatlının sıcak tahin helvası olduğuna karar verdik. Ben bu tatlıyı bir kez dışarıda yemiş ve çok beğenmiştim, aynı şekilde İlker ve Bahar'da yemiş ve onlarda tadını unutamamışlar. İçindekileri tahmin etmeye çalışıp, acaba nasıl yapsam diye sesli düşünürken, , sevimli Gülriz'cik imdadıma yetişti. Bana tatlının püf noktalarını söyledi ve bende yaptım. Tatlı o kadar güzel olduki, hem benim bundan sonra balığın üzerine yapacağım tek tatlı ünvanını aldı, hemde şöhreti şehir dışına kadar ulaşıp, tarifi verildi.

Malzemeler
  • 300 Gr. Sade Tahin Helvası
  • 1 Çay Bardağı Süt
  • 1 Tatlı Kaşığı Tereyağ
  • 1/2 Limon Suyu
  • 1 Limon Kabuğu Rendesi
Yapılışı
  • Öncelikle fırını 200 derecede ısıtın.
  • Bütün malzemeleri çatalla ezerek iyice karıştırın. (Birazcık kol yoruyor, bir ara el blenderini işe karıştırmak istesemde, kıvamını bozar diye korkup vazgeçtim.)
  • Fırına dayanıklı kaselere, yada bir borcam kapağına 1 cm. kalınlığında pay edin.
  • Helva kaselerini, sıcak fırının üst rafına yerleştirin ve 4-5 dk. pişirin.
  • Daha sonra, fırının sadece ızgara özelliğini kullanarak, üzerlerini kızartın.

Notlar;
& Tatlıyı sıcak fırına vermemizin nedeni; ızgaranın sadece üzerini kızartması. Direk ızgarayı çalıştırırsak, tatlının içi soğuk kalıyor.
& Tatlının sadece ızgara yapıldığı dakikalarda gözünüz hep fırında olsun, çok çabuk yanabiliyor.
& Tatlının mutlaka sıcak yenmesi gerekiyor, ertesi gün mikrodalgada ısıtabilirsiniz, aynen ilk yapıldığı lezzette oluyor.
& Tahin Helvası olarak Koska'nın 500 Gr. lık paket olanlarından kullandım, miktarını göz kararı ayarladım ama 300-350 gr. kullandığımı düşünüyorum.

48 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Immmh çok lezzetli görünüyor. Tadını çok merak ettim ve yemek istedim. Ellerine sağlık Müge'ciğim.
Sevgiler,

Betül dedi ki...

Mügecim bende uzun zamandır bu lezzetin peşindeyim.Öğrendiğim iyi oldu mutlaka deneyeceğim.Çünkü ben bu lezzete bayılıyorummm...

Adsız dedi ki...

Huhuhuhhuu şekerimm ben geldimmmm :)
Ayyyy tahin kokusu geldi benim burnumaaaaa....
Yapıştım ekrana inanki..Ellerine sağlık şekerim...

Adsız dedi ki...

Müge'ciğim mezelere hayran kaldım, ben olsam balıkları boşverir mezelere saldırırdım :) Sıcak helvan da çok güzel duruyor, çok merak ettim tadını. Eşin de beğendiyse (ne de olsa hemşehrim sayılır, damak zevkimiz benziyordur) denemekte fayda var :D

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Hmmm işte beklenen tarif.
Ben de dışarda yemiş ve çok beğenmiştim ve tabi ki balık restoranı idi bu yer:)
Üzerine çikolata sosu da çok güzel oluyor. Biliyorum sosu da dökünce ekmek içinde ekmek yemek gibi birşey ama güzel oluyor işte:)

ayseyaman dedi ki...

Mügecim
bu tarifinde çok nostaljik çok leziz görünüyor.
Ağzının tadını bilenler toplanmış, neyin üzerine ne gider hepsi çözülmüş..Balık ve sıcak tahin helvası!ooooohh! :)
Ellerine saglik
sevgilerle

Gül Nur dedi ki...

Nefis görünüyor, ellerine sağlık sevgili Müge! Tahin helvasının, üzerine limon sıkılarak da yendiğini biliyordum (tatlığını da kırıyor hem bir nebze).. Havaların da sonunda serinlemeye başladığı şu günlerde bir an önce denemeye can atıyorum:)

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Müge sayfanı açar açmaz yüzümde bir mutluluk belirdi bende ne zamandır sıcak helvayı nasıl evde yaparım diye düşünüyordum ellerine sağlık canım çok iştah kabartıcı görünüyor bende ilk balık yapışımda deneyeceğim
sevgiler

Adsız dedi ki...

mrb.bu tatlyı hiç yemedim.sizde görünce merak ettim.en kısa zamanda bende deneyeceğim.ellerinize sağlık.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Müge'ciğim,
Bende sıcak helvayı ilk kez Mersin'de yemiştim.Şimdi sayfanda görünce beni de tatlı bir mutluluk sardı..))Nedeni;sayende tarifine sahip olacağımdan.))

Harikasın tatlı Müge'ciğim.

En güzel sevgilerle,

Müge Hüner dedi ki...

Burçinciğim;
Mutlaka dene, merak ettiğine pişman olmayacaksın.Sevgiler canım.

Sevgili Betül;
Senin gibi düşünen pek çok kişi olduğunu hissettim, tarif de başarılı olunca hemen yayınladım:) Sevgiler.

Burçi ciğim;
Aman dur yapışma ekrana:) Telaşların bittiyse hemen yap, yerkende beni an olurmu? Sevgiler.

Naileciğim;
Bende senden farksızım, mezeler en sevdiğim şeyler. Helva da bu şekilde süper oldu, hemşehrin pek iltifat etmedi ama ne yalan söyleyeyim, Köşkeroğlu'nun kuru baklavasından sonra hiç bir şey kesmiyor onu:( Sevgiler canım.

Pınar şekerim;
Balığın üzerine tüm tatlılar güzel gidiyor aslında, tatlı olmazsa eksik kalıyor balık sanki, ama helvanın yeri apayrı, en çok o yakışıyor. Çikolatalısını pek canlandıramadım, nasıl olur acaba ? Ben klasik seviyorum galiba, sanırım sevmezdim o şekilde. Öpüyorum canım.

Ayşecim;
Sorma, bu vatanındakiler çok tembel, sabah akşam ne yiyelim diye düşünüp duruyoruz :) Senin çalışkanlığının yanında ben kendimden utanıyorum cidden. Çok öperim canım.

Sevgili Gülnur;
Dediğin şekli ile babam çok yapardı, bende bayılırdım. Bu hali onun bir çıta üstü oluyor diyebilirim rahatlıkla, sevgiler...

Seda'cım;
Seni mutlu edebildiysem ne mutlu, bu tarif ne zamandır bekleniyordu biliyorum, etkinliklerden ancak sıra geldi:) Sevgiler canım.

Sevgili Sarımutfak;
En kısa zamanda denemeni öneririm. Memnun kalacağına eminim, sevgiler...

Gül'cüğüm;
Senin güzel sözlerine karşılık ben ne yazsam soğuk kalıyor, çok tatlısın. Umarım Mersin'de ki tadı yakalarsın yaptığında. Çok sevgiler canım...

Adsız dedi ki...

MRB
bu helvayı bursa mudurnuda bir balıkçıda yemiştim aman aman nasıl bir lezzet ya ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Canım Müge, pek severim tahin helvasını. O notlar beni kurtaracak :) eminim :))

teşekkürler...

sımmsıcak sevgiler canım benim

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,
Bu guzelim helvayi babam da cok yapar. Yeniden hatirlatmis olman cok hosuma gitti. Bende helvayi bulur bulmaz denemeliyim, sevgilerimi gonderiyorum. Ellerine saglik.

bir demet feslegen dedi ki...

Müge'ciğim
Akşam yemeğinde balık yemiş ve hemen arkasından da bu tarifi görmüş biri olarak neler hissettiğimi anlatmaya gerek var mı... :))
Neyse geçici olarak bünyeyi fıstık ezmesi ile rahatlatıp, en kısa zamanda bu tarifi denemeye karar verdim :) Ellerine sağlık. (Servis kapları da çok hoş bu arada )
Sevgiler

banu kırmızıgül dedi ki...

canım merhaba,
ellerıne saglık nefıs görunuyor bende merak ettım denıyecem mutlaka.
sevgıler..

gülriz dedi ki...

Mügeciğim ellerine sağlık, şahane görünüyor. Tek kişilik kaplarda yapmak da iyi bir fikirmiş. Bu arada portakallar çıktığında, limon yerine portakal/ portakal suyu kullanarak da denemeni tavsiye ederim. Kocaman sevgiler

Adsız dedi ki...

Tahmin etmeliydim.. Aynısından bende de var canım ondan, benimki de Güllüoğlunun baklavası diyor da başka bişey demiyor. Ben sütlü tatlıları da severim diye beni kandırsa da onlardan yaptığımda da gördüm yani baklava kadar rağbet yok. Cevat Güllü'ye dava mı açsam acaba kocam sizin yüzünüzden yaptığım pasta ve tatlıları beğenmiyor diye :P

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Yeşim;
Bu tatlıyı balıkçı da yiyip de tadını unutan yok sanırım:)Yorumları okudukça, iyiki denemişimde yayınlamışım diyorum, sevgiler...

Zerrinciğim;
Beğenmene de sevmene de çok sevindim, notlar yaşanmışlıkları yansıtıyor:)) Öperim canım...

Aybike'ciğim;
Benim babam da pişirmeden limon sıkıp yer helvayı, ama bu şekli ilede çok sevecektir. En kısa zamanda yapacağım, yazlıktan gelsinde. Çok öperim canım.

Eda'cığım;
Balık yapmadan şöyle bir ar-ge ye çıksaydın ya blog larda:)) Bir dahaki sefere artık. Kaplarım kayınvalidemin hediyesi, 1 büyük 6 küçük turta kalıbı. Ben çok amaçlı kullanıyorum ama:) Sevgiler canım...

Sevgili Banu;
Beğenmene çok sevindim, dene kesinlikle pişman olmazsın. Sevgiler...

Gülriz'cik;
Sen onaylı danışmanım oldun artık, portakallı da mutlaka denenecektir efenim. Öpücükler...

Nailecim;
Davanda sonuna kadar yanındayım:) Bu kadar olur, benimkide, sen bana bakma yap sen canın ne istiyorsa diyor ama olmuyorki öylede.

Selen dedi ki...

Bayılırım tahin helvasına, restoranlarda dibine havuç da rendeliyorlar çok güzel oluyor. Ellerine sağlık Mögücüm :*

Müge Hüner dedi ki...

Şirinem;
Havuçlusunu ne duydum ne de yedim, ama sen beğendiysen kesin güzel oluyordur. denemekte fayda var. Öpüyorum kocaman.

Yasemin dedi ki...

amanini yandim! yahu helva boyle yenirmi olurmu boyle birsey! dur agzimin sularini topliip geliyorum.....


geldim.. super bisi bu canim! ellerine saglik.. bende denemeliyim.. hazir as erme modunda geziyorum surekli :)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Mügeciğim,

Eşim bu helvayı çok severek yiyiyor dışarıda, ben de tarif arıyordum ona yapmak için çok iyi oldu senin verdiğin:)

Sevgiler,

Müge Hüner dedi ki...

Yasemin şekerim;
Hiç kıyamam ben sana aş da erirmiş:) aman da amannn:)
Allahtan yapımı kolay bişeyde, canın çektimi yapıp yiyebilirsin benim, hazırlayıp göndereceğim birşey değil çünkü.:) Öperim çok.

Sevgili Papatya;
Hoşgeldin tekrar:) Eşinin sevdiği bir tarifi benim sitede bulmana çok sevindim.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Selamlar , Tariflerinizden bircok kez yararlandim.Hakkinizi helal edin lutfen.
3-5 Aydir "ne zaman balik yiyecegiz" cumlesinden biktigim icin olsa gerek ,
Hafta sonu bacanagim ve kayincomu Balik ziyafetine cagirdim.

Yurtdisinda Taze Balik seceneklerinin kisitli olmasi sebebiyle , en iyi balik bildigin baliktir mantigiyla yola cikarak 3 cesit balik uzerine kurulu bir sofra hazirlamayi planliyorum.

Bunlardan birisi Mezgit.
ikincisi fileto olarak hazirlanmis , Levrek.
Ucuncusu ise Lagos.
Bunlarin tamamini daha evvel izgarada denedim.
Fakat yagda aldigimiz lezzeti izgarda alamadik.
Yine yagda yapmayi dusunuyorum.
Yaninda salatalarinizdan kullanacagim.
Koku icinde karanfilli sirke kaynatiyorum koku falan kalmiyor.
Sizden ricam bana bu sofraya laik meze cesitlerinizden tavsiyeniz ?
Ayrica tatlinizida deneyecegim...
tesekkurler..
Ata
Belcika

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba Ata;
Öncelikle güzel sözlerinizden çok memnun oldum, gururlandım. Helal etmek ne demek, estağfurullah o nasıl söz. Kendi mutfağımda acemice denediğim basit tarifler, hiç tanımadığım kişilerin sofrasına konuk oluyor ve kulaklarım çınlıyor, bir blog sahibi daha ne ister:)

Balık konusunda çok acemi olduğumu söylemeliyim ne yazıkki:(
Ben salataları yaparım, balık konusu da eşime aittir.
Benim nacizane en sevdiğim balık Levrek, en sevdiğim yapılış biçimide, alimiyum folyo içinde, zeytinyağ, dilimlenmiş domates, sivri biber ve soğan halkaları ekleyerek, tuz, karabiber ve birazda kekik eklenerek pişirilen hali. Bu şekilde pamuk gibi yumuşacık ve suyunu kaybetmemiş oluyor valla yazarken bile canım istedi desem:

Meze olarakda gerçek bir mezeseverim ben, çoğu zaman midemde balığa yer kalmaz.
Size önerim, öncelikle;
patlıcan salatası (ikiye bölüp, yarısınıda yoğurtlu yaparak iki çeşit elde etmiş olursunuz)Ayrıca bulabilirseniz kırmızı biber de közleyip, ince ince doğrayarak patlıcan salatasına ekleyin, nefis oluyor.
Semizotu salatası
Çoban Salata
Karides Tava
Soğan salatası (Soğanları yarım halka şeklinde doğrayıp, tuz ile ovun, yıkayın. Kıyılmış maydanoz ve sumak ekleyin, karıştırın)
Zeytinyağlı Taze Fasulye (En kolay yapılan zeytinyağlı:)

İlk bakışta aklıma gelenler bunlar, zaten genelde aklıma da hep bu çeşitler gelir bizim evde balık sofrası kurulursa:) İnşallah yardımcı olabilmişimdir.

Ayşin dedi ki...

Dün akşam misafirlerimize balık veriyorduk.Ben de internette sıcak tahin helvası tarifi arattım. Bu tarif gözüme hoş göründüğü için denedim. Veeeee herkes bayıldı!!! Çoooook teşekkür ediyorum!!!

bir demet feslegen dedi ki...

Nihayet yapıp hemen bitmeden kurtarıp yayınlayabildim bu muhteşem tarifi :)
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

ben bunu altında havuç rendesiyle yedim helvanın ağırlığınıda alıyor çok lezzetli.bende yiyerek tarif çıkartanlardanım.aliminyum folyoda yaptım.havucu rendeleyim alta koydum.üzerine helvalı karışım.folyoyu kapatım teflonda pişirdim ızgarada üzeri kızartılırsa daha da güzel olur

Adsız dedi ki...

benim bir sorum olacaktı süheyle arkadaşımıza;folyoyla kapatıp teflonda pişirdim demiş..peki ızgara olayını da yine fırını devreye katmadan folyodan çıkarmayıp tost makinesinde sıkıştırarak yapabilirmyiz acaba:(

Ordanburdanhayattan dedi ki...

hmmm benim ne zamandır aklımda bu tarif, en yakın zamanda da fırında olacak inşallah. ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge hanım bu tarifinizi yağ koymadan ve üzerine pekmez gezdirerek fırına veriyorum denemenizi tavsiye ederim şimdiden iyi bayramlar sevgiler sevda ay 23.11.2009

Adsız dedi ki...

tatli cok guzel duruyo benim iki haftalik bi oglum var tahin helvanin emziren anneler icin cok yararli oldunu duydum onunla ilgili haberlere bakarken sicak helva tarifiniz cikti deniycem mutlaka elinize saglik oglumla afiyetle yiyecegiz

BETÜL dedi ki...

şuanda fırında... umarım sizinki gibi harika bişey olur.. çünkü bende bu tadı alıp damağından çıkaramayanlardanım...:)))

Adsız dedi ki...

İçine az birşey türk kahvesi konunca daha lezzetli oluyor.

Adsız dedi ki...

başka bir sitede tarifinize rastladım. tarifinizin aynısı hatta kelimesine kadar ve kullandığınız resmi bile alıp üstüne kendi adreslerini yazmışlar.bu arada yarın akşama misafirim var onlar için ilk dafa yapacam ve bende ilk defa yiyeceğim. merak ediyorum.

Adsız dedi ki...

GÜL

merhabalar
acil sizlerin yardımına ihtiyacım var.arkadasım bana misafir olacak ve doğugünü.tamda bir balık hayranı.bende balıgı hic sevmem ve ne çeşitlerinden anlarım ne de yanındakilerden.bana yardımcı olur musunuz
nasıl bir sofra hazırlasam neler pişirsem.yardımlarınızı bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba ablacım benım fırınım da ızgara özelliği yok ne yapmam gerekiyor.. üzerini yakmasam da aynı tadı elde edebılırmıyım ?
sevgıler sumeyye yagmur ..

Müge Hüner dedi ki...

Sümeyyecim;
Izgara özelliği yoksa; fırında iyice üstü kızarana kadar tutman yeterli olur.

Afiyet olsun şimdiden :)

Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

emeğinize sağlık çok güzel gözüküyor.bende şu anda deniyorum yanlız bunun içi cıvıkmı kalıyor. şu an fırındalar yanlız içi sulu ??

Ali SARIARSLAN dedi ki...

Tahin helvasını çok severim. Bu şekilde hiç denememiştim. Resimde çok güzel görünüyor :D

nesrin dedi ki...

Merrhaba, denemek istedigim bir tarifti. Not ettim. Sevgilerimi birakiyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
tatlıyı ilk olarak bir balık lokantasında denemiştim.İlk etapta o mis gibi kokusuna bayılmıştım.Hemen deniyeceğim..Teşekkürler...

Adsız dedi ki...

merhaba..
tarifinizi denedim,yalnız limon kabuklarının verdiği hafif acımsı bi tat oluştu.nerde yanlış yapmış olabilirim?

Zehra T. dedi ki...

dün balığın üstüne sıcak helvadan yaptım, afiyetle yedik. ben mikrodalgada biraz ısıtıp sonra ızgarasını açtım çokta pratik oldu. teşekkürler Hüner :))

Adsız dedi ki...

tarif için teşekkürler denedim çok güzel oldu

Unknown dedi ki...

Bu tarif kaç kişilik acaba? Ben iki kişilik yapmak istiyorum çünkü, kıvamını bozmayım kafama göre yapıp :)

Müge Hüner dedi ki...

Esra Hanım;
Bu tarif 4 kişilik. Ölçüleri yarı yarıya azaltırsanız iyi olur.
Sevgiler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin