02 Haziran 2007

Çiçek Ekmek (2)

Çiçek Ekmek

EKMEK YAPMAYA DEVAM...
Bir önceki yazıda, uzun uzun ekmek maceramdan bahsetmiştim, fotoğraftakilerde perşembe akşamı yaptığım ekmekler.
Şimdi "Müge, ne var bunda biz her gün çeşit çeşit ekmekler yapıyoruz, senin kadar anlatmıyoruz" dediğinizi duyar gibiyim ama eğer bu yazıyı yayınlamazsam kendimi sevgili
Evren'e karşı suçlu hissederim. Çünkü onun tarifini defterime yazdığım halde, yapılışını kendim uydurmuştum geçen sefer. Bu ekmekler ise tamamen onun söylediği şekilde yapıldı.
Benden size bir dip not; instant mayaların üzerinde her ne kadar suda eritilmez yazıyorsada ben artık ekmeği bu şekilde yapacağım. Gerçekten ilk ekmeğime göre çok farklı ve çok daha güzel oldu. Hazır hamburger ekmeklerine çok benziyordu tadı.

Malzemeler
  • 1 Su Bardağı (200 ml) Ilık Süt
  • 1 Su Bardağı (200 ml) Ilık Su
  • 3 Tatlı Kaşığı Kuru Maya
  • 2 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • Un (yaklaşık 4-5 su bardağı)

Yapılışı

  • Ilık su, ılık süt, maya ve şekeri karıştırın. Kabarması için 10 dakika ılık ortamda bekletin.
  • Bir miktar unu tuz ile birlikte eleyin. Unun ortasını açarak, içine sıvıyağ ve mayalı karışımı ekleyin.
  • Azar azar un ekleyerek, yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Yine ılık bir ortamda 1 saat kabarması için bekletin. Süre sonunda hamurunuz en az iki kat kabarmış olmalı.
  • Kabaran hamuru son bir kez yoğurun, istediğiniz şekli verip, 10-15 dk. daha bekletin.
  • Üzerine su ve susam serperek, 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Not 1: Evren ekmeklerinin üzerine yumurta sarısı ve beyazı sürmüş, ben sadece su serpiyorum.

Not 2 : Hamurdan küçük bir parça ayırıp, yağda 3-4 tane kızarttım, o kadar nefis bir tat olduki anlatamam, canım çektiğinde fırından hamur alıp kızartma yapmaya gerek yok bundan sonra:)

15 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

Selam,
çok güzel olmuş emeğin ellerine sağlık. ben de denemiştim daha önce lezzetli de oluyor.
bir oyuna başladık katılmak istersen beklerim. sevgiler

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Müge,
etkinlikten bu yana sayfana geldim gittim ama yorum yazmak kısmet olmadı. Sonra bu çiçek ekmekleri gördüm, kalbimden vurdun beni.:) Canim ben de diyorum ki "hep aynı ekmek ,hep aynı ekmek" Böyle güzel tarifleri görmek çok hoş, en kısa zamanda çiçek ekmek de yapmak isterim..
Ellerine sağlık
sevgilerle

Tuba dedi ki...

Benim de cok guzel bir cicek ekmek tarifim vardir. Ovunmek gibi olmasin ama:))). Muge'cigim, ellerine saglik,sevgilerle,

Unknown dedi ki...

müge'cim merhaba, ekmek çok güzel olmuş. azmin için ayrıca tebrikler :-) görüşmek üzere, sevgiler...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Müge, senin büyük fırının mı var, tepsinin büyüklüğünden öyle anlaşılıyor:( Benim kuzineden sonraki hayalim, büyük fırında pişirmek, evde ki midi fırın+davul fırın fazlasıyla işimi görüyor ama ne bileyim işte, çok çocuklu, ekmeklerin dahi evde piştiği, dolayısiyle büyük 4 gözlü bir fırına ihtiyaç olan bir mutfak hayali...

Müge Hüner dedi ki...

Pınarcım evet, benim fırınım büyük. Almadan önce çok uzun zaman araştırma yaptım, anneminde büyük fırını var ama kiler olarak kullanıyor ve hep mini fırında hallediyor işini. Açıkçası duyduğum bütün olumsuz yorumlara kulağımı tıkadım ve şimdi kendimi kutluyorum. Fırınımdan çok çok memnunum hem küçük bir fırının atikliğine sahip (hemencecik ısınıyor, ekmek bile kızartıyorum yani iki dilim ekmek için koca fırını açmayayım diye düşünmüyorum) hemde turbo özelliğinden çok memnunum. Almayı düşünüyorsan hiç tereddüt etme. Benim fırınım Siemens bu arada canım.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Aslında kendi kendime söz verdim, evde fazlalıklara yer yok diye. Yumurta haşlama makinesi, mini fritöz, seyehat ütüsü, ekmek kızartma makinesi, elektrikli ızgara, çay kahve makinesi... Bu liste uzaaaar gider, şimdi bir fırın almam demem, evde ki iki fırınımın fazladan yer kaplaması demek, çocuklar çoğalıp biz daha büyük bir ev alıp taşınmaya karar verince o zaman yeni evimin en yeni eşyası büyük bir fırın olacak.
Keşke ben evlenirken senin gibi yapsaymışım. Midi fırınım bekarlığımdan kalma, davul fırınım da eşimin bekarlığından:) Ben eşimle daha çıkıyor iken ona pastalar börekler yapabilmek için fırın almıştım evime:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Pınarcım evdeki fazlalıklar benide çok rahatsız eder, mutfakta özellikle tezgahta hiçbir şey olmasın isterim. Herkes büyük fırın aldığımda, ilerde midi de alırsın dedi ama ben 6 aydır çok memnunum. Biz eşimle o kadar ince eleyip bir şey almadan önce o kadar çok araştırırizki inanamazsın. Yeni evlendiğimizde tam 1,5 ay ben küçük tüp kullandım ve misafir bile ağırladım kaç kez.Evimize gelenler sadece inanıyor bu duruma :)

Adsız dedi ki...

ekmeğinizi dün yatım ve sonuç gerçekten başarılı teşekkür ederim

gökçen

feyza dedi ki...

3,5 su bardagi un koysam az mi gelir? 4 su bardagi un cok gorundu bana ama tecrube edinen sizlersiniz tabi

Müge Hüner dedi ki...

Feyza Hanım, üç su bardağından sonra azar azar hamur toparlanana kadar un ekleyin.
Un tüm hamur işlerinde değişkenlik gösterebiliyor :)
Kolay gelsin şimdiden.

Adsız dedi ki...

müge hanım ellerinize sağlık ekmek tarifinizi denedim ve inanılmaz güzel oldu,emeğinize sağlık,ben yapmışken 2 ölçü yapıp derin dondurucuya atıyorum ve yemeklerden önce ısıtıyorum çalışınca böylesi daha kolay oluyor,herkesde bayılıyor.bir daha dışarıdan ekmek alabileceğimizi sanmıyorum tekrar teşekkürler...gülnur şen

kirazzade dedi ki...

Müge Hanım, bunun ekmak makinasında yapılma tarifini de verir misiniz? O zaman da instant mayayı yine suda eritecek miyiz?

Müge Hüner dedi ki...

Kirazzade;
Ekmek makinesinde hamur mayalatıp kendiniz çiçek şekli de verebilirsiniz ya da tamamen ekmek makinesinde de yapabilirsiniz.
O zaman klasik ekmek gibi düşünün, önce sıvılar sonra kurular ve kuruların içinde gizlenmiş maya :) şeklinde...

Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Simdi deniyorum, cok guzel kabardi.tesekkur ederim tarif icin

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin