26 Eylül 2007

Gülsüm Teyze'nin İftar Sofrası

Gülsüm Teyze - İftar Sofrası

KARADENİZ MUTFAĞINDAN ŞÖLEN GİBİ İFTAR SOFRASI...
Ramazan nedeniyle, her günümüz ayrı bir güzellikte ve unutulmaz geçiyor. Dostlarımızın, akrabalarımızın evlerinde konuk ediliyor ve birbirinden güzel sofralarda iftarımızı açıyoruz.
Bu günlerde eşimle gün içindeki tek sohbetimiz; ağırlayacağımız misafirler için neler yapacağım ya da bir önceki akşam konuk olduğumuz iftar sofralarının güzelliği oluyor...
Önceki gece arkadaşlarımıza iftara davetli idik.
Arkadaşımızın annesi Gülsüm Teyze'den daha önce bir çok yazımda bahsetmiştim. Kendisi Rize'li ve tahmin edeceğiniz üzere Karadeniz mutfağında kelimenin tam anlamı ile bir usta...
Geçen seferki ziyaretimizde, yemeklerinin tadını unutamamış, hatta
Hamsili Pilav ve Fırın Sütlaç'ını yayınlamıştım.
Gülsüm Teyze aynı zamanda yakın zamana kadar kendi pastanesini işletmiş bir tatlı ve pasta ustası. Yaptığı
un kurabiyesi ve mini pizzaları yerken "Aynı, pastanedekiler gibi" dediğimde "E, zaten pastanemde yaptığım tarifler:)" demişti. Kendisini her gördüğümde elime kağıdı kalemi alıp, yaptıklarının tarifini yazıyor, bir yandan da sürekli yeni püf noktaları öğreniyorum.
İftar soframız; tek kelime ile bir ziyafet sofrası idi, birbirinden nefis Karadeniz yemekleri, ev yapımı turşuları ve bütün bunlar yetmezmiş gibi saymakta zorlandığım kadar çeşitli yemekler vardı.
Üstelik Gülsüm Teyze gündüz çok rahatsızlanmış ve buna rağmen bu kadar çeşidi hazırlamış, ben kendisine edebildiğim kadar teşekkür ve iltifat ettim ama yinede gözüme az göründü, bir kez de buradan çook teşekkür ediyorum, ellerine sağlık Gülsüm Teyze...
İnşallah kurduğun bütün sofralar böyle bereketli ve mutlulukla dolu olsun...

İftar Soframızdakiler;

Gülsüm Teyze - İftar Sofrası

İftara gitmeden önce, Gülsüm teyze'ye Ekim ayı etkinliğinin Karadeniz yemekleri üzerine olduğunu ve bana bir Karadeniz yemeği yapmasını rica etmiştim. Sağolsun bir değil tam üç tane muhteşem Karadeniz yemeği yapmıştı.

Mıhlama, Kara Lahana ve Fasulye Kavurması... Tariflerini tabiki detaylı bir şekilde not aldım, böylelikle önümüzdeki ay etkinliğe üç tarif ile katılacağım. Aynı şekilde Şam tatlısınıda bayrama yakın bir zamanda tatlı seçenekleri olarak yayınlayacağım. "Gülsüm Teyze'nin İftar Sofrası" yazısı da, "Balık Sofrası" gibi yavaş yavaş link sahibi olacak. :)

18 yorum:

serinmavi dedi ki...

Gülsüm teyzenin ellerine sağlık,çok güzel bir sofra hazırlamış.sizlere de afiyet olsun canım.Selamlar....

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Müge'ciğim,
Ben de bayılırım iftar sofralarına, sevdiklerimle birlikte iftar açmaya. Sanırım Ramazan ayının en güzel tarafı da bu zaten insanları kaynaştırması, sıcak ortamlar oluşmasına vesile olması. Bu güzel mönüyü ve yemekleri hazırlayan Gülsüm teyzenin ellerine sağlık.
Sevgiler,

Yasemin dedi ki...

mugecim teyzene selam et boyle bol cesit bu iftar degil, 40 gun 40 gece ziyafet olur! ellerine kollarina saglik!

Adsız dedi ki...

Oh Ohh oooohhhhh !! Armut piş ağzıma düşşş :) Gülsüm teyze çalışsın , Müge etkinliğe katılsın..Ben annamam kardeeşimmm !! Duyduk duymadıkkk demeyin a dostlarrrrr , etkinliğeee üçççkaatt karıştıııı !!

" Ben kayınvalideme yaptırsam iyi olacak "

Müge Hüner dedi ki...

Oyacığım;
Çok teşekkürler, bu gün bütün yorumlar ve teşekkürler Gülsüm Teyze'ye.:)

Burçinciğim;
Aynı senin gibi düşünüyorum, zaten akşamı heyecanla bekliyoruz, birde üzerine özenle kurulmuş bir sofraya oturunca çok keyifli oluyor. Gülsüm Teyze adına teşekkürleri aldım, kabul ettim.:)

Yasemin şekerim;
Gerçekten bu sofraya sadece iftar sofrası demek haksızlık olur, tam anlamıyla bir ziyafet sofrası idi.

Burçi ciğim;
Benim blogun ilk gününden beri tüm yemekleri ben yapacağım, kendimden başkasının tarifi olmayacak gibi bir düşüncem olmadı. Hatta blogumun adını bile yengelerin ve annelerin tariflerini de yayınlayacağım için çoğul seçtim. Önemli olan etrafımda yapılan güzellikleri sizlerle paylaşmak diye düşünüyorum, etkinlik te böyle bir paylaşım ortamı değilmi zaten?

Yorumuna da her zamanki gibi çok güldüm bu arada,çok şekersin her zaman söylüyorum, yorumlarını okurken de, blogunu gezerken de çın çın çınlayan neşeli bir ses dolaşıyor kulağımda, yanılıyormuyum?

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Müge
iftar sofralarınız muhabbetleriniz hep böyle bereketli olsun innşallah! :)
Emeği geçenlerin ellerine sağlık.
Bir iki arkadaşa yorum yazdım, amanın dedim Mügemi unutmayalım! Sonra 2 vakke kadar gelir hesap sormaya...:) Zaten nefis tramısu tarifinide kaçırmışız. :))
Optm seni canum :)
sevgilerle

LaMa dedi ki...

yaaa ben de boyle sofralarda agirlanmak istiyorum her aksam :((( bana da bana da! :))

ev perisi;) dedi ki...

Sofra şahane sohbet bahane;))
Muhabbetle...

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,

Sizlere afiyet olsun, Gulsum teyzenin de ellerine saglik.
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Müge'ciğim,
Gülsüm hanımın iftar sofrası çok nefis yiyeceklerle donanmış,ellerine sağlık diyorum.
Seninde Karadeniz mutfağını sevmene ve beğenmene çok sevindim canım.Kimbilir ne sıcacık ve keyifli bir iftar olmuştur.

Tekrar sizlere afiyetler olsun Müge'ciğim.Hayırlı iftarlar.


Sevgilerle..

yaban mersini dedi ki...

sevgili arkadaşım..etknlik tarifleri eklemeyi yeni bitirdim,arkadaşlarımı geziyorum,sen yogun oldgun için etkinliğe katılamadığını yazmıssın ama her iki sofrayı görünce bunların etkinlikte yer almadığına çok üzüldüm,sanırım benim Ramazan etkinliği biraz erken bir tarihte başladı,ama istersen son bölüme ekleyebilirim bu veya alttaki iftar sofranı,haber ver yeter.slmlar..

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Müge'cim, bende bir Karadenizli olarak senin bu güzel yemekleri karsimiza getirmenden ve sevgili Gülsüm teyzenin maharetlerini tanitmandan memnun oldum. Cok güzel bir sofraya konuk olmussunuz. Tüm emegi gecenlerin ellerine saglik.

Selam ve sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Müge'cim ne kadar şanslısın. Böyle maharetli, hamarat akrabalarınız olduğu için. Gülsüm teyzenin ellerine sağlık. Nefis karadeniz yemekleri hazırlamış. Sevgiler, iyi ramazanlar...

Müge Hüner dedi ki...

Ayşecim, yamanım,
Valla bu yorumuna çok mahçup oldum şimdi, kendimi blog polisi gibi hissettim:) "Gönül sevdiğine sitem edermiş" şekerim, bende beni unuttuğun zamanlar gelip hatırlatıyorum kendimi:) ama söz bundan sonra sitem yok:)

Lamacığım;
Keşke buralarda olsan, seni iftara alsam ama iftardan öncede mutfaga alsam:) İnşallah en kısa zamanda tanışırız, sevgiler.

Sevgili Peri;
Çook doğru söylemişsin, iftar muhabbetleri şahane..Sevgiler

Aybikeciğim;
Çok teşekkür ederim canım, sevgiler benden de...

Gülcüğüm;
Karadeniz mutfağı sevilmezmi, hoş ben Güney mutfağına da bayılırım, ülkemiz yemekler yönünden tam bir cennet. Sevgiler canım, güzel dileklerin için çok teşekkürler...

Süheylacım;
Ben etkinliğe sadece yemek tarifleri ile katılmak gerekir diye düşündüğüm için sofraları göndermek hiç aklıma gelmedi, şimdi gönderiyorum hemen. İlgine çok teşekkür ederim canım.

Sevgili Kevser;
Ben teşekkür ederim güzel sözlerin için, Karadeniz mutfağı bir harika gerçekten hele mıhlama.. Tavanın yarısını yedim yinede doyamadım, her şey buram buram tereyağ kokuyor. Sizin evde sık sık oluyordur bu lezzetler, çok şanslısın. Sevgiler...

Ebrulitatlım;
Kesinlikle haklısın, çok şanslıyız, Gülsüm Teyze, Siret Yenge etrafım ustalarla dolu, bana iyi bir öğrenci olmak kalıyor sadece. Sevgiler canım.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Sitenizi yeni kesfettim ve cok begendim.tariflerinizden denemeler yapmak istiyorum. Ozellikle un kurabiyesini oyle bir anlatmissiniz ki yapmamak mumkun degil.Fakat aklima takilan bir nokta oldu. Un kurabiyesinde yag ve seker miktari esit gozukuyor. cok tatli olmaz mi o zaman? Yanlis mi dusunuyorum.tereddutte kaldim.

Guzel tarifleriniz icin elinize, yureginize saglik.

Müge Hüner dedi ki...

Öncelikle beni çok mutlu eden yorumunuz için teşekkür ederim.
Un Kurabiyesi konusu açıkçası benim için hala bir muamma, malzemeler hemen hemen aynı olmasına karşın sürekli farklı bir lezzet ile karşılaşıyoruz. Gülsüm Teyze bir pastane ustası olduğu için, eğer pastanedeki un kurabiyelerini seviyorsanız, bu tarifi beğenebilirsiniz. Tahmin ettiğiniz gibi biraz tatlı oluyor.

Ben size bir alternatif daha söylemek istedim, annemin un kurabiyesi (Link i aşağıda) şeker miktarı çok daha az ve defalarca yapılıp test edilmiş bir tarif. Püf noktalarına uyarsanız iyi bir sonuç alacağınızı düşünüyorum.

http://hunerlibayanlar.blogspot.com/2007/04/un-kurabiyesi.html

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Açıkçası bu kadar çabuk cevap vermenizi beklemiyordum.Tekrar teşekkür ederim.En kısa zamanda annenizin tarifini deneyeceğim.

Hoşçakalın

canikom dedi ki...

herşey nefis...keşke hasanpaşa köfteyi daha yakından çekebilseydiniz....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin