02 Mayıs 2007

Fındıklı Parça Çikolatalı Pastane Keki

Pastane Keki

GÜLSÜM TEYZE'DEN ŞİFON KEK TARİFİ...
Eğer sizde benim gibi pastanelerde bütün olarak satılan keklerin lezzetini ve dokusunu beğeniyor, evde kendiniz yapmak istiyorsanız, işte size tarif...
Üstelik sadece pastane keki değil, aynı zamanda şifon kek de yapmış oluyorsunuz bu tarifle :)
Kekin tarifi daha önce
Hamsili Pilav ve Fırın Sütlaç'ını yayınladığım Gülsüm Teyze'den.
Gülsüm Teyze daha öncede yazdığım gibi uzun yıllar kendi pastanesini işletmiş ve aynı zamanda pasta ustası. Ben bu kekin tarifini defterime not almış ancak henüz malzemelerin hepsini alamamıştım.
Kendisi sağolsun hafta sonu iki tane yapıp göndermiş, biz birini hemen tükettik, diğerini fotoğraf çekilene kadar bile zor bekledik :)
Tadını artık siz tahmin edin...

Malzemeler
  • 5 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Şeker
  • 1,5 Su Bardağı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
  • 1 Ceviz Büyüklüğünde Ovaleks (*)
  • 1 Çay Bardağı Acıbadem Fındığı (*)
  • 1 Çay Bardağı Su
  • 1 Çay Bardağı (iri iri kırılmış) Bitter Çikolata

Yapılışı

  • Şeker ve yumurtalar krema gibi oluncaya kadar iyice çırpılır.
  • Diğer malzemeler de teker teker eklenerek yavaşça karıştırılır.
  • Kalıp, yağlanıp, unlandıktan sonra bir avuç kadar file fındık serpilir.
  • 100-110 derecede ön ısıtma yapılmış fırında batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.

- (*) Ovaleks pasta ustalarının kullandığı, benim henüz yeni duyduğum bir malzeme. Kekin daha elastiki ve süngerimsi olmasını sağlıyor.

- (*) Acıbadem Fındığı ise bildiğimiz fındık içinin, robotta un haline gelinceye kadar çekilmesi ile oluşuyor.

NOT : Gülsüm Teyze; kendi pastanesinde ve hatta tüm pastanelerde kekin serin fırında (100 derece) piştiğini söylüyor. Ben Gülsüm teyze'nin tarifini değil, klasik pandispanya tarifimi bu şekilde yaptım ama hiç kabarmadı ve sert oldu.
Sizde eğer farklı bir tarif kullanacaksanız ve ovaleks kullanmayacaksanız, bu ısıda pişirmemenizi öneririm.

26 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba
Kek harika görünüyor. Anlattığın kadar var. Afiyet olsun size.
Pastanedeki keklerin tadı hakikaten farklı oluyor. Demekki kattıkları ovaleksmiş. Pastacılık malzemeleri satılan yerlerde olur herhalde olmazsada bir pastaneden rica ederim. Görüntüy görünce denememek mümkün değil tarifi. Yapanların ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

merhaba
Canım ellerine sağlık. Süper bir görüntü bayıldım. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Nefis
Sevgili Muge,
Sizi tesadufen gordum ve gezmeden ve yorum yazmadan gecmeyeyim dedim. Elinize saglik, hepimiz eminim cok sevriz bu pastane islerini, cok guzel olmus elinize saglik. Denemek lazim en kisa zamanda, sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

kokusu bana geldi bende sana geldim ellerine sağlık harika gözüküyor,kendine iyi bak.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Işıl, Mutfaktayım ve Aybike
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Kek gerçekten çok güzel, hatta ben her yorum için sayfayı açtığımda gidip kekten bir dilim yiyorum. Bir an önce bitmesi benim açımdan iyi olacak :)
Sevgili siyahangel
umarım sitenin kokuları sana hep ulaşır sende hep gelirsin..
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba, Gülsüm Teyzenin ellerine sağlık ozaman :))

Kek nefiss görünüyor...

Adsız dedi ki...

bir dilimde bana kaldımı :)
canım kek nefis görünüyor sanırım çok geç kalmışım maşallah arkadaşım çok hızlısın.Ellerine sağlık teyzemizede tarif için teşekkürler.görüşürüz canım sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba
merhabalar,
çok güzel görünüyor gerçekten. ancak 100 derece fırın ısısı biraz düşük değil mi, yoksa bu da kekin püf noktalarından biri mi?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Çiğdem,
100 derece banada çok düşük geldiği için özellikle sordum, evet buda kekin püf noktalarından biriymiş. Pastanede kekler hep 100 derecede pişermiş.
Ama ben o kadar sabırlı biri olmadığım için ondan sonra yaptığım çikolatalı keki 140 derecede pişirdim yine , o kadar düşürebildim sabrımı yani :)

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Bu nefis görünümlü keki denediğimde hüsranla karşılaştım. Sanırım ovaleks kullandığımdan oldu. Keki fırına koyduktan bir süre sonra tamamen söndü, köpük köpük oldu ve kalıbın dibine yapışık bir halde kaldı. Yenecek durumda değildi maalesef. Halbuki yumurta ile şekeri cok güzel köpürtmüş, sonrasında da tarifte de olduğu gibi diğer malzemeleri katmıştım. Şimdiye kadar hiçbir kekte böyle birşey başıma gelmemişti. Ovaleks kullanınca kekim daha güzel olacak sanırken hayal kırıklığına uğradım. Bu keki veya başka bir tarifi ovaleks kullanarak yapan var mı? Selamlar

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Çiğdem,
Kekinin başarısız olmasına çok üzüldüm, gerçekten...Ben henüz ovaleks alamadım, yani denemedim, Şimdi sen böyle söyleyince de dahada bir ürktüm açıkçası. Bende onun önerilerinden, düşük ısıyı denedim, başka bir kekte olmadı. Her iki tüyoda başarılı olamadığımıza göre, yapılacak şey ; ben bir gün Gülsüm Teyze'ye gideceğim, o benim yanımda bu keki yapacak, bende kare kare resmini çekip yayınlayacağım.Sanırım başka bir yol yok.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba
Kek gerçekten fevkaladenin fevkinde görünüyor.Bende keki denemek istedim ama hangi pastahaneye gittimse bulamamdım.Bizde yok imalathanede bulunuyor deyip yardımcı olmadılar.Ovaleleksi nerelerden bulabiirim bani bilgilendirirseniz sevinirim.Sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Ovaleks pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda bulunuyor. Özellikle eminönü civarındaki bu tarz dükkanların hepsinde bulabilirsiniz. İstediğiniz miktarda alıp, derin dondurucuda saklayabilirsiniz, dondurma kıvamında bir madde.
Yanlız keki Gülsüm Teyze gibi 100 derecede değil en az 170 derecede pişirin. Çünkü pastane fırınları ile ev fırınları farklı. Üzücü bir sonuçla karşılaşmanızı istemem. Yumurtaları çok iyi çırpın kabarmasının sırrı burada)

Acıbadem fındığı ise, bildiğimiz fındığın çok ince çekilmiş hali. Evde kahve öğütücünüz varsa kendinizde çekebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

tam denemek üzereydim olmadıgını ögrenince vaz gectim ovaleks almak sart oldu

pasta canavarı dedi ki...

bu kekte yağ yok acaba deneyenlerin başarısızlığı bu yüzden mi merak ettim yağ gerçekten yok mu?

pasta canavarı dedi ki...

bu kekte yağ yok acaba başarısız denemelerin sebebi yağ mı. tarifte eksik olabilir mi?

Adsız dedi ki...

merhaba...ben ovaleksi sürekli kullanıyorum.benim öğrendiğim püf noktası şudur ...kek için verilen bütün malzemenin hepsini beraber mikserle beş dakika kadar çırpıp yağlanmış kalıba dökmektir .ayrıca fırının ısısı 150-160derece olacak .ben bu şekilde tiramisu için padispanya pişirdim.

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MÜGECİM ELLERİNE SAĞLIK HEPSİ ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR KEK ISISI İLGİMİ ÇEKTİ DENEMEK LAZIM
KÜÇÜK KASELERİNE BAYILDIM BENDE MUTFAK GEREÇLERİNE BAYILIRUM
SEVGİLER

Adsız dedi ki...

ıyı gunler
,ovaleks'ı ben de ınternetten ogrendım. senelerdır yaptıgım keklerın neden pastanelerdekı gıbı olmadıgını dusunur hayıflanırdım. sırrı buymus meger.ben ovaleks olarak almadım. ızmır'de hammaddeler.com. dan gırdıgınız zaman her turlu hammaddeyı alabılecegınız bır sıte var bılıyor musunuz?bunu pasta katkı maddesı olarak 5,50 lıraya yarım kılo olarak alabılıyorsunuz. ovaleks gıbı kopuk degıl seffaf bır krem olarak dusunun o sekılde.yumurta ve sekerı bıraz cırpıp 1 tatlı kasıgı bunu kattıgınız zaman kopuksu bır hamur elde edıyorsunuz. sut ,yag,un ve dıger malzemeler ekleyeceksenız onları da kattıgınızda kopugu sonmuyor. 125 derecede 30-35 dakıka pısırın(benımkı mıdı fırın)sonuc:muhtesem. afıyet olsun.

özlem dedi ki...

müge hanım sız bu kekı ovaleks kullanarak denedınızmı kaç derecede pişmesı gerekeıyo ovaleks ı ne zaman keke
ılave etmelıyız

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Özlem Hanım;
Ben denemedim.
Gülsüm Teyze kullanırken gördüm, kekin hamuruna un eklemeden önce koyup, çırpılıyor sonra un ekleniyor.
Gülsüm teyze 100 derece diyor ama bana göre 150-160 daha ideal.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Muge hanim, ben de bu tarifi denemek istiyorum ama Ovalex tam olarak nedir anlamadim...
Ovalex Krem Tartar (cream of tartar) ile ayni midir?
Sevgiler, Mihri.

Müge Hüner dedi ki...

Mihri Hanım;
Hayır, ovaleks farklı bir malzeme.
Pastacılık malzemeleri satan yerlerde bulunuyor.

elif emir dedi ki...

merhaba
ben de ovaleksi alınca sizin tarifinizle denedim ancak 140 derecede kabarmadı. yumurta ve şekerden sonra, diğer tüm malzemeleri beraber eklerken ovaleksi de kattım, ama son yorumları okuduğumda yumurta ve şeker karşımına ekleyip çırpılması gerektiğini yazmışsınız, bir dahaki sefere böyle deneyeceğim. umarım daha güzel olur. şu an kabarmamış kekimle ne yapacağımı da bilmiyorum :( kürdan batırınca sünger gibi olmuş ama bakalım kesince ne olacak :)

Kurabiye evimiz dedi ki...

Harfiyen yaptım ama maalesef kek söndü ve içi çiğ kaldı ziyan oldu malzemem dahada önemlisi emeğim :( ovaleks bana göre değil yada yanlış olan bişeyler var ...

Fundaca dedi ki...

gayet güzel görünüyor burada sır süt konmaması. bi tanıdığım misafirliğe gittiğimizde kekine süt koymayı unutmuştu. yerken kusura bakmayın biraz kuru oldu dedi. babamda siz mi yaptınız ben pastaneden aldınız zannettim dedi. (: sizinde ellerinize sağlık.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin