23 Mart 2007

Mahlepli Tuzlu Kurabiye

Mahlepli Tuzlu Kurabiye

İLK TARİF...ÇOK HEYECANLIYIM :)
Blogumun ilk tarifi annemin meşhur mahlepli tuzlu kurabiyesi olsun istedim.!
Annem tarafından istek üzerine sıkça yapılan, benimde yapmayı öğrendikten sonra sürekli yaptığım bir kurabiyedir.
Hele bekarlık günlerimde aynı hamuru kullanıp, farklı şekiller vererek hazırladığım ve sanki üç dört çeşit kurabiye yapmışım gibi servis ettiğim günler hala arkadaşlar arasında dalga konusudur. :)
Bu tarifi; kandil günleri yuvarlak ya da çatal çörek şeklinde hazırlayarak komşularınıza kendi hazırladığınız kandil simitlerini dağıtabilirsiniz. :)
Tadı için ne tatlı nede tuzlu diyebilirim, ikisinin ortası çok hoş bir lezzeti oluyor.
Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz, eğer kıtır kıtır kurabiyeler seviyorsanız; parmak, halka ya da çatal çörek şeklinde, biraz daha yumuşak kurabiyeler seviyorsanız; burgu şeklinde yapabilirsiniz...

Malzemeler
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Sıvı Yağ 
  • 1 Su Bardağı (200 Gr.) Erimiş Margarin 
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt 
  • 6 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Pudra Şekeri 
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tuz 
  • 1,5 Tatlı Kaşığı (silme) Mahlep 
  • 1 Paket Kabartma Tozu 
  • 4 - 4,5 Su Bardağı Un (Yaklaşık olarak)

Yapılışı
  • Sıvı malzemeleri (Sıvı yağ, erimiş margarin ve süt) bir çırpma teli ile iyice karıştırın, pudra şekerini de ekleyip biraz daha karıştırın. 
  • 2 su bardağı kadar un, kabartma tozu, tuz ve mahlebi birlikte karışımın üzerine eleyin ve karıştırın. Bu aşamadan sonra unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun, yumuşak bir hamur elde edince un eklemeyi bırakın. 
  • Hamurun üzerini örtüp, buzdolabında 15-20 dk. dinlendirin. 
  • Minik çatal çörek şekli veya istediğiniz bir şekil verdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu ile susam serpin. 
  • 180 derece de önceden ısıtılmış fırında, 30-35 dk. üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. 

NOT; Kabartma tozu olarak, Dr.Oetker çeşnili kabartma tozu (mahlepli-susamlı olanından) kullanırsanız, kurabiyelerin lezzetini ikiye katlarsınız diyebilirim. Tabi o zaman mahlep miktarını 1 çay kaşığına düşürmeniz iyi olur...

23 yorum:

nagehan dedi ki...

merhaba
arkadaşım bu tarifinin ve meyveli kek tarifinin çıktılarını almıştım ikisinide denedim harika oldu.kurabiyeleri ikinci kez yaptığımda daha bir güzel olmuştu.blogundaki bütün tarifler harika eline koluna emeğine sağlık
sevgiler
nagehan

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Nagehan;
Her zaman söylüyorum bir blog yazarını en mutlu edecek yorumu yazmışsın ne diyeyim. Asıl ben sana çok teşekkür ederim beni böylesine mutlu eden şeyler söylediğin için. Annemin bu tarifi süperdir, bende cok sık yaparım, herkes de bayılır.Afiyetler olsun canım.

Adsız dedi ki...

tiramisu tarifinizden sonra bunu yapmam farz oldu zaten mahlep kokusuna dayanamayan biri olduüum için sonucun harika olacağını düşünüyorum.teşekkürler

Adsız dedi ki...

müge'cigim, sekerim merhaba:-)
bu güzel tarifin çiktisini aslinda cok önceden almistim, ama nihayet denemek dün aksama kismetmis. aksam aniden gelen bir konugumuz icin daracik bir zaman diliminde yaptim (hamuru yaptiktan sonra bekletme sansim bile olmadan) ve harika ötesi güzel kurabiyelerim oldu. kesinlikle meshur olduklari kadar varmis:-)gelen misafirimiz'de cok begendi ve giderken yaptigim kurabiyelerin bir bölümü (bize kalmadi diye hayiflanan kizim icin bu aksam tekrar yapilacak), ayrica tarifini tercüme etib, ve maglum buralarda bulunmadigi icin biraz da mahlep ve cörekotu verdim.....
yani anliyacagin, anneciginin tarifi ününe ün kati:-)

sevgili annene ve bu tarifi bizlerle paylastigin icin sana müge'cigim cok tesekkür ederim.
çok öptüm - sevgiler
nese sahin - zürih

Adsız dedi ki...

Müge hanım merhaba bloğun sürekli takipçilerindenim daha önce havuçlu kekinizi ve kakaolu parfenizi denedim ( o nasıl bir resimdir beni yapmalısın die çağırıyor resmen :)) ikiside muhteşem lezzetli oldu yarın benim için çok önemli bi arkadaşım gelicek menüm tamamen sizin tariflerinizden oluşuyor tuzlu kurabiyeyide yapmayı düşünüyorum ama acaba 2 cm kalınlığında merdaneyle açsam kalıpla kessem olurmu simetri hastası bi deliyim ben herşey aynı boyutlarda olmalı olmasada ben o hale getirmek için emek vermiş olmalıyım bu şekilde deneyen oldumu acaba ?
İlginiz için teşekkürler
Dilek..

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Dilek;
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim canım.
Bende simetri hastasıyım ne yazıkki :(

Kurabiyenin içinde kabartma tozu olduğu için bir miktar şekli değişiyor.
O nedenle minik kandil simidi gibi yapıyorum hep. Çok simetrik olmasada aynı duruyorlar.
Ama illa hepsi aynı olsun dersen, fesleğenli tuzlu kurabiyeyi öneririm.
İçinde kabartma tozu yok ve şekli aynen kalıyor, pişme süreside biraz daha kısa.

Sevgilerimle, şimdiden kolay gelsin :))

Beril dedi ki...

Müge hanım merhaba,
Sitenizi sürekli takip ediyor ve çok beğeniyorum.
Özellikle yoğurtlu pandispanya tarifiniz harika!Sürekli yapıyorum.
Mahlepli tuzlu kurabiyeyi de yaptım o da çok güzel oldu.Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.
Ellerinize sağlık :)

Adsız dedi ki...

ben ilk defa duyuyorum mahlep ve pudra şekeriiii

gülşen dedi ki...

Müge hanım bu tarifide denemek istiyorum mutlaka:)
genel olarak kurabiye hamurlarına şekil verdikten sonra tepsiye dizip buzdolanbının alt gözüne koysak ve birgece bekleyip ertesi günü pişirsek bir sorun olurmu acaba?mesela bazı kurabiyeleri aynı gün pişirince daha hoş oluyor ama edl oyalamaması için önceden hazırlamak istiyorum o yüzden saordum?

Müge Hüner dedi ki...

Gülşencim;
Bir gün önceden hazırlayıp, üzerini strech film ile kapatıp, buzdolabında bekletebilirsin.
Sorun olmaz.
Hatta hamur bir gece dinlendiği için daha güzel bile olabilir :)

deniz dedi ki...

Müge Hanım, sizinle tanışmamızın hayatımda bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum.İlk denediğim tarifiniz mahlepli tuzlu kurabiyeleriniz olmuştu.hiç yorum bırakmadığımı farkettiğimde buraya yazmalıyım diye düşündüm.Şimdi her misafir gelişinde bu kurabiyeleri yapıyorum.1,5 sene öncesine kadar bu tür şeyleri hiç yapamayan ben şimdi sizin desteğinizle müthiş çay ve yemek sofraları hazırlayabiliyorum. yiyenler bayılıyor.herkese tavsiye ediyorum sizi..bu güzellikle tanışmaları için..gerçekten size çok minnettarım.iyi ki varsınız..

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Deniz;
Mahlepli kurabiye benim içinde bir dönüm noktasıdır.
Blogumun ilk tarifi, ilk göz ağrısıdır :)
Hala da evimizde sık sık pişer.

Ayrıca güzel sözleriniz için de çok çok teşekkürler.
Ne mutlu bana sizlere biraz olsun faydalı oluyorsam.
Her zaman kendimi geliştirmeye yeni şeyler öğrenmeye ve öğrendiklerimi sizlere paylaşmaya devam edeceğim.

Bende evlendiğimden beri misafir ağırlıyorum, ne kadar zevkli ama bir o kadar da yorucu olduğunu bilirim.
Dediğim gibi; ne mutlu bana sizlere biraz olsun faydalı oluyorsam. :)

Sevgilerimi gönderiyorum.

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge Hanım, Çok güzel bir tarif. Sitenizi Lezzet dergisinden buldum, bundan böyle tarfilerinizi deneyeceğim belliki çok lezzetli olacaklar.
selamlar,

Sedef

https://twitter.com/#!/fatmasayik dedi ki...

Şimdiye kadar yaptığım en güzel mahlepli kurabiye. Allah razı olsun böyle güzel tarifler paylaştığınız için.

Adsız dedi ki...

Tarifi yorumlari dikkate alarak denedim,ama ne yalan soyleyeyim bekledigim gibi bir sonuc alamadim..Mahlep tadini alamadim,ve agizda dagilan bir kurabiye olmadi maalesef..

Adsız dedi ki...

Denedim cok guzel oldu paylasiminiz icin tesekkur ederim....

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge Hanım,
Bir süredir blogunuzu takip ediyorum ve ilk defa uygulaması kolay (gr ölçüsüyle verilen tarifler hep bana zor gelmiştir, kolaycıyım sanırım biraz ya da tembel:) ve fiyaskoyla sonuçlanmayan tarifleri sayenizde buldum. Pandispanyalarınızı, pastacı kremalarınızı kullandığımda o kadar çok övgü aldım ki sonrasında havuçlu muffin, pudingli kurabiye ve son olarak da mahlepli kurabiyeyi denedim. Hepsi de tek kelimeyle enfes oldular. Aslında bir blog yazarına yazmak daha önce hiç yapmadığım bir şey olmasına rağmen hakedene hakkını teslim etmek gerek diye oturdum bilgisayarın başına. Paylaşımlarınız için gerçekten teşekkür ederim. Çalışan ve pratik tarifleri seven tüm bayanlar için inanılmaz keyifli bir blog hazırlamışsınız.
Bu arada sadece mutfak konusunda değil peçete halkası yapma konusunda da ilham kaynağı oldunuz bana ve bir kaç takım yaptım bile kendime :) Şimdi de acaba ben de butik kurabiye yapabilirmiyim diye düşünüyorum, sizi takip ettikçe kimbilir belki ona da cesaret edebilirim.
Sevgiler..

Oğuz dedi ki...

Merhaba Müge Hanım,
Blogunuzu keyifle inceleyen erkek takipçilerinizden biriyim :). Gastronomiye gönül vermiş biri olarak bu kadar pratik ve lezzetli tariflere sizin sayenizde ulaşabilmek gerçekten mutluluk verici. Daha önce meşhur havuçlu kek tarifiniz sayesinde çevremdekilerden lezzet konusunda level atladıktan sonra gözüme kestirdiğim 2. tarif olan bu kurabiyeleri denedim ve sonuç muhteşem oldu :). annenize ve sizlere bu lezzetli paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Her şey gönlünüzce olsun.

Adsız dedi ki...

sevgili müge hanım bugüne kadar hiçbir bloğa yazmadım ama size yazmadan dayanamadım.tariflerinizin hangisini yapsam harika oldu. oğlunuzu analı babalı ve sağlıklı büyütün.
bir de bloğunuzda eskiden bulduğum pandispanya ve pastacı kreması tariflerini bulamıyorum.neden kaldırdınız acaba.ben tarşflerinizi not almayıp yapacağım zaman bloğunuzu açıp yapıyorum.lütfen tariflerinizi kaldırmayın.bir de son olarak şeker hamurlu pasta yapınca şeker hamuru ile pandispanyanın arasına ne sürülüyor.pandispanyanın üzerine direk şeker hamuru kaplanmıyor sanırım.ben ilk kez yapacağım da...sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

haftasonu yaptım, harika bir tarif, tadı nefis, teşekkürler:)
yalnız birşey sormak istiyorum; benim hamurum pürüzsüz olmadı, merdane ile açarken ya da şekil verirken bazı yerler ayrılıyordu, beyaz unum yetmediği için 2 su bard.kadar tam buğday unu koydum, ondan olabilir mi yoksa normal mi öyle olması? Bir de hamur çok oldu,ikinci tepsiye geçmek istemedim ve yarısı kadarını buzluğa attım, birşey olmaz değil mi? Tşk..

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Tam buğday unu tüm hamur işlerine biraz sertlik verir, kıvamının farklı olması tam buğday unundan kaynaklanmıştır.
Bu ölçü ile biraz fazla hamur oluyor ben de ya tepsi yapıyorum yada kalan hamuru derindondurucu da saklıyorum
Sevgiler

nefisyemektarifleri dedi ki...

Müge hanım ellerinize sağlık, tarifiniz çok güzel, kısa zamanda denerim inş, teşekkürler.

hatice dedi ki...

Tarifiniz çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık, blogunuz çok güzel.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin